• No results found

La ndsti ngsfastig heter

Politikens inriktning och uppdrag

Fastighetsförvaltningen inom landstinget ska för verksamheter inom landstingets kärnomräden er-bjuda funktionella utrymmen och service baserad på en hållbar samhällsu tveckling.

Uppdrag

• Tillllandahålla lokaler som uppfyller patien-ternas och verksamhepatien-ternas behov och för-väntan på ftmktion, patient- och arbetsmiljö, säkerhet, tillgänglighet och komfort.

• Förvalta landstinget fastigheter kostnadsef-fektivt.

• Genomföra investeringar i fastigheter utifrån patienter och verksamheters behov

Tillhandahålla lokaler

Landstingsfastigheter ansvarar för att skapa goda lokalrnässiga förutsättningar och underlätta för de hyresgäster som bedriver verksamhet i loka-lerna. Lokaler tillhandal1.ålls dels via landstingets egna fastighetsbestånd, dels via inhyrda lokaler på marknaden.

Lokaler är ofta en viktig och nödvändig förutsätt-ning för att verksamhet ska kunna bedrivas ef-fektivt. Icke ändamålsenliga lokaler och bristande arbetsmiljöer risker att på sikt hämma en effektiv kfunverksamhet.

Att tillfredsställa hyresgästers uttalade och out-talade behov utgör Landstingsfastigheters utma-ning. God samverkan och dialog tillsammans med aktiv omvärldsbevakning är viktiga inslag för att möta utmaningen.

Förvalta fastigheter

Landstlngsfastigheters verksamhet skall präglas av hög kostnadseffektivitet vid en nationell jäm-förelse. En förutsättning för detta är en effektiv arbetsorganisation med hög samlad kompetens.

Genom att arbeta med verksamhetsutveckling tryggas en kvalitativt god fastighetsförvaltning och som har ständiga förbättringar i fokus.

- utifrån givna förutsättningar och med effektivt utnyttjande av egna och tilldelade resurser.

• Landstingsfastigheter ska fortsatt vara ledande i ett nationellt perspektiv gällande energi/miljöeffektiv drift och all el som köps in, ska komma från förnyelsebara energi-slag.

Vid utgången av 2012 förvaltades lokaler på totalt 412 605 kvm bruksarea, varav 362 605 var landstingsägda och 50000 kvm på särskilt upp-dxag. Dessutom hanterades 120 155 kvm externt inhyrda lokaler för landstingsverksamheter.

Antalet hyresgäster var fler än 400.

Av landstingets befintliga byggnadsbestånd är cirka 80 procent äldre än 30 år och genomsnitts-åldern ca 45 år! Det äx viktigt att vara observant på när dessa byggnader inte längre stödjer den verksamhet som bedrivs på ett effektivt sätt.

I många fall kan alternativet vara att riva och bygga nytt för att ge brukarna goda lokalmäs-siga förutsättningar för att bedriva verksamhet.

Nyttoanalyser och andra verktyg för att beskriva när det inte längre är motiverat att lappa och laga kan underlätta sådana ställningstaganden. Hur som helst kommer för en lång period framåt även stora planerade underhållsinsatser att behövas.

Genomföra investeringar i fastigheter Landstingsfullmäktige har fattat beslut om ett för de närmaste åren omfattande investerings-program. Omfattningen gör att det kOll1mer att ställas stora krav på fastighetsorganisationen att

hantera dessa investeringsprojekt, men också landstingets olika kärnverksamheter som ska bruka dessa investeringar.

l det sammanhanget och j kombination med betydande pensionsavgångar blir bemanningen av organisationen med rätt kompetens av central betydelse. Nödvändig är också en strukturerad och systematisk byggprocess som garanterar kvalitet och effektivt utnyttjande av resurser.

Energ ieffektiviseri ng

Landstinget hal' i Energiplan 2010 fastställt långtgående ambitioner föl' att minska miljöbe-lastningen från fastigheter. Den mest betydande miljöaspekten är energianvändningen för upp-vännning, kylning samt fastighets- och hushåll-sel vid förvaltning av lokaler. Målet för kom-mande 10-årsperiod är att landstinget ska minska sin energianvändning med minst 1,2 procent årligen fram till utgången av 2020 och att den genomsnittliga förbrukningen då ska vara 150 kWh/ kvm bruksarea. Vid utgången av 2012 val' förbrukningen 168 kWh/kvm.

Sedan 80-talet hal' energiförbrukningen i lands-tingets byggnader halverats. Värdet av detta med dagens energipriser är cirka 50 Mkr lägre årlig kostnad för landstinget. Utsläppen av växthusga-ser har under motsvarande period minskat med 95 procent. Allt detta är resultatet av ett långsik-tigt och systematiskt arbete som fortsätter. Sedan 2012 används enbart el som är producerad av förnyelsebar vind- och vattenkraft.

28 Londslingsploll 20 l .4-2017

I \

Service

Politikens inriktning och uppdrag

Landstingsservice ska ge stöd till landstingets verksamheter. Uppdraget ska genomföras på ett effektivt sätt med god kvalitet och service.

Kost och städning inom hälso- och sjukvården är nyckelfrågor för att kunna ge en patientsäker vård och kOlnmer att bli än viktigare delar att arbeta med inom vården.

Uppdrag

• Tillhandahålla och utveckla sjukvårdsspe-cifik service, som tar sin utgångspunkt i respekt för patienterna.

• Systematiskt utvärdera och ansvara för den för koncernen mest effektiva driftsformen.

Sjukvårdsspecifik service till landstingets kärnverksamhet

Landstingsservice uppdrag är att ge stöd och ser-vice till kärnverksamheterna inom området sjuk-vårdsnära service. I uppdraget ingår att pröva alternativa driftsformer för att uppnå maximal koncernnytta.

Verksamheten består av fastighetsteknisk service, kostservice, transport-och vaktmästarservice, städservice och tvätteri. Verksamheten Ql'gani-seras i tre geografiska områden för att uppnå samordningseffekter.

Inom varje område finns ett diversifierat ut-bud av tjänster som kontinuerligt anpassas till ktmdemas behov och efterfrågan. Verksamheten finns lokaliserad över hela länet med större pro-duktionsenheter på lasarettsortema.

Utöver nämnda huvudområden ansvarar lands-tingsservice även för patient- och personalbostä-der.

• Verksamheten ska drivas resurs och rniljöef-fektivt, energisnålt samt tillhandahålla god kvalitet och service.

Systematiskt utvärdera och ansvara för den för koncernen mest effektiva driftsformen En intensiv omvärldsbevakning är av största vikt för att kWU1a anpassa serviceutbudet till kunder-nas behov och för att få ut maximal landstings-nytta. Samverkan med kommunerna och andra landsting bör intensifieras för att öka stordrifts-fördelarna och därigenom minska koshladerna.