• No results found

Under 2003 diversifierades upplåningen ytterligare genom eta- eta-blering av ett upplåningsprogram på den franska marknaden

In document Årsredovisning 2003 (Page 51-55)

Finansförvaltningens ansvarsområde omfattar finansiering av koncernens ut-låning på den svenska marknaden, för-valtning av bankens strategiska om-sättningsportfölj och strategiska aktie-och räntebärande innehav samt hante-ring av frågor avseende koncernens balansräknings-, kapital- och riskstruk-tur. Finansförvaltningen ska genom en aktiv förvaltning av de finansiella riskerna skapa ett mervärde för kon-cernen.

Kapitalmarknadsupplåning

Banken har tillgång till inlåningsme-del från allmänheten varför det är Spintab som hanterar den större delen av den svenska verksamhetens kapi-talmarknadsupplåning. Upplåningen ska vara såväl kostnadseffektiv som väldiversifierad. Målsättningen är att cirka 50 procent ska komma från de internationella kapitalmarknaderna.

Detta ska säkerställa att koncernen vid var tid har tillgång till

kapital-marknaderna i Asien, USA och Europa.

Kapitalmarknadsupplåningen sker genom ett aktivt utnyttjande av sven-ska och internationella låneprogram.

Kortfristig upplåning hanteras via korta upplåningsprogram i Sverige, Europa och USA. Under 2003 har Spintab dessutom implementerat ett franskt upplåningsprogram för att effektivare nå de franska investerarna.

Den långfristiga upplåningen avseen-de hypotek hanteras med svenska bostadsobligationer och ett så kallat EMTN-program. Spintab är mycket välkänt internationellt och var under 2003 den största skandinaviska emit-tenten på euromarknaden.

Likviditetsreserv

Finansförvaltningen ansvarar för bank-ens likviditetsreserv. Detta innebär förvaltning av en portfölj bestående av räntebärande värdepapper, huvud-sakligen svenska stats- och

bostadsin-strument, som är pantsättningsbara hos Riksbanken. Värdepapperna är noterade på auktoriserade marknads-platser för att säkerställa en kontinu-erlig marknadsprissättning samt god likviditet. Storleken på portföljen och tillhörande ränterisk regleras av ett fast-ställt reglemente. Målsättningen är, att med en affärsmässig och aktiv för-valtning inom givna mandat, generera en god avkastning. Ett led i denna ak-tiva förvaltning är att diversifiera port-följens sammansättning med utländska investeringar för att bibehålla en god avkastning.

Strategiska aktieinnehav

Finansförvaltningen förvaltar även bankens strategiska aktie- och ränte-bärande innehav. Detta innefattar bland annat refinansiering av våra ut-ländska dotter- och intressebolag samt hantering av valutarisk enligt fastställ-da principer.

Finansförvaltning

mkr 2003 2002

Intäkter 1 380 588

Kostnader – 47 – 49

Resultat före kreditförluster 1 333 539 Nedskrivning/återföring av

nedskrivning av finansiella

anläggningstillgångar 55 – 264

Rörelseresultat 1 388 275

Räntabilitet eget kapital, % 96,7 9,5

K/I-tal 0,03 0,08

Andel av koncernens

rörelseresultat, % 14,5 4

Antal heltidstjänster 18 18

Spintabs kortfristiga upplåning 99 mdkr, 31 december 2003

ECP & CD (motsv EUR) 25 %

F-cert & Deposits (SEK) 37 % USCP (USD)

38 %

Spintabs långfristiga upplåning 279 mdkr, 31 december 2003

EMTN & förlags-lån (EUR) 42 %

Domestika obligationer (SEK) 58 %

48 | ÅRSREDOVISNING 2003 | GEMENSAM SERVICE OCH STABER

Gemensam service och Staber. Gemensam service, som bilda-des under året, driver bankens IT-system och utvecklar sälj-kanalerna. Målet är att skapa en effektiv och resurssnål service-organisation som stödjer kontorsnätet.

Gemensam service ska ta till vara skalfördelar som uppstår då liknande tjänster används av flera enheter inom koncernen. Målet är att få högre kva-litet i utförandet och lägre kostnader för koncernen.

Gemensam service består av en-heterna FöreningsSparbanken IT, Kanal- och Verksamhetsutveckling samt Support. Etableringen av Gemensam service har inneburit att vissa synergi-vinster redan kan tas hem inom de sammanslagna enheterna. Ytterligare potential finns genom en fortsatt effektivisering av IT- och affärsut-veckling samt inom centralisering av exempelvis låneadministrativa funk-tioner.

Oförändrade kostnader

FöreningsSparbanken IT bedriver ut-veckling och förvaltning av IT-system till FöreningsSparbanken, fristående sparbanker och delägda banker.

FöreningsSparbankens IT-kostna-der har varit i stort oförändrade unIT-kostna-der de senaste fyra åren trots kraftigt öka-de transaktionsvolymer. Detta har åstad-kommits genom att kontinuerligt höja

effektiviteten inom IT-driften. Mål-sättningen är att kunna klara upp till drygt 20 procent högre transaktions-volymer varje år utan kostnadsökningar.

