• No results found

Kultur och bildning

Politikens inriktning och uppdrag

Landstinget ska bidra till ett livslångt lärande för invånarna i Dalarna.En höjd bildningsnivå ökar Dalarnas konkurrenskraft och stimulerar utveck-lingen i länet.

Kulturen har ett värde i sig, därför ska lands-tinget bidra till att sprida och göra den tillgänglig i hela länet. Ett rikt och mångfasetterat kulturliv bidrar till ökad livskvalitet och gör Dalarna till ett attraktivare län att leva och bo i.

Uppdrag

• De landstingsfinansierade kulturverksam-heterna ska möjliggöra ett tillgängligt, kvali-tativt och brett kulturutbud i hela Dalarna.

• Landstinget ska i samverkan med länets kommuner sträva efter att alla barn och ungdomar ges möjlighet att delta i ett kul-turarrangemang per läsår.

• Kulturaktiviteter för barn od1 ungdomar är prioriterade.

De regionala kultur- och bildningsfrågorna drivs av landstinget som är huvudman för kulturverk-samheter, folkhögskolor, gymnasieskolor och för kulturstiftelser med egna styrelser. Kultur- od1 bildningsnämnden ger även bidrag till fören-ingar och studieförbund som bedriver regionala verksamheter. Arbetet ska ske strategiskt för att de medel som finns till förfogande ska stödja de övergripande visioner och mål, som finns antag-na för de olika verksamheterantag-nas arbete.

En hög kunskapsnivå hos befolkningen stärker grunden för en positiv samhällsutveckling. Att ha tillgång till mötesplatser för ett livslångt lärande ökar länets förutsättningar för hållbar utveckling.

Utbildning, folkbildning, folkrörelser och ideella organisationer är viktiga fundament för såväl individen som samhället i stort.

Kultur och bildning kan ses som en investering för tillväxt och utveckling i regionen. Det är viktigt att ta tillvara och utveckla människors kreativitet och innovationsförmåga. Det är en

24 Landstingsplan 2014-2017

I l

• Folkrörelsernas och de ideella krafternas betydelse ska stärkas.

• Kulturens och bildningens roll inom folk-hälsoarbetet ska stärkas.

• Landstinget ska ta till vara folkhögskolornas kompetenser vid utbildningar.

framtidsfråga i ett samhälle som vill locka till sig människor med olika kompetenser.

Tillgängligt kulturutbud i hela Dalarna Ett tillgängligt kulturutbud kräver ett kontinu-erligt samarbete med länets samtliga kommuner för att strategiskt utveckla kulturområdet. Samar-betet ska bidra till att förnya od1 utveckla mötes-platser för offentliga samtal, tankeutb)Tten od1 sociala kontakter. Samverkan ska även ske med kringliggande län i kultur och bildningsfrågor för att hitta gemensamma utvecklingsområden.

Att stödja och samarbeta med länets kulturutö-vare för att skapa ett tillåtande klimat och ge resurser för att öka möjligheterna till nyskapande och experimenterande bidrar också till det till-gängliga kulturutbudet.

Fortsätta att prioritera kulturaktiviteter för barn och unga

En stor del av landstingets kulturverksamhet riktar sig till barn och unga. Huvudsyftet är att

ge barn och unga möjlighet till positiva kultur-upplevelser som berikar deras liv och gör dem medvetna om kulturens värden. Möten med levande kultur och eget skapande är en viktig del av lärandet - men barn har också rätt till kultu-rella upplevelser utanför lärandets ramar och för dess egen skull.

lnom folkbildningen, kulturföreningar och hos kulturinstitutionerna ska det filmas en öppenhet för bams och ungas verklighet. Genom eget ska-pande och genom upplevelser ska de få tillgång till mötesplatser och kunna utveckla tanka1~ ideer och färdigheter.

FN:s bamkonvention ska genomsyra alla verk-samheter. Samarbetet med "Kulturbuss" - möj-lighet för skolelever till och med årskurs 9 att nyttja ledig kapacitet på ordinarie turtrafik för kulturresor - fortsätter.

Stärka kulturens roll i folkhälsoarbetet och inom vården

Kultur och bildning får en viktig roll i folkhäl-soarbetet genom att bidra till ökad kunskap om dess betydelse för hälsa och välbefinnande. Ett ökat deltagande i kulturaktiviteter vid förebyg-gande och rehabiliterande verksamhet stimule-ras.

Kulturverksamheterna ska stärkas

Ambitionen är att öka dialogen med konummer-na, övriga län och den statliga nivån för att stärka kulturverksamheterna. Mer ändamålsenliga förutsättningar för scenkonstverksamheterna bör utvecklas. Konsulentverksamheterna bör stärkas, för att förbättra dialogen med kommWler och för-eningsliv och för att utveckla regionala nätverk.

Kulturverksamheter och kulturarbetare bör delta i utvecklingsdiskussioner för att bidra till det offentliga samtalet. Landstinget ska inom kultur-verksamheten arbeta för fler samverkansformer mellan korrummer, näril1gsliv, föreningsliv och folkrörelser, och arbeta sektors- och genreöver-gripande.

Dalarnas regionala kulturplan

Staten har beslutat om en ny fördelningsmodell för medel till regional kulturverksamhet -

sam-verkansmodellen. Tidigare hm de statliga medlen fördelats direkt från staten till landstingens olika kulhuverksamheter. Inom den nya samverkans-modellen fördelar landstingen de statliga kul-turmedlen till den eller de som har bäst förut-sättningar att genomföra uppdragen. Syftet med modellen är att ge utrymme för regionala prio-riteringar och variationer. Landstinget Dalarna har därför tagit fram en regional kulhtrplan för 2013-2015. Planen har tagits fram i samverkan med kommlmer och i samråd med det civila sam-hället och det professionella kulturlivet i länet.

Den innehåller kultmpolitiska visioner och mål samt prioriterillgar för planperioden 2013-15 och ska vara styrande för de landstingfulansierade kulturverksamheterna.

Den regionala kulturplanen 2013-15 kommer att vara ett underdokument till Dalarnas regionala utvecklillgsprogram som tas fram under 2013.

Folkhögskolorna

Landstinget bedriver folkhögskoleutbildning vid skolor i Mora, Mallmg och Borlänge (Fornby) samt ger bidrag till ytterligare fyra rörelseägda folkhögskolor i länet.

Folkhögskolan är en fri och frivillig skolform för vuxna. Verksamheten ska bedrivas inom de ramar och mot de mäl som staten bestämt.

Skolorna finansieras med statliga och lands-tingskommunala bidrag. Till skilhlad från andra skolformer utformar folkhögskolorna själva sina kurser utifrån skolornas inriktning och profil.

Därigenom ges möjlighet att anpassa utbildning-en efter individutbildning-ens förutsättningar och behov.

Folkhögskolorna ska sträva efter att nå den mål-grupp bland länets medborgare som är i behov av allmän kurs. De bör också prioritera insatser för att nå utrikes födda medborgare med sitt gemensamma kursutbud. Distansutbildnin,gar är ytterligare ett sätt att möta medborgarnas behov.

Folkhögskolan ska vara ett alternativ för dem som av olika skäl inte kan eller önskar gå den traditionella utbildningsvägen.

Landstingets folkhögskolor ska kunna anlitas som interna kurs- och konferenscentra för

lands-tinget. Standarden på lokalerna har höjts och skolorna kan nyttjas för kurs- och konferensverk-samhet på tider då skolorna inte används för egen verksamhet.

Folkrörelserna och studieförbunden Bidrag till folkrörelser, ideella organisationer och studieförblmd fördelas av kultur- och bild-ningsnänmden efter förslag av Folkrörelsebe-redningen. Kontakter och dialoger med frivil-ligorganisationer ger inblick i organisationernas verksamheter och utveckling samt ökar kvalite-ten i fördelningen av landstingsbidraget.

Musikkonservatoriet i Falun

Landstinget är huvudman för Musikkonser-vatoriet i Falun. Här bedrivs en gymnasial spetsutbildning med riksrekrytering samt en eftergymnasial kompletterande utbildning, båda med klassisk musik som huvudsaklig inriktning.

Älvdalens Utbildningscenter (naturbruksgym-nasium), som tidigare var landstingsdriven, har gått över i bolagsform och Kultur- och bildnings-nämnden har ett fortsatt tillsynsansvar för skolan.

26 Landstingsplan 2014-2017

I l I