• No results found

Didaktická pomůcka v anglickém jazyce

II. Teoretická část

5. Využití didaktických pomůcek ve výukových předmětech

5.3 Didaktická pomůcka v anglickém jazyce

Jistě každý zná to známé rčení „kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem“. Řeč je jedním ze základních prostředků naší komunikace a v dnešní době je znalost alespoň jednoho světového jazyka nutností. Při neznalosti cizího jazyka si sami vytváříme bariery nejen ve společnosti, ale také si značně komplikujeme naději na získání dobrého zaměstnání a vybudování společenského postavení.

S výukou cizího jazyka se v dnešní moderní době setkáváme dost často již v mateřské škole, kde se děti seznamují se základními slovíčky a učí se pomocí obrázků. V drtivé většině se jedná o výuku anglického jazyka, který je jedním z nejrozšířenějších světových jazyků. Na základní škole se nezřídka setkáváme s výukovou cizího jazyka již v první třídě, nejpozději ve druhé. Zde je nutno podotknout, že hlavně na celém prvním stupni, by měla výuka cizího jazyka, popřípadě cizích jazyků probíhat zcela přirozeně formou hry, říkanek, písniček, za použití různých didaktických pomůcek a různých soutěží, které jsou pro žáky nejen velice zábavné, ale také si při nich upevňují základy cizího jazyka zcela přirozenou formou a spontánním způsobem. Při tomto způsobu výuky si žáci často ani neuvědomí, že se učí cizí jazyk a hlavně učí se ho zcela spontánně používat. Zcela jistě bychom také neměli opomíjet individuální přístup k žákům, který je velice důležitý a pomáhá žákům při nesnázích a těžkostech. K tomu všemu se nejčastěji využívají didaktické pomůcky a často také didaktická technika.

Při hodinách bychom také měli počítat s unavitelností a s poklesem pozornosti u žáků a měli bychom být schopni těmto jevům předcházet. Nejvhodnější pro udržení pozornosti a zájmu je střídání aktivních a pasivních činností v hodině jako je poslech a učení písniček vystřídat pohybem, hry a soutěže střídat například s malováním nebo prací s knížkou.

Hlavním cílem při použití didaktických pomůcek a didaktické techniky při výuce cizího jazyka je v žákovi vzbudit zájem a touhu o cizí řeč a snažit se, aby si k němu vybudoval pozitivní a vřelý přístup. Také bychom neměli zapomínat, že hlavně u malých žáčků, bychom měli výuku cizího jazyka opírat hlavně o názornost, a proto bychom měli didaktické pomůcky využívat co nejčastěji a v několika variantách. Jistě je vhodné výuku zpestřovat také prací s didaktickou technikou, popřípadě prací na počítači.

Velice důležitá je pro žáky při výuce motivace. Je až propastný rozdíl mezi žákem, který se učí s chutí a zápalem a mezi žákem, který nemá o učivo zájem a celkově se nudí. Je smutné, že pedagogové jsou velice často omezování objemem učiva, které je nutno odučit a nezbývá jim skoro žádný čas na motivaci žáků, kteří se tak v drtivé většině učí bez zájmu a

52

nadšení. Ve třídách jsou žáci s různými stupni znalostí a s různými stupni schopností se cizí řeč naučit. Před pedagogem vždy leží přetěžký úkol rozvíjet potenciál žáků při výuce cizího jazyka s ohledem na jejich individuální schopnosti. K tomuto účelu potřebuje pedagog odpovídající didaktické pomůcky, které jsou schopny uspokojit potřeby jak nadaných žáků, tak žáků s učebními problémy. Naučit se cizí řeč je nikdy nekončící proces a my se musíme snažit zpříjemnit žákům alespoň jeho začátek.

Ráda bych v této diplomové práci uvedla několik didaktických pomůcek pro výuku anglického jazyka, se kterými jsem se osobně setkala a mohla jsem je vyzkoušet, jak na ně žáci reagují.

Nastříhej si na slovíčko, nastříhej si na větu (DYS-BABA)

Stříhání textů je příjemná činnost, která pomáhá žákům udržet pozornost u výuky a hmatatelně zlepšuje zrakovou analýzu a syntézu. Tato didaktická pomůcka je názornou pomůckou pro pochopení slovíček a gramatiky při výuce anglického jazyka. Žáci si díky ní mohou složit libovolnou větu či slovíčko, které si touto formou snáze zapamatují.

Obr. č. 20: Ukázky práce s didaktickou pomůckou Nastříhej si slovíčko, nastříhej si větu

Množné číslo podstatných jmen (DYS-BABA)

Množné číslo podstatných jmen v hodině anglického jazyka žákům jednoduše a zábavnou formou vysvětlíme pomocí této didaktické pomůcky. Didaktickou pomůcku vyrobíme tak, že vystřihneme z tvrdého papíru pruh, který přeložíme na tři části. Vzniknou nám tři stejně velké čtverce.

53

První čtverec obsahuje neurčitý člen „a“, který se nachází vlevo dole, dále je na čtverci vyobrazen obrázek podstatného jména a vpravo je napsán jeho anglický název. Na druhém čtverci se nachází v levé části dole písmenko „s“, které nám vyjadřuje množné číslo v anglickém jazyce a obrázek podstatného jména. Třetí část zobrazuje další obrázek podstatného jména, který nám vyjadřuje množné číslo podstatného jména. Jak uděláme v angličtině z jedné kočky více koček? Schováme neurčitý člen a přidáme „s“. To je ale koček! Stejně to funguje u dívek a chlapců a mnoha dalších podstatných jmen.

Obr. č. 21: Ukázka pomůcky množné číslo podstatných jmen

Názorná slovíčka (DYS-BABA)

Tato didaktická pomůcka se hodí zejména pro nácvik nových anglických slovíček a pro procvičování již naučených slovíček. Pomůcka s názvem „Názorná slovíčka“ motivuje žáky k učení nových anglických slovíček a správné výslovnosti. Je určena pro žáky 3. – 4. třídy.

Kostka je vyrobena z tvrdého papíru. Na stranách kostky je obrázek zvířete, nebo předmětu, dále jeho anglický překlad a výslovnost a na jedné straně je český název příslušného zvířete, nebo předmětu.

Didaktická pomůcka je určena pro výuku formou hry, kdy žáci hodí kostkou a pokud jim na kostce padne český text nebo obrázek, musí říci anglický název se správnou výslovností, nebo když jim padne anglický název, popřípadě anglická výslovnost daného slovíčka, musí říci, co slovíčko znamená česky. Práce s touto didaktickou pomůckou je velice jednoduchá, přitom však velice efektivní a účinná. Názorné papírové kostky s anglickými slovíčky je snadné vytvářet a velice zábavné je používat. S touto didaktickou pomůckou ráda

54

pracuji a často ji využívám v hodinách anglického jazyka. Je jednoduchá na výrobu a poměrně cenově nenáročná. Žáci si ji mohou vyrobit při hodině pracovních činností.

Obr. č. 22: Ukázka didaktické pomůcky Názorná slovíčka

55