• No results found

En cyborgs upprättelse

In document Karin Ehrnberger (Page 47-50)

Cyborgen pockar på uppmärksamhet och lämnar mig inte ifred.

Hon vill ha upprättelse för insatsen i arbetet med Energy Aware Clock. Jag erkänner att jag haft dåligt samvete för att jag inte stått upp för henne tillräckligt (ja, cyborgen är en hon, en ”bad girl”, avslöjar Haraway i Penley, Haraway, & Ross, 1990, sid.20). Jag känner också att jag är skyldig henne ett tack för att hon satte igång något hos mig, som öppnat så många dörrar.

Vi samtalar med cyborgen, hon vill berätta om designprocessen utifrån hennes perspektiv. Så när jag och Loove Broms ska skriva ett paper om eac, reser vi tillbaka med henne till designprocessens början (för en mer utförlig beskrivning av denna resa se Ehrnberger et al., 2013).

Det första cyborgen gör är att uppmärksamma oss på att vår blick är inlärd. Hon säger att vi har lärt oss att sortera in vår miljö i kate-gorier där vissa saker får vara synliga och granskas, medan andra ska gömmas undan och glömmas bort. Att elmätaren reduceras till

Fig. 2a, b: Pappa i pannrummet.

kvinnor (läs gärna mer om detta i Broms et al. 2010 och Broms, 2014).

J

ag är tillbaka i mitt barndomshem, går runt i alla rum. Jag har bott där hela mitt liv och ändå är det så många platser jag aldrig upplevt, så många ting jag aldrig sett. I hallen stannar jag i trappan. En varm vind sveper förbi. Den kommer från varm-luftspumpen som sitter ovanför ytterdörren. Jag har aldrig studerat den förut. Den är vit med rör som går ut på sidorna. Jag hör tydligt hur den låter nu. Jag har hört hur mamma och pappa diskuterar detta, mamma kraftigt irriterad på ljudet. Pappa säger att den inte alls låter så mycket.

Till vänster om mig finns en hallspegel och bredvid den, på väggen, en lampa i glas. Mamma har målat sladden med rött nagel-lack, samma färg som väggen, för att få den att smälta in. Jag går ned i gillestugan. Mitt gamla lekrum ligger placerat mellan tvätt-stugan och förrådet som leder till garaget. Mammas dörr och pappas dörr. I förrådet finns en dörr som vi inte fick öppna som barn, det är in till pannrummet. Jag öppnar och går in. Det är varmt där inne, så skönt. Det pulserar där inne, rören är varma och det finns mätare och vred överallt. En hemlig värld, som husets hjärta med rören som artärer. I min kropp känner jag en stress. Man får ju inte vara här. Jag går ut till det mycket kallare förrådet. Min blick söker sig längs med väggarna och taket. Jag ser proppskåp, sladdar, plastkåpor och något jag tolkar som en elmätare. Jag ser siffror och knappar, displayer med streck och visare. Grått, svart och vitt.

Designade för att inte synas. För att agera i det dolda. Det vi inte ser, kan vi heller inte ha en uppfattning om. Propparna är ändå ganska vackra när jag tänker efter, jag undrar om de är i porslin eller backelit? Sladdarna är också rätt vackra i olika färger: rött, grönt, blått. En gång vävde jag en korg av sladdar som en sladdtill-verkare senare köpte.

Förrådet leder vidare till garaget. I garaget är det kallt, smutsigt och det luktar bensin. Här är pappas prylar förvarade: bilen, gräs-klipparen, högtryckssprutan, alla verktyg… Längs med väggen står ett handfat i rostfritt stål. På väggen följer jag rören med blicken.

Sedan ser jag den. Varmvattenberedaren. Det är en låda, en grå kåpa

8180

Fig. 3: Mönster över ett hushålls energianvändning under 24 timmar. Cirkel nr 1 är klockan ett på natten och cirkel nr 24 är midnatt. Den största aktiviteten inföll mellan klockan 10 och klockan 13 (Broms et al., 2010).

Vi utvecklar grafen till att omfatta tre dygn som överlappar varandra, vilket gör det möjligt att jämföra skiftningar över längre tid. Vi gör det dessutom möjligt att översätta grafen både till kilowatt och kronor.

» Television-sets switched on in the evening, microwave ovens turned on for short times, freezers and fridges going on and off, and much more – all electrical appliances are overlapped creating an intricate pattern presented for the householders to reflect on. No single answer is given, no behaviour is affirmed or condemned; electrical patterns are presented as a reflection of real life patterns in all their complexity. « Ehrnberger et al., 2013, sid. 6

När vi är klara med designprocessen har vi inte designat en ny el-mätare. Det är något annat. Tänk på att inte underskatta språkets makt över tanke och handling! Tänj på gränserna! Cyborgen väntar in oss. Tick tack.

Donna Haraways metaforer. Mankvinna, människodjur, natur-kultur (Haraway, 1991). Sammanslagningar.

Energi och tid. Energiklocka. Energy Aware Clock.

ren funktion, endast en representation av elsystemet, är alltså något någon bestämt och något vi lärt oss. Egentligen är den en artefakt precis som lampan i vardagsrummet. Den är lika formgiven som lampan, formen avspeglar någons intentioner. Denne någon har haft en tanke om var den ska placeras, vems blick den ska tala till, vem som ska interagera med den och hur.

» This is the gaze that mythically inscribes all the marked bo-dies, that makes the unmarked category claim the power to see and not be seen, to represent while escaping representation. « Haraway, 1988, sid. 581

I samråd med cyborgen bestämmer vi oss för att designa en elmätare som får synas och ta plats i vardagslivet. Vi studerar elmätarens instrumentella formspråk och föreslår att vi istället gör något skulp- turalt, kanske i porslin, men cyborgen varnar oss för att tänka alltför mycket i motsatsförhållanden.

Vi landar i formen av ett hus, ett semiotiskt beslut för att sym-bolisera hushållet som en helhet. Hela framsidan är en display, även om det inte uppfattas så då den är integrerad i formen och inte klassiskt fyrkantig.

Cyborgen frågar hur vi har tänkt kring elmätarens information om hushållets energianvändning, att återge det i kilowatt uppfattades ju av våra informanter som för komplext och svårtolkat. Vi säger att vi tänker oss en graf istället, som ger omedelbar feedback när energi används och som sedan tecknar upp ett mönster över ett dygn så att man kan se hur mycket energi som dragits i förhållande till de aktiviteter som skett. Cyborgen gillar idén men tror att den måste vara ännu mer flexibel och omtolkningsbar, i enlighet med Haraways begrepp diffraction. Vi ska inte låta oss luras och tro att

”enkelhet” är ett objektivt begrepp och något eftersträvansvärt.

Tvärtom är enkelhet inte sällan synonymt med det reduktionistiska (och traditionellt manliga) synsättet.

» Diffraction is the production of different patterns in the world, not just of the same reflected – displaced – elsewhere. « Haraway, 1997, sid. 268

83

82

Fig. 4 (ovan): Energy Aware Clock. På bilden syns tre dygns energianvändning i lager på varandra.

Fig. 5 (motsatt sida): Energy Aware Clock designades för att uppmuntra till en mer central placering i hushållet, där vardagslivet utspelar sig.

Made

In document Karin Ehrnberger (Page 47-50)