• No results found

Ett snitt i ljusflödet (projekten)

In document Karin Ehrnberger (Page 151-161)

Det som jag från början kallade forskningsprojekt, förvandlades genom min återresa till ett ljusflöde som bryts i prismor med olika slipningar. En ständigt pågående dialog utan början eller slut.

I följande text fryser jag flödet för en stund och gör ett snitt i tiden, för att kunna redogöra för vissa specifika omständigheter och förut-sättningar som låg till grund för skapandet av själva materialiteten.

Borren och Stavmixern

Utfördes initialt i samarbete med Camilla Andersson men slutfördes självständigt som magisterexamensarbete av mig, Karin Ehrnberger, vid Konstfack år 2006. Handledare var Sara Ilstedt och Teo Enlund.

Energy Aware Clock

Energy Aware Clock var ett av sammanlagt sex designkoncept som togs fram inom projektet aware. Projektet bedrevs på Interactive Institutes studio Energy Design i Eskilstuna mellan 2006–2008 var ett samarbete med Stiftelsen Svensk Industridesign. Projektet finansierades av Energimyndigheten.

Projektgrupp (nuvarande titel, roll i projektet):

Loove Broms Doktor i Interaktionsdesign, Interaktionsdesigner.

Karin Ehrnberger Doktorand i Produktdesign, Industridesigner.

Sara Ilstedt Professor i Produkt- och Tjänstedesign vid kth, Forskningsledare.

Erika Lundell Doktor i Etnologi, Etnolog.

289

288

behov i innovationsprocesser av hälsoteknik. Att synliggöra kvinnors upplevelser av gynekologstolen blev ett sätt att illustrera detta på.

I projektet samtalade vi med sammanlagt 40 kvinnor i varierande åldrar kring deras erfarenheter av den gynekologiska undersök-ningen. Samtalen utfördes på olika sätt: enskilt, i grupp, per telefon samt i skriftform (mail) och under olika tidsperioder.

Intervjuer utfördes även med gynekologisk personal: två barn-morskor, två överläkare i obstetrik och gynekologi, en sköterska och en undersköterska, båda specialiserade inom gynekologi. Intervju-erna utfördes i deras arbetsmiljö där även dokumentation skedde i form av anteckningar och fotografering.

För att hitta en undersökning för män som låg så nära en gynekolo-gisk undersökning som möjligt, samtalade vi med sammanlagt tio män i varierande åldrar. Dessa samtal utfördes på samma sätt som med kvinnorna. Intervjuer utfördes även med en specialistläkare i andrologi, en specialistläkare i urologi samt två sköterskor specia-liserade inom andrologi. Intervjuerna utfördesi deras arbetsmiljö där även dokumentation skedde i form av anteckningar och foto-grafering.

Utifrån intervjuerna skissades sedan Androstolen fram. Koncept- idén var ett resultat av samtliga projektmedlemmars gemensamma dialog men Karin Ehrnberger och Cristine Sundbom ansvarade för designen.

Androstolen ritades upp i cad av Design Engineer David Molander och konstruerades utifrån detta av Metallformgivare Robert Mood från företagskollektivet svart.

Läs gärna mer på www.androstolen.se

Origo

Origo var ett samverkansprojekt mellan Hälsoteknikcentrum Halland, Högskolan i Halmstad, kth i Stockholm samt ett av Stockholms största brandförsvarsförbund. Projektet genomfördes mellan 2013–

Jin Moen Doktor i Människa-datorinteraktion, Projektledare.

Tekniken togs fram av Jonas Andersson.

aware syftade till att undersöka hur man kan öka människors medvetande kring deras energikonsumtion genom design.

Uppstartsfasen av projektet bestod i att kartlägga energisystemet som ett sociotekniskt system och få en bild av hur maktförhållanden ser ut mellan till politiker, energibolag och medborgare. Därefter utfördes en fältstudie bestående av intervjuer, observationer och fotografering i totalt nio olika hushåll, bestående av varierande åldrar, familjesituationer och typer av bostadssituationer.

