• No results found

En vision med nytänkande i harmoni med stabilitet

PM

E>ilAGA

Datum 2013-03-27 2013-04-22

Versionsdatum

Framtidsplan för Landstinget Dalarna 2025

Vår vision 2025

En vision med nytänkande i harmoni med stabilitet

LS§5bB

Sida 1 (18)

Dnr LD11/01660

Ver.nr 7

Ar 2025 är landstinget fortfarande en viktig och uppskattad aktör som del i samhällets skyddsnät för våra medborgare. Befolkningens hälsa och välbefinnande är frågor av strategisk betydelse för hela länets utveckling. Landstinget erbjuder en god hälso- och sjukvård inklusive tandvård och erbjuder ett gott kulturutbud i samspel med kommuner och stat. Landstinget erbjuder ett gott komplement på bildningsområdet genom sina

folkhögskolor. Länets befolkning upplever att landstinget erbjuder verksamhet av hög kvalitet till rimliga kostnader.

Samtliga landstingsfinansierade verksamheter genomsyras av ett hälsofrämjande förhållningssätt såväl i organisation och ledarskap som i utförande av till exempel vård, kultur och bildning.

Landstinget Dalarna är en attraktiv arbetsgivare med kompetenta medarbetare och chefer/ledare, med hälsosamma och lockande arbetsförhållanden och med ett aktivt samarbete med lärosäten inom utbildning och forskning.

Det livslånga lärandet är en självklarhet för landstingets anställda och vår bildningsverksamhet bidrar till att utbildningsnivån höjs hos befolkningen.

Landstingets verksamheter kännetecknas av ett innovativt klimat och kontinuerliga förbättringar. På så sätt kan vi möta befolkningens förväntningar på hälso- och sjukvård, kultur och bildning samt behålla en god ekonomi. Det är också grunden i vår förmåga till anpassning, förnyelse och att klara perioder med extra belastning.

Hälso- och sjukvården i Dalarna har sin utgångspunkt i varje människas behov och är organiserad efter principen ofta och nära - sällan och samlat. Vård i hemmet underlättas och vård i annat landsting erbjuds som komplement till landstingets egna utbud. Vi arbetar aktivt för att minska oönskade och påverkbara skillnader i hälsa mellan olika delar av befolkningen.

Våra patienter är aktiva medskapare av sin egen vård och rehabilitering och kan med bevarad integritet göra informerade val. Det är lätt för var och en att snabbt ta del av "sin"

information och nå kompetent hälso- och sjukvårdspersonal för råd och stöd. Patientens delaktighet och egenansvar ökar vårdens kvalitet och effektivitet.

Landstinget har en väl utvecklad informationsteknologi som bildar möjlighet för såväl intern effektiv kommunikation som en extern kommunikationsyta mot befolkning och patienter.

Landstinget Dalarna Central förvaltning

Bakgrund

PM

2013-03-27 2013-04-22

Sida 2 (18)

Landstingsstyrelsens arbetsutskott uppdrog den 27 april 2011 åt

landstingsdirektören att genomföra en vidgad planeringsprocess med syfte att skapa en framtidsplan för hälso- och sjukvården fram till 2025. Ett seminarium genomfördes 25-26 oktober samma år med deltagande av verksamhetschefer förtroendevalda och tjänstemannaledning. Seminariet föregicks av skriftliga rapporter från verksamhetschefer som författat framtidsbilder för respektive verksamhetsområde. Dessa redovisades i korthet vid mötet.

Landstingsstyrelsens arbetsutskott beslöt 2012-01-24 att utöka uppdraget att omfatta även tandvård och kultur- bildningsområdet.

2012-03-19 genomfördes ett andra seminarium med fokus på de förtroendevaldas inspel till planen, nu omfattande alla landstingets kärnverksamheter.

