• No results found

Ve své diplomové práci jsem se zaměřila na využívání didaktických pomůcek při výuce na 1. stupni ZŠ. Hlavním cílem bylo zjistit, jak a v jakém rozsahu pedagogové na 1. stupni didaktická technika. Použití didaktických pomůcek velice úzce souvisí s uplatňováním zásady názornosti, která je v moderním vyučovacím procesu zcela nezbytná a má v něm své místo.

Další moderní výuková metoda, která úzce souvisí s používáním didaktických pomůcek, je tzv. Činnostní vyučování. Činnostní vyučování je hlavně zaměřené na samostatnou činnost žáků s didaktickými pomůckami, které jsou k dispozici při učení nového učiva i při jeho procvičování. Nedílnou součástí činnostního vyučování je diskuze žáků o vlastních činnostech a při vyhodnocování závěrů pokusů také sebehodnocení žáků spolu se zpětnou vazbou mezi žáky a pedagogem. Tato činnost by měla být pokud možno zařazována co nejčastěji, nejlépe do každé vyučovací hodiny a do každého předmětu. S těmito metodami výuky je také kladen velký důraz na správné přípravy pedagoga na vyučovací hodinu. Před samotným vypracováním přípravy si musí pedagog stanovit téma, popřípadě témata a cíl konkrétní vyučovací hodiny a také sestavit její strukturu. Velice důležitým faktorem je motivace žáků, kterou pedagog uplatní, a jak učivo bude v hodině probírat. Neméně důležité je zamyšlení nad tím, které výchovné prvky budou zdůrazněny, jak bude nové učivo upevněno, popřípadě jaká samostatná a domácí práce bude žákům zadána a kteří žáci budou zkoušeni, jaké bude časové rozvržení hodiny a jaké pomůcky budou ve vyučovací hodině použity. Všechny tyto přípravy a činnosti velice usnadňují samotný výukový proces a umožňují efektivní použití

95

sestavila seznam firem, se kterými jsem během své práce spolupracovala a které působí na našem trhu.

V druhé části práce jsem se zaměřila na stanovení několika hypotéz a výzkumného problému. Pomocí dotazníkového šetření, a následném vyhodnocení odpovědí jednotlivých pedagogů jsem mohla stanovené hypotézy potvrdit, nebo vyvrátit. Všechna zjištění jsem uspořádala do přehledných tabulek a grafů, která jsem opatřila vysvětlujícími komentáři.

Během tvorby této diplomové práce jsem také dospěla k poznatku, že současné školy jsou didaktickými pomůckami málo vybaveny. Z rozhovorů s pedagogy jsem zjistila, že didaktických pomůcek je na základních školách málo. Nejčastějším důvodem je nedostatek financí. Proto se můžeme často na školách setkat se zastaralými a často již opotřebovanými didaktickými pomůckami. Tím jsou na druhou stranu pedagogové motivováni, vyrábět si didaktické pomůcky sami, podle vlastní potřeby. Myslím si, že by školy tento problém mohly dle mého názoru zlepšit tím, že by hledaly sponzory z řad větších podniků či podnikatelů, kteří mohou školám věnovat finanční obnos, nebo materiální dar. Ať každý pedagog se sám rozhodne, jaké didaktické pomůcky bude využívat ve svých vyučovacích hodinách.

Dále jsem také ve svém výzkumu zjistila, že dnešní školy ač mají nedostatek finančních prostředků, se snaží zkvalitnit výuku nákupem moderní didaktické techniky, jako jsou interaktivní tabule, počítače a moderní dataprojektory. Ve svém, výzkumu jsem se také ptala pedagogů, zda mají ve své třídě interaktivní tabuli a zda s ní pracují. Část pedagogů, která ve svých třídách interaktivní tabuli má, ji aktivně využívá a vyskytli se i odpovědi, že se nákup této didaktické techniky v nejbližší době chystá. Také při diskuzích s pedagogy jsem na téma interaktivní tabule a práce s ní narazila a mnoho pedagogů si práci s touto technikou velice pochvaluje, protože umožňuje více zapojovat žáky do výuky, kteří se tímto aktivně zapojují do hodin a nejsou v hodinách pasivní. Také si velká část pedagogů přeje práci s interaktivní tabulí alespoň vyzkoušet. Dle mého názoru je také dobře, že i starší pedagogové se učí s touto moderní technikou zacházet a že se nebojí ji ve svých hodinách aktivně používat. Myslím si, že kombinace didaktických pomůcek spolu s didaktickou technikou by měla tvořit základ vyučovacího procesu.