Utifrån materialet från all research skissades sedan cirka 40 designkoncept fram varav vi gick vidare med sex stycken som reali-serades i fysisk och fungerande form.

Läs gärna mer på https://www.tii.se/projects/aware

Androstolen

Projektet genomfördes vid Hälsoteknikcentrum Halland, Högskolan i Halmstad under 2012–2013. Finansiärer var Hälsoteknikcentrum Halland och Vinnova.

Projektgrupp (nuvarande titel, roll i projektet):

Emma Börjesson Projektledare vid Hälsoteknikcentrum

Halland, Projektledare.

Karin Ehrnberger Doktorand i Produktdesign vid kth, Designer.

Ann-Christine Hertz Verksamhetsansvarig vid Hälsoteknik- centrum Halland, Projektledare.

Cristine Sundbom Designforskare mfa, Designer.

Projektet syftade till att diskutera hur föreställningar om kvinnors och mäns kroppar begränsar hur vi ser på och värderar individuella

291290

Skyddstoppen, Brandlåset och Återhämtningsrummet. De färdiga diskursiva designtingen ställdes sedan ut på respektive brandstation och för organisationsledningen där de tjänade som underlag för diskussion och reflektion (analysen av detta är i skrivande stund inte färdigställd).

Alla konceptidéer var resultat av samarbetet mellan alla projektmed-lemmar. Dock ansvarade Maja Gunn för designen av Skyddstoppen, Karin Ehrnberger för designen av Brandlåset och Camilla Anders-son för designen av Återhämtningsrummet.

Design Engineer David Molander stod för cad-skisserna av Brandlåset.

Johanna Vikman på Röda tråden stod för sömnaden av Skydds- toppen.

Camilla Andersson ritade upp Återhämtningsrummet i cad samt byggde modellerna.

Kopparna

Kopparna var en del av projektet ”Teknik, konst och design i nya kth-huset” som finansierades av och genomfördes på kth mellan 2011–2012.

Projektgrupp (nuvarande titel, roll i projektet):

Loove Broms Doktor i Interaktionsdesign, ansvarade för designen av Fyrfärg och Vindskugga.

Karin Ehrnberger Doktorand i Produktdesign, Ansvarig Designer

av Kopparna.

Anna Holmquist Doktorand i Formkonst, ansvarade tillsam- mans med Chandra Ahlsell för designen av Fondridån i Kollegiesalen.

Sara Ilstedt Professor i Produkt- och Tjänstedesign vid kth, huvudhandledare till Loove, Karin

och Anna. Initierade projektet och var forsk- ningsansvarig.

Maria Granath Arkitekt på kth, initierade projektet och 2015 och finansierades av Vinnova.

Projektgrupp (nuvarande titel, roll i projektet):

Camilla Andersson Doktorand i Arkitektur vid Aalto University, Arkitekt.

Emma Börjesson Projektledare vid Hälsoteknikcentrum Halland, Projektledare.

Karin Ehrnberger Doktorand i Produktdesign vid kth, Designer.

Maja Gunn Doktor i Design med inriktning mode, Designer.

Anna Isaksson Doktor i Sociologi, Projektledare.

Projektet syftade till att utveckla och testa en ny metod för att arbeta med jämställdhetsfrågor i organisationer.

Projektet bestod av två delar. I den första fasen undersöktes och ut-värderades den betydelse utvecklingen och närvaron av Androstolen haft för jämställdhetsarbetet i verksamheten på Hälsoteknikcen-trum Halland. I den andra fasen tog vi vidare erfarenheterna från första fasen in i ett nytt sammanhang. Syftet denna gång var att utifrån ett normkritiskt designperspektiv synliggöra och ifrågasätta normerande tankesätt som står i vägen för en mer inkluderande miljö inom ett av Stockholms största brandförsvarsförbund.

