• No results found

Omezující faktory a problémy

4.2 Logistický proces využívající GTL závěsku

4.2.4 Omezující faktory a problémy

Stejně jako u jiných procesů, existuje i u tohoto řada faktorů, které na něj působí negativně.

Ty hlavní problémy tedy budou představeny v následujících bodech.

Chybná závěska

Jedním z hlavních omezujících faktorů jsou chyby na GTL závěsce. Vzhledem k tomu, že již existuje pouze jedna materiálová závěska v celém dodavatelsko-odběratelském řetězci, jsou jakékoliv chyby na závěsce kritickou záležitostí. Je samozřejmé, že všechny informace na závěsce jsou důležité pro určitou část logistického procesu a měly by být vždy součástí, nicméně některé údaje plní spíše informativní funkci a jejich přítomnost je vyžadována především z kvalitativních a auditových důvodů. Na druhou stranu existují informace, které plní tak specifické funkce, že jejich chybné uvedení způsobí úplnou neplatnost a nevyužitelnost GTL závěsky. A právě tyto chyby budou v této práci detailněji představeny, protože jejich výskyt u dodavatelů je bohužel stále velmi vysoký.

Package ID – Jak již bylo zmíněno, toto pole slouží k načítání závěsky a identifikaci materiálu díky spárování údaje v systému. Všechny 3 části, ze kterých se kód skládá, jsou kriticky důležité, protože přesně identifikují strukturu zásilky, dodavatele a konkrétní paletu. Pokud existuje odlišnost pouze v jediném znaku, systém vyhodnotí zásilku jako neexistující. V první řadě je tedy nutné uvést správné číselné označení u JUN, které identifikuje balící jednotku. Chyba v této části kódu ovšem nastává velmi zřídka, protože kódovací tabulka je velmi srozumitelně zařazeno ve VDA normě.

Druhá část kódu, DUNS číslo dodavatele, které je vždy pevně přiřazeno k jedné adrese dodavatelského závodu už zaznamenává mnohem vyšší výskyt chyb. Problém vzniká z několika důvodů. První častý problém je, že dodavatel si není vědom významu DUNS čísla a místo něho udává na závěsce své dodavatelské číslo. To sice také identifikuje dodavatelský závod, ale každá společnost/značka si k jednomu DUNS číslu generuje různá dodavatelská čísla s jinou délkou. Není ho tedy pro standardizovaný kód s ucelenou strukturou možné nikdy použít. V dalším případě dodavatelé DUNS číslo uvedou, ovšem nepatří výrobnímu zařízení, ze kterého je materiál odvoláván. Dodržení této návaznosti, tedy materiál je odvolán z místa A a dodán také z místa A, musí být dodrženo. Systémově

57

je materiál odvoláván a očekáván pod unikátním dodavatelským číslem a s ním souvisejícím DUNS číslem, na které byla uzavřena smlouva. Bohužel se často stává, že smlouva je uzavřena na adresu vedení dodavatelské společnosti, ale materiál je dodáván z výrobních zařízení, které jsou situovány jinde. Tento rozpor se pak dodavatel snaží napravit tím, že na závěsce uvede dodavatelské číslo vedení společnosti, ale DUNS číslo výrobního zařízení. Tam dochází k dvojímu rozporu, kdy není možné na závěsce jednoznačně identifikovat dodavatele pomocí odpovídajícího dodavatelského a DUNS čísla, a navíc není toto DUNS číslo vůbec vedeno v systému. Protože jak již bylo dříve kumulativním součtem palety, což znemožní správnou identifikaci a spárování kódu.

Druhým a méně častým problémem je situace, kdy dodavatel používá několik systémů na tvorbu dodacích listů, které nejsou vzájemně provázené. Konkrétním příkladem může být použití koncernové platformy k vytváření elektronických a papírových dodacích listů a vlastního interního systému ke generování závěsek. V tom případě dochází k nesjednocení dat a kumulativní počet v rámci jednotlivých dodacích dokumentů neodpovídá.

Dodavatelské číslo – Chyba v rámci tohoto pole, na rozdíl od odchylek v Package ID, nezpůsobuje přímo nemožnost načítání závěsky a provedení automatického příjmu materiálu. Ale vzhledem k tomu, že dodavatelské číslo je jedním z primárních identifikačních údajů pro pracovníky skladu, kvalitu i audit, je třeba zajistit jeho správnost.

