• No results found

Dom den 1 september 2003 i mål M 4995-

Underinstans: Växjö tingsrätt, miljödomstolen Klagande: DuPont Sverige AB

Saken: Tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till kemisk fabrik i Malmö stad, Skåne län

Nyckelord: kemikalieanvändning

Bakgrund

En fråga som behandlades i denna dom gällde om användningen av vissa kemikalier borde begränsas genom åberopande av vissa listor i villkor.

Miljödomstolen hade lämnat bolaget tillstånd till bland annat produktion av finkemikalier motsvarande en maximal reaktorkapacitet av 50 m3

effektiv volym. Tillståndet omfattar de produkter som har beskrivits i ansöknings- handlingarna samt sådana ytterligare produkter som vid tillverkningen kan anses jämförbara från miljöskyddssynpunkt. För tillståndet föreskrev miljö- domstolen bland annat följande villkor.

2. I kvarteret Degeln får inte tillverkas nya produkter eller befintlig tillverkningsprocess modifieras på ett sätt som medför

- användning av kemikalier som finns på Kemikalieinspektionens OBS- eller begränsningslista (dock med undantag för warfarin och metanol)., eller

- att icke tidigare kartlagda avloppsfraktioner uppstår.

Miljödomstolen sköt upp frågan om villkor för utsläpp av processavlopps- vatten och ålade bolaget att i samråd med VA-verket och tillsynsmyndig- heten närmare karaktärisera förekommande avloppsfraktioner med avseende på toxicitet, bioackumulerbarhet och nedbrytbarhet.

Bolaget överklagade domen och yrkade bland annat att villkor 2 skall ges följande ändrade lydelse.

Innan en ny produkt börjar tillverkas eller om en befintlig process modifieras så att nya icke tidigare kartlagda avloppsfraktioner uppstår skall en bedömning göras tillsammans med tillsynsmyndigheten där produktens/avloppsfraktionens miljöaspekter och erforderliga

50

skyddsåtgärder klarläggs. Med ny produkt menas inte produkt som tillverkats och där miljöaspekterna är karaktäriserade och klargjorda.

Miljööverdomstolen

Utveckling av talan i Miljööverdomstolen

Bolaget utvecklade sin talan enligt följande.

Bolaget anser inte att det skall föreskrivas begränsningar för verksam- heten utifrån Kemikalieinspektionens OBS- eller begränsningslista. OBS- listan är ingen förbudslista. Kemikalieinspektionen anger att listan skall användas av företag och organisationer som vägledning i arbetet att gå igenom och analysera användningen av ämnen med särskilt allvarliga egen- skaper ur hälso- och/eller miljösynpunkt. Listan är inte heller fullständig utan innehåller endast exempel på ämnen med sådana egenskaper.

I Begränsningslistan upptas ämnen som finns upptagna i någon regle- ring inom Kemikalieinspektions verksamhetsområde. Restriktionen av ett ämne gäller ett specifikt användningsområde, t.ex. etanol och isopropanol i motorbensin.

Bolaget anser därför inte att denna lista bör användas för att ge ett gene- rellt och strikt förbud mot användning av listans kemikalier för andra ända- mål än dem som anges i listan.

Både OBS-listan och Begränsningslistan uppdateras regelbundet. Ett villkor som binds till dessa listor skulle därför kunna medföra allvarliga konsekvenser för bolaget. Om ett ämne som berör bolagets produktion förs upp på listan skulle produktionen behöva avbrytas. Detta vore orimligt. Den nuvarande villkorsformuleringen innebär också att bolaget inte kan utveckla och tillverka produkter som indirekt kräver OBS- och Begränsningslistade kemikalier i små mängder inom analyslaboratoriet. Ett stort antal internatio- nellt fastställda analysmetoder skulle därför inte längre kunna användas.

Bolaget anser vidare att det inte är rimligt att införa begränsningar som innebär att nya produkter inte får tillverkas eller befintliga tillverknings- processer ändras på ett sätt som innebär att tidigare icke kartlagda avlopps- fraktioner uppstår. Villkorsformuleringen innebär enligt bolagets tolkning i princip ett stopp för tillverkning av nya produkter. Bolaget måste ges möj- lighet att i samråd med tillsynsmyndigheten få karaktärisera nya avlopps-

51

fraktioner och, om det finns behov härför ur miljöskyddssynpunkt, modi- fiera processen. Denna flexibilitet är nödvändig för bolagets överlevnad.

Länsstyrelsen, Miljönämnden, VA-verket och Naturvårdsverket delade

bolagets uppfattning att det inte är lämpligt att begränsa bolagets kemikalie- användning utifrån OBS-listan och Begränsningslistan.

Naturvårdsverket anförde följande. OBS-listan har tagits fram av Kemika-

lieinspektionen, Arbetarskyddsstyrelsen och Naturvårdsverket. Den ur- sprungliga listan har reviderats ett par gånger senast år 2000. OBS-listan är en exempellista över ämnen som kräver särskild uppmärksamhet. OBS- listan tar upp ett urval av ämnen som på grund av sina egenskaper i viss användning kan medföra risker på människa och/eller miljö. Ämnen som inte finns med på listan men som uppfyller minst ett av listans urvalskrite- rier för hälso- och miljöfarlighet bör uppmärksammas på samma sätt som de ämnen som tagits upp som exempel på listan. OBS-listan har fått stor användning som vägledning för företag och andra kemikaliehanterare i deras arbete att gå igenom och analysera användningen av ämnen med de särskilda egenskaperna från hälsosynpunkt och/eller miljösynpunkt. I vissa fall har listan tolkats som en förbudslista, vilket varken varit eller är avsik- ten.

Vad beträffar den s.k. Begränsningslistan 1996, utgiven av Kemikalie- inspektionen, är detta en förteckning över ämnen som är förbjudna eller vars användning är inskränkt. Syftet med denna lista är att i samlad form för företag och andra hanterare redovisa vilka kemiska ämnen som från hälso- eller miljösynpunkt är föremål för generella inskränkningar av använd- ningen och hur dessa ser ut. Även denna publikation är framtagen i sam- arbete med Arbetarskyddsstyrelsen och Naturvårdsverket. Ämnena på denna lista är således redan förbjudna eller begränsade för vissa ändamål. Att använda dessa listor som grund för vilka ämnen/produkter bolaget skall få tillverka är enligt verkets mening att gå alltför långt.

Mot bakgrund av det här redovisade och de skäl som bolaget framfört anser Naturvårdsverket att det villkorsförslag som bolaget lämnat kan till-

52

styrkas då det enligt verket torde vara tillräckligt ur hälso- och miljösyn- punkt.