I första fasen utfördes intervjuer med tio medarbetare anställda vid Hälsoteknikcentrum Halland (läs mer utförlig beskrivning av det empiriska underlaget i Isaksson et al. 2014). Andra fasen bestod i att först sammanställa tidigare forskning kring jämställdhetsarbetet inom brandförsvaret samt att ta del av pågående debatter i medier och sociala medier. Därefter genomfördes observationer, dokumen-tation (film och fotografering) samt intervjuer och samtal med ett tjugotal brandmän och representanter från organisationsledningen.

Allt utfördes på tre utvalda brandstationer i olika kommuner inom brandförsvarsförbundet.

Utifrån undersökningsmaterialet skissades sedan tre koncept fram:

293

292

Bildreferenser

samordnade med renoveringen av kth-huset.

Åsa Ankarcrona Avdelningschef för Kommunikation och internationella relationer, samtalspartner.

Projektet syftade till att genom design och konstnärlig gestaltning synliggöra forskning på kth. Projektet utgjordes av tre faser. I första fasen gjordes en kartläggning av forskningen på kth som skulle kunna vara intressant för en konstnärlig utsmyckning. Vi undersökte även platser och funktioner i kth-huset som skulle kunna utgöra den kontextuella ramen för utsmyckningarna. Sedan följde en skissfas där olika förslag togs fram, varav tre valdes ut, däribland kopparna.

I den tredje fasen realiserades alla konceptidéer.

Intervjuer utfördes med totalt fem anställda från olika avdelningar på kth-huset.

Karin Ehrnberger ansvarade för designen av kopparna, August Sörensen ansvarade för produktionen och Kerstin Hanson för den grafiska designen.

Borren och Stavmixern

Fig. 1, p. 35. Private picture.

Fig. 2a, p. 42. Picture from Forty, A. (1986), p. 216.

Fig. 2b, p. 42. Etsy. Retrieved 2017, February 01, from:

https://www.etsy.com/listing/251724938/vintage-1950s-sunbeam-mixmaster- electric

Fig. 3, p. 44. Picture from Ehrnberger, K., Räsänen, M., & Ilstedt, S. (2012), p. 91.

Fig. 4a, p. 45. Woxikon. Retrieved 2017, February 01, from:

http://synonymer.woxikon.se/sv/kvinnlig

Fig. 4b, p. 45. Woxikon. Retrieved 2017, February 01, from:

http://synonymer.woxikon.se/sv/manlig Fig. 5a & 5b, p. 46 – 47. Photos by Loove Broms.

Fig. 6a, p. 49. Ikea. Retrieved 2017, February 02, from:

http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/S69031730/

Fig. 6b, p. 49. Ikea. Retrieved 2017, February 02, from:

http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80217915/?query=emmie+rand Fig. 7a, p. 49. Philips. Retrieved 2017, February 02, from:

http://www.philips.se/c-p/HR2096_00/avance-collection-mixer Fig. 7b, p. 49. Philips. Retrieved 2017, February 02, from:

http://www.philips.se/c-p/HR2105_90/daily-collection-mixer Fig. 8a & 8b, p. 50. Photos taken by Karin Ehrnberger.

Fig. 9a & 9b, p. 50. Photos taken by Karin Ehrnberger.

Fig. 10, p. 51. Trek. Screenshot 2016, December 02, from:

http://www.trekbikes.com/se/sv_SE/

Fig. 11, p. 51. Omega. Screenshot 2017, February 01, from:

https://www.omegawatches.com/

Fig. 12, p. 51. Outnorth. Screenshot 2017, February 01, from:

http://www.outnorth.se/utrustning/bo-sova/sovsackar/damsovsack Fig. 13, p. 60. Photos owned by Karin Ehrnberger.

Fig. 14, p. 61. Photos owned by Karin Ehrnberger.

Fig. 15a, p. 64. Bosch. Retrieved 2017, February 02, from:

http://www.bosch-home.se/produkter/matberedning/stavmixer/MSM881X2.html Fig. 15b, p. 64. Bosch. Retrieved 2017, February 02, from:

http://www.bosch-home.se/produkter/matberedning/stavmixer/MSM6B100.html Fig. 16, p. 65. Photo by Loove Broms.

