• No results found

Pedagogická příprava na hodinu Ekonomiky č. 6

6. Další pedagogické přípravy a jejich zhodnocení

6.2 Pedagogická příprava na hodinu Ekonomiky č. 6

Tematický celek: Marketing.

Téma hodiny: Nástroje propagace.

Cíl výuky: Žáci budou umět vyjmenovat a stručně vysvětlit nástroje marketingové propagace a umět k jednotlivým nástrojům uvést praktický příklad.

68

Rozvoj kompetencí: Kompetence k práci, k učení, komunikativní, personální a sociální kompetence, kompetence k pracovnímu uplatnění a podnikatelským aktivitám.

Organizační forma: Skupinová.

Výuková metoda: Problémová – případová studie.

Čas: 90 minut.

Didaktické pomůcky: List papíru A3, lepidlo, magnetky, natištěná případová studie viz Příloha B, učebnice Ekonomika 2 – Klínský a Münch, 2009.

Průběh:

1.) Evokace

Učitel seznámí žáky s tématem a průběhem hodiny, žáci budou pokračovat v učivu zabývajícím se marketingem, konkrétně marketingovým mixem.

Aby si žáci zopakovali, co již k danému tématu znají, budou učitelem vyzváni, aby si samostatně na papír sestavili vlastní myšlenkovou mapu ke svému dosavadnímu poznání a představám o marketingu,či-li grafické znázornění vlastních myšlenek k danému tématu.

Na základě již probraného učiva, lze předpokládat, že jejich myšlenkové mapy budou obsahovat vymezení pojmu marketing, jeho funkci v podnikové struktuře, historii marketingových strategií a formulaci hlavních složek marketingového mixu. Z něho již mají žáci probrány tři složky (produkt, cenu a distribuci), je pravděpodobné, že k těmto složkám žáci připojí více informací, jak z teorie, tak z praxe. Dále by se zde mohla objevit poslední složka marketingového mixu a to propagace, jelikož v úvodních hodinách se o tomto prvku mluvilo a logicky vychází z marketingového cyklu.

Doplnění myšlenek k tomuto prvku bude ryze subjektivní, vyplývající ze vstupní představy o tomto pojmu a ze zkušeností z vlastního života.Učitel poskytne k utvoření k předešlému vlastnímu myšlenkovému schématu 10 minut, po této době budou žáci učitelem náhodně vybráni k popsání své myšlenkové mapy před třídou. Poskytne to učiteli zpětnou vazbu o tom, na jaké úrovni si žáci předešlou látku osvojili, jakou o ní mají představu, zda chápou logické schéma a především, zdali již něco ví o pojmu propagace, nebo jestli znají její ukázky v praxi.

69

V této vstupní etapě by měla panovat otevřená atmosféra, podněcující a motivující. Učitel zde zastává spíše funkci poradce a hlavní role zůstává na žácích.

2.) Uvědomění

Stejně tomu je i u fáze uvědomění, po fázi evokace, kdy jsou žáci namotivováni k učení a projdou vybavením si prvotní představy-. Žáci přicházejí do fáze uvědomění si s chutí objevovat a poznávat, učitel jim proto předloží studijní materiál, který jim tuto potřebu uspokojí. Jedná se o případovou studii nazvanou Firma Petr Roubal, kterou sestavil sám učitel, je uvedena v Příloze B. Žákům bude poskytnut čas pěti minut k prostudování textu případové studie, žáci si mohou libovolně dělat poznámky, podtrhávat, či jinak označovat text, pokud to ke své práci potřebují.

Učitel položí žákům dotaz, zda všemu v případové studii porozuměli, případně doplní informace, aby byl případ jasnější. Poté je žákům zadán úkol, aby vymezili základní problém, jenž společnost postihuje. Tento problém bude zapsán na tabuli, aby ho všichni viděli.

Problémová situace bude zadána žákům k vyřešení. Pracovat budou ve čtyřčlenných skupinkách, do kterých se sami rozdělí. Učitel dle vzniklé situace upraví skupinky s málo, či hodně členy, aby vzniklo rovnoměrné rozdělení žáků.

