• No results found

Současná úspora tiskových materiálů v rámci všech skladů

Současná celková úspora tiskového materiálu

Počet položek 79 488

Cena balíku 2000 ks 280 Kč

Cena papíru/kus 0,14 Kč

Úspora papíru za měsíc 11 128 Kč

Úspora papíru za rok 133 540 Kč

Źivotnost toneru 17 000 stran

Cena toneru/Ks 868,31 Kč

Náklady za toner/závěska 0,0256 Kč

Úspora toneru za měsíc 2 035 Kč

Úspora toneru za rok 24 420 Kč

Celková úspora za měsíc 13 163 Kč

Celková úspora za rok 157 960 Kč

Zdroj: Vlastní zpracování interních zdrojů

70

5.2.2 Neekonomické přínosy

Přestože je pro nový logistický proces důležité přinášet nákladové optimalizace, je neméně důležitý i dopad na neekonomické oblasti logistiky, potažmo podniku. Proto budou v rámci této práce rozvedeny i neekonomické přínosy GTL procesu v předmětné společnosti.

1) Automatizace procesu

V rámci 21. století je kladen vysoký důraz na automatizaci a robotizaci procesů v podniku.

V rámci logisticky je tento tlak ještě vyšší, protože důležitost plynulého toku materiálu i informací je pro celkový proces stěžejní. Z toho důvodu nabízí GTL proces jedinečnou možnost odklonu od ruční práce, která je náchylná na chyby či přehlédnutí. V rámci GTL procesu dochází k plně zautomatizování procesu příjmu, kdy je téměř nemožné provést chybu při počítání palet, jejich označení, či při samotném zadávání do systému. Vzhledem

k propojení systémů a využití ASN dat je proces příjmu automaticky kontrolován a rozpory v počtu palet, rozdílném balení, apod. jsou automaticky vyhodnocovány a pracovníkovi příjmu ihned nabízí možnosti řešení. Tato automatizace přináší zároveň

výrazné zjednodušení pracovních úkonů pro pracovníky příjmu. Ti jsou tímto procesem zbaveni nutnosti provádět komplikované zásahy v systému Logis, polepování palet C-závěskami, apod., což jejich práci velmi zjednodušuje a zpříjemňuje.

Celková míra automatizace do jisté míry eliminuje některé důvody pro přítomnost příjmového pracovníka a do budoucna nabízí nové možnosti celkového uchopení těchto procesů. V nich by se mohl nabízet i stav, kdy již nebude nutné provádět lidsky obsluhovaný příjem materiálu, ale při naprosté usměrněnosti dodavatelů z pohledu dostatečně kvalitních transportních dokumentů v elektronické podobě a GTL závěsce, kompletně automatizovaný. V tomto případě se ovšem jedná o stav velice idealizovaný, který se netýká brzké budoucnosti.

Automatizace procesu ovšem pozitivně nepřispívá jen pracovníkům příjmu. Díky GTL příjmu se na povrch dostanou i drobné nesrovnalosti jako je odvolávání materiálu na špatný index dodavatele, či doručování materiálu z jiného místa než udává smlouva.

Tyto drobné nesrovnalosti se při ručním procesu příjmu neprojeví, protože kontrola GTL závěsky neprobíhá. Při procesu validace závěsek ovšem dochází k podrobnému přezkoumání veškerých informací od dodavatele, aby byla závěska pravdivě vypovídajícím

71

dokumentem. Při této kontrole se naráží na výše zmíněné, chybně prováděné postupy.

V závislosti na tom, odkud chyba pochází, může být upozorněn dodavatel o chybně dodržovaných postupech nebo disponent předmětné společnosti, který přehlédl změnu dodavatele. Přestože se zdánlivě jedná o problémy nižší důležitosti, jsou správné informace a dodržování smluvních bodů v logistice velice důležité. Díky automatickému procesu GTL tak mohou být včas zjištěny menší problémy, které by ale mohly v budoucnu způsobit vážné ohrožení výroby.

2) Úspora času a růst efektivnosti práce

Při využití GTL závěsky ovšem nedojde při procesu příjmu pouze k úsporám na tiskovém materiálu. Hlavním přínosem GTL procesu je samozřejmě výrazné urychlení práce, která již neprobíhá ručně. Na analyzovaném skladě byl proveden kontrolní náměr, který porovnával příjem jedné zásilky o 31 GLT paletách pomocí ručního příjmu v Logisu a GTL. Výsledky tohoto náměru je možné sledovat v tabulkách 5 a 6. Pro ruční příjem v Logisu se do měřených činností započítává vizuální kontrola GLT palety dle papírového dodacího listu, ruční příjem v Logisu a vylepení C-závěsek. Analyzovaná zásilka 31 palet příjmovému skladníkovi trvala zpracovat 11,966 minuty. Na jedno GLT tedy skladník potřeboval 0,386 minuty, respektive pro lepší představu 23,16 sekund. V porovnání s tímto časem automatický příjem pomocí GLT výrazně spoří čas díky eliminaci většiny předchozích činností. V průběhu tohoto procesu příjmový skladník pouze vizuálně kontroluje palety dle dodacího listu a zároveň provádí skenování referenčních čísel z GTL závěsky pomocí HDT terminálu. Samotný příjem a přiřazení uložiště pak proběhne automaticky na pozadí. Při kontrolním náměru tedy pracovník potřeboval na příjem 31 GLT palet 3,166 minuty. Na jedno GLT tedy připadá 0,102 minuty, respektive 6,12 sekund. V rámci kontrolního náměru byl tedy časový rozdíl mezi ručním a automatickým příjmem 8,8 minuty. Pokud bude porovnáván čas nutný k příjmu jedné závěsky v sekundách, dojde k časové úspoře na každé GTL závěsce 17,04 sekund. Jak je vidět z kontrolního náměru, časová úspora při použití GTL závěsky je opravdu významná, což může značně urychlit odbavování LKW na příjmových plochách.

72

V rámci tohoto náměru byla simulována i situace, kdy by dodavatel umístil všech 31 závěsek na nevhodnou stranu palety. Tento problém byl již představen v předešlé kapitole a nyní bude názorně demonstrován jeho vliv na proces příjmu. V nastalé situaci musí skladník před transportem materiálu do uložiště veškeré GTL závěsky přelepit, což při kontrolním náměru trvalo 3,166 minuty. Na přemístění jedné závěsky tedy potřeboval 0,102 minuty, respektive 6,42 sekund. Díky tomuto měření je zřejmé, že nevhodně umístěná závěska představuje pro příjmové skladníky výrazné omezení, které více než zdvojnásobí čas potřebný k příjmu zásilky. Zároveň je třeba podotknout, že toto měření provedeno na ideálním případě, kdy závěsky lze bez problémů přemístit. V případě použití závěsek se samolepící zadní částí je téměř 100% riziko poškození závěsky, což musí skladník následně řešit vytisknutím náhradní GTL závěsky ze systému. Podklady pro tisk jsou v tomto případě čerpána z ASN dat. To ovšem nejenže zdržuje průběh příjmu, ale také plně potlačuje hlavní myšlenku jednozávěskového principu GTL. Právě proto je předmětnou společností kladen tak vysoký důraz na dodavatelském plnění těchto požadavků.