Jak jsem také díky této práci a rozmluvou s mnoha pedagogy zjistila, tak stavět výuku jen na samotných didaktických pomůckách nelze. Pedagog musí umět žáky také zaujmout a zapojit je do průběhu výuky. Didaktické pomůcky jsou velice dobré pro zpestření a oživení výuky spolu s jejich využitím při výkladu nového učiva.

Mým přáním na závěr je, aby tato diplomová práce pomohla pedagogům k lepšímu rozhodování a výběru didaktických pomůcek pro jejich výuku.

96

Seznam použité literatury

KOUBA, L. a kol. Výzkum tvorby a využití materiálních didaktických prostředků pro školy základní a střední 1. Praha: SPN, 1985, 188 s. ISBN neuvedeno.

KOUBA, L. a kol. Výzkum tvorby a využití materiálních didaktických prostředků pro školy základní a střední 2. Praha: SPN, 1986, 248 s. ISBN neuvedeno.

NĚMEČEK, M. a kol. Stručný slovník didaktické techniky a učebních pomůcek. Praha: SPN, 1985, 136 s. ISBN neuvedeno.

ČERNOCHOVÁ, M. – KOMRSKA, T. – NOVÁK, J. Využití počítače při vyučování:

náměty pro práci dětí s počítače. Praha: Portál, 1998, 168 s. ISBN 80-7178-272-6.

JELÍNEK, J. a kol. Psací učební pomůcky. Praha: Univerzita Karlova v Praze, 1982, 100 s.

ISBN neuvedeno.

ČIPEROVÁ, M. Teoretická a metodologická východiska tvorby systému materiálních didaktických prostředků. Praha: Výzkumný ústav odborného školství, 1982, 116 s. ISBN neuvedeno.

PETTY, G. Moderní vyučování. Praha: Portál, 1996, 384 s. ISBN 80-7178-070-7.

PRŮCHA, J. Moderní pedagogika. Praha: Portál, 1997, 496 s. ISBN 80-7178-170-3.

NELEŠOVSKÁ, A. – SPÁČILOVÁ, H. Didaktika primární školy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2005, 254 s. ISBN 80-244-1236-5.

KALHOUS, Z. - OBST, O. a kol. Školní didaktika. Praha: Portál, 2002, 448 s. ISBN 80-7178-253-X.

HRBEK, M – PÁNEK, J. Průvodce základními prostředky didaktické techniky. Praha:

Institut pro výchovu vedoucích pracovníků ministerstva průmyslu ČSR, 1983, 89 s. ISBN neuvedeno.

DOSTÁL, J. Učební pomůcky a zásada názornosti. Olomouc: Votobia, 2008, 39 s. ISBN 978-80-7220-310-9.

DLUHOŠ, J. – VANÍČEK, K. Kapitoly z metodiky využití pomůcek a didaktické techniky ve výuce. Olomouc: Pedagogická fakulta v Ostravě, 1976, 108 s. ISBN neuvedeno.

GESCHWINDER, J. a kol. Metodika využití materiálních didaktických prostředků. Praha:

SPN, 1987, 264 s. ISBN neuvedeno.

TŮMA, J. a kol. Moderní technické prostředky ve výuce. Praha: SPN, 1974, 460 s. ISBN neuvedeno.

97

NIKL, J. Didaktické aspekty technických výukových prostředků. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2002, 63 s. ISBN 80-7083-635-0.

HLAVATÝ, J. Didaktická technika pro učitele. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2002, 119 s. ISBN 80-7080-479-3.

GESCHWINDER, J. – RŮŽIČKA, E. – RŮŽIČKOVÁ, B. Technické prostředky ve výuce.

Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého, 1995, 58 s. ISBN 80-7067-584-5.

KOŤA, J. – JIROUŠKOVÁ, I. – MATUŠKA, J. Didaktická technika a modernizace výuky.