Prestigefyllt pris

En speciell satsning har gjorts för att bättre kunna följa upp vilka effekter FöreningsSparbanken får av gjorda IT-investeringar. En utvärdering av outsourcingkoncept har också genom-förts. Slutsatsen är att, med de förut-sättningar som FöreningsSparbanken har, en omfattande outsourcing inte är motiverad eftersom en sådan inte skulle ge tillräckliga besparingar för att kompensera för de risker som är förknippade med en sådan omfattan-de förändring. IT-verksamheten är en-ligt utomstående bedömningar, redan idag mycket kostnadseffektiv. Inom vissa avgränsade områden där banken saknar egna stordriftsfördelar kan det dock bli aktuellt att utvidga samarbe-tet med externa leverantörer.

Under året tilldelades Förenings-Sparbanken IT Compasspriset, som årligen utdelas av det fristående IT-konsultföretaget Compass till det

företag som bedöms arbeta bäst med effektivitetshöjande åtgärder i Norden.

Enheten fick även omdömet att den inom flera områden bedriver ”IT-verk-samhet i världsklass”.

God tillgänglighet

Antalet transaktioner har under året stadigt ökat inom de flesta områden, främst inom Internet- och Telefon-banken samt på kortområdet. Till-gängligheten i bankens system är av yttersta vikt för såväl kunder som för bankens anställda. Banken ska vara nåbar dygnet runt, alla dagar på året.

Tillgängligheten under 2003 har varit mycket god för alla väsentliga system och överträffat de höga tillgänglig-hetsmål som banken har.

Ny IT-arkitektur

Under 2003 har ett omfattande ut-vecklingsarbete bedrivits. Det största projektet har varit utveckling av en ny inlåningsreskontra med en produk-tionssättning under 2004. Bland övriga större utvecklingsprojekt finns system för att hantera kraven i de kommande kapitaltäckningsreglerna i Basel II, en

Gemensam service och Staber

mkr 2003 2002

Intäkter 3 190 2 546

Kostnader – 3 649 – 3 160

Resultat före kreditförluster – 459 – 614

Kreditförluster 196 – 261

Andel i

intresse-företags resultat 32 15

Rörelseresultat – 231 – 860

K/I-tal 1,14 1,24

Andel av koncernens

rörelseresultat, % – 2,4 – 12,6 Antal heltidstjänster 1 588 1 489

Procent

97 98 99 100

Kortköp och uttagsautomater Internetbank

Totalt antal Amw transaktioner

2 000

Transaktioner i bankens system under ett dygn, exklusive korttransaktioner

ny kortstandard baserad på chiptek-nik och system för rådgivningsstöd.

Genom en ny IT-arkitektur för syste-men strävar banken efter att göra mer gemensamma utvecklingsinsatser och därigenom lägre kostnader genom åter-användning av programkod. Konver-tering av Internetbanken till en nya arkitektur under 2004 är ett av de för-sta projekten inom detta område. Ar-betet med att ersätta den lokala IT-platt-formen på kontoren och centrala arbets-platser påbörjades också under året.

Ett omfattande förberedelsearbete bedrevs inför ett eventuellt ja till EMU.

Av de cirka 100 miljoner kronor som investerades i detta uppskattas cirka hälften ha resulterat i nya och förbätt-rade funktioner som vi kan dra nytta av, trots att valresultatet blev ett nej.

Två exempel på detta är euro i bank-ens uttagsautomater samt EU-betal-ningar i Internetbanken.

Internet

FöreningsSparbankens externa webb är en av de mest besökta internetplat-serna i Sverige. Den är också den för-sta handikappcertifierade webbplat-sen i bankbranschen. Banken fick under året utmärkelsen Årets bank-produkt för sin handikappanpassade webbplats. Exempelvis finns en funk-tion som läser upp innehållet för användare med synskador.

Kanal- och verksamhetsutveckling Enheten ansvarar för allt utvecklings-arbete som rör kundernas befintliga och framtida kontaktvägar med

bank-en samt medarbetarnas verktyg och metoder för kundkontakt. Med det avses kontor, internet, telefon, auto-mater, genomförandestöd, etc.

Support

En viktig uppgift för Supportenheten är att stödja kontoren med administra-tivt arbete inom områden av likartad karaktär. Här finns möjligheter att fri-göra tid för medarbetare i kontorsrö-relsen så att de i stället kan ägna mer tid åt aktiva kundkontakter som råd-givning och försäljning. Inom Support finns även funktioner för inköp, juri-diskt stöd, kompetens- och ledarut-veckling, hantering av lokaler, distri-bution och personaladministration.

Tryggad pension på äldre dar. Prata med våra kunniga rådgivare.

”Nu har jag växt färdigt.”

In document Årsredovisning 2003 (Page 51-55)