• No results found

Didaktická pomůcka v matematice

II. Teoretická část

5. Využití didaktických pomůcek ve výukových předmětech

5.1 Didaktická pomůcka v matematice

Vyučovací předmět matematika je jedním z hlavních předmětů na prvním stupni základních škol. Měli bychom se snažit co nejvíce žáky motivovat, vést a vytvářet u nich pozitivní vztah k vyučovacímu předmětu. Poznatky a dovednosti, které žáci v matematice získají, jsou předpokladem pro další úspěšné vzdělávání a jsou základem každodenního života i mnoha povolání. Matematika je na prvním stupni založena na rozvíjení zkušeností žáka a vychází z přirozené touhy dětí mladšího školního věku naučit se počítat. Matematika rozvíjí počtářské dovednosti, ale není jen počítáním. Rozvíjí intelektuální schopnosti žáků, jejich paměť, představivost, tvořivost, abstraktní myšlení a schopnost logického úsudku.

Matematika dále přispívá k vytváření určitých rysů osobnosti, jako je vytrvalost, pracovitost a kritičnost.

Matematika by měla žáky vybavit tak, aby ji mohli bez obtíží dále používat v praktickém životě i v dalším vzdělávání. Smyslem tedy je naučit žáky chápat matematiku jako prostředek řešení úloh. Měla by žákům otevřít cestu k řešení mnoha úloh a situací, které život přináší. Hodiny matematiky by měly být efektivní a pro žáky zábavné. Pedagogové by

39

měli využívat různé didaktické pomůcky, či moderní didaktickou techniku. Příklady didaktických pomůcek:

Kastlík na poznávání předmětů (Benjamín)

Představivost je stejně důležitá jako inteligence a předurčuje úspěchy v životě.

Představivost i inteligenci můžeme s žáky cvičit a posilovat, pomocí této didaktické pomůcky.

Tuto didaktickou pomůcku jistě každý pedagog rád ocení a použije v hodině geometrie. A žáci si práci s touto didaktickou pomůckou v hodinách geometrie jistě rádi oblíbí. Didaktická pomůcka ve tvaru kastlíku je vyrobena z kvalitního dřeva. V kastlíku jsou na jedné straně dva otvory na ruce a na protější straně je jeden větší otvor, který umožňuje vkládání předmětů do kastlíku. Žák s kastlíkem provádí mnoho hmatových cvičení, aniž by viděl předmět, který poznává. Umožní mu to tři otvory v kastlíku. Do dvou otvorů vsune žák ruce, třetím otvorem mu pedagog podává předměty na poznávání. Zároveň pedagog může tímto otvorem žáka pozorovat a kontrolovat. Vhodnými předměty pro poznávání jsou různotvaré kostky, geometrické tvary, přírodní materiály nebo další věci z bezprostředního okolí žáka. Pracuje-li žák s touto didaktickou pomůckou, učí se zábavnou formou poznávat různé materiály a geometrické tvary hmatem. Rozvíjí si také představivost. Didaktickou pomůcku „Kastlík na poznávání předmětů“ vyrábí firma Benjamín.

Obr. č. 4: Kastlík na poznávání předmětů Obr. č. 5: Ukázka práce s pomůckou

40

Stohovatelná věžička (Lokki)

Počítat mechanicky do deseti je stejné jako recitovat naučenou básničku. Žák by si měl s počty hrát, třídit předměty, porovnávat množství, určovat protiklady (málo – hodně) a nerovnosti (více než…). Pochopit, co znamenají čísla, je pro žáka stejně těžké jako se naučit je postupně odříkat. Mladší žáci potřebují při počtech chápat čísla jako něco konkrétního, ne symbolického. Potřebují vidět a uchopit předmět, který znamená jedna, dva, tři. Ke strany kostky jsou potištěny číslovkou a geometrickými tvary (s odpovídajícím počtem hran) a obrázkem hrací kostky.

Tato didaktická pomůcka napomáhá žákům konkrétně pochopit abstraktní pojem

„číslo“. Pro zefektivnění a lepší vysvětlení pojmu „číslo“ je vhodné jednotlivé kostky věže naplnit předměty, jejichž počet bude odpovídat číslu na kostičce. Například může žák do kostky s číslem tři umístit tři kusy voskových pastelek, tak si lépe zažije naučenou znalost.

Stohovatelnou věžičku vyrábí firma Lokki.

S didaktickou pomůckou „Stohovatelná věžička“ mám velmi dobré zkušenosti. Měla jsem možnost si vyzkoušet pracovat s touto pomůckou v hodině matematiky v první třídě.

Žáci na didaktickou pomůcku reagovali velmi kladně. Na první pohled bylo zřejmé, že si žáci velmi rychle zábavnou formou osvojili pojem „číslo“. Manipulací s kostkami si ještě navíc žáci rozvíjeli jemnou motoriku a koncentraci. Myslím si, že si žáci v hodině matematiky užili s touto didaktickou pomůckou mnoho zábavy, ale také si osvojili pojem „číslo“. S touto didaktickou pomůckou lze hrát plno zajímavých her. Jak uvádím výše, například třídit předměty, porovnávat množství atd.

