• No results found

Dom den 17 oktober 2003 i mål M 1894-

Underinstans: Växjö tingsrätt, miljödomstolen Klagande: Privatpersoner

Motpart: Banverket , Södra Regionen

Saken: Tillfälligt bortledande av grundvatten samt utsläppande av det bortledda grundvattnet och avloppsvatten m.m. vid utförande av järnvägstunnel genom Hallandsåsen m.m.

Nyckelord: Tunnel, grundvatten, tillåtlighet, Natura 2000-område, beslutsunderlag, miljökonsekvensbeskirvning

Bakgrund

Banverket (sökanden) har projekterat att i samband med en omläggning av Västkustbanan leda denna i en tunnel genom Hallandsåsen. Järnvägstunneln är under arbete och utförs som två parallella tunnelschakt. Sökanden har i sin ansökan och vid huvudförhandlingen i målet angett bland annat följande.

Västkustbanan ingår i den av regeringen fastställda stomnätsplanen som ett av planens mest högprioriterade stråk. Den sammanbinder Västsverige med kontinenten och har stor betydelse för svenskt och norskt näringsliv. I planen ingår att Västkustbanan utbygges till dubbelspår. Utbyggnaden inne- bär en kraftig kapacitetsförstärkning. När utbyggnaden är genomförd kom- mer vidare restiden mellan Göteborg och Malmö att reduceras från nuva- rande cirka 3,5 timmar till 2 timmar. Utbyggnaden kommer att förbättra kapaciteten och minska restiderna såväl för den lokala och regionala trafi- ken som för fjärrtågtrafiken. Sökanden har projekterat att leda Västkust- banan i tunnel genom Hallandsåsen. Järnvägstunneln avses utföras som två parallella tunnelrör, huvudtunneln. Arbetena med huvudtunneln påbörjades hösten 1992. Framdriften av huvudtunneln har till följd av byte utav driv- ningsmetod – från tunnelborrmaskin till sprängning med utschaktning – och utförandet av tätningsåtgärder gått betydligt långsammare än vad som ursprungligen uppskattades. I anledning av de förseningar som drabbade projektet beslöt sökanden låta drivningen av huvudtunneln ske från ytterli- gare fyra fronter inne i åsen. I syfte att möjliggöra detta öppnades ett nytt påslag – det så kallade mellanpåslaget – och en arbetstunnel drevs ner till nivån för huvudtunneln.

Grundvatten läcker in i huvudtunneln. Stora och oväntade svårigheter har mött att under byggnadstiden täta tunnelväggarna till den grad som för-

79

utsatts. En metod för tätning med kemiska medel har därvid prövats. Den har medfört sådana konsekvenser att drivningen av huvudtunneln stoppats i oktober 1997.

Banverket yrkar tillfälligt tillstånd till bortledande av grundvatten och utsläppande av avloppsvatten vid utförande av järnvägstunnel genom Hallandsåsen enligt följande:

1. Under en tid av tio år efter det dom i målet kan tagas i anspråk leda bort det i blivande bergtunnel genom Hallandsåsen inläckande grundvattnet och utföra erforderliga anläggningar för detta.

2. Under en tid av tio år efter det dom i målet kan tagas i anspråk släppa ut det bortledda grundvattnet jämte av tunnelarbetena i bergtunneln föran- lett processvatten ävensom det i arbetstunneln vid mellanpåslaget in- läckande grundvattnet samt utföra och riva ut för detta ändamål erfor- derliga anläggningar i vattenområden. Utsläppandet av vattnet från arbetstunneln vid mellanpåslaget skall få ske till Vadbäcken och i Axeltorpsbäcken. Utsläppandet av vattnet från södra påslaget skall få ske i Vadebäcken och i Skälderviken. Vattnet från norra påslaget skall få släppas i Stensån och i Laholmsbukten. Med anläggningar avses i denna punkt anläggningar för att omhändertaga och leda avloppsvattnet från de vattenanläggningar som avses under 1 till respektive recipient samt utsläppsanordningarna i respektive recipient.

Allt i huvudsaklig överensstämmelse med de till denna ansökan fogade ritningarna och andra handlingar.

