• No results found

3. Výuková metoda

3.5 Aktivizující metoda

3.5.5 Didaktická hra

Jako poslední z aktivizujících výukových metod si uvedeme didaktické hry, které jsou dle Zormanové (2014) charakteristické tím, že umožňují osvojit nebo upevnit učební látku a to aktivizujícím způsobem, který u žáků podporuje rozvíjení myšlení a aktivní učení. Didaktické hry jsou cenné pro výuku především díky své fixační a stimulační funkci, dokáží totiž probudit u žáků zájem k učební činnosti, povzbudit je k svobodně volené aktivitě, díky které si zafixují učební látku. Mezi jejich další přednosti můžeme zařadit schopnost podnítit u žáků tvořivost a kooperaci. Jako u ostatních aktivizujících metod je od žáků vyžadováno, aby při realizaci didaktických her používali nejrůznější poznatky, dovednosti a své zkušenosti ze života.Při přípravě didaktické hry pro výuku se musíme držet sledu následujících kroků, které nám uvádí Zormanová (2004) ve svém díle. Přípravu didaktické hry zahajujeme tím, že si stanovíme cíl hry a vybereme její konkrétní podobu. Před tím, než přikročíme k realizaci hry, si musíme ověřit, zda žáci dosahují takové vědomostní a dovednostní úrovně, aby tuto hru zvládli. Dále je také nezbytné stanovit si jasná pravidla hry a obeznámit s nimi žáky, tím docílíme toho, že se během realizace hry nebudou objevovat chaotické situace. Také nesmíme zapomenout na způsob hodnocení hry, zabezpečení potřebných didaktických pomůcek a volbu organizačního uspořádání prostoru, či vymezení časového plánu.

Didaktické hry lze rozlišovat na několik druhů. Na základě různorodých druhů, identifikujeme didaktické hry interakční, jejichž podstata spočívá ve volné interakci s hračkami, či hráči. Patří sem například hry společenské, sportovní, skupinové hry, myšlenkové a strategické hry, nebo učební hry. Dále mezi didaktické hry patří simulační hry, jako je kupříkladu řešení konfliktních případů a jako poslední druh her si uvedeme scénické hry, ve kterých existuje úzká spojitost s divadelní dramatizací (Maňák, Švec, 2003.)

47

PRAKTICKÁ ČÁST 4. Obchodní akademie

Pro realizaci praktické části byla autorkou oslovena Obchodní akademie v Trutnově a požádána o spolupráci. Škola vyšla autorce vstříc a poskytla jí potřebné materiály, díky kterým bylo možné připravit sérii pedagogických příprav na hodinu ekonomických předmětů, konkrétně na hodiny ekonomiky a část z nich v těchto hodinách realizovat v rámci odborné praxe, kterou zde autorka vykonávala. Tuto praktickou část začneme tím, že si vymezíme základní informace o vybrané škole, uvedeme si její možnosti zaměření studia, uplatnění jejích absolventů na trhu práce.

Pro pozdější zpracování pedagogických příprav využijeme i poznatky získané z popisu materiálních podmínek pro výuku na této vybrané škole, stejně tak charakteristikou předmětu ekonomika a analýzy vybraných tříd, pro které byly vytvořeny pedagogické přípravy.

4.1 Základní informace o Obchodní akademii v Trutnově

Jak již bylo zmíněno, praktická část byla realizována na Obchodní akademii v Trutnově, Malé náměstí 158, což je státní střední škola s oborem ekonomického charakteru, jejímž zřizovatelem je Královéhradecký kraj a byla zařazena do sítě škol 19. 6. 1996. Avšak její historické počátky spadají mnohem dále, ekonomické školství se v Trutnově váže už k roku 1888. Od této doby škola vystřídala mnoho podob a prošla mnohými změnami. V současné době figuruje škola jako příspěvková organizace s právní subjektivitou, jejím ředitelem je pan Ing. Miroslav Albrecht a na její půdě studuje k 1.9.2015 185 studentů, tito studenti navštěvují vždy dvě paralelní třídy v každém ročníku. Další devátou třídu tvoří skupina žáků studující ve zkráceném studiu.

