• No results found

HÄLSO- OCH SJUKVARD

Inriktning

Vi vill förnya hälso- och sjukvården i Dalarna. Det förutsätter en helhetssyn på vård och hälsa där målet är att ge alla människor förutsättningar att delta i samhällslivet.

Varje person ska vara central för vårdens utformning. Det förutsätter tillgänglighet, valfrihet och mångfald. Alla ska erbjudas rätt vård i rätt tid. Ett minimikrav är att landstinget ska klara den lagstadgade vårdgarantin, visionen är en hälso- och sjukvård utan köer inom vårdgarantin.

Den enskildes inflytande över sin vård är viktigt och därför ska valfriheten öka.

Vårdvalet ska utvecklas inom både primärvården och delar av den öppna

specialistvården. Det ska vara enkelt att jämföra och välja mellan olika vårdgivare. Idag är valfriheten till stor del begränsad till det egna landstinget. I framtiden ska patienterna kunna välja var de vill få sin vård, inom landet eller i någon annan EU stat.

Valfrihet kräver mångfald. Landstinget ska därför främja mångfalden inom hälso- och sjukvården. Det ger patienterna möjlighet till reellt inflytande över sin vård.

Landstinget ska i samråd med vårdgivarna utforma vårdvalen så att möjligheten att erbjuda vård av högsta kvalitet stärks.

Förändringsarbetet inom hälso- och sjukvården måste fortsätta. Det kräver en

realistisk resursfördelning som ger verksamheterna rätt förutsättningar att utföra sina uppdrag med god kvalitet inom budget. Det ökar möjligheterna till en effektiv

ekonomistyrning, stärker arbetsmoral och budgetdisciplin samt förbättrar möjligheterna att skapa en långsiktigt hållbar ekonomi i balans. Vi tillför därför resurser till de verksamhetsområden som varit mest underbudgeterade de senaste åren. Dessa verksamheter är i första hand högspecialiserad vård, det medicinska verksamhetsområdet, det opererande verksamhetsområdet och utomlänsvård. Syftet med denna prioritering är att öka tillgängligheten till dessa verksamheter och därmed skapa en bättre förutsättning för patienterna att få rätt i vård i rätt tid.

Första linjens vård påverkar hela vårdkedjan. En primärvårdssatsning får därför positiva effekter i hela hälso- och sjukvården. Vi tillför extra resurser till primärvården, för att öka tillgängligheten och styra fler vård kontakter till vårdcentralerna. En hög tillgänglighet i primärvården minskar belastningen inom den specialiserade vården, inte minst på akutmottagningarna.

Primärvårdens uppdrag ska utvecklas och dess grunduppdrag bli smalare för att stimulera ökad tillgänglighet och fler och närmare vårdcentraler. Samtidigt ska det finnas tilläggsuppdrag som möjliggör bredd där behovet finns. Tilläggsuppdragen ska även vara tillgängliga för vårdval, vilket möjliggör fristående mottagningar

specialiserade inom delar av det som idag ingår i primärvårdsuppdraget.

Vi avsätter resurser till landstingsstyrelsens förfogande. Resurserna ska vara

öronmärkta för tillgänglighetssatsningar och för att få bort flaskhalsar i produktionen eller användas för att säkerställa att förändringsarbetet fortgår.

/

LANDSTINGSPLAN 2014-2017

Patienter och anhöriga ska känna tillit och trygghet i vården och vården ska ges med värdighet och respekt för människors unika, lika och okränkbara värde. Den vård som landstinget finansierar ska hålla högsta möjliga kvalitet. Därför är det viktigt att utveckla landstingets kvalitets- och uppföljningsarbete. Kvalitetsregister och andra system för mätning av vårdens kvalitet måste utvecklas och resultaten ska göras tillgängliga för allmänheten. Det är också viktigt att man som patient får ta del av den information om ens hälsa som sjukvården har.

Den psykiatriska vården ska ha god tillgänglighet och präglas av kunskapsbaserade behandlingsmetoder. Större krav ska ställas på att den enskilde får möjlighet att komma tillbaka till ett friskare liv. En handlingsplan för fungerande sjukvård för psykiskt sjuka personer är nödvändig. Även inom psykiatrin måste valfriheten öka.