Praha: SPN, 1986, 194 s. ISBN neuvedeno.

98

Seznam příloh

Příloha č. 1 Ukázka přípravy na vyučovací hodinu Příloha č. 2 Dotazník pro praktickou část

Příloha č. 3 Návrh didaktické pomůcky „Vláček s čísly“

Příloha č. 4 Návrh didaktické pomůcky „Kalendář barev“

Příloha č. 5 Návrh didaktické pomůcky „Čtecí okénko“

Přílohy

Příloha č. 1

· žáci by si měli upevnit správnou výslovnost

· žáci by měli zvládat výběr vhodného pozdravu

· žáci by si měli upevnit slovní zásobu z tematického okruhu barvy, školní potřeby

Výchovný cíl hodiny:

· dodržování stanovených pravidel při práci s počítačem

· upevňování správných návyků

Očekávané výstupy:

Rozumí jednoduchým pokynům a větám, adekvátně na ně reaguje

· používá základní pozdravy – pravidla komunikace v běžných každodenních situacích (pozdrav, poděkování, představení), souhlas, nesouhlas

· představí se, představí kamaráda, celou rodinu, vypráví o sobě

· popíše své zájmy, školní pomůcky, barvu

· vyslovuje a čte foneticky správně v přiměřeném rozsahu slovní zásoby

Rozlišuje grafickou a mluvenou podobu jednoduchých slov

· pojmenuje školní potřeby, udá jejich barvu

· označí základní barvy

Příloha č. 1 Aktivně se zapojí do jednoduché konverzace, pozdraví a rozloučí se s dospělým i

kamarádem

· vybírá a využívá pro efektivní učení vhodné způsoby, metody a strategie

· propojuje probraná témata a jazykové jevy

Kompetence k řešení problémů

· řeší jednoduché problémové situace v cizojazyčném prostředí

· nebát se mluvit anglicky s cizím člověkem

Kompetence komunikativní

· porozumět jednoduchému sdělení v anglickém jazyce

· umět zformulovat jednoduché myšlenky anglicky

Kompetence sociální a personální

· dodržovat v anglicky mluvícím prostředí zásady slušného chování

· spolupracovat v anglicky hovořící skupině na jednoduchém úkolu

Mezipředmětové vztahy

· hudební výchova – poslech a nácvik básničky, rozpoznání rytmu a jeho reprodukce (přízvuk, větná intonace).

· výtvarná výchova (práce na počítači v programu Malování) – spojení s konkrétním učivem – Colours. Porozumění barev podle popisu.

Příloha č. 1 Pomůcky:

· flash cards – barvy, školní potřeby

· plyšová kostka

· barevný kruh

· pracovní listy

· CD s básničkou

· přehrávač na CD

· program Malování

Příloha č. 1

Obr. č. 37: Ukázka tabule

Příloha č. 1 pozdravit? Dnes si všechny pozdravy spolu zopakujeme.

A nejen to … S žáky proberu jednotlivé pozdravy. Kdy a proč je použijeme (good morning, good afternoon, good night, good evening, hello, goodbye). Naučíme se vzájemný pozdrav. Hello, I am your English teacher.

Hello, I am your pupil.

3 min. Křížovka Pro žáky jsem si navrhla křížovku s probranými slovíčky z pozdravů. Prozradím jim, že se jedná o části dne.

5 min. Otázky a odpovědi

Každý žák si vytáhne z klobouku jeden kolíček. (Kolíčky jsou barevné). A podle barvy kolíčku se žáci rozdělí do skupinek a jdou si sednout na barevný kruh. Vyndají pera, pastelky, gumy a tužky z penálu a vzájemně si je nabízejí a popisují. My pen, please! Here you are. Thank you.

How many pens have you got? What colour is your pen?

Have you got any yellow pencil? A jiné.

3 min. Didaktická hra

„Bingo“ Pomocí hry procvičím postřeh a slovní zásobu.

Zde již pracuje každý žák sám. Na tabuli napíši anglická slovíčka na téma: My school bag. Žáci si je pak libovolně zapisují do okének. Současně žákům ukazuji karty se školními potřebami.