Jak již bylo zmíněno výše, dodavatelské číslo je unikátní pro jednotlivé značky a může se lišit v počtu znaků i použitím číslic či písmen. V předmětné společnosti je standardizovaný formát 6 číselných znaků, přičemž prvních 5 číslic tvoří samotné dodavatelské číslo a poslední číslice identifikuje index. Pro dodavatele je tedy stěžejní, aby si svůj systém upravil tak, aby respektoval a přiřazoval jeho dodavatelská čísla ke správné značce.

Nerespektování tohoto pravidla je jedním z častých prohřešků dodavatelů, kdy pro předmětnou společnost používají dodavatelské číslo patřící mateřské společnosti, které je

58

ovšem pro pracovníky skladu a systémy společnosti neznámé. Druhou odchylku dodavatelé generují, kdy sice použijí dodavatelské číslo pro předmětnou společnost, ovšem neodpovídající odvolávaným údajům. Nejčastěji touto chybou trpí dodavatelé, kteří v rámci jednoho podniku mají více závodů, rozdělených pomocí indexu. Na závěsce pak často uvádí jiné indexy, než na které je materiál odvoláván. Což je vzhledem k nutnosti zajištění vizuální kontroly neakceptovatelné.

Datum – Poslední velmi chybovou oblastí, která působí problémy a nutí závodové logistiky GTL závěsku vyřadit a vytisknout C-závěsku, je pole s datem. Pro interní potřeby skladů je velmi důležité, aby na závěsce bylo vytištěno datum odeslání. Jedinou výjimku tvoří materiál, u nějž je známé a potřebné datum expirace. Datum odeslání musí být bezpodmínečně identické s datem v ASN datech a v papírových dodacích listech.

Naneštěstí rozdíl v tomto údaji je celkově asi nejčastější chybou na GTL závěskách.

K rozporu dochází v situaci, kdy si dodavatel tiskne závěsku s předstihem, aby ulevil jeho expedici. V té chvíli vychází z předem očekávaného data odeslání, které se ovšem může měnit, například kvůli zpožděnému LKW. Do interního systému předmětné společnosti se ovšem přebírá datum z ASN dat. Přestože je chyba na straně dodavatele pochopitelná, je její výskyt neakceptovatelný. Důvodem pro striktní vyžadování identického data je možnost dodržení FIFO metody při vyskladnění. Vzhledem k tomu, že se pracovník skladu vizuálně může orientovat pouze podle údajů na štítku, je materiál připravován dle data na závěsce. Při vzniku odvolávky do výroby je materiál dle FIFO pravidla naskenován, ale pokud je na závěsce dřívější datum než v systému, může být úkon zakázán z důvodu nedodržení FIFO data. Ve skladu tedy existuje materiál, který je systémově starší, ovšem se zavádějícím datem na závěsce dojde ke zmatení. Skladník pak nemá jinou možnost než skenovat jednotlivé palety a hledat nejstarší materiál. Možným řešením této situace by bylo povolit v systému pro FIFO metodu rozptyl 1 den, což je nejčastější rozdíl. Vzhledem k přeceňování na konci měsíce ovšem toto opatření není možné aplikovat, protože systémově nelze rozlišit, zda se rozptyl v datu týká středu měsíce či jeho konce. Jak je vidět na tomto konkrétním případě, přestože se na první pohled zdá, že GTL závěska ovlivňuje především průběh příjmu, její dopady jsou patrné v průběhu celého skladu.

59

Vzhledem k tomu, že správnost GTL závěsky je opravdu stěžejním pilířem GTL procesu, existuje v předmětné společnosti tým, který se specializuje na validaci GTL závěsek a upozorňování dodavatelů. Tento tým plošně oslovuje a požaduje od dodavatelů zaslání jejich GTL závěsky k validaci, aby se předešlo situaci, kdy by se spustil dodavatel, jež nemá vše v pořádku. Tento tým zároveň slouží jako poradní orgán pro případy dodavatelských dotazů, například pokud obdrží zatížení kvůli nevyhovující závěsce.