Banverket yrkar dessutom tillstånd att få utnyttja meddelade tillstånd utan hinder av att domen inte har vunnit laga kraft, en arbetstid av tio år, att tiden för anmälan av oförutsedd skada bestäms till tjugo år, att villkorsfrå- gor och skaderegleringsfrågor sätts på prövotid, förslagsvis till 2012 och att igångsättningstiden för utsläppande av avloppsvatten bestäms till tio år.

Som villkor föreslår och åtar sig Banverket följande:

1. Banverket skall låta driva bergtunneln så och utföra sådana tätnings- åtgärder att flödet av det till tunneln inläckande grundvattnet inte överstiger 100 liter per sekund (l/s) som ett månadsmedelvärde och gränsvärde.

80

2. Huvudtunnlarna skall, i de delar som återstår att driva nedspårstunneln från sektion ca 191+626 till sektion ca 197+406 och i uppspårstunneln från sektion ca 191+634 till sektion ca 197+357 i respektive tunnels längdmätning, förses med vattentät betonginklädnad, s.k. lining. 3. För ägare av fastighet med egen vattentäkt inom det i målet redovisade

influensområdet av en meters eller mer grundvattensänkning i berg som inte har vattenförsörjningen tryggad på annat sätt än genom den egna täkten skall Banverket innan tunneldrivningen fortsatt så långt att det föreligger påtaglig risk för fastighetens vattenförsörjning tillse att fastighetens vattenförsörjning genom anslutning till kommunalt vatten- ledningsnät eller eljest tryggas. Anslutningen eller den annan åtgärd som kan erfordras skall ske på Banverkets bekostnad.

4. Om det under prövotiden uppstår skada på grund av akut vattenbrist i enskild brunn inom det nu redovisade influensområdet av en meters eller mer grundvattensänkning i berg för tillgodoseende av fastighetens behov av vatten för hushåll, djurhållning eller för näringsverksamhet med undantag av vatten för bevattning eller för fisk- och kräftdammar, åligger det Banverket - om det inte är uppenbart att bristen inte hänför sig till Banverkets vattenverksamheter - att omgående anordna med provisoriskt tillhandahållande av vatten för nu angivet ändamål intill dess att vattenförsörjningen kan anordnas permanent. Uppkommer inom influensområdet eller utom detta vattenbrist i vattentillgång, som ej skall åtgärdas enligt ovan, ankommer det på Banverket att bedöma huruvida skadan orsakats av åtgärder vidtagna av Banverket och i så fall så snart ske kan genom lämplig åtgärd tillse, att minsta skada eller olägenhet uppkommer för fastigheten.

5. Om det under prövotiden uppstår tvist angående punkterna 3 och 4, får tvisten, genom anmälan, av sakägare hänskjutas till miljödomstolen för avgörande.

6. Om det under prövotiden uppstår tvist angående skyldigheten att gott- göra sakägare för sak- eller personskada, får tvisten, genom anmälan, hänskjutas till miljödomstolen för avgörande.

7. I utsläppspunkten får halten petroleumkolväten, mätt som halten opolära alifatiska kolväten, inte överstiga 5 mg/l som månadsmedelvärde och riktvärde. I utsläppspunkten får halten suspenderade ämnen inte överstiga 30 mg/l i vattendragen och 65 mg/l i havet som månads- medelvärden och riktvärden.

81

8. I provpunkterna nedströms utsläppspunkterna får pH inte överstiga i Stensån och Vadbäcken/Axeltorpsbäcken 8 och i Vadebäcken 8,5.

Miljödomstolen

Gällande lagstiftning

Av 6 § lagen (1998:811) om införande av miljöbalken följer att frågan om förlängning av prövotiden samt prövotidsredovisningen skall prövas i sak enligt vattenlagens (1983:291) bestämmelser medan miljöbalken styr för- farandet. Ansökan om tillfälligt tillstånd till bortledande av grundvatten och utsläppande av avloppsvatten har däremot inlämnats till miljödomstolen den 20 juni 2001, efter miljöbalkens ikraftträdande, och skall därför prövas enligt miljöbalkens bestämmelser.

Den verksamhet med avseende på bortledande av grundvatten som Banverket sökt tillstånd till är sådan vattenverksamhet som regleras särskilt i 11 kap. miljöbalken och lagen (1998:821) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet. Huvudregeln enligt 11 kap. 2 § 2. och 9 § miljöbalken är att tillståndsplikt gäller för bortledande av grundvatten och utförande av anläggningar för detta.

Enligt den angivna huvudregeln är den bortledning av grundvatten som sker från Hallandsåsen genom järnvägstunnel tillståndspliktig vattenverk- samhet enligt 11 kap. miljöbalken eftersom det är den som direkt påverkar grundvattennivån i åsen. (Se vidare "Begränsad bortledning av grund- vatten".)

Den planerade tunneldrivningen utgör inte vattenverksamhet enligt 11 kap. miljöbalken, men däremot miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. miljö- balken. Regler om tillstånds- och anmälningsplikt för miljöfarlig verksam- het finns i 9 kap. 6-8§§ miljöbalken och den därtill hörande förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Enligt dessa regler krävs inte tillstånd till tunneldrivningen med det utsläpp av sådant process- vatten och inläckande grundvatten som förorenats p.g.a. tunneldrivningen och som under tunnelns byggskede gemensamt leds bort från tunneln. Den är dock bygglovspliktig enligt plan- och bygglagstiftningen.

Det finns emellertid inte något som hindrar att verksamhetsutövaren såsom i detta fall frivilligt ansöker om tillstånd till utsläpp av sådant

82

processvatten och inläckande grundvatten som förorenats på grund av tunneldrivningen och som under tunnelns byggskede gemensamt leds bort från tunneln. En sådan ansökan skall visserligen prövas av länsstyrelsen enligt 7 § förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälso- skydd, men ansökan får, enligt 21 kap. 3 § första stycket miljöbalken, göras hos miljödomstolen. Så har skett i detta mål.

Domstolen har vid huvudförhandling den 22-25 april 2002 förordnat att frågorna om förlängning av arbetstiden och prövotiden för huvudtillståndet m.m. samt ansökan om tillfälligt tillstånd till bortledande av grundvatten och utsläppande av avloppsvatten skulle handläggas gemensamt. Deldom har den 27 juni 2002 meddelats i fråga om förlängning av arbetstid samt dittills uppkomna rättegångskostnader.

I denna deldom behandlas nu prövotidsredovisningen och frågan om förlängning av prövotiden för huvudtillståndet samt ansökan om tillfälligt tillstånd till bortledande av grundvatten och utsläppande av avloppsvatten vid utförande av järnvägstunnel genom Hallandsåsen. Domstolen tar även ställning till ersättningsfrågor avseende de rättegångskostnader som upp- kommit efter huvudförhandlingen den 22-25 april 2002.

Prövotidsredovisning

Banverket har till miljödomstolen den 24 november 1999 ingett en prövo- tidsredovisning enligt vad som beslutades i vattendomstolens deldom den 24 november 1992, DVA 70/1992. I denna deldom har vattendomstolen givit Banverket tillstånd att bortleda inträngande grundvatten i blivande järnvägstunnel intill vissa volymer per tidsenhet och att, med viss fördel- ning, släppa ut det bortledda grundvattnet i Stensån och Vadebäcken samt att anlägga vissa vattenanläggningar. Vattendomstolen föreskrev villkor för tillståndet och skadeförebyggande åtgärder.

Vidare uppsköt vattendomstolen prövningen av frågorna om ersättning och kompensationsåtgärder för skada och intrång till följd av företaget och om eventuellt ytterligare skadeförebyggande åtgärder under en prövotid till den 24 november 1998. Vattendomstolen förordnade att Banverket skulle inom ett år därefter, dvs. senast den 24 november 1999, till vattendomstolen redovisa en sammanställning av det utredningsmaterial som tillskapats

83

under prövotiden samt lämna förslag till slutlig skadereglering. Vattendom- stolen skulle därefter komma att företa målet till avgörande i återstående delar och även slutligt pröva frågan om hur och på vilka villkor utsläpp av det bortledda vattnet skall ske.

För prövotiden och fram till dess att ersättningsfrågan slutligt prövats fastställde vattendomstolen prövotidsbestämmelser. Slutligen bestämde vattendomstolen övriga villkor med avseende på förhållanden under prövo- tiden.

Kontrollprogrammets utformning och omfattning har efter samråd mellan Banverket och länsstyrelsen i flera avseenden utökats.

