• No results found

Swedbank Markets. Under året ökade Swedbank Markets sin marknadsandel av omsättningen på Stockholmsbörsen till nära

In document Årsredovisning 2003 (Page 40-44)

4 procent. Ränte- och valutaverksamheten hade en god utveck-ling under hela året. Den aktierelaterade verksamheten stärktes under det andra halvåret.

Swedbank Markets tillhandahåller ett brett utbud av tjänster och produkter på kapitalmarknaden. I huvudsak be-står verksamheten av värdepappers-handel, corporate finance, ränte- och valutahandel samt olika former av pro-jekt- och företagsfinansiering.

En central uppgift för Swedbank Markets är att vara leverantör av kapi-talmarknadsprodukter och rådgivning till FöreningsSparbankens kontors-rörelse, de fristående sparbankerna, del-ägda bankerna och deras kunder. Där-utöver agerar Swedbank Markets som en självständig enhet på marknaden.

Swedbank Markets mål är att vara en av de ledande aktörerna i Norden.

Filialerna i London och New York samt representationskontoret i Shang-hai ger service till i första hand sven-ska kunder på dessa marknader.

Kompetensförstärkning

Genomförda åtgärdsprogram har inne-burit såväl effektivisering av verksam-heten som kompetensförstärkning, vil-ket gav ett gynnsamt utgångsläge inför

de förbättrade marknadsförutsättning-arna under 2003.

Som ett led i den nordiska satsning-en etablerade sig Swedbank Markets på den norska räntemarknaden. Sats-ningen möjliggjordes genom ett nära samarbete mellan den delägda fond-kommissionären First Securities och bankens filial i Oslo.

FöreningsSparbanken har länge varit en av de större aktörerna på mark-naden för strukturerade placeringspro-dukter, exempelvis aktieindexobliga-tioner. Under 2003 har banken, tack vare intensifierad produktutveckling och ökad marknadsbearbetning, mer än för-dubblat emissionsvolymerna jämfört med de två föregående åren.

Swedbank Markets blev 2003 det största emissionsinstitutet för kredit-obligationer i svenska kronor. Detta är resultatet av en konsekvent satsning under flera år på att bredda kundbasen av både emittenter och investerare.

Som ett led i bankens satsning på företagskunder har Swedbank Markets under året etablerat särskilda

kompe-tenscentra i Stockholm och Göteborg.

Syftet är att förstärka arbetet med bankens medelstora och stora företags-kunder genom ett nära samarbete mellan kundansvariga i regionerna och Swedbank Markets produktspecialister.

Verksamheten med lokal aktie-handel i samarbete med kontorsrörel-sen har fortsatt enligt plan. Med det ökade intresset för aktiehandel bland bankens kunder fyllde de lokala aktie-borden en viktig roll.

Ränte- och valutaverksamheten stärktes också 2003. Goda kundvoly-mer i kombination med en framgångs-rik hantering av risker har givit ett gott resultat. Utslaget i EMU-folkomröst-ningen innebär att valuta- och ränte-handeln i svenska kronor fortsatt kom-mer att vara en central verksamhet för Swedbank Markets.

Swedbank Markets aktieanalys klättrade på olika rankinglistor och hamnade i topposition inom vissa pri-oriterade branscher. Kundaktiviteten ökade under året men var fortfarande relativt låg. Resultatet för

aktiehan-Procent

OM Stockholmsbörsen, omsättning Swedbank Markets

mkr 2003 2002

Intäkter 1 902 1 371

Kostnader – 1 110 – 1 170

Resultat före kreditförluster 792 201

Kreditförluster – 17 – 73

Andel i intresseföretags

resultat – 7 – 13

Rörelseresultat 768 115

Räntabilitet eget kapital, % 26,4 3,8

K/I-tal 0,58 0,85

Andel av koncernens

rörelseresultat, % 8,0 1,7

Antal heltidstjänster 535 526

Swedbank Markets, Stockholmsbörsen, position

2003

Antalet transaktioner 3:a

Volym 10:a

Aktieoptioner, Market Maker 3:a

Aktieoptioner, kund 3:a

Aktieterminer, Market Maker 2:a

Aktieterminer, kund 2:a

deln inom Swedbank Markets visar dock en klar förbättring jämfört med föregående år.

Corporate Finance, som hjälper företagskunder i finansierings- och strukturfrågor, fick ett uppsving efter flera år med besvärliga marknadsför-utsättningar. Det var främst tjänster relaterade till strukturaffärer som ökade medan det var fortsatt trögt på

marknaden för kapitalanskaffning.

Affärsutbytet med kontorsrörelsens medelstora företagskunder ökade.

Structured Finance, som arbetar med export- och projektfinansiering, hade en fortsatt god utveckling.

Prioriteringar 2004

Swedbank Markets ska ha Norden som sin hemmamarknad. Under 2004

är Norge och Sverige prioriterade. I Norge kommer särskild vikt att läggas vid att ytterligare öka räntehandeln.