3 min. Procvičování S žáky budu procvičovat barvy. Budeme společně hledat barvy po třídě a na svém oblečení.

Příloha č. 1

3 min. Didaktická hra

„Hra s barvou“ Každý žák pracuje samostatně. Žáci se učí hravou formou poznávat barvy. Barvu musí nejprve přečíst, uvědomit si jaká je to barva a poté přiřadit k jednotlivým obrázkům s barvou. Do sebe zapadnou jen správně přiřazené karty.

7 min. Básnička a práce v pracovním listě

Hodiny zpestřuji každý týden novou básničkou, dnes bude o Myšákovi Cecilovi a jeho barevném domečku. Básničku žákům pouštím z CD. A ještě je napsaná na tabuli. Hello, žáci vybarví podle popisu. Společně se básničku naučíme.

7 min. Práce na počítači

Žákům nabídnu možnost zkusit si namalovat jednoduchý domeček Myšáka Cecila na počítači pomocí programu

Příloha č. 1

Reflexe a sebereflexe:

Hodina proběhla dobře. V hodině jsem se snažila používat různé metody a formy práce.

Žáci také v hodině pracovali s počítačem. Výuka pomocí počítačové výuky se mi osvědčila, neboť žáci pracují s počítačem rádi a baví je to. Kreslení domečku na počítači jim připadá mnohem zábavnější než kreslení na papíře. Také v hodině používám didaktické pomůcky.

Žáci si zopakovali a procvičili slovní zásobu již známých slovíček a rozšířili slovní zásobu pomocí různých her a poslechu CD. Velkou výhodou je, že pomocí CD žáci zároveň slyší a učí se správnou výslovnost anglického slovíčka a zároveň ho i vidí, protože používám kartičky s obrázky. Musím říct, že se mi didaktické pomůcky velmi osvědčily! Žáky jsem na konci vyučovací hodiny pochválila, že byli velmi aktivní. V této třídě je radost pracovat, protože žáci jsou hodní, chytří a vnímaví. Je vidět, že učení pomocí didaktických pomůcek a didaktické techniky a formou hry žáky motivuje, baví a všichni se zapojují a snaží se. A hlavně se těší na další hodiny. Myslím si, že je to účel, aby žáci chodili rádi do školy a co nejvíce se ve škole naučili.

Příloha č. 2

Dotazník

Vážená paní učitelko, vážený pane učiteli,

chtěla bych Vás požádat o vyplnění dotazníku, který je podkladem pro moji diplomovou práci na téma: „Využití didaktických pomůcek při výuce na 1. stupni ZŠ“. Cílem tohoto dotazníku je zjistit, jak se při současné výuce na 1. stupni ZŠ využívají didaktické pomůcky a didaktická technika. Vyplňování dotazníku Vám zabere přibližně 10 minut. Děkuji Vám za Váš drahocenný čas, který strávíte vyplňováním tohoto dotazníku.

Jmenuji se Kateřina Kottová. V současné době jsem studentkou posledního 4. ročníku na Technické univerzitě v Liberci, Učitelství pro 1. stupeň ZŠ, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická.

Vámi vybranou odpověď prosím zakroužkujte, či doplňte, pokud není uvedeno jinak.

Váš věk:

Vzdělání:

Počet let praxe:

Muž – Žena

Ročník, ve kterém vyučujete:

1. Jaké didaktické pomůcky používáte ve vyučování?

(Možnost zvolit více možností)

a) Auditivní (zvukové) b) Vizuální (obrazové) c) Audiovizuální d) Literární e) Jiné:

Příloha č. 2 2. Jak často používáte didaktické pomůcky?

a) Každou hodinu b) Jedenkrát za týden c) Jedenkrát za měsíc d) Jinak:

3. Ve kterém předmětu využíváte nejčastěji didaktické pomůcky?

(Uveďte prosím název pomůcky)

4. Z jakého důvodu/důvodů používáte didaktické pomůcky?

5. Máte ve škole dostatek didaktických pomůcek?

a) Ano b) Spíše ano c) Spíše ne d) Ne e) Nevím

6. Jestliže ne, jaký je pravděpodobný důvod?

(Možnost zvolit více možností)

a) Nedostatek financí

b) Nedostatek informací o nových pomůckách c) Neochota pracovat s didaktickými pomůckami d) Jiný důvod:

