• No results found

EU-direktiv om minskning av vissa

In document Skatt på engångsartiklar (Page 116-119)

4 Regelverk, åtgärder och initiativ

4.5 Cirkulär ekonomi och åtgärder mot cirkularitet

4.5.8 EU-direktiv om minskning av vissa

I maj 2018 presenterade EU-kommissionen ett förslag till direktiv om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön. Förslaget byggde på plaststrategin och handlingsplanen för den cirkulära eko- nomin och däri meddelade åtgärder för att nå målet om att avsevärt minska den marina nedskräpningen. Rådet enades om sin ståndpunkt till kommissionens förslag till direktiv den 31 oktober 2018. För- handlingarna med Europaparlamentet inleddes den 6 november 2018 och avslutades med en preliminär överenskommelse den 19 decem- ber 2018, som medlemsländernas EU-ambassadörer bekräftade den 18 januari 2019. Rådets formella antagande var det sista steget i lag- stiftningsprocessen. Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/904 av den 5 juni 2019 om minskning av vissa plastprodukters

25 EU-kommissionens meddelande, Kommissionens arbetsprogram 2018, KOM(2017) 650 slutlig. 26 EU-kommissionens meddelande, En europeisk strategi för plast i en cirkulär ekonomi, KOM(2018) 28 slutlig.

SOU 2020:48 Regelverk, åtgärder och initiativ

inