• No results found

Didaktická pomůcka v prvouce

II. Teoretická část

5. Využití didaktických pomůcek ve výukových předmětech

5.7 Didaktická pomůcka v prvouce

S předmětem Prvouka se žáci seznámí již na začátku své školní docházky v prvním ročníku na ZŠ. Tento předmět v sobě spojuje mnoho poznatků nejen z blízkého, ale také ze vzdáleného prostředí školy a okolí bydliště žáků. Jednou z nejdůležitějších probíraných látek je dopravní výchova a upevňování základů vhodného chování žáků ke svému okolí. Žáci si také vytvářejí alespoň základní podvědomí a představy o nejběžnějších zákonitostech společnosti a vztahu k přírodě. Velice významnou složku v tomto předmětu hraje fakt, že žáci si mohou nové poznatky ihned vyzkoušet a ověřit, třeba mezi kamarády, nebo doma s rodiči a mají možnost je porovnávat se svými zkušenostmi z předškolní výchovy.

Logico Piccolo (Mutabene)

Logico Piccolo je učební systém pro předškolní stupeň a pro 1. stupeň základních a speciálních škol. Didaktická pomůcka Logico Piccolo je také vhodná pro žáky se specifickými poruchami učení, zejména pro dyslektiky, dyskalkuliky. Lze ji využívat při reedukacích a při ztišení hyperaktivních žáků. Skládá se z rámečku a různých souborů. V každém souboru je 16 karet. Rámečky jsou odolné, kompaktní, hygienické, bez volných dílů a jejich součástí je deset barevných, pohyblivých knoflíků. Jednotlivé karty jsou ze silného kartonu a jsou lakované. Každá karta obsahuje deset úkolů označených barevnými puntíky.

Barevnost těchto puntíků je shodná s barevností knoflíků v rámečku. Karta se zasune do rámečku a barevné knoflíky se přisouvají ke správné odpovědi. Po vyřešení všech deseti úkolů se karta otočí a porovnají se barvy a správné vyřešení úkolů. Tato didaktická pomůcka podporuje u žáků koncentraci, pozornost a trpělivost. Je ideální kombinací učení a hry, kognitivních a manuálních procesů. Rozvíjí zrakové vnímání, a procvičuje zrakovou percepci a prostorovou orientaci, logické myšlení, vědomosti, schopnosti a představivost žáků. Série cvičení pro všechny důležité oblasti učiva vyvinuli zkušení pedagogové.

Vlastní tempo výuky je v souladu s individuálními schopnostmi a zájmy dítěte a s různými úrovněmi talentu a nadání. Každý soubor má různé stupně obtížnosti. Formulace úkolů jsou jednoznačné a odpovídají věku žáků. Jsou zvoleny tak, aby žáci rozuměli, co mají dělat, i bez toho, že jim někdo přečte zadání. Žáci tak mají celý průběh učení ve vlastních rukách, a proto ho ani jako učení nevnímají. Žáci si velmi rychle tuto pomůcku oblíbí z důvodu snadné manipulace, názorně a zajímavě zpracovaných úkolů a pěkného provedení.

Žák, který pracuje s touto didaktickou pomůckou, je veden k vlastní zodpovědnosti a

65

samostatnosti, díky vlastní kontrole (omyl – oprava – správné řešení). Jde o motivující formu práce bez strachu z neúspěchu.

Logico Piccolo se používá ve třiceti zemích světa a je přeloženo do devatenácti jazyků.

Je také ideální pro skupinové vyučování a podporu spolupráce žáků. Didaktická pomůcka Logico Piccolo nabízí žákům do hodin prvouky mnoho zajímavých a poutavých cvičení, například se žáci učí rozpoznávat listnaté stromy podle listů a plodů, jehličnaté stromy podle jehličí a plodů, obilniny, zeleninu a ovoce podle barev a tvarů, domácí a lesní zvířata, a dále nabízí mnoho dalších zábavných cvičení.

Obr. č. 34: Ukázka Logico Piccolo

Obr. č. 35: Práce s Logico Piccolo

66

Chráníme přírodu (Benjamín)

Tato didaktická pomůcka vede žáky k tomu, aby se starali o přírodu a chránili ji.

Podporuje tedy kladný vztah žáků k přírodě a ekologickému myšlení. Pomůcka obsahuje dvojice karet, které žákům umožňují porovnávat kladné a záporné působení člověka na přírodu. Žáci tak pomocí této didaktické pomůcky dovedou vnímat následky špatného chování. Didaktická pomůcka také pomáhá rozvíjet slovní zásobu a pomocí jednoduchých kreslených značek mohou žáci s pedagogem diskutovat na téma týkající se ochrany přírody.

Jednotlivé karty jsou vyrobeny z ultratenkého materiálu a na zadní straně mají vždy magnety.

Obr. č. 36: Ukázka pomůcky Chráníme přírodu

67

Shrnutí teoretické části

V teoretické části jsme se zabývala několika tématy, která souvisí s kvalitativním výzkumem popsaným v praktické části a která bylo nutné z tohoto důvodu přiblížit.

V teoretických kapitolách jsem se zabývala popisem jednotlivých součástí moderního vyučování, které je nutno znát pro efektivní práci s moderními didaktickými pomůckami.

Také jsem blíže definovala co to vůbec didaktická pomůcka je a jaký je její význam při výuce.

V jednotlivých kapitolách jsem popisovala moderní výukové prostředky, jako je činnostní vyučování a zásada názornosti. Také jsem se zabývala přípravou pedagoga na vyučovací hodinu, jaká by měla příprava být a co všechno by měla splňovat. Dovolila jsem si také přidat pár kontaktů na firmy vyrábějící moderní didaktické pomůcky pro výuku na 1.

stupni ZŠ, se kterými jsem spolupracovala.

Ve druhé polovině teoretické části jsem se snažila vytvořit alespoň částečný obraz moderních didaktických pomůcek, které jsou v současné době k dostání na našem trhu, s ohledem na výukový předmět. Pomůcky jsou řazeny postupně za sebou v jednotlivých kapitolách a doplněny barevnými obrázky. U pomůcek se kterými jsem měla možnost sama pracovat, jsem uvedla i vlastní zkušenosti a dojmy z práce s těmito pomůckami.

68