295

294

Energy Aware Clock

Fig.1, p. 75. Pinterest. Retrieved 2017, February 02, from:

https://in.pinterest.com/explore/hotpoint-dishwasher/

Fig. 2a & 2b, p. 79. Private pictures.

Fig. 3, p. 81. Picture from Broms et al. (2010), p. 100.

Fig. 4, p. 82. Photo owned by Interactive Institue, photo taken by Loove Broms.

Fig. 5, p. 83. Picture from Ehrnberger, K., Broms, L., & Katzeff, C. (2013), p. 7.

Androstolen

Fig. 1, p. 92. Illustration of Dr. J. Marion Sims with Anarcha by Robert Thom.

Courtesy of Southern Illinois University School of Medicine, Pearson Museum.

Fig. 2, p. 93. Picture from Nilsson, U. (2005), p. 209.

Fig. 3, p. 94. Picture from Nilsson, U. (2005), p. 208.

Fig. 4, p. 95. Picture from Nilsson, U. (2005), p. 206.

Fig. 5, p. 97. Photo by Loove Broms.

Fig. 6, 7, 8, p. 98. Photo by Loove Broms.

Fig. 9, p. 99. Photo by Loove Broms.

Fig. 10, p. 107. Picture from Johannisson, K. (1994), p.183.

Fig. 11a & 11b, p. 108. Androstolen. Retrieved 2017, February 02, from:

www.androstolen.se

Fig. 12, p. 109. Photo by Martin Brunn.

Fig.13, p. 117. Sketch by Karin Ehrnberger.

Origo

Fig.1, p. 125. Photo taken by Karin Ehrnberger.

Fig. 2, p. 126. Photo taken by Karin Ehrnberger.

Fig. 3, p. 127. Photo taken by Karin Ehrnberger.

Fig. 4 & 5, p. 130. Photos taken by Karin Ehrnberger.

Fig. 6 & 7, p. 134. Illustrations by Karin Ehrnberger.

Fig. 8a, 8b, 8c & 8d, p. 137. Photos taken by Maja Gunn.

Fig. 9, p. 138. Photo taken by Maja Gunn.

Fig. 10a & 10b, p. 144. Photos taken by Loove Broms.

Fig. 11a & 11b, p. 145. Photos taken by Loove Broms.

Fig. 12, p. 146. Photo taken by Loove Broms.

Fig. 13 & 14, p. 150. Pictures owned by Camilla Andersson.

Fig. 15, p. 158 – 159. Photo by Loove Broms.

Kopparna

Fig. 1, p. 175. Photo by Loove Broms.

Fig. 2, p. 177. KTH. Retrieved 2017, February 02, from:

https://intra.kth.se/administration/kommunikation/grafiskprofil/logotyp/

logotyp-1.450817

Fig. 3, p. 181. Photo by Andrea Johnson.

Fig. 4a–4f, p. 182 – 184. Photos by Andrea Johnson.

Fig. 5a & 5b, p. 189. Photo by Loove Broms.

Fig. 6, p. 190. Photo by Loove Broms.

Epilog

Fig. 1, p. 198. Interactions. Retrieved 2017, February 02, from:

http://interactions.acm.org/archive/view/november-december-2014/from- designing-to-co-designing-to-collective-dreaming-three-slices-in-time Fig. 2, p. 207. Settings. Retrieved 2017, February 02, from:

http://settings.se/

297

296

Benavente, B. R. (2015). Materializing feminist theory: The classroom as an act of resistance. In P. Hinton, &

P. Treusch (Eds)., Teaching with Feminist Materialisms (pp. 53 – 64). Nieuwegein:

ATGENDER.

Berg, A.-J., & Lie, M. (1995).

Feminism and Constructivism: Do Artifacts Have Gender? Social Issues, 20 (3), 332 – 351.

Berg, C. O. (n.d). Androlog y Showroom.

Retrieved 2017, January 5, from:

www.andrologyshowroom.se/ Bergman, J. (2013). Anknytningsmönster,

copingstrategier och psykisk hälsa hos brandmän.

Stockholm: Stockholms Universitet.

Berner, B. (2003). Vem tillhör tekniken?

Kunskap och kön i teknikens värld. Lund:

Arkiv/AZ.

Björgvinsson, E., Ehn, P., & Hillgren, P.-A. (2012). Design Things and Design Thinking: Contemporary Participatory Design Challenges.

Design Issues, 28 (3), 101 – 116.

Björgvinsson, E., Ehn, P., & Hillgren, P.-A. (2010). Participatory design and ”democratizing innovation”.

Proceedings of the 11th Biennial Participatory Design Conference (pp. 41 – 50). New York: ACM.

Björk, N. (1996). Under det rosa täcket.

Stockholm: Wahlström & Wid-strand.

Björkman, A. (2015, November 3).

Normkritik i sin sämsta form [Led-are i Dagens Nyheter]. Retrieved 2016, December 4, from: www.dn.

se/ledare/signerat/amanda-bjork-man-normkritik-i-sin-samsta-form/

Blaine, D. (2014, January 2). Music Madonna. Retrived 2017, January 7, from: http://www.interviewmagazine.

com/music/madonna-1/#_

Blomkvist, P., & Kaijser, A. (1998). Den konstruerade världen. Tekniska system i historiskt perspektiv. Höör: Brutus Östlings Bokförlag Symposion.

Bluebird Medical. (n.d.).Gynstol N CL.

Retrieved 2016, November 29, from: http://www.bluebirdmedical.

se/undersokningsbrits-sl-elek-trisk-71206.html

Bonnevier, K. (2005). A Queer Analysis of Eileen Gray’s E.1027. In H. Hey-en, & G. Baydar (Eds.), Negotiating Domesticity: spatial productions of gender in modern architecture (pp. 164 – 178).

New York: Routledge.

Bose, C. E., Bereano, P. L., & Malloy, M.

(1984). Household Technology and the Social Construction of House- work. Technolog y and Culture, 25 (1), 53 – 82.

Braidotti, R. (2011). Nomadic Subjects:

Embodiment and Sexual Difference in Cont-emporary Feminist Theory. New York:

Columbia University Press.

Bredies, K., Buchmüller, S., & Joost, G.

(2008). The gender perspective in cultural probes. Proceedings of the Tenth Anniversary Conference on Participatory Design (pp. 146 – 149 ). Bloomington:

Indiana University.

Broms, L., Katzeff, C. Bång, M., Nyblom, Å., Ilstedt Hjelm, S., & Ehrnberger, K. (2010). Coffee Maker Patterns and the Design of Energy Feedback Artefacts (pp.93 – 102). Presented at the DIS’10: Proceedings of the Designing Interac-Abrahamsson, M. (2007, February 8).

Skruvade perspektiv ger inte jäm-ställdhet. Svenska Dagbladet, p. Ledare.

Af Klintberg, K. (2015). Historieätarna.

Sweden: Svt.

Ahl, S., & Olsson, E. (2002). Svensk Smak: Myter om den moderna formen.

Stockholm: Ordfront.

Ahmed, S. (2010). The Promise of Happiness.

Durham: Duke University Press.

Alves, M. (2010). Mjölk förlänger livet. Tidskrift för Genusvetenskap, 1 (2), 139 – 142.

Alves, M., Ehrnberger, K., Jahnke, M.,

& Wikberg, Å. (2016). NOVA – Verktyg och metoder för normkreativ innovation.

Stockholm: Vinnova.

Arbetsmiljöupplysningen. (n.d.).

Brandman. Retrieved 2017, January 5 from: http://www.arbetsmiljoupp-lysningen.se/Yrken/Brandman/

Attfield, J. (2000). Wild Things: The mate-rial culture of everyday life. Oxford: Berg Publishers.