Příloha č. 2 7. Vyrábíte si didaktické pomůcky sama/sám?

a) Ano, z jakého důvodu:

b) Ne, z jakého důvodu:

8. Zapojujete do výroby pomůcek žáky?

a) Ano, uveďte prosím z jakého důvodu a v jakém předmětu:

b) Ne, uveďte prosím z jakého důvodu:

9. Jak žáci reagují, když používáte didaktickou pomůcku?

(Můžete zakroužkovat více možností)

a) Žáci jsou motivovaní

b) Žáci si snáze zapamatují učivo

c) Pro žáky jsou didaktické pomůcky vítanou změnou d) Žáci reagují negativně

e) Jiná odpověď:

10. Kolik času pracujete Vy nebo Vaši žáci v průměrné hodině s didaktickou pomůckou?

Příloha č. 2 11. K jakým účelům používáte didaktické pomůcky v hodinách?

(Můžete zakroužkovat více možností)

a) Motivace

b) Vysvětlení nového učiva

c) Opakování, procvičování, upevňování d) Zkoušení

12. Pro jaký předmět máte nejvíce didaktických pomůcek?

13. Používáte při výuce interaktivní tabuli?

a) Ano b) Ne

14. Jestliže ano, ve kterých předmětech ji využíváte?

15. Jestliže pracujete s interaktivní tabulí, k čemu ji využíváte?

16. Jakou didaktickou technikou máte třídu vybavenou?

(Můžete zakroužkovat více možností)

a) Epiprojektor (přístroj k promítání neprůhledných předloh) b) Dataprojektor

c) Zpětný projektor d) Gramofon e) Televizor f) CD přehrávač g) Jiné:

Příloha č. 2 17. Kde jste získal (a) informace o didaktických pomůckách a didaktické technice?

(Můžete zakroužkovat více možností)

a) Na kurzu o didaktických pomůckách, didaktické technice (uveďte kde):

b) Při studiu na vysoké škole c) V zaměstnání

d) Jinde (uveďte kde):

e) Nezískal (a)

18. Byly tyto informace dostatečné?

a) Ano b) Ne

19. Myslíte si, že současné vysoké školy připravující budoucí učitele, je dostatečně připravují pro práci s moderními didaktickými pomůckami a didaktickou technikou?

a) Ano b) Spíše ano c) Spíše ne d) Ne e) Nevím

Moc Vám děkuji za Vaši ochotu a čas věnovaný k vyplnění tohoto dotazníku.

Příloha č. 3

Návrh didaktické pomůcky „Vláček s čísly“

Tato didaktická pomůcka, dostala název „Vláček s čísly. Tato didaktická pomůcka je určena především do hodin matematiky. Postupně mne, ale napadaly souvislosti, jak by se tato pomůcka dala dále využívat i v jiných předmětech. Napadla mne myšlenka, využít tuto didaktickou pomůcku i v hodinách anglického jazyka, na procvičení čísel a barev. Práce s didaktickou pomůckou „Vláček s čísly“ má žákům zpestřit hodiny matematiky. Cílem této pomůcky je také, aby žáci lépe pochopili a osvojili si pojem číslo.

„Vláček s čísly“ je vyroben z tvrdého barevného papíru, který jsem pro delší uchování zalaminovala. Vláček obsahuje lokomotivu a jedenáct vagónů. Na každém vagónu je napsané číslo.

S vláčkem lze pracovat v hodinách různým způsobem. Například v hodině matematiky, kdy se žák seznamuje s číslem, lze k vagónům s čísly přiřazovat určitý počet předmětů, řadit pořadí čísel, nebo vagónky (čísla) mezi sebou porovnávat. Dále didaktickou pomůcku využijeme při hodině anglického jazyka k procvičení barev a čísel. Žáci si při práci s touto didaktickou pomůckou rozvíjejí jemnou motoriku a osvojují a upevňují si pojem číslo.