Under 2012-10-15-16 genomfördes ett tredje seminarium med

representanter från förvaltningarna, förtroendevalda och ledning. Ett antal verksamhetschefer deltog också. Vid seminariet fokuserade deltagarna på ett antal utvalda områden för fördjupad analys varvid ett utkast till en vision var särskilt viktigt att diskutera.

På landstingets hemsida finns minnesanteckningar, rapporter mm som utgör underlag för föreliggande plan. Gå in på

www.

Itdalarna.se/politiklarbetsmaterial. Användarnamn är: politik och lösenord:

12insikf.

Framtidsplanens uppbyggnad och funktion

Framtidsplanen är ämnad att utgöra en riktningsangivelse för landstingets utveckling framöver. Den är uppbyggd med en vision som utgångspunkt och anger ett antal strategiska utvecklingsområden. Framtidsplanen följs av sedvanliga årliga landstingsplaner som i det korta perspektivet utgör mål och prioriteringar. I dessa planer anges också mål och prioriteringar för de stödjande verksamheterna inom fastighets- och serviceförvaltningarnas

Landstinget Dalarna Central förvaltning

PM

2013-03-27 2013-04-22

Sida 3 (18)

uppdrag och öka möjligheterna att se gemensamma framtidsbilder för förtroendevalda, ledning och verksamhetsansvariga.

Befolkning och befolkningsutveckling

Befolkningsutvecklingen i Dalarna har varierat över tid med den hittills största folkmängden 1995, ca 290 000 invånare. Idag är invånarantalet ca 276 500 och enligt en befolkningsprognos från SGB förväntas

invånarantalet ligga relativt konstant åren fram till 2025. Fram till 2025

kommer dock att befolkningssammansättningen att förändras. De i arbetsför ålder kommer att minska medan de över 70 kommer att öka.

Befolkningsminskningen sker framförallt i åldersgruppen 20-64 år medan åldrarna

65-85 år ökar något. Andelen 85 år och äldre ökar från 3,1 % av befolkningen år

2010 till 3,2 % 2020 och 4,6 % av befolkningen år 2030.

Kortfattat innebär det att den så kallade försörjningskvoten ökar och att färre måste bära en ökad försörjningsbörda.

Samtidigt fortsätter urbaniseringsprocessen med en ytterligare

koncentration av befolkningen till tätorter. Dock bör det observeras att effekter av t ex ökad fjällturism, ökad gruvdrift mm, kan komma att förändra bilden.

Några av landstingets utmaningar

För landstingets del behöver den fortsatta planeringen ta hänsyn till att:

- Konkurrensen om tillgänglig kompetent arbetskraft ökar

- Befolkningskoncentrationen ställer krav på adekvat utbudsplacering av vård

- Nya behandlingsmetoder ökar kraven på snabb transport till rätt vårdinrättning för att kunna erbjuda en optimal och jämlik vård - Vårdbehoven hos framför allt de äldre kommer att öka

- resursgapet mellan möjlig vård och resurstilIgång troligen kommer att öka

, .::: - ,o'·

Landstinget Dalarna Central förvaltning

PM

2013-03-27 2013-04-22

Sida 4 (18)

- Finansieringsbehoven ökar till följd av den ökande ekonomiska

belastningen/ökande gap enligt förra punkten men också ett åldrande fastighetsbestånd och ny medicinsk teknikutveckling

- Finansieringsformer behöver ses över vad gäller balansen mellan avgifts- och skattefinansiering

- Kravet på effektiviseringar och prioriteringar ökar som en följd av resursgapet

- Nuvarande landstingsgräns kan komma att ändras till följd av pågående diskussioner om regionförstoring och ändrat ansvar gentemot staten/länsstyrelserna

- Behovet av främjande och förebyggande åtgärder inom tandvård och hälso- och sjukvård behöver ges ökat fokus

- Fortsatt och utvecklad samverkan med kommunerna är en förutsättning för ett gott resultat av de samlade insatserna till befolkningen

- Befolkningens egen kraft och kompetens må tas till vara i större utsträckning

Landstinget Dalarna

Central förvaltning