• No results found

Didaktické pomůcky v současnosti

II. Teoretická část

4. Didaktické pomůcky a didaktická technika ve výuce

4.4 Didaktické pomůcky v současnosti

V současné době nabízí učitelům český trh širokou nabídku didaktických pomůcek, vyrobených z různých materiálů jako jsou například: přírodní materiál, dřevo, plast, textil, papír. Tyto pomůcky rozvíjejí u žáků tvořivost, jemnou a hrubou motoriku, fantazii, poznání, rozvíjejí smysly a v neposlední řadě i pohybovou činnost. I přes širokou nabídku didaktických pomůcek, se mnoho pedagogů pouští do výroby vlastních netradičních didaktických pomůcek ať již se žáky při svých hodinách, nebo ve volném čase ze snahy o co nejvěrnější přiblížení vykládané látky, popřípadě v rámci rozvíjení

31

manuální zručnosti žáků. Ve snaze informovat a pomoci s rozhodováním učitelů o výběru kvalitních didaktických pomůcek, uvádím seznam některých firem, s kterými jsem spolupracovala při zpracovávání této diplomové práce a které mi poskytly cenné rady a ukázky didaktických pomůcek.

Seznam firem, které se zabývají didaktickými pomůckami:

a) Aurednik čele Mgr. Eva Červenková. Ředitelka společnosti Aurednik Mgr. Eva Červenková je speciální pedagog a má dlouholetou pedagogickou praxi. Firma Aurednik se zaměřuje na výukové a didaktické pomůcky. Velice přínosné je jistě uvést, že firma Aurednik se také zaměřuje na didaktické pomůcky pro postižené děti. Pomůcky pro děti se zrakovým, sluchovým, mentálním i jiným postižením jsou pro dnešní úroveň výchovy a vzdělávání nezbytné. Mgr.

Červenková uvedla: „K založení firmy nás vedla snaha poskytovat a zajišťovat školám a školkám v České republice obdobný servis, jaký byl běžný v zemích západní Evropy“. „Nyní působíme i na Slovensku“. Aurednik každoročně vydává nový katalog, který obsahuje širokou paletu didaktických pomůcek. Také pořádá pro pedagogy semináře.

Adresa firmy:

Aurednik CS, spol. s.r.o.

Trubín 84

267 01 Králův Dvůr www.aurednik.cz

32

b) Bambinot

Snahou firmy Bambinot je nabídnout dětem zábavné a kvalitní didaktické pomůcky, se kterými si nejenom užijí spoustu radosti, ale zároveň jim i pomohou rozvíjet jejich motorické schopnosti, fantazii nebo například logické myšlení. Bambinot nabízí ve svém katalogu pestrou paletu didaktických pomůcek pro základní školy.

Adresa firmy:

Benjamín je název firmy, která se zaměřuje na prodej v oblasti didaktických pomůcek.

Cílem této firmy je přinést na český a východoevropský trh novou kvalitní úroveň podpory didaktické výuky dětí. Firma Benjamín je na trhu již 10 let. Ředitelem firmy Benjamín je pan Ing. Petr Kubíček.

Ravensburger s.r.o. v roce 1995. Dino Toys spolupracuje s významnými výtvarníky, grafiky a vynálezci. Společnost Dino Toys nabízí celou řadu didaktických obrázkových kostek, které jsou ilustrované od známého malíře Zdeňka Milera. Dino Toys klade důraz na kvalitní výtvarné zpracování a nejvyšší kvalitu produktů.

33 didaktických pomůcek ve svém nabídkovém katalogu. Firma Duha se specializuje převážně na vydávání nástěnných didaktických obrazů a tabulí a všechny druhy žákovských i internetovou stránku s názvem DYS-BABA, kde prezentuje své didaktické pomůcky do hodin anglického jazyka. Je specialistou na hmatové pomůcky pro konkretizování abstraktních pojmů, autorkou řady učebních pomůcek a metod pro dyslektické děti.