Attfield, J., & Kirkham, P. (1989).

A View from the Interior: Women and Design.

London: The Women’s Press Ltd.

Backlund, S., Gyllensvärd, M., Gustafs-son, A., Ilstedt Hjelm, S., Mazé, R.,

& Redström, J. (2006). Static!: The aesthetics of energy in everyday life.

Proceedings of the DRS conference Wonder-Ground, Lissabon.

Bacchi, C. (2009). Analysing Policy: What’s the problem represented to be? Australia:

Pearson.

Baigent, D. (2001). One more last working class hero: A cultural audit of the UK fire service. Cambridge: Anglia Ruskin University.

Barad, K. (1998). Getting real: Techno- scientific Practices and the Material- ization of Reality. Differences: A Journal of Feminist Cultural Studies, 10 (2), 87 – 128.

Barad, K. (2003). Posthumanist Perfor-mativity: Toward an understanding of how matters come to matter.

Journal of Women in Culture and Society, 28 (3), 801 – 831.

Barad, K.(2007). Meeting the Universe Halfway: Quantum Physics and the Entang-lement of Matter and Meaning. Durham:

Duke University Press.

Bardzell, S. (2010). Feminist HCI:

Taking Stock and Outlining an Agenda for Design. CHI: HCI For All (pp. 1302 – 1310). Bloomington:

Indiana University School of In- formatics and Computing.

Bastion. (n.d.). Bastion Agency Lab.

Retrieved 2016, November 26, from: http://bastionagency.se/

Referenser

299

298

strand/12276/Swedish+Grace+mugg+

30+cl&variantId=01

Diskrimineringsombudsmannen.

(2016, July 4). Om diskriminering.

Retrieved 2016, January 9, from:

http://www.do.se/om-diskrimine- ring/skyddade-diskriminerings-grunder/

Dudley, R. (2012). Toward an Under-standing of the ‘Medical Plantation’

as a Cultural Location of Disability.

Disability Studies Quarterly, 32 (4), 11.

Dunne, A. (2007). Design Interactions Year-book 2007. London: Royal College of Art.

Dunne, A. (2006). Hertzian Tales: Electronic Products, Aesthetic Experience, and Critical Design. London: The MIT Press.

Dunne, A., & Raby, F. (n.d.).

Critical Design FAQ. Retrieved 2016, November 26, from: http://www.

dunneandraby.co.uk/content/by-dandr/13/0

Edeholt, H. (2004). Design, innovation och andra paradoxer: om förändring satt i system.

Göteborg: Chalmers University of Technology.

Ehn, P. (2007). Design av alla?

In S. H. Ilstedt, Å. Harvard, U. Johansson,E. Nino, L. Svengren Holm, B. Westerlund, et al. (Eds.), Under Ytan: En antologi om designforskning (pp. 79 – 95). Stockholm: Raster.

Ehn, P., Björgvinsson, E., & Hillgren, P.-A. (2012). Design Things and Design Thinking: Contemporary Participatory Design Challenges.

Design Issues, 28 (3), 101–116.

Ehrnberger, K., Broms, L., & Katzeff, C.

(2013). Becoming the Energy Aware Clock – Revisiting the designprocess from a feminist gaze. (pp. 258 – 266).

In the proceedings of Experiments in Design Research, the 5th Nordic Design Research Conference. Copenhagen, Denmark.

Ehrnberger, K., Räsänen, M., Börjes-son, B., Hertz, A-C., & Sundbom, C. (2017). The Androchair: Per-forming Gynaecology through the Practice of Gender Critical Design.

The Design Journal. doi:10.1080/1460 6925.2016.1261510

Ehrnberger, K., Räsänen, M., & Ilstedt, S. (2012). Visualising Gender Norms in Design: Meet the Mega Hurricane Mixer and the Drill Dolphia. Inter-national Journal of design, 6 (3), 85 – 98.

