• No results found

Internationell bankrörelse. Den Internationella bankrörelsen representerar 18 procent av koncernens rörelseresultat

In document Årsredovisning 2003 (Page 45-48)

Hansa-bank, Aktia och SpareBank 1 Gruppen förbättrade sina resul-tat. I danska FIH har ägarandelen utökats till 77,2 procent.

I Internationell bankrörelse ingår verk-samheterna i dotterbolagen Hansa-bank i Baltikum, FI-Holding i Dmark samt FöreningsSparbankens an-delar i intresseföretagen SpareBank 1 Gruppen i Norge och Aktia i Finland.

Under andra halvan av 90-talet ge-nomförde FöreningsSparbanken ett antal förvärv av minoritets- och majo-ritetsandelar i finansiella institutioner i Norden och Östersjöregionen. Verk-samheten har utvecklats successivt och bedrivs idag i sex länder inom ramen för affärsområdet Interna-tionell bankrörelse.

En utgångspunkt för bankens verk-samhet utanför Sverige är bland annat behovet av tillväxt. Denna kan åstad-kommas genom såväl förvärv med god avkastning som genom operationell expansion. Investeringar inriktas mot banker med en god förankring och position i hemmamarknaden.

Förvärv kan skapa värde genom att utvalda produktområden investerar i kompletterande verksamhet för att uppnå storskalighet och kundnytta.

De köpta bolagen integreras då fullt

ut i respektive område för att skapa synergier. Ett exempel på detta är EnterCard i Norge, som ingår i rörelse-grenen Svensk kontorsrörelse.

Internationell bankrörelse innefat-tar såväl minoritets- som majoritetsägda enheter. Vid eventuella nya investe-ringar är bankens huvudinriktning emellertid majoritetsägande. Geogra-fiskt fokuseras verksamheten på Nord-en och Baltikum.

Stark tillväxt

I de baltiska länderna bedriver Före-ningsSparbanken verksamhet genom Hansabank, ägt till 59,7 procent.

Hansabank har de senaste åren haft en stark tillväxt genom förvärv och orga-nisk tillväxt och är idag den ledande baltiska banken.

I Danmark ägde FöreningsSpar-banken vid årsskiftet 74,7 procent i FI-Holding, som i sin tur äger nära 100 procent i FIH. Efter årets utgång har banken förvärvat ytterligare 2,5 procent genom att andra ägare utnytt-jat befintligt optionsavtal mellan Före-ningsSparbanken och övriga

aktie-ägare i FI-Holding (avtalet beskrivs i not 30). FIH erbjuder finansierings-lösningar till danska företag.

I Norge och Finland bygger verk-samheten på sparbanksallianser med 25 procents ägande i SpareBank 1 Gruppen respektive 24,4 procents ägande i Aktia Sparbank. Verksam-heten fokuseras på affärsutbyte inom olika produktområden, exempelvis kort-och kapitalmarknadsprodukter i Norge.

Internationell bankrörelse repre-senterade 2003 cirka 18,3 procent av koncernens rörelseresultat.

Internationell bankrörelse

mkr 2003 2002

Intäkter 4 516 4 298

Kostnader – 2 195 – 2 311

Resultat före kreditförluster 2 321 1 987

Kreditförluster – 340 – 130

Andel i intresseföretags

resultat – 230 – 444

Rörelseresultat 1 751 1 413

Räntabilitet eget kapital, % 8,2 6,6

K/I-tal 0,49 0,54

Andel av koncernens

rörelseresultat, % 18,3 20,6 Antal heltidstjänster 5 931 5 901

Internationell bankrörelse 31 december 2003

SVERIGE NORGE FINLAND BALTIKUM DANMARK TOTALT

FöreningsSparbanken + fristående SpareBank

Bank sparbanker + delägda banker 1 Gruppen Aktia Hansabank FI-Holding

Ägarandel, % 25 25 60 75

42 | ÅRSREDOVISNING 2003 | INTERNATIONELL BANKRÖRELSE

Hansabank. Via Hansabank har FöreningsSparbanken en ledande position i de tre baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen.

Hansabanks affärsinriktning samman-faller till stor del med FöreningsSpar-bankens, med ett väl utbyggt kontors-nät kompletterat med elektroniska kanaler. Hansabank erbjuder ett kom-plett produkt- och tjänsteutbud till främst privatpersoner samt små och medelstora företag. Verksamheten be-drivs decentraliserat med starka loka-la ledningar, som ansvarar för markna-den i respektive land.

Antalet utfärdade kort överstiger två miljoner och antalet internetbanks-kunder uppgår till mer än en miljon.

Hansabanks internetbank hävdar sig väl jämfört med de bästa i Europa enligt flera oberoende bedömningar.

För FöreningsSparbanken är ägan-det av Hansabank strategiskt

betydel-sefullt. Den växande marknaden för bankservice i Estland, Lettland och Litauen bidrar substantiellt till kon-cernens tillväxt samtidigt som den ännu så länge begränsade närvaron i Ryssland kan skapa intressanta möjlig-heter i framtiden.

God tillväxt och lönsamhet

Lettland och Litauen har uppvisat en god ekonomisk tillväxt under 2003. I Estland har BNP-tillväxten avtagit något, samtidigt som bytesbalansun-derskottet har ökat kraftigt. Under-skottet har delvis orsakats av och finansierats med rekordstora direktin-vesteringar från utlandet. En växande andel har dock genererats av konsum-tionsökning, som i sin tur har

möjlig-gjorts av en stark ökning av bankernas utlåning till privatsektorn.