Kvalita papíru a nevyhovující umístění závěsky – Tento poslední bod nesouvisí s obsahem GTL závěsky, ale s jejím samotným použitím. Již dříve bylo řečeno, že VDA norma stanovuje i kvalitativní požadavky. Při jejich nedodržení pak dochází ke ztížení procesu příjmu či úplnému poškození GTL závěsky. Při použití nekvalitního papíru dojde ve vlhkém prostředí ke srolování závěsky, což neumožní její snadné načtení. U KLT boxů také dochází k nepropustnosti u automatických skladů, které vlající štítky vyhodnocují jako chybu. Problém s nevyhovujícím umístěním závěsky poté odráží nejednotné uspořádání plynulost procesu příjmu. Prvotní snahy se žádostmi na jednotlivé dodavatele byly vesměs neúspěšné a těžko řiditelné. Proto bylo řešení stanoveno na koncernové úrovni. Nyní mají závodové logistiky možnost zadat do kmenových dat materiálu požadovanou stranu na umístění závěsky. Tato informace je dodavateli odeslána v odvolávce a následně vytištěna na závěsce. Díky tomu je dodavatel vždy přesně informován a při nedodržování mohou být stanoveny finanční kompenzace, které vyrovnají ztráty způsobené přelepováním na samotném příjmu.

60 Chybná ASN data

Důležitost ASN dat byla v této práci již mnohokrát zdůrazněna. Je tedy zřejmé, že jejich neodeslání, či odeslání s chybou způsobí nemožnost využití automatického příjmu materiálu. Prvním případem je situace, kdy dodavatel neodešle ASN vůbec nebo pozdě.

V té chvíli nejsou v době příjmu žádná dostupná data a příjmový pracovník musí veškeré údaje zadat ručně. V druhém případě dodavatel ASN data odešle s kritickou chybou, která znemožní plynulý přechod přes EDI konvertor a ASN data jsou systémem vyhodnocena jako nevyhovující a jsou odmítnuta. I v tomto případě je nutné provést příjem ručně.

Aby se co nejvíce omezil výskyt tohoto problému při automatickém příjmu materiálu, jsou dodavatelé vždy pečlivě kontrolování před samotným spuštěním do procesu. Je ale jasné, že k následnému zhoršení kvality u dodavatele může dojít. Proto existují velmi silná represivní opatření jako informační sdělení či zatížení od regresního oddělení, které mají zajistit u dodavatele co nejrychlejší nápravu. Eliminace výše zmíněných faktorů je tedy občas zdlouhavá, ovšem je možné ji zajistit svépomocí. Zároveň má s přibývajícím časem stále více dodavatelů větší povědomí o důležitosti GTL závěsek a ASN dat, a proto se samy informují o správnosti jejich dokumentů u příslušných kontrolních orgánů předmětné společnosti. To z důvodu vyhovění požadavků zákazníka i z obav kvůli možným finančním postihům.

Systémová omezení

Nejvážnějším omezujícím faktorem, který bohužel velmi limituje implementaci a zavedení GTL do procesu skladového hospodářství, je v některých ohledech nedostatečně vytvořená systémová infrastruktura pro Gebinde strukturu. Rychlý nástup a využívání Gebinde struktury v ostrém provozu ukázalo, že některé klíčové funkcionality potřebné k manipulaci s Gebinde nejsou připraveny nebo nejsou kvůli neznámé systémové chybě funkční. Jednou z prvních takových omezení je chybějící funkcionalita ekvivalentního účtování při výdeji materiálu. Jedná se o stav, kdy při odvolávce materiálu do výroby není vyžadováno splnění referenčního čísla, ale pouze data a uložiště. To je v případě průjezdových regálů, či regálů s více boxy na sobě nutná funkcionalita. Hledání jednoho

61

konkrétního referenčního čísla pro KLT či celou Master jednotku by bylo značně neefektivní a materiál by na linku nemohl být dodáván včas. Tato funkce je v iTLS běžně dostupná pro GLT palety, ovšem u Gebinde systém nepovoluje ekvivalentně odvolávku vykrýt. Druhým omezením jsou chybějící funkcionality Inlog@Web na HDT terminálech.