Ing. Rýdlová je sama též dyslektičkou. Velice dobře zná problém žáků s touto specifickou dispozicí. Proto se již řadu let zabývá vývojem metod a pomůcek, které by respektovaly procesy vnímání dyslektiků a účinně jim pomohly s učením jazyka.

Adresa firmy:

Ing. Dagmar Rýdlová Zvonková 13

106 00 Praha 10 www.dys-baba.cz

34

g) Huton

Firma Huton vyrábí senzorové notové tabule pro výuku hudební výchovy. Dále firma nabízí pro školy další didaktické pomůcky: knihy českých pohádek. Tyto knihy jsou díky své bohaté ilustraci a zvukovým nahrávkám určeny především pro výuku čtení u malých čtenářů.

Ředitelem firmy Huton je pan Ladislav Huml.

Adresa firmy: kvalitní a originální didaktické pomůcky. Firma díky úzké spolupráci s ilustrátorkou dětských pohádkových knih a učebnic, Evou Sýkorovou, od roku 2002 začala také navrhovat a realizovat dětské interiéry. Firma spolupracuje se základními školami a společně s ilustrátorkou Evou Sýkorovou se snaží o to, aby děti obklopovalo harmonické prostředí, které rozvíjí jejich vnímání, schopnosti a dovednosti.

Adresa firmy:

Nakladatelství Mutabene je vydavatel učebního systému Logico Piccolo, které nabízí zálkadním školám bezplatné a nezávazné zapůjčení učebního systému Logico Piccolo na vyzkoušení.

35 širokým spektrem metodického využití na 1. stupni ZŠ. Autorem produktů je Mgr. Jiří Zibura.

Firma OlDipo úzce spolupracuje s pedagogicko psychologickou poradnou v Českých Budějovicích. Vznikla z potřeb učitelů a zaměřuje se na výrobu didaktických pomůcek pro učitele českého jazyka. Didaktické pomůcky z řady DiPo jsou nositelky ocenění Zlatá Schola nova na mezinárodním veletrhu učebních pomůcek Schola nova 2004.

Adresa firmy:

Silesia Trading usiluje o zlepšení informovanosti učitelů v oblasti didaktických pomůcek. Výběr pomůcek usnadňuje učitelům tím, že vydává pravidelně přehledný katalog produktů. Nabízí celou řadu zajímavých didaktických pomůcek pro základní školy. Firma se snaží o to, aby škola byla pro žáky hrou a rádi se učili.

36

l) Stiefel

Firma Stiefel vznikla v roce 1982 v Německu. Od roku 1991 začala působit a svoji nabídku začala šířit ve střední Evropě. Dnes firma působí v Rakousku, Švýcarsku, Slovensku, České republice, Maďarsku, Polsku i Rumunsku. Ředitelem firmy Stiefel je Ing. Ján Betuš. O spokojenost zákazníků se stará odborný tým, který každoročně přináší nové produkty a Svobody. Nabízí elektronické vzdělávací hračky, experimentální stavebnice a hlavolamy.

Cílem této firmy je, aby didaktické pomůcky žáky nejen potěšily, ale i poučily.

Adresa firmy: vyrábí z kvalitního uměle sušeného bukového, březového nebo topolového dřeva. Truhlářství Roman Bureš bylo založeno v únoru 2001 s ideou vývoje a výroby dřevěných didaktických pomůcek pro děti. Roman Bureš metodicky spolupracuje s kvalifikovanými pedagogickými odborníky, se kterými konzultuje vývoj nových pomůcek tak, aby co nejlépe odpovídaly potřebám dnešních dětí.

37 Adresa firmy:

Roman Bureš Křižíkova 553 541 01 Trutnov

www.didaktika.me.cz

Vývoj didaktické techniky za několik desetiletí či století pokročil o značný kus, jak v oblasti estetické, tak převážně v oblast pedagogické, kde na každou didaktickou činnost je možno nalézt vhodnou didaktickou pomůcku. Velice často je nutno moderní didaktické pomůcky spolu kombinovat a přiblížit tímto vyučovanou látku žákům co nejvěrohodněji.

38

5. Využití didaktických pomůcek ve výukových