Ekdal, N. (2007, February 25). Fablernas Värld [Ledare, Dagens Nyheter].

Retrieved 2017, January 3, from:

http://www.dn.se/ledare/signerat/

fablernas-varld/

Elfgren, K. (2003). Longitudinal studies of human papillomavirus infection: With special reference to screening for cervical cancer and treatment of CIN. Stockholm: Karolinska Institutet.

Ericson, M. (2011). Nära inpå: Maskulinitet, intimitet och gemenskap i brandmäns arbetslag.

Göteborg: Göteborgs Universitet.

Ericson, M., & Mellström, U. (2016).

Masculinities, Gender Equality and Crisis Management. New York: Routledge.

Eriksson, A., & Thénor Åström, H.

(2016, May 02). ”Räcker inte att polera ytan för öka jämställdhet” [Opinion, Ny Teknik]. Retrieved 2017, January 12, from: http://www.nyteknik.se/opi- nion/racker-inte-att-polera-ytan-for-okad-jamstalldhet-6544275 European Commission. (n.d.).

What is Horizon 2020? Retrieved 2016, December 4, from: http://ec.euro-pa.eu/programmes/horizon2020/

tive Systems Conference, Aarhus.

Broms, L. (2014). Storyforming: Experiments in creating discursive engagements between people, things and environments. Stock-holm: Kungliga Tekniska Högskolan Butler, J. (2006). Genus ogjort: kropp, begär och möjlig existens. Stockholm: Nord-stedts Akademiska Förlag.

Butler, J. (2007). Genustrubbel. Göteborg:

Daidalos.

Callon, M., & Latour, B. (1981). Uns-crewing the Big Leviathan; or How Actors Macrostructure Reality, and How Sociologists Help Them To Do So? In K. K. Cetina, & A.

V. Cicourel (Eds.), Advances in Social Theory and Methodology (pp. 277 – 303).

London: Routledge and Kegan Paul.

Chamberlin, M. J., & Green, H. J.

(2010). Stress and Coping Strategies Among Firefighters and Recru-its. Journal of Loss and Trauma, 15 (6), 548 – 560.

Cockburn, C. (1996). Hushållsteknik:

Askungen och Ingenjörerna.

In E. Sundin, & B. Berner (Eds.), Från symaskin till Cyborg (pp. 19 – 41).

Stockholm: Nerenius & Santérus.

Cockburn, C., & Ormrod, S. (1993).

Gender and Technolog y in the Making.

London: Sage.

Cohen, J. (n.d). Avsiktligt usel design...?

forts. Retrieved 2017, January 5, from: http://www.designfakulteten.

kth.se/verksamhet/nyhetsarkiv/av-siktligt-usel-design-forts

Connel, R. (1987). Gender and Power: So-ciety, the Person, and Sexual Politics. Red-wood City: Stanford University Press.

Cowan, R. S. (1985). More Work For Mother:

The Ironies Of Household Technolog y From The Open Hearth To The Microwave. New

York: Basic Books.

Cowen, V. S. (2010). Functional fitness improvements after a worksite-based yoga initiative. Journal of Bodywork and Movement Therapy, 14 (1), 50 – 54.

Crenshaw, K. (2003). Mapping the margins: intersectionality, identity politics, and violence against women of color. Stanford Law Review. 43 (6), 1241 – 1299.

Crysler, G. C., Cairns, S., & Heynen, H. (2012). The SAGE Handbook of Architectural Theory. London: SAGE publishing.

DadGear. (n.d). Om DadGear. Retrieved 2017, January 9, from: http:/www.

dadgear.se/story.htm

DadGear. (n.d). Diaper Vest. Retrieved 2017, January 9, from: http://www.

dadgear.se/gear_vest.htm?ID=4 Dahl, A. S. (2016, May 2). Analyser av

cellprov blev fel. Retrieved 2016, November 29, from: http://www.

lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/

2016/05/Analyser-av-cellprover- blev-fel/

Danielsson, T. (1974). Tage Danielssons tankar från roten. Stockholm: Wahl-ström & Wistrand.

de Beauvoir, S. (1949). La deauxième sexe.