41

Obr. č. 6: Ukázka didaktické pomůcky Obr. č. 7: Stohovatelná věžička

Magnetická matematika (Bambinot)

Didaktická pomůcka s názvem „Magnetická matematika“ obsahuje magnetickou tabulku a k ní 100 číslic a různých početních znaků, ze kterých lze složit velké množství početních úloh. Sada Magnetická matematika je v praktickém balení v nádherné plechové krabičce. Žáci si pomocí této didaktické pomůcky procvičují hravou formou početní úlohy.

Tato didaktická pomůcka určitě žákům zpestří hodiny matematiky, protože už nebudou muset jen klasicky počítat příklady v sešitech, ale budou moci si sami vymýšlet početní úlohy, a zábavně počítat na magnetické tabulce. Magnetickou matematiku lze objednat na internetové adrese: www.bambinot.cz

Obr. č. 8: Magnetická matematika Násobící kostky (Bambinot)

„Násobící kostky“ – jedná se o didaktickou pomůcku, která umožní žákům upevnit a procvičit si znalosti malé násobilky. Didaktická pomůcka obsahuje dřevěnou tabulku, kde je

42

uloženo 81 dřevěných kostiček, na kterých jsou natištěny početní příklady. Na jedné straně kostičky je natištěn příklad a na druhé straně je výsledek se správným řešením. Žák dostává ihned zpětnou kontrolu, protože si výsledek může zkontrolovat otočením kostičky. Čtyři strany kostky jsou nepotištěny a mohou tedy, tak sloužit pro zadávání vlastních nových početních úloh. Didaktická pomůcka je k dostání na internetové adrese: www.bambinot.cz.

S touto didaktickou pomůckou jsem se setkala na praxi při svém studiu. Násobící kostky jsou velice praktické a žáci s nimi velice rádi pracují. S touto didaktickou pomůckou si žáci nejen procvičují násobilku, ale rozvíjejí si při manipulaci s kostkami i jemnou motoriku. Velice ráda a velmi často jsem zařazovala tuto pomůcku do hodin matematiky. Žáci vždy ocenili, když si mohli procvičovat příklady na násobení pomocí násobících kostek. Práce s touto didaktickou pomůckou zpestřila vždy žákům hodinu matematiky.

Obr. č. 9: Násobící kostky

Elektrická násobilka (Svoboda)

„Elektrická násobilka“, je didaktická pomůcka určená žákům od 7 let. Tato pomůcka obsahuje elektronický zkoušecí obvod napájený dvěma tužkovými bateriemi. Dále obsahuje všechny příklady malé a velké násobilky. Násobilka je natištěna na deseti výměnných číselných listech, z nichž každý obsahuje 20 příkladů. Podstatou této didaktické pomůcky je elektronický obvod, který vyhodnotí správnost výsledku zvoleného příkladu při doteku kontrolními hroty na kontaktní plošky. Pokud žák zvolí správný výsledek, rozsvítí se zelené světlo, při špatně vypočteném výsledku zůstává světlo zhasnuté. Tato didaktická pomůcka umožňuje žákům samostatné zkoušení znalostí malé a velké násobilky. Zkoušení probíhá tak, že si žák zvolí libovolný příklad. Jeden kontakt přiloží k příkladu a druhý ke správnému výsledku. V případě správného výsledku se rozsvítí zelené světlo.

43

Obr. č. 10: Elektrická násobilka

Početní krabička (Bambinot)

„Početní krabička“ je jedna z didaktických pomůcek, kterou můžeme využít v hodinách matematiky, abychom žáky naučili zábavnou formou, snadno a rychle počítat a řešit početní příklady. Krabička obsahuje stojánky, kroužky, navlékací tyčky, sadu čísel a početních znamének. Vše je vyrobeno z kvalitního dřeva, v krásně barevném provedení. Žáci mají za úkol navlékat kroužky na stojánky a k nim přiřazovat odpovídající číslice. Díky této barevné a dobře navržené didaktické pomůcce se pro žáky stane učení zábavou a veselou hrou.

Obr. č. 11: Početní krabička

44

Kostky „Veselá čísla“ (Dino)

Už z názvu této didaktické pomůcky můžeme pociťovat, že hodiny matematiky budou s touto pomůckou pro žáky veselé a zábavné. Didaktická pomůcka „Veselá čísla“ je určena pro začínající počtáře. Skládáním obrázků a příkladů si začínající počtáři vytváří početní příklady a tím se příjemnou a nenásilnou formou seznamují se sčítáním a odčítáním. Tato didaktická pomůcka tak splňuje takzvanou školu hrou. Didaktická pomůcka obsahuje 12 dřevěných kostek, na kterých jsou znázorněna čísla, numerická znaménka a krásné a veselé ilustrace od známého výtvarníka Zdeňka Milera. Společnost Dino Toys vyrábí tuto didaktickou pomůcku. Jsem velice ráda, že mohu tuto pomůcku používat v hodinách matematiky v 1. třídě. Je velice praktická a pro děti blízká, díky svým krásným ilustracím.

Žáci se vždy těší na práci s veselými kostkami od Dina, protože mají možnost si vymýšlet a sestavovat své vlastní příklady, které vymyslí. Také si rozvíjejí při práci s touto didaktickou pomůckou jemnou motoriku.

Obr. č. 12: Veselá čísla

45