Marginalerna har minskat i alla tre länderna på grund av ökad konkurrens på mogna marknader. För Hansabank har detta kompenserats av volym-ökningar och ökade provisionsintäkter.

I kombination med en gynnsam kost-nadsutveckling har Hansabank även under 2003 presterat ett starkt resultat.

Rörelseresultatet uppgick till 1 345 mkr, vilket är en ökning med 15 procent.

K/I talet uppgick till 0,51 och räntabi-liteten till 21,2. Inte minst Hansa-banks starka ställning på den framväx-ande marknaden för pensionssparframväx-ande har befästs under året, och mer än en halv miljon kunder pensionssparar nu i Hansabank.

Affärsverksamheten

I de tre baltiska länderna bedrivs en komplett bankverksamhet, inkluderan-de försäkringar och finansbolagstjäns-ter. I Ryssland är verksamheten be-gränsad till leasing och exportfinansi-ering med ett begränsat antal kunder.

Hansapank, Estland

I Estland har Hansapank försvarat sin marknadsledande position med mark-nadsandelar på över 50 procent inom de flesta områden. Under 2003 konsolide-rades framgångsrikt föregående års sats-ning på förvaltsats-ning av medel i det nya pensionssystemet. Marknadsandelarna överstiger 50 procent även här.

Hansabanka, Lettland

Bankverksamheten i Lettland har fortsatt att expandera organiskt. Lön-samheten har utvecklats starkt och marknadspositionen förstärkts ytterli-gare. Marknadsföringen av det obliga-toriska pensionssparandet har varit mycket framgångsrik och marknads-andelarna överstiger nu 50 procent.

Hansabankas, Litauen

Kontorsnätet har under året effektivi-serats ytterligare för att skapa en opti-mal struktur för kundarbetet. Antalet kontor har minskats med 28 till 122 samtidigt som användandet av de elektroniska banktjänsterna har ökat markant. Under hösten införde även Litauen ett pensionssystem, där pen-sionsspararna kan välja förvaltare. För

att stärka positionen inom pensions-och försäkringssparande tecknade banken under året avtal om förvärv av livförsäkringsbolaget UAB Lietuvos Draudimo Gyvybès Draudimas (LDGD). LDGD är det ledande liv-försäkringsbolaget i Litauen med en marknadsandel överstigande 50 procent.

Förvärvet förväntas påverka 2004 års resultat endast marginellt, men för framtiden skapas förutsättningar för lönsam tillväxt inom ett intressant produktområde.

Hansa Leasing Russia, Ryssland Under 2002 etablerades en begränsad verksamhet för leasing och export-finansiering i Ryssland. Affärerna görs i ett bolag samägt med EBRD, den europeiska utvecklingsbanken. EBRD:s ägarandel är 25 procent. Affärsvoly-mer och lönsamhet har utvecklats i enlighet med förväntningar.

Goda förutsättningar

De baltiska ländernas inträde i EU under 2004 och en framtida anslutning till ERM kommer att ställa krav på strukturförändringar. Det stora bytes-balansunderskottet, främst i Estland, måste hanteras. Denna omställnings-process kan under vissa perioder på olika sätt komma att slå mot det finan-siella systemet. Över tiden förväntas dock den ekonomiska tillväxten och därmed tillväxten för banksektorn i Baltikum överstiga genomsnittet för EU. Detta skapar goda förutsättningar

för fortsatt lönsam tillväxt för Hansa-bank.

Fokusering på en hållbar utveckling En uthållig positiv utveckling för banken ställer krav på att såväl banken som bankens kunder bedriver långsik-tigt hållbara verksamheter, som är i samklang med samhället i övrigt. För anställda och ledning har Hansabank etiska regler som ska garantera ett ansvarsfullt beteende. Ett ambitiöst program har etablerats för att skydda banken från att dras in i penningtvätt och liknande transaktioner. Vid kredit-givning beaktas låntagarnas hantering av miljörisker och hållbarhet.

Hansabank stödjer via sponsoring goda initiativ i hela Baltikum. Banken ger bland annat bidrag till utbildning i form av stipendier. I Estland och Litauen har banken deltagit i projekt för gratis massutbildning i PC- och internetanvändning. Årliga mätningar bekräftar att Hansabank har en stark ställning bland kunderna i alla tre länderna. Hansabank betraktas som en av de bästa arbetsgivarna i de tre länderna.

Ägande

Hansabanksaktien är noterad på börs-en i Tallinn. Förbörs-eningsSparbankbörs-ens ägande uppgår till 59,7 procent. Näst största ägare är EBRD med 4,8 pro-cent. Resterande aktier är spridda bland mindre ägare.

Hansabank

mkr 2003 2002

Intäkter 3 302 3 031

Kostnader – 1 702 – 1 837

Kreditförluster – 257 – 24

Andel i intresseföretags

resultat 2 3

Rörelseresultat 1 345 1 173

Totala tillgångar 58 163 47 974 Utlåning till allmänheten 39 337 30 283

Eget kapital 6 089 5 288

Räntabilitet, % 21,2 22,9

Marknadsandelar inlåning Baltikum September 2003

SEB 23 % Hansabank 31 % Övriga 46 %

Marknadsandelar utlåning Baltikum September 2003

SEB 31 % Hansabank 32 % Övriga 37 %

44 | ÅRSREDOVISNING 2003 | INTERNATIONELL BANKRÖRELSE

FIH. Genom fokus på och kompetens inom en väl avgränsad

In document Årsredovisning 2003 (Page 45-48)