Vi lever allt längre, ny teknik och nya läkemedel gör det möjligt att bota eller lindra allt fler sjukdomstillstånd. Vår ambition är att den ökade livslängden ska utgöras av friska år. Därför ska det hälsofrämjande arbetet utvecklas, där egenvård och egenansvar uppmuntras.

Det är viktigt att vi använder de resurser vi har så effektivt som möjligt, så att vården kan hjälpa så många som möjligt. För att sporra till effektivitet ska vårdgivare i ökad utsträckning få resurser efter prestation. Ersättningen ska vara målrelaterad och följa patienten.

En nollvision för skador i vården ska införas. Arbetet mot vårdskador måste prioriteras tydligare och en rimlig balans mellan det personliga ansvaret hos landstingets personal och ansvaret hos arbetsgivaren måste finnas.

Det är självklart att man som patient ska erbjudas möjligheten att lista sig hos en specifik läkare eller distriktssköterska. Den som är svårt sjuk eller multisjuk och har behov av extra stöd ska ha möjlighet att få vägledning aven personlig vårdlots.

Uppdrag

- Hälso- och sjukvården ska vara:

* Patientfokuserad

* Hälsofrämjande

* Kunskapsbaserad och ändamålsenlig

* Säker

* Effektiv

* Jämlik

* Jämställd

* Tillgänglig inom ramen för vårdgarantin

- Valfriheten och mångfalden ska öka inom primärvården och delar av den öppna specialistvården.

- Uppföljningen och granskningen av vårdens resultat ska stärkas.

- Möjligheten att jämföra vårdgivare ska utvecklas.

- Vårdens resultat ska öppet redovisas och vara tillgängligt för allmänheten.

- Samverkan med länets kommuner kring elevhälsan ska utvecklas och en

handlingsplan för samverkan kring barn och ungdomars psykiska hälsa utarbetas.

- Arbetet med e-hälsa är en viktig del i arbetet med förbättrad tillgänglighet.

LANDSTINGSPLAN 2014-2017

-Samverkan med ideella, privata och offentliga aktörer är ett krav för att utveckla hälso- och sjukvården i Dalarna.

- Vårdcentralernas uppdrag ska utvecklas och tilläggsuppdrag utformas.

-Vårdlotsar ska inrättas för att stödja multisjuka och svårt sjuka patienter.

- Prioriterade grupper är:

* Vård av livshotande akuta sjukdomar

* Vård av svårt kroniskt sjuka

* Vård i livets slutskede

* Vård av människor med nedsatt autonomi

* Habilitering/rehabilitering och hjälpmedelsförsörjning

* Vård av mindre akuta sjukdomar och kroniska sjukdomar

* Vård av andra skäl än sjukdom eller skada

- Nationella riktlinjer ska ligga till grund för utformandet av hälso- och sjukvården i länet.

- Uppföljning av hemsjukvårdsreformens effekter.

- Hälso- och sjukvården ska sträva efter att erbjuda besökstider som möjliggör kollektivt resande.

- Hälso- och sjukvårdens produktion ska kunna redovisas ur ett genusperspektiv, bl.a. i form av könsuppdelad statistik.

i

I

LANDSTINGSPLAN 2014-2017

TANDVARD

Inriktning

Tandvårdsreformen som genomförts av alliansregeringen innehåller flera viktiga delar för att god tandhälsa ska vara möjlig för alla, oavsett inkomst.

Abonnemangstandvården, också kallad frisktandvård, är en del i det förebyggande arbetet. Tandvårdsstäd utgår till personer med risk för stora tandskador. Landstinget Dalarna ska fortsatt ligga i framkant med att nå ut till invånarna med information om tandvårdsstödet och frisktandvården.

Tandvården ska arbeta folkhälso- och livsstilsfrämjande. Den förebyggande tandvården för barn och ungdomar är särskilt viktig.

Tandvården i Dalarna ska stå för god kvalitet oavsett utförare. I framtiden bedrivs folktandvården i ett landstingsägt bolag som konkurrerar med övrig tandvård på lika villkor.

Uppdrag

- Högkvalitativ och tillgänglig tandvård - Utveckla den förebyggande tandvården.

- Frisktandvården är viktig att utveckla för att på det viset hålla en god tandstatus och hålla kostnaderna nere för individen.

- Tandvårdsstödet ska erbjudas till alla berörda i Dalarna med risk för stora tand skador.

- Munhälsobedömningar ska genomföras i samverkan med länets kommuner.

- Utred bolagisering av folktandvården

Landstingsplan 2014-2017 ' 6 ~

I

LANDSTINGSPLAN 2014-2017

PERSONAL

Inriktning

Hälso- och sjukvården står inför stora utmaningar att lyckas rekrytera, utbilda och behålla kompetenta medarbetare. Medarbetarnas delaktighet är en viktig faktor för att öka kvaliteten för patienterna. För att säkra kunskapsförsörjningen och för att inte vårdens utveckling ska bromsas in krävs en lön efter kompetens som står i

proportion till kunskap och arbetsinsats. Landstinget Dalarna ska vara en attraktiv arbetsgivare. Det kräver en delaktig och engagerad personal som har möjlighet att välja mellan olika arbetsgivare, starta eget och utvecklas inom yrket. En god bemanning är grundläggande för att verksamheterna ska kunna bedrivas på ett kostnadseffektivt sätt.

Välutbildade medarbetare som trivs på sina arbetsplatser och upplever att det är lätt att få gehör för sina åsikter har bättre möjligheter att ge bra vård. Det kräver

decentraliserat ansvar, kortare beslutsvägar, mer inflytande och ökade möjligheter till fortbildning och forskning. Förutom att sjukvården blir mer effektiv bidrar det till ökad trivsel för de anställda. Man ska kunna göra karriär inom Landstinget Dalarna.

Personalfrågor måste få en mer framträdande roll i den politiska styrningen av landstinget. Det får den genom inrättandet av ett personalutskott som är direkt underställt landstingsstyrelsen. Utskottet ska även ansvara för arbetsmiljöfrågor.

Uppdrag

- Landstinget Dalarna ska vara en attraktiv arbetsgivare och hålla hög kvalitet i rekryteringsarbetet.

-Traineeprogram är en del i rekryteringsarbetet för specialister utanför hälso- och sjukvården.

- En attraktiv arbetsplats har engagerad och delaktig personal.

- Säkerställa kompetensutveckling och kompetensförsörjning

- Vidareutbildning ska löna sig oavsett vilken nivå man befinner sig på i organisationen.

- Incitamentsbaserade ersättningar införs för effektiva arbetssätt

- Chefs- och ledarutveckling - cheferna ska få rätt förutsättningar att vara goda ledare och genom sitt ledarskap engagera personalen.

- De goda exempel som finns i Landstinget Dalarna ska tas tillvara och lyftas fram och engagerad och delaktig personal ska uppmuntras.

- Landstinget Dalarna ska ha en god facklig samverkan - Alla anställda ska ha en individuell utvecklingsplan.

- Likabehandlingsplanen ska genomsyra allt arbete inom personalområdet.

- Införa ett personalutskott

- Heltid är en rättighet - deltid en möjlighet.

/

LANDSTINGSPLAN 2014-2017

MILJÖ

Inriktning

Miljön är en av tre delar i arbetet för en långsiktigt hållbar utveckling. Ekonomisk och social hållbarhet är de två övriga.

Landstinget Dalarna ska ta ansvar för att minska den egna verksamhetens

miljöbelastning. Målet om ett hälsosammare Dalarna rymmer också miljön, därför ska Landstinget Dalarna aktivt arbeta för de nationella miljömålen och de egna antagna miljömålen. Miljöarbetet är inget som landstinget på egen hand kan driva, därför är samverkan med kommuner och andra offentliga och privata aktörer viktig. Ett sätt är att vid upphandling ställa relevanta miljö- och klimatkrav, och följa upp att dessa efterlevs av leverantören.

Uppdrag

- Den egna verksamhetens miljöbelastning ska minskas.

- Successivt arbeta för att landstingets fordonsflotta ska vara oberoende av fossila bränslen år 2030. Delmål är att landstingets bränsleförbrukning ska minska med 30%

till år 2020.

- Minska den egna verksamhetens miljöpåverkan genom att ta hänsyn till ökade transporter när sjukvårdens struktur förändras.

- Använda upphandlingen som ett verktyg för att minska miljöpåverkan.

- Landstinget Dalarna ska vara en aktiv samverkanspart på miljöområdet i Dalarna.