Satsningen på strukturerade place-ringsprodukter, exempelvis aktiein-dexobligationer, kommer att fortsätta.

Nordea 9 % (12) FöreningsSpar-banken 18 % (15)

Handels-banken 24 % (22) Övriga 28 % (25)

SEB 9 % (15)

Svensk Export-kredit 12 % (11) Aktieindexobligationer

Nyregistreringar enligt VPC 31 december 2003 (31 december 2002)

38 | ÅRSREDOVISNING 2003 | KAPITALFÖRVALTNING OCH FÖRSÄKRING

Kapitalförvaltning och försäkring. Under året ökade intresset för fondsparande. Robur ökade sin marknadsandel av nysparan-det från 17 till 20 procent. En bidragande orsak var den fram-gångsrika lanseringen av fond-i-fonderna Robur Access.

Robur, som är en av Sveriges största aktörer på sparandemarknaden, är ett helägt dotterbolag till FöreningsSpar-banken. Robur erbjuder sparande i fonder och diskretionär förvaltning till privatpersoner, institutionella kunder och företag. Fondsparande erbjuds genom direktsparande i fonder, det individuella pensionssparandet IPS, försäkringslösningar (inklusive avtals-pension) och PPM.

Produkterna erbjuds via Förenings-Sparbanken, fristående sparbanker och delägda banker i Sverige.

Ett samarbete finns etablerat med Aktia Sparbank i Finland och Spare-Bank 1 Gruppen i Norge. Fonderna er-bjuds också genom Hansabank i Balti-kum samt av Swedbank Luxembourg.

Roburs investeringsfilosofi omfat-tar aktiv kapitalförvaltning med en fundamental analysprocess med inrikt-ningen att överträffa relevanta index.

Under året var det ett stort mass-medialt fokus på fond- och försäk-ringsbolag, framför allt på de traditio-nella livbolagen. Mot bakgrund av den utdragna börsnedgången hade många av livbolagen mycket låg konsolide-ringsgrad under årets början.

Stati-stiken visar också att efterfrågan påverkades, bland annat minskade ny-försäljningen av pensionsförsäkringar markant.

Årets stjärnförvaltare

Robur erbjuder 78 fonder, varav drygt hälften är aktiefonder. 60 procent av aktiefonderna har under året utveck-lats bättre än sina jämförelseindex.

Motsvarande siffra för 2002 var 42 pro-cent. De högsta relativa avkastnings-talen återfanns i fonder såsom Sverige-fonden, Småbolag Sverige, Realinvest och Östeuropa.

Robur har av Dagens Industri och Morningstar Sverige utsetts till 2003 års bästa fondbolag i tävlingen ”Årets Stjärnförvaltare”. Dessutom har Roburs Exportfond av tidningen Privata Affär-er utsetts till Årets Fond i klassen Aktie-fond Sverige.

Under året lanserades fyra nya fond-er, varav en med etisk inriktning, Etik Sverige MEGA. Fonden investerar i företag på den svenska börsen som lever upp till kraven i Roburs etikanalys.

Under året genomförde Robur en kundundersökning om fondspararnas sparbeteende. Undersökningen visade

att de flesta kunderna, främst på grund av bristande intresse och kunskap, byter fonder mycket sällan. Mot bakgrund av detta lanserade Robur tre fond-i-fonder under namnet Robur Access. Fonder-na, som placerar i såväl Roburs egna fonder som externa fonder, har olika fördelning mellan aktie- och räntefon-der, förvaltas aktivt och har stor flexi-bilitet vad gäller allokeringen mellan tillgångsslag, regioner och sektorer.

Ökat fondintresse

Under 2003 ökade intresset för fond-sparande. Jämfört med föregående år ökade det totala nettoinflödet på fondmarknaden med 22 procent under året. Aktiefonder ökade mest och stod för 42 procent av fondsparandet jäm-fört med 30 procent under 2002. Fort-farande var det räntefonderna som lockade de största inflödena.

Nettoinflödet i Roburs fonder var totalt 14,1 mdr kronor under året, vil-ket är en ökning med 45 procent jäm-fört med 2002. Motsvarande marknads-andel ökade från 17 till 20 procent.