Jedná se o tzv. Logis na skeneru, který umožňuje provádět zásahy v Logisu přímo na HDT terminálu. Tato aplikace je na HDT terminálu společně s iTLS a slouží v předmětné společnosti jako nouzová strategie při výpadku sytému iTLS a v některých skladech i jako primární systém pro skladové procesy. Z chybějících funkcí Inlog@Web se jedná především o odúčtování bez/k odvolávce, kdy je v původním procesu C-závěska rozdělena na 2 poloviny nesoucí stejné informace a skladník může jednu polovinu odtrhnout, vzít jí k počítači a ručně provést odúčtování v Logisu. GTL závěska ovšem nese veškeré informace pouze jednou a je nežádoucí, aby pracovník strhl závěsku z materiálu, který by pak zůstal neoznačený. Chybějící funkcionalita tak přímo neovlivňuje samotný proces příjmu, ale negativně působí na následné procesy vyskladnění. Problém se znovu týká Gebinde struktury, kdy je z celé balící jednotky o např. 10 KLT odebráno pouze 1 KLT, jehož odúčtování musí být zaneseno do počítače. Při vyskladnění GLT palety či celé Gebinde jednotky najednou k tomuto problému nedochází. Kromě odúčtování chybí v Inlog@Web také zásadní funkce „Umpacken“, tedy přebalení. Znovu není na skeneru možné u Gebinde struktury materiál přebalit a zadat nové balení. Místo toho musí pracovník všechny úkony provádět v počítači, přičemž musí postupovat přes několik kroků v Logisových dialozích.

Poslední komplikací, která bude v této práci zmíněna, je nedokonalá spolupráce systému Logis a systému zodpovědného za balící předpisy při Gebinde. Při příjmování každé položky v Gebinde se na ručním terminálu objevuje chyba „Nesoulad balícího předpisu“.

Tato chyba upozorňuje na rozdílný počet položek v KLT u fyzického stavu, v porovnání s balícím předpisem. Během příjmování pomocí GTL se ovšem zjistilo, že systém Logis chybně násobí počty v KLT v rámci balícího předpisu a požaduje, aby v jednom KLT bylo množství, které správně odpovídá celé podlážce. Protože není možné tuto chybu ignorovat, musí pracovníci příjmu její výskyt odsouhlasit a hlášení se objeví v systému pro zatěžování. Vzhledem k tomu, že tato chyba ovšem není způsobena dodavatelem, musí se pro všechny díly/dodavatele vystavit výjimka, aby nedošlo k jejich zatížení. Pak je ovšem

62

nemožné rozlišit, kdy je tato chyba generována kvůli Logisovým nedostatkům a kdy dodavatel opravdu dodal chybný počet kusů v balení. Pro správnou funkci procesu a všech jeho návazností je tedy současný stav generování chyby balení velice neuspokojivý.

Výše zmíněné systémové nedostatky jsou velmi vážnou komplikací pro nasazování Gebinde struktury do procesu GTL. Tyto problémy spolu s dalšími omezujícími faktory činí využití GTL buď přímo nemožné, nebo by jeho použití procesy skladového hospodářství zpomalilo a zkomplikovalo, místo dosažení jejich optimalizace. Vzhledem k tomu, že tyto systémy nejsou vyvíjeny a spravovány přímo v předmětné společnosti, není v silách zdejších programátorů na nedostatcích pracovat. Chybějící funkcionality jsou předávány programátorům v mateřské společnosti, kteří jsou zodpovědní za provádění změn v Logisu či Inlog@Web. Bohužel je vzhledem k zastaralé platformě systému Logis tyto úpravy velmi těžké provádět, protože v době vývoje nebylo s Gebinde strukturou počítáno. Proto jsou úpravy, které by vyhovovaly potřebám Gebinde struktury velice náročné. V současné době tedy neexistuje přesný termín, který by sliboval vyřešení systémových omezení v rámci Gebinde struktury. Proto je tento omezující faktor právě tím nejvážnějším, kterému předmětná společnost čelí.

63

5 Analýza využití GTL závěsky při příjmu

Po nastínění předpokladů i problémů, které se vážou k používání GTL závěsky ve skladovém hospodářství, je možné přistoupit k samotné analýze využití závěsky v praxi.

Konkrétně se bude jednat o analýzu stavu na příjmovém skladě, který bude demonstrovat situace v předmětné společnosti. Aby došlo k zajištění anonymity dat, upravil autor vstupní data způsobem, který znemožní zpětnou identifikaci skladu v předmětné společnosti.

Z toho důvodu bude pro potřeby práce odkazováno na sklad X, který je z důvodů identifikovaných v předcházející kapitole rozdělen na původní sklad X1 a duplicitní sklad X2.