Banverket har i ansökan redovisat omfattningen av prövotidsredovis- ningen och kontrollprogrammet enligt följande:

1 Åläggande för Banverket att utföra kontinuerliga mätningar med avseende på vattenståndet i brunnar och ytvattentillgångar samt vattenkvaliteten i enlighet med kontrollprogrammet

1.1 Åläggande för Banverket att en gång per månad bekosta fortsatta grundvattennivåmätningar i samtliga kontrollpunkter

1.2 Åläggande för Banverket att en gång varannan månad i brunnar tillhörande grupp I samt i samtliga övriga borrade och grävda brunnar bekosta grundvatten- nivåmätningar inom ett område på ca 500 meters avstånd på ömse sidor om tunnellinjen

1.3 Åläggande för Banverket att en gång per månad bekosta avläsning av peglar i ett antal kräftdammar belägna på fastigheterna Norrlycke X:XI och Böskestorp X:X, vid kraftverksdammen på fastigheten Malen X:X (Örebäcken) och i mindre ytvattendrag samt i Älemossen

1.4 Åläggande för Banverket att under byggnadstiden bekosta fortlöpande grundvattennivåmätningar med registrerande utrustning i minst två i förteck- ningen den 4 november 1992 angivna opåverkade mätpunkter - en i berggrun- den respektive en i jordlagren - inom ca 500 meter från tunneldrivningsfronten 1. 5 Frågan om angivna tidsintervaller skall gälla fram till en tidpunkt ett år efter arbetenas avslutande och om mätningarna därefter skall ske en gång varje kvartal till utgången av prövotiden och om mätningarna, vad gäller mätpunk- terna i grupp I och III, därefter skall ske en gång varje kvartal till dess att tiden för anmälan av oförutsedd skada löpt ut

84

1.6 Åläggande för Banverket att bekosta vattenprover för fysikalisk - kemika- lisk analys från samtliga brunnar och kräftdammar inom 500 meters avstånd från tunnellinjen och att vid behov ta ytterligare vattenprov där grundvatten- nivån påverkats av tunnelarbetena

1.7 Åläggande för Banverket att bekosta vattenprover, med analys av grumlig- het, pH, alkalinitet, totalkväve, järn och petroleumkolväten, avseende utsläpp av läckande grundvatten till Vadebäcken och Stensån från Banverkets utgående dränvattenledningar från tunnelområdet till respektive ytvattendrag. Under byggnadstiden sker prover och analys en gång per månad, därefter en gång varannan månad till en tidpunkt ett år efter tunnelns färdigställande, och däref- ter en gång i kvartalet under återstående prövotid och fram till dess att frågan slutligen provats av miljödomstolen. Banverket skall efterkomma krav och anvisningar från länsstyrelsen

1.8 Åläggande för Banverket att till länsstyrelsen och Båstad kommun redo- visa mätdata och analysresultat samt tillhandahålla dessa handlingar för envar som anser sig berörd och vill ta del av innehållet

2 Åläggande för Banverket att under prövotiden provisoriskt tillhandahålla vatten vid akut vattenbrist till dess att vattenförsörjningen kan ordnas permanent 3 Hänskjutande av tvist till miljödomstolen angående tillämpningen av kontrollprogrammet eller angående Banverkets skyldighet att vidta åtgärd vid vattenbrist

Den prövning som nu är aktuell genom denna prövotidsredovisning är frågor som gäller eventuellt ytterligare skadeförebyggande åtgärder, slutligt tillstånd till utsläpp av det bortledda grundvattnet samt ersättning och kompensationsåtgärder för skada, intrång och olägenheter till följd av de tillståndsprövade företagen. Eftersom järnvägstunneln inte har färdigställts torde det vara för tidigt att nu slutligen bedöma dessa frågor. Detta bör lämpligen anstå till tid efter det tunnelbygget är färdigt. Dock bör vissa bestämmelser oförändrade överföras till de nya prövotidsbestämmelserna som meddelas i denna deldom.

Miljödomstolen finner att ingiven prövotidsredovisning uppfyller de krav som domstolen angett i 1992 års deldom. Varken länsstyrelsen eller Båstads kommun har anfört några invändningar mot densamma. Inte heller miljödomstolen finner anledning till att ifrågasätta redovisningen varför densamma bör godkännas som underlag för fortsatt skadereglering i målet.

85