• No results found

KONCERNSTRUKTUREN Förvärv av EnterCard

In document Årsredovisning 2003 (Page 55-58)

FöreningsSparbanken förvärvade i november 2003 samtliga aktier i EnterCard AS för 216 mkr. EnterCard sköter utgiv-ning av kredit- och betalkort samt drift av bankkort åt 110 norska banker. Förvärvet stärker FöreningsSparbankens position som ledande betalningsförmedlare i Norden sam-tidigt som möjligheter finns att uppnå goda synergier med den svenska kortverksamheten. EnterCard, som ingår i Svensk kontorsrörelse, ger ut alla typer av Visa- och Master Card-kontokort, har distributionsavtal med bland annat SpareBank 1 Gruppens och TerraGruppens medlemsbanker.

Vid förvärvet uppkom en goodwillpost i Förenings-Sparbanken på 65 mkr, som avskrivs på 10 år. Rörelse-resultatet i koncernen 2003 påverkades positivt med 5 mkr genom förvärvet.

52 | ÅRSREDOVISNING 2003 | FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

Ökat ägande i FI-Holding

FöreningsSparbanken är majoritetsägare i danska FI-Holding (som i sin tur äger nära 100 procent av FIH) och förvärvade i mars 2003 ytterligare 5 procent av aktierna och ökade därmed sitt innehav från 69,7 procent till 74,7 pro-cent. FöreningsSparbanken erlade drygt 460 mkr för aktier-na. Villkoren i de optionsavtal, som finns mellan Före-ningsSparbanken och övriga aktieägare i FI-Holding, beskrivs i not 30.

HSB Bank

FöreningsSparbanken förvärvade i slutet av 2002 återståen-de aktier i HSB Bank AB från HSB Sverige. HSB Bank ingår i FöreningsSparbankskoncernens balansräkning från och med den 31 december 2002 och i resultaträkningen från och med januari 2003. Från och med 1 januari 2004 har HSB Bank namnändrats till FSB Bolåndirekt Bank AB.

ANDRA VIKTIGA FÖRÄNDRINGAR UNDER 2003 Carl Eric Stålberg styrelseordförande

Vid ordinarie bolagsstämman i FöreningsSparbanken den 10 april 2003 utsågs Carl Eric Stålberg, tidigare förste vice ordförande i bankens styrelse, till styrelseordförande.

Nytt samarbetsavtal med norska SpareBank 1 Gruppen Förvärvet av EnterCard under året var en del av ett nytt samarbetsavtal som träffades mellan FöreningsSparbanken, SpareBank 1 Gruppen och dess övriga delägare. Avtalet er-sätter det tidigare avtal som sades upp av Förenings-Sparbanken i december 2001. Det nya avtalet innebär möj-ligheter till utökat samarbete inom ett antal affärsområden.

Rekrytering av rådgivare till Stockholmsregionen

FöreningsSparbanken inledde under året en särskild sats-ning på Stockholmsregionen. Som ett led i detta har cirka 100 företags- och privatrådgivare rekryterats. Parallellt med den omfattande nyrekryteringen genomförde Förenings-Sparbanken i Stockholm ett internt utvecklingsarbete med certifiering av bankens rådgivare. Syftet är att stärka bank-ens position på den viktiga Stockholmsmarknaden, där FöreningsSparbanken har relativt sett lägre marknadsande-lar än i övriga demarknadsande-lar av Sverige.

FöreningsSparbanken miljöcertifierad enligt ISO 14001 FöreningsSparbanken miljöcertifierades i april 2003 enligt den internationella standarden ISO 14001 och är därmed den första börsnoterade nordiska bank att certifieras enligt denna standard. Miljöcertifieringen är ett kvitto på att FöreningsSparbanken arbetar på ett systematiskt och struk-turerat sätt med miljöfrågor.

FöreningsSparbanken utsågs till Årets Affärsbank 2003 I tidningen Affärsvärldens undersökning Finansbarometern utsågs FöreningsSparbanken till Årets Affärsbank 2003.

Undersökningen, som är Sveriges största oberoende under-sökning av bank-, finans- och försäkringsmarknaden, har genomförts bland ekonomichefer och andra nyckelpersoner på drygt 2 000 företag och organisationer med över 200 anställda.