Jakmile jsou utvořeny stejnoměrné skupinky, jsou žáci vyzváni, aby si jednak vybrali název svého týmu a dále, aby si také mezi sebe rozdělili funkce: vedoucí skupiny, zapisovatel, informátor a pozorovatel. Je důležité jim vysvětlit, co která funkce pro svého nositele znamená, co budou mít na starosti, vedoucí skupiny přináší problémové otázky, určuje cíle a rozdává dílčí úkoly, kontroluje čas a koriguje jednotlivé pracovníky, pomáhá jim a zapojuje se do činností skupiny.

Zároveň bude jeho úkolem odprezentovat za jeho skupinu dosažené výsledky.

Zapisovatel jednak zaznamenává zjištěné informace, strukturuje je a dále pomáhá ostatním členům v týmu. Informátor vyhledává informace z různých zdrojů, také podává návrhy k možnému řešení dané problematiky a také variabilně pomáhá ostatním členům v týmu. A nakonec pozorovatel, jenž vstupuje do týmu s cílem podpořit aktivity skupiny, činorodě se do nich zapojit a svým přičiněním pomoci týmu k dosažní stanovených cílů. Pokud by se stalo,

70

že některá skupinka bude muset být tříčlenná, pak právě tato funkce pozorovatele lze vypustit, je to spíše funkce pomocná.

Po tomto rozdělení a určení funkcí, jsou žákům objasněny kladené nároky na práci. Bude se postupovat dle pravidel skládankového učení, jednotlivé týmy budou pracovat na dílčích částech, které se na konci hodiny odprezentují a vytvoří se z nich výsledná práce celé třídy. Tím je konkrétně myšlen projekt na velkém papíře formátu A3, jenž bude shrnovat práci celého kolektivu. Žáci jsou vyzváni k řešení stanoveného úkolu, jak z hlediska teoretického, tak praktického. Tým si nejprve nastuduje teorii marketingových nástrojů v knihách Ekonomika 2 od Klínského a Müncha (2009), tyto knihy budou žákům poskytnuty do skupin. Poté si zvolí jeden nástroj, který teoreticky popíšou, nastudují jeho principy, možnosti realizace a vymyslí praktické využití vybraného nástroje, které by pomohlo firmě z případové studie ke zlepšení její problémové situace. Na vlastní práci skupin je věnován čas 40 minut, do uplynutí této doby musí vedoucí skupin odprezentovat jejich práci a předložit papír od zapisovatele, kde bude jejich práce shrnuta.

Pro organizační zvládnutí této činnosti bude jednotlivými vedoucími skupin zvolený nástroj zapsán na tabuli společně se jménem týmu, jenž ho bude vypracovávat. Pokud nastane ta situace, že o jedno téma bude mít zájem více skupin, pak vydá učitel pokyn ke střihnutí zástupců z daných skupin, či-li pomocí metody Kámen, nůžky, papír se zvolí vyhrávající skupina.

Během samostatné práce jednotlivých týmů učitel dohlíží nad činností žáků a v případě potřeby doplňuje informace, či koriguje organizační záležitosti. Jeho funkce je ale stále spíše rádcovská a je zde prostor především pro aktivitu žáků.

Po uplynutí 40 minut dá učitel pokyn k zastavení činnosti celé třídy, vyzve zástupce z jedné skupiny, aby se ujal slova a odprezentoval práci, které se jeho tým věnoval. A dále také upevnil lísteček pomocí lepidla s jejich výstupy na připravený papír formátu A3, jenž visí na tabuli. Takto se prostřídají všechny týmy, během jednotlivých prezentací dbá učitel na to, aby se skupinky žáků mezi sebou nevyrušovaly a respektovaly své kolegy, i jejich právo na slovo.

Po ukončení prezentací vyzve učitel žáky k diskusi o nejlépe zvolené taktice a propagačním nástroji. Cílem je, aby si žáci sami uvědomovali výhody a nevýhody jednotlivých nástrojů a sami kriticky zhodnotili práci celé třídy.

71 3.) Reflexe

 V poslední části hodiny budou žáci vyzváni k doplnění jejich prvotní myšlenkové mapy o nové poznatky získané v této hodině. Výsledný projekt na velkém papíře bude vystaven na nástěnce ve třídě.

6.3 Pedagogická příprava na hodinu Ekonomiky č. 7