Obr. 38 – Část ukázky vláčku s čísly

Příloha č. 4

Návrh didaktické pomůcky „Kalendář barev“

„Kalendář barev“ je další didaktická pomůcka, která mne napadla při jedné mé vyučovací hodině anglického jazyka, kdy jsme s žáky probírali téma „Colours“. Barvy pro žáka i dospělého člověka jsou v životě velmi důležité, protože nás obklopují všude kolem nás a vzbuzují v každém jiné pocity. Proto jsem neváhala a s chutí jsem se pustila do výroby této didaktické pomůcky.

Tuto pomůcku jsem navrhla, abych umožnila žákům zábavnou formou zapamatovat a procvičit si barvy v anglickém jazyce. Postupně se mi vybavovaly souvislosti s použitím didaktické pomůcky „Kalendář barev“ v různých předmětech.

Například lze tuto pomůcku využít i v hodině matematiky, protože obsahuje určité barvy a anglicky je pojmenovávat. „Kalendář barev“ naučí žáky nejen rozeznávat a pojmenovávat geometrické tvary, ale i si žáci procvičí základní barvy v anglickém jazyce. Také si pomocí této didaktické pomůcky rozšíří a upevní slovní zásobu v anglickém jazyce.

Žák nejprve otočí horní část papíru a pojmenuje anglicky barvu. Zpětnou vazbu žák dostává okamžitě, jakmile otočí prostřední část papíru, kde je napsán anglický název barvy. Dále si žák rozvíjí slovní zásobu tím, že přikládá barevné obrázky na třetí dolní část papíru, k jednotlivým barvám a pojmenovává je.

Žáci s touto didaktickou pomůckou velmi rádi pracují v hodinách anglického jazyka. Žáci si při práci s touto didaktickou pomůckou procvičují barvy, ale i se jim rozvíjí, při manipulaci a přiřazování obrázků, jemná motorika.

Příloha č. 4

Obr. 39 – Titulní strana kalendáře barev

Obr. 40 – Ukázka č. 1 práce s kalendářem barev

Obr. 41 – Titulní strana čtecího okénka

Příloha č. 5

Návrh didaktické pomůcky „Čtecí okénko“

Během tvorby diplomové práce mne napadla didaktická pomůcka, kterou lze využít především ve vyučovacích hodinách českého jazyka v první třídě. Didaktická pomůcka „Čtecí okénko“ žákům zpestří hodiny českého jazyka a práce s touto didaktickou pomůckou bude pro žáky jistě zábavná. Úkolem „Čtecího okénka“ je naučit žáky číst slabiky. Žák pracuje s didaktickou pomůckou tím způsobem, že otáčí jednotlivé karty, na kterých jsou vyobrazeny souhlásky a samohlásky a čte je.

Didaktická pomůcka je ve tvaru čtverce a znázorňuje okénko. Celé okénko je vyrobené z pevného vlnitého papíru, hnědé barvy a lze ho ve třídě zavěsit. Základní čtecí karty, obsahují na jedné polovině souhlásky a na druhé samohlásky. Tyto karty jsou nalepeny na kalendáři, proto jednotlivé karty lze snadno a rychle obměnit, tím že je jednoduše otáčíme. Součástí této pomůcky je také sada obrázků, které jsem nalepila na plastová kolečka.

Tato didaktická pomůcka nabízí širokou škálu námětů pro práci v hodinách českého jazyka. Žáci například mohou pomocí této pomůcky snadno a rychle obměňovat slabiku výměnou samohlásky. Například ze slabiky la vytvoří slabiku lí.

Žáci říkají, které písmeno zůstalo stejné a které měnili.

Dále žáci mohou přiřazovat obrázky k jednotlivým slabikám. Například obrázek letadla žáci přiřadí ke slabice le.

Další námět pro práci s touto didaktickou pomůckou do hodin českého jazyka je, že učitel říká slova a žák musí určit vždy první slabiku a najít ji v okénku.

Didaktická pomůcka „Čtecí okénko“ zábavnou a hravou formou naučí žáky plynule číst slabiky, a také si žáci při práci s touto pomůckou budou rozšiřovat slovní zásobu.

Obr. 42 – Titulní strana čtecího okénka

Příloha č. 5

Obr. 43 – Práce se slabikou ma

Obr. 44 – Práce se slabikou mé