Årets arbetsgivare

FöreningsSparbanken utsågs i oktober till Sveriges bästa arbetsplats av tjänstepensionsföretaget Alecta. Banken de-lade förstapriset med Kanal 5. Motiveringen till Förenings-Sparbankens utmärkelse löd: "för att ... ha utvecklat och förverkligat verktyg och program som skapar en arbetsmil-jö där mjuka värden är en av grundstenarna i arbetet för ökad lönsamhet". I motiveringen framhölls också Före-ningsSparbankens medarbetaravtal, IDA, där medarbetarna inbjuds och stimuleras till insikt, delaktighet och ansvar rörande bankens verksamhet.

FöreningsSparbanken erhöll pris för IT-effektivitet FöreningsSparbanken tilldelades Compasspriset 2003.

Priset delas ut av det internationella konsultföretaget Com-pass Consulting, som är ett ledande benchmarkinginstitut inom IT. FöreningsSparbankens IT-organisation fick priset med motiveringen att man "visar en stadigt stigande positiv trend över förbättringar och befinner sig på de flesta områ-den i världsklass."

Organisationsförändring

För att bättre stödja kontorsrörelsens kundkontakter gäller från och med september en ny organisation i Förenings-Sparbanken. De tidigare affärsområdena Spara, Låna och Betala samordnas inom den nya enheten Kunderbjudande och Produkter som ingår i rörelsegrenen Svensk kontorsrö-relse. Samtidigt samlas gemensamma servicefunktioner i den nya enheten Gemensam Service som ingår i rörelse-grenen Gemensam service och Staber.

Återköp av egna aktier

FöreningsSparbankens styrelse beslutade att föreslå ordina-rie bolagsstämma den 22 april 2004 att bemyndiga styrelsen att besluta om återköp av egna aktier. Förslaget innefattar även ett bemyndigande för styrelsen att avyttra återköpta aktier. Bemyndigandet föreslås gälla förvärv över Stock-holmsbörsen vid ett eller flera tillfällen av upp till 10 pro-cent av samtliga aktier i FöreningsSparbanken, inklusive den handel som sker löpande för att underlätta värdepap-persrörelsen, vilket motsvarar knappt 52,8 miljoner aktier.

Nya finansiella mål

FöreningsSparbankens styrelse har fastslagit nya finansiella mål för verksamheten att gälla från och med 1 januari 2004.

Koncernens räntabilitet på eget kapital ska överstiga genomsnittet för samtliga övriga större börsnoterade nordiska banker (Handelsbanken, SEB, Nordea, Danske Bank och DnB NOR) och vara minst 20 procent högre än den långa riskfria räntan plus normal riskpremie. I dagens ränteläge motsvarar det en räntabilitet om cirka 14 procent.

Koncernens operationella effektivitet, mätt som K/I-tal före kreditförluster, ska långsiktigt understiga 0,5.

FöreningsSparbankens kapitaltäckningsgrad ska lägst motsvara den nivå som vid varje tidpunkt bedöms lämplig för att bibehålla en uthållig finansiell stabilitet och för att utveckla verksamheten. Primärkapitalrelationen ska lång-siktigt vara 7 procent.

FöreningsSparbanken har som mål att aktieutdelningen ska uppgå till lägst 40 procent av resultatet efter skatt. Den årliga utdelningens storlek tar sin utgångspunkt i senaste utdelning och bestäms med hänsyn till förväntad resultat-utveckling, det kapital som bedöms nödvändigt för att ut-veckla verksamheten samt marknadens avkastningskrav.

Banken kommer inte att ha något externt kommunice-rat måltal för kreditförlustnivå.

HÄNDELSER EFTER DEN 31 DECEMBER 2003 VD-byte i FöreningsSparbanken

Birgitta Johansson-Hedberg avgick ur styrelsen och som verkställande direktör och koncernchef i januari 2004. Jan Lidén utsågs till verkställande direktör och koncernchef i FöreningsSparbanken och tillträdde sin nya befattning den 1 februari 2004. Jan Lidén var fram till den 1 februari 2004 ställföreträdande VD och koncernchef samt chef för region Stockholm och t f ekonomi- och finansdirektör. De två sist-nämnda befattningarna behåller han tills en permanent lös-ning nåtts.

Ökat ägande i FI-Holding

FöreningsSparbanken förvärvade i mitten av januari 2004 ytterligare 2,5 procent av aktierna i FI-Holding A/S för 238 mkr och ökade därmed sitt innehav till 77,2 procent. För-värvet skedde genom att en av delägarna i FI-Holding utnyttjade sitt i not 30 beskrivna optionsavtal.

54 | ÅRSREDOVISNING 2003 | RESULTATRÄKNING, BRYGGA MELLAN OPERATIV OCH LEGAL

In document Årsredovisning 2003 (Page 55-58)