Inom den institutionella kapital-förvaltningen, där Robur bedriver aktie- och ränteförvaltning åt

kommu-Marknadsandelar totala tillgångar Svenska fondbolag 31 december 2003 (31 december 2002)

SEB 17 % (17) Kapitalförvaltning och försäkring

mkr 2003 2002

Intäkter 1 256 1 324

Kostnader – 799 – 809

Resultat före kreditförluster 457 515

Rörelseresultat 457 515

Räntabilitet eget kapital, % 18,7 18,8

K/I-tal 0,64 0,61

Andel av koncernens

rörelseresultat, % 4,8 7,5

Antal heltidstjänster 256 282

Marknadsdata för Robur 2003

mdkr 2003

Nysparande netto fonder 14,1

Nysparande marknadsandel fonder, % 20,3

Fondförmögenhet 249 Marknadsandel fondförmögenhet, % 28,1

Nysparande marknadsandel

fondförsäkring, % 12,5

Förvaltat kapital fondförsäkring 37

ner, landsting, organisationer, stiftel-ser och större privata företag, ökade förvaltat kapital från 31,4 mdkr till 40,7 mdkr.

Robur erbjuder fondförsäkring och gruppförsäkring. Roburs andel av nytecknade premier var under året 13 procent, jämfört med 18 procent und-er föregående år.

FöreningsSparbankens totala premie-inflöde på pensionsmarknaden var under året 7,3 mdkr, varav 3,1 mdkr (2,9) från premiepensionssystemet (PPM), 1,9 mdkr (1,6) från företags-betalda pensioner (tjänste- och avtals-pension) och 2,3 mdkr (2,2) från pri-vat pensionssparande.

Erbjuder flytträtt

Inom tjänste- och avtalspensionsom-rådet erbjuder banken fondförsäkring-ar. Inom det privata pensionssparan-det tillhandahålls Individuellt Pen-sionssparande, IPS, där banken har en mycket stark ställning. 60 procent av alla individuella pensionssparkonton (IPS) är tecknade via FöreningsSpar-banken, fristående sparbanker och del-ägda banker.

Robur är i dag ett av tre bolag som erbjuder flytträtt inom avtalspensions-området. Av de personer som under året valt att byta förvaltare (för framti-da inbetalningar) inom detta avtals-område valde mer än 43 procent Robur som nytt bolag.

Robur har arbetat med etiska fon-der i mer än 20 år och har idag 10 olika

etikfonder. Kriterierna för fondernas placeringar är baserade på FN- och ILO-konventioner, Roburs ägarpolicy och FöreningsSparbankens miljöpoli-cy. Det innebär bland annat att de bolag där Robur placerar kundernas tillgångar ska verka för skäliga arbets-villkor, god arbetsmiljö och fackliga rättigheter, att de inte accepterar dis-kriminering eller barnarbete i sin egen verksamhet eller hos sina leve-rantörer. Företagen ska dessutom bedriva ett för sin bransch relevant miljöarbete och socialt arbete.

Egen miljöanalys

Som ett av få nordiska fondbolag bedriver Robur egen miljö- och etik-analys och har under året förstärkt sitt miljö- och etikteam med ytterligare en analytiker. Under 2003 gjordes ett till-lägg i Roburs ägarpolicy som bland annat säger att bolagen måste kunna hantera de möjligheter och risker som förknippas med ett miljömässigt och etiskt ansvarstagande för att långsik-tigt kunna vara konkurrenskraftiga.

Samtliga analytiker och förvaltare på Robur har under året genomgått en utbildning kring miljö- och etikanalys.

Ägarstyrning

Roburs förvaltningsuppdrag från andelsägarna omfattar att placera fond-ernas medel med syftet att ge andels-ägarna en god avkastning på lång sikt.

Dessutom arbetar Robur aktivt med att utöva de rättigheter och

skyldighe-ter som följer med ett ägande i de bo-lag som fonderna har placerat i. Den-na ägarstyrning görs i syfte att lång-siktigt maximera värdet på bolagens aktier och därmed till att ge fondandels-ägarna en god långsiktig avkastning.

Robur vill verka för att förtroendet för aktieägande och aktiemarknaden är gott och att investerare och noterade bolag och övriga aktörer på aktie-marknaden iakttar god sed. Ägarutö-vande är aktieägarnas påverkan på och kontroll av bolagets styrelse och led-ning. Roburs ägarutövande sker i för-sta hand inför och på bolagsstämmor, genom en löpande dialog med styrelse och ledning och genom samverkan med övriga aktieägare.

Prioriteringar 2004

Under 2004 kommer Robur att foku-sera på att förbättra kunderbjudandet, genom att ta fram nya typer av pro-dukter samt genom en fortsatt förbätt-ring av kvaliteten i förvaltningen av fonderna och tjänsterna. Vad gäller nya produkter kommer fokus att ligga på pensionsprodukter, exempelvis fonder och försäkringslösningar.

Under året beviljades Robur kon-cession för annan försäkringsverksam-het än fondförsäkring, det vill säga traditionell försäkring. Avsikten är att lansera ett individuellt sparande med garantiinslag under 2004.

Nyteckning fondförsäkring, marknads-andelar 31 december 2003

(31 december 2002)

Roburs fondtillgångar

31 december 2003 (31 december 2002)

Utländska aktier

Rådgivning för alla företag. Stora som små.

In document Årsredovisning 2003 (Page 40-44)