Žáci OA Trutnov studují obor 63-41-M/02 Obchodní akademie, jenž bude blíže popsán v následujícím textu.

Zaměření studia

Na vybrané obchodní akademii lze studovat obor 63-41-M/02 Obchodní akademie ve třech možných podobách, buďto si mohou uchazeči o studium vybrat podobu obchodní akademie bez specializace, jež je koncipována jako obecně odborná škola obchodní s podnikatelským zaměřením, jež soustavně připravuje budoucí pracovníky

48

ekonomických, obchodně podnikatelských, administrativních a organizačních oborů.

Budou tedy uplatnitelní v široké škále organizací a připravení pro navazující vzdělání na vyšších odborných školách a vysokých školách. Další obory, které zde lze studovat, jsou definovány svou specializací v názvu. Jednak to je obchodní akademie se zaměřením na cestovní ruch, kde je kladen důraz kromě základních ekonomických předmětů také na výuku cizích jazyků, společenskovědní předměty, informační a komunikační technologie a speciální odborné předměty zaměřené přímo na cestovní ruch. A poslední možností pro čtyřletou denní formu studia je varianta obchodní akademie se zaměřením na informatiku, studenti získávají během studia jak všeobecně ekonomické, tak technické znalosti a dovednosti z oblasti počítačového hardwaru a softwaru, počítačových sítí a technických prostředků pro přenos dat.

Všechny tyto varianty jsou v denní formě a trvají standardní délku studia a to čtyři roky, jsou završeny maturitní zkouškou ze všeobecných a profilových předmětů. Kromě takového typu zaměření studia nabízí OA Trutnov pro absolventy SŠ z jiných neekonomických oborů s maturitou zkrácené pomaturitní studium ve studijním oboru 63-41-M/02 Obchodní akademie. Žáci studují po dobu jednoho školního roku denní formou a jejich studium je zakončeno maturitní profilovou zkouškou, která se skládá z účetnictví, ekonomiky a z odborné praktické zkoušky (OA Trutnov, 2014).

Uplatnění absolventů v praxi

Uplatnění absolventů OA Trutnov si uvádíme pro to, abychom lépe pochopili charakteristické znaky ekonomických předmětů a pochopili šíři jeho působení.

Absolventi jednak mohou svou kariéru realizovat v pracovních pozicích zaměřených na ekonomické, obchodní, podnikatelské a administrativní činnosti ve firmách, či organizacích v ekonomické sféře, jak v roli zaměstnance, tak zaměstnavatele. Často se například stávají ekonomy, účetními asistenty, finančními referenty, personalisty, marketéry atd. Proto ve výuce zařazujeme ukázky z praxe a vztahujeme příklady do reálného prostředí firmy. Studiem na OA Trutnov připravuje své absolventy také na možnost dalšího studia na terciárním stupni, zejména na vysoké škole nebo na vyšší odborné škole s ekonomickým charakterem. Nesmíme opomenout ani možnost budoucí realizace žáků v podnikatelské sféře, založení vlastní firmy a rozvíjení vlastních podnikatelských aktivit. Tyto možnosti uplatnění absolventů v praxi nelze během studia předem selektovat, konečný výběr povolání závisí na studentech. V průběhu studia

49

musíme vytvořit pro studenty takové zázemí, ve kterém jim jsou umožněny svobodné tvorby osobních preferencí a volby životních cílů. Cílem školy je připravit takového absolventa, který je nejen odborníkem, ale dokáže se také úspěšně prosadit ve zvoleném povolání na trhu práce i v životě (OA Trutnov, 2014).

