• No results found

Didaktická pomůcka v hudební výchově

II. Teoretická část

5. Využití didaktických pomůcek ve výukových předmětech

5.4 Didaktická pomůcka v hudební výchově

Vytváření zvuků, tónů a hudby nás provází od vzniku lidstva na této planetě. Od nepaměti lidé používali zvuk jako prostředek k dorozumívání a hudbu jako zdroj zábavy.

Léčivá síla hudby je známa od pradávna. Tím, že uvolňuje emoce, harmonizuje organizmus, zvyšuje odolnost a může léčebně ovlivnit průběh řady fyzických i psychických nemocí.

Lékařští odborníci dnes sami říkají, že dnešní forma vzdělávání rozvíjí především levou mozkovou hemisféru (verbální) a hra na hudební nástroj přispívá k celkové vyváženosti, protože rozvíjí pravou mozkovou hemisféru (neverbální). Již Platón zdůrazňoval význam hudby, cenil ji nejvýše ze všech umění, protože nenapodobuje a nezobrazuje pouze předměty, ale vniká do podstaty a řádu věcí.

Na 1. stupni ZŠ se žáci v hodinách hudební výchovy seznamují s výrazovými prostředky a s jazykem hudebního umění prostřednictvím:

· vokálních činností (práce s hlasem) - zdokonaluje se pěvecký a mluvený projev, hudební rytmus a posilují se správné pěvecké návyky.

· instrumentálních činností - hra na hudební nástroje, rytmizace a melodizace a jejich využití při hudební reprodukci i produkci.

· hudebně pohybových činností - ztvárňování hudby pomocí pohybu a tance.

· poslechových činností - aktivní vnímání znějící hudby, při níž žák poznává hudební styly a žánry a učí se hudbu analyzovat a interpretovat.

Senzorová notová tabule (Huton) z hlavních cílů notové tabule je vytvoření potřebných souvislostí mezi polohou zapsané noty v notové osnově a její výškou, popřípadě mezi tvarem noty a délkou tónu. Je samozřejmé, že

56

metodika výuky bude jiná v základní škole, kde u žáka není předpoklad aktivní instrumentální hry, jiná v mateřské škole a jiná v základní umělecké škole, kde hra na hudební nástroj nebo zpěv je prvořadým cílem. V každém případě, je však klíčem k úspěchu aktivní zpěv, směřující až ke zpěvu z listu. V hodinách hudební výuky by měla práce s notovou tabulí tvořit maximálně 30% objemu výuky, a samozřejmě by měla být doplňována aktivním vokálním projevem žáků, tedy zpěvem. Notová tabule může být používána i ve vyšších ročnících na druhém stupni ZŠ, kde mohou být za její pomoci ozvučeny například složité harmonické spoje. Díky této pomůcce se nekladou meze ani vlastní bujné fantazii žáků.

Základním účelem notové tabule je tedy ozvučení notového zápisu. Noty, které zapíšeme na notovou tabuli, můžeme ozvučit, což je umožněno podélně umístěnými spínacími drahami v místě linek a mezer (včetně pomocných). Ozvučení provádíme dotykem prstů v místě zapsané noty, za současného držení dotykové sondy. Zpočátku je ozvučení zapsaného notového zápisu pouze orientačním vodítkem směřujícím k podvědomému seznámení vztahu mezi polohou zapsané noty a délkou tónu.

Hudební a technické parametry notové tabule:

· Hrající rozsah g-c3

· Možnost zvýšení či snížení kteréhokoliv základního tónu

· Možnost jednohlasé, či dvouhlasé hry - možnost hry akordů

· Čtyři různá zabarvení zvuku

· Metronom s nastavitelným časovým intervalem akustického signálu

· Nezávislé nastavení hlasitosti zvuku melodie a signálu metronomu

Obr. č. 23: Senzorová notová tabule.

57

Obr. č. 24: Ukázka práce s notovou tabulí.

Zvukové pexeso (Benjamín)

Zvukové pexeso je ideální didaktická pomůcka, která žákům zpestří hodiny hudební výchovy. Tato didaktická pomůcka obsahuje osm párů kostek, které vydávají různé tóny.

Kostky jsou vyrobeny ze dřeva a jsou uloženy v pevném bukovém kastlíku s víkem z plexiskla. Všechny kostky mají dno z plexiskla.

Tato didaktická pomůcka je určena pro jednu nebo pro více osob. Se zavázanýma očima zkouší žák hrkáním kostkami najít stejně znějící pár. Jakmile žák najde dvě kostky, které stejně znějí, postaví je na sebe. Poté si rozváže žák šátek na očích a může si ihned zkontrolovat správnost řešení, jestli jsou kostky správně přiřazeny, protože je obsah viditelný dnem z plexiskla. Když už žáci hru se zvukovým pexesem dobře znají, obnovíme její kouzlo a napětí tím, že vyměníme obsah kostek. Odšroubujeme dno a naplníme kostku novým materiálem. Kostky můžete naplnit drobnými předměty podle vlastní fantazie, jako je například hrách, čočka, penízky, korálky, kamínky, písek apod. Touto didaktickou pomůckou si žáci rozvíjejí všechny smysly – sluch, zrak, hmat, čich a chuť, kterými vnímají svět.

Žák musí například hmatem jednotlivé předměty, které jsou uložené v kostkách rozpoznat a přiřadit vždy dvě kostky se stejným obsahem do odpovídajících dvojic. Touto hrou se u žáků velmi rozvíjí hmatové smysly. Rozvoj všech našich smyslů je velmi důležitý, protože naše smysly jsou také základními stavebními kameny každé komunikace s druhými lidmi. Čím více a čím přesněji dokážeme vnímat svými smysly, tím je naše poznání bohatší.

Pomocí svých pěti smyslů dokážeme ve styku s druhými lidmi vnímat jejich verbální a neverbální vyjádření pocitů a potřeb. Z toho vyplývá, že vnímání smysly a jasné rozlišování

58

vjemů má velký vliv na naši schopnost empatie a na další dovednosti v oblasti komunikace a vztahů.

Obr. č. 25: Zvukové pexeso Obr. č. 26: Ukázka práce s pexesem

Hudební stavebnice (Lokki)

Hodiny hudební výchovy budou pro žáky zajímavější a efektivnější s didaktickou pomůckou „Hudební stavebnice“. Hudební stavebnice obsahuje 54 kusů kostek, které jsou vyrobeny z pěny a ze tří stran jsou vždy potištěny tečkami a čárkami. Z druhé strany jsou obrázky se stojícími nebo běžícími figurkami. Na třetí straně jsou zobrazeny osminové nebo čtvrtinové noty. Žáci mohou libovolně skládat a vytvářet vlastní skladby, které si pak osobně zahrají. Hudební stavebnice rozvíjí u žáků kreativitu, cit k hudbě a soustředěnost na práci.

Obr. č. 27: Ukázka práce Obr. č. 28: Hudební stavebnice

59