Paris: Gallimard.

de los Reyes, P., & Mulinari, D.

(2005). Kritiska reflektioner över (o)jäm-likhetens landskap. Stockholm: Liber.

Derrida, J. (1967). De la grammatologie.

Paris: Editions De Minuit.

Derrida, J. (1978). Writing and difference.

London: Routledge and Kegan Paul.

Designonline (n.d.). Swedish Grace mugg 30 cl. Retrieved 2016, December 1, from: https://www.designonline.se/

Products/sek1/Trademark/Ror-

301

300

The Science Question in Feminism and the Privilege of Partial Perspec-tive. Feminist Studies, 14 (3), 575 – 599.

Haraway, D., Goodeve, T. (2000).

How Like a Leaf: An Interview with Donna Haraway. New York: Routledge.

Hilden, M., Langhoff-Roos, J., Wijma, B., & Schei, B. (2003). Women’s experiences of the gynecologic ex-amination: factors associated with discomfort. Acta Obstet Gynecol Scandi-navica, 82 (11), 1030 – 1036.

Hirdman, Y. (2003). Genus – Om det stabilas föränderliga form. Stockholm: Liber.

Hjelm, S.I. (2007). Energi som syns.

In S. H. Ilstedt, Å. Harvard, U. Johansson, E. Nino, L. Svengren Holm, B. Westerlund, et al. (Eds.), Under Ytan: En antologi om designforskning (pp.118 – 131). Stockholm: Raster.

Hjelm, S. I. (1995). När kriget kom till köket. Bang (1), 12 – 15.

Hjelm, S. I., Lindquist, S., Wiklund, L., Browall, C., & Persson, J.

(2004). Amöba – formlös och könlös Ett projekt om genus och teknik. Stockholm:

Kungliga Tekniska Högskolan.

Holmlid, S. (n.d). Designfakulteten.

Retrieved 2016, March 13, from:

http://www.designfakulteten.kth.se/

verksamhet/nyhetsarkiv/avsiktligt- usel-design-forts

hooks, b. (2000). Feminist Theory: from margin to center. Cambridge: South End Press.

hooks, b. (1989). Talking back: thinking feminist, thinking black. Boston, Mass:

South End Press.

Höök, P. (2003). Jämställdhet på hög nivå. In SOU, Mansdominans i förändring om ledningsgrupper och styrelser. Utredningen om kvinnor på ledande poster i näringslivet.

Stockholm: Fritzes förlag.

Interactive Institute. (n.d). Interactive.

Retrieved 2016, November 27, from: https://www.tii.se/

Isaksson, A., Börjesson, E., & Ehrn-berger, K. (2014). Visualizing the invisible: Design as agent in gender equality work. Tidskrift för genusvetenskap, 35 (1), 28 – 47.

Ivanov, G. (2004). Vackrare vardagsvara:

design för alla? Gregor Paulsen och Svenska Slöjdföreningen 1915 – 1925. Umeå: Umeå Universitet.

Jackson, A. Y., & Mazzei, L. A. (2012).

Thinking with Theory in Qualitative Research:

Viewing data across multiple perspectives.

New York: Routledge.

Jahnke, M. (2006). Formgivning/Normgivning.

Göteborg: Göteborgs Universitet.

Jansson, U., & Grip, L. (2016). Rätt man på rätt plats! Kommunala sambruksprocesser ur ett genusperspektiv. Centrum för genusforskning, Karlstads universitet.

Karlstad: Myndigheten för samhälls-skydd och beredskap.

Jeppesen, U. (1995). Kvinders holdning til den gynaekologiske undersogelse.

Ugeskrift for Laeger, 1651 – 1654.

Johannisson, K. (1994). Den mörka

Johannisson, K. (1994). Den mörka

In document Karin Ehrnberger (Page 151-161)