Materiální podmínky pro výuku

V této části bychom si zhodnotili materiální podmínky pro výuku na OA Trutnov, abychom si dokázali lépe přestavit naši výchozí situaci, pro kterou budeme později sestavovat pedagogické přípravy pro konkrétní hodiny. Nejprve si popíšeme budovu, ta, ačkoliv je více než sto let stará, je velmi dobře udržovaná a rozšířená o moderně zrekonstruovanou půdní vestavbu. Po rekonstrukci v roce 2010 nastaly změny jak v exteriéru, tak v interiéru školy a můžeme o ní prohlásit, že odpovídá současným nárokům na energetickou úspornost a šetrnost vůči životnímu prostředí. V příjemném zázemí budovy se nachází devět kmenových učeben pro běžnou výuku, čtyři speciální učebny pro výuku cizích jazyků a čtyři učebny pro výuku informačních a komunikačních technologií, jenž je možné využít i v ostatních odborných a všeobecně vzdělávacích předmětech. Z materiálního zařízení všech učeben můžeme jmenovat standardní vybavení jako je dřevěná tabule, nebo bílá tabule, dle toho takové provozní pomůcky jako jsou křídy, fixy, stěrky, stolek pro učitele, včetně související učitelské židle, dále pak žákovské lavice a židličky. Dále jsou variabilně učebny vybaveny nástěnkami a jinými dekoračními materiály. Zbytek vybavení zde nebude popisován, jelikož závisí na individuálním vybavení dané učebny a nelze obecně shrnout. Přesto můžeme prohlásit na základě výše uvedeného, že kapacita i vybavení školy je adekvátní pro realizaci výuky, zařízení je průběžně modernizováno a odpovídá současným potřebám. Zároveň je důležité zmínit, že žáci jsou povinni si do hodin nosit své vlastní materiály, papíry a sešity, společně s psacími potřebami, se kterými budou v hodině pracovat.

4.2 Předmět ekonomika dle ŠVP OA Trutnov

Po základní charakteristice školy, vymezení možností uplatnění pro absolventy a popsání běžného materiálního vybavení této instituce, přejdeme k představení předmětu ekonomika, pro který budou v následující kapitole sestaveny pedagogické přípravy. Předmět ekonomika budeme popisovat na základě Školního vzdělávacího

50

programu Obchodní akademie Trutnov, který byl vydán dne 31. 8. 2014 a je účinný od 1. 9. 2014, vychází z RVP pro studijní program 63-41-M/02 Obchodní akademie a je fyzicky dostupný k nahlédnutí v tištěné podobě v budově této školy.

Předmět ekonomika je orientovaný na získání teoretických a částečně i praktických ekonomických dovedností. Žák je směrován ke správnému používání a aplikování základních ekonomických pojmů, které je schopen také správně vysvětlit. Během studia tohoto předmětu se seznámí s průběhem podnikových procesů a činností, vypočítává základní ekonomické ukazatele. Je veden k efektivnímu hospodaření s finančními prostředky a rozpoznává základní možnosti financování podnikové činnosti. Pracuje s náklady a výnosy a provádí finanční analýzu podniku zhodnocením jejich finančních ukazatelů. A v neposlední řadě žáci v rámci předmětu ekonomika získávají znalosti o Zákonu č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích, Zákonu č. 89/2012 Sb., občanském zákoníku, Zákonu č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání a dalších právních dokumentech upravujících nejen ekonomický obor.

Tento předmět je díky svému obsahu učiva propojen s ostatními předměty, jako je například účetnictví, daně a daňová evidence, základy práva, fiktivní firma a písemná elektronická komunikace. Kromě mezipředmětových vztahů můžeme uvést také průřezová témata, která jsou zde aplikována a musí se na ně již při pedagogické přípravě na hodinu myslet. Jedná se například o výchovu občana v demokratické společnosti, informační a komunikační technologie, téma člověk a svět práce a člověk a životní prostředí. Hodiny ekonomiky probíhají formou klasických vyučovacích bloků trvajících 45 minut, které jsou vedeny řadou různých výukových metod. Tento předmět probíhá především formou hodinových výkladů, ve kterých je důležité, aby fungoval interaktivní vztah mezi učitelem a žákem. Za další je také klíčové, aby učitel dbal o správné a odborné vyjadřování žáků, podněcoval k práci s odbornou literaturou a online zdroji. Do výuky jsou zařazovány ukázky z reálného ekonomického prostředí, exkurze, přednášky odborníků z praxe a dle vhodnosti jsou zde prezentovány i aktuální zajímavosti z odborných článků, statistických ročenek atd. Předmět má za úkol rozvíjet u žáků řadu kompetencí, jako k systematickému učení, umění kombinovat různé metody práce, propojování teoretických poznatků s reálnou praxí, nalézat a vytvářet vlastní řešení problémů. Žáci jsou také podněcováni k vlastní práci s informacemi, kdy využívají nejrůznější zdroje, dokáží porozumět odbornému textu a srozumitelně se vyjadřovat za použití správné terminologie. Dále jsou žáci vedeni k osvojení takových znalostí a kompetencí, které jednak zvýší míru jejich uplatnění sebe sama na trhu práce

51

a dále také zvýší jejich úspěšnost v budoucí kariéře. Při veškeré činnosti je kladen důraz na to, aby si žáci osvojili slušné chování a jednání na základě právních norem a obchodní etiky, jsou vedeni k přesnosti, odpovědnosti, kooperaci, sebepoznání a seberozvíjení (OA Trutnov, 2014).

4.3 Vybrané třídy pro pedagogické přípravy

Poté, co jsme si vymezili školu, její žáky a absolventy, materiální zázemí a aktuální ŠVP nám pro úspěšné sestavení pedagogické přípravy chybí ještě výběr učební skupiny.

V našem případě byly vybrány třídy, které osobně autorka vyučovala v rámci své pedagogické praxe a mohla tudíž při přípravách čerpat z vlastních zkušeností. Jako první třída byla zvolena 2. A, která obsahuje celkem 24 žáků, z toho je 6 chlapců a 18 dívek. A jako druhá třída byla vybrána třída 3. A, jež zahrnuje celkem 17 žáků a její složení je následující, 2 chlapci a 15 dívek. Pro obě třídy je typické, že v jejich obsahovém složení převládají dívky a mezi žáky nefigurují žádní jedinci se speciálními vzdělávacími potřebami, tudíž varianty pro tyto osoby není nutné zahrnovat do pedagogických příprav.

52

5. Realizovaná výuka a její zhodnocení

V této kapitole plynule navážeme na základ, který jsme si vymezili v předešlých kapitolách, a zúročíme ho při realizaci v praxi na pedagogických přípravách. Při jejich tvorbě bylo čerpáno z teoretických kapitol této práce týkajících se psychologické podstaty myšlení jako východiska pro aktivní učení, také principů pedagogického konstruktivismu, jehož fáze jsou klíčové pro strukturu naší práce a dle kterého byly zapracovány aktivizující výukové metody. Při vytváření příprav bylo čerpáno nejen z teoretické části, ale také z minulé praktické kapitoly, věnující se vybrané obchodní akademii, v předešlém textu jsme si charakterizovali tuto školu, její varianty možného zaměření studia, ukázali si možnosti uplatnění jejích absolventů a popsali základní materiální vybavení, jímž škola disponuje. Stručně si uvedli to nejpodstatnější ze ŠVP OA Trutnov a především jsme z tohoto dokumentu vybrali informace týkající se předmětu Ekonomika, na který budou v této kapitole sestavené ukázkové pedagogické přípravy.

V této páté kapitole jsou uvedeny pouze pedagogické přípravy, jež autorka osobně realizovala v rámci své pedagogické praxe na vybrané škole. Budou po sobě navazovat dle obdobné hierarchie, jako jsme si uvedli v teorii. Po jejich názorné ukázce si provedeme jejich zhodnocení, a to jak z pohledu učitele, žáků, tak cvičného učitele, který se hodin účastnil.

5.1 Pedagogická příprava na hodinu Ekonomiky č. 1 Třída: 2.A

Tematický celek: Personální činnost podniku.

Téma hodiny: Být raději zaměstnancem, nebo OSVČ?

Rozvoj kompetencí: K řešení problémů, komunikativní, k pracovnímu uplatnění a podnikatelským aktivitám.

Cíl výuky: Žáci si osvojí základy o pozicích zaměstnance a OSVČ, jejich legislativní vymezení, způsob sociálního a zdravotního pojištění, daní, způsob ručení za škody. Žák se bude umět vyjádřit na téma výhod a nevýhod pozice zaměstnance, či OSVČ.

Organizační forma: Skupinová.

Výuková metoda: Diskuse.

Čas: 45 minut.

53

Didaktické pomůcky: Vytištěný článek – viz Příloha A.

Průběh:

1.) Evokace

● Učitel uvede hodinu následující kontroverzní otázkou: “Být raději OSVČ nebo zaměstnancem?”, žáci budou vyzváni, aby napsali na papír vše, co si k danému tématu vybaví, pomocí tohoto volného psaní napíšou své myšlenky.

● Učitel počká přiměřeně dlouhou dobu, předpokládejme 2 minuty, bude záležet na tempu žáků a vybídne je k podělení se s jejich poznámkami, čímž zjistí jejich představu. A bude pokračovat motivační částí: „Je to otázka, kterou si většina zaměstnaných lidí, alespoň jednou v životě položí. Obě role totiž mají svá specifika, či jinak řečeno výhody a nevýhody, které s nimi bezprostředně souvisí. A jak nám uvádí autor článku Milan Dvořák (Dvořák, 2015), ne každý zaměstnanec může být OSVČ, a ne každý zaměstnanec. – viz Příloha A

● Kopie tohoto článku rozdá učitel žákům do dvojic do lavic. Po rozdání je informuje o tom, že si článek společně přečteme, žáci se budou po lavicích střídat ve čtení.

2.) Uvědomění

● Žákům jsou vyzváni, aby si během čtení učitele psali poznámky na vlastní papíry, s poznamenanými informacemi se bude nadále pracovat.

● Po přečtení předešlého článku bude následovat výzva k žákům, aby si dopsali své poslední poznámky a myšlenky.

● Poté bude položena stěžejní otázka pro tuto diskusní hodinu. Zda by osobně preferovali být po dostudování zaměstnancem nebo OSVČ a proč.

Téma bude napsáno na tabuli a žáci budou informováni, že na rozhodnutí a zapsání pádných argumentů mají 5 minut času.

● Poté je vyzveme, aby svému spolužákovi v lavici sdělili svou preferovanou roli, na základě čeho se tak rozhodli, či-li odůvodnili svůj názor.

● Po této diskusi v párech nejprve vyzveme, aby se přihlásili ti, kteří si vybrali být v budoucnu OSVČ a poté zaměstnanci. Na základě odlišného názoru rozdělíme žáky do dvou skupin a vybídneme je, aby si ve třídě sesedli, dle jejich odlišného výběru. V takto utvořených dvou skupinách budou mít za úkol prezentovat svá odůvodnění proč jejich volba je ta lepší.

54

● Na tuto činnost ponecháme žákům 5 minut, kdy budou moci v rámci své skupiny libovolně mezi sebou diskutovat, používat své zápisky, upravovat je, či nahlížet do předloženého článku.

● Po pěti minutách tuto aktivitu učitel zastaví a upozorní žáky na to, že se nyní budou prezentovat výsledky, kterých dosáhly obě skupiny. Výsledky zapíše na tabuli učitel, jenž převezme roli moderátora. Ten napíše na tabuli pod název tématu na levou stranu OSVČ a na pravou zaměstnanec.

● Učitel vyzve, aby nám skupina, jež preferuje stát se po dostudování OSVČ, přednesla své argumenty, které bez připomínek zapíšeme na tabuli, totéž uděláme i pro skupinu preferující stát se zaměstnancem.

● Až budeme mít zapsány všechny argumenty, nabídneme žákům místo pro otázky, či připomínky, ať už vůči protistraně, či náměty pro hlubší zamyšlení nad vlastními tvrzeními.

3.) Reflexe

● Učitel vyzve žáky, aby se po této diskusi vrátili na své místo. Tuto diskusi shrneme pomocí následující Tabulky 1 Přehled informací o OSVČ a zaměstnanci, hlavičku tabulky učitel žákům nadiktuje a žáci si ji zapíší do svých vlastních papírů. A na základě vlastního poznání vyplní.

Tabulka 1 Přehled informací o OSVČ a zaměstnanci

Předmět OSVČ Zaměstnanec

Upravující zákon Soc. a zdrav. pojištění Daně

Ručení

Výhody Nevýhody

Zdroj: Vlastní zpracování.

55

5.2 Pedagogická příprava na hodinu Ekonomiky č. 2 Třída: 3.A

Tematický celek: Finanční trhu, burza.

Téma hodiny: Ochranné prvky bankovek.

Cíl výuky: Žáci budou umět vyjmenovat, popsat a určit, kde se nachází 8 ochranných znaků na bankovce vydané Českou národní bankou.

Rozvoj kompetencí: K řešení problémů.

Organizační forma: Skupinové

Výuková metoda: Problémová – uzavřená.

Čas: 45 minut.

Didaktické pomůcky: Bankovka o hodnotě 1000,- Kč, Tabulka 2 Seznam ochranných prvků.

Průběh:

1.) Evokace

● Navázání na předešlou látku, která se týkala tématu peněz, jejich pojmovém vymezení, historického počátku jejich používání a jejich současné funkce, kde jsme skončili u jediného emitenta peněz v České republice a to České národní banky.

● Žáci byli upozorněni, aby si do dvojic (se spolusedícím) do této hodiny přinesli bankovku v hodnotě 1000,- Kč.

● Česká národní banka má výsadní právo na emitování peněžních prostředků na území České republiky, aby toto tvrzení platilo, musí podstupovat jisté bezpečnostní opatření. Učitel vyzve žáky k brainstormingu (bouři mozků), aby vymysleli, o jaké bezpečnostní opatření se jedná. Žáci mohou otevřeně říkat své nápady, učitel se ujme iniciativy a veškeré nápady zapíše na tabuli. Po skončení smrště nápadů vybídne žáky k tomu, aby provedli selekci a vybrali ty nejreálnější a nejsprávnější řešení. Cílem je přiblížit se k odpovědi – ochranné prvky.

2.) Uvědomění

● Vymezení problémové otázky tvoří vstup pro badatelskou činnost.

Úkolem žáků je vybádat, jaké ochranné prvky to jsou.

56

● K tomu budou potřebovat ve dvojicích bankovku, budou zkoumat a definovat na základě vlastních myšlenek a poznání, jaké prvky bankovku chrání. Žáci se budou pokoušet jednak o určení ochranného prvku, jeho místa, dále o sestavení jeho názvu společně s jeho popisem. Své odpovědi zaznamenávat na papír, název ochranného prvku a jeho popis prvotně nebude přesný, ale žáci k němu dojdou v průběhu hodiny. Na badatelskou činnost ve dvojicích by mělo postačit 10 minut.

● Žákům může učitel poskytnout nápovědu ohledně konečného počtu ochranného prvku – osm.

● Žákům může učitel poskytnout nápovědu ohledně konečného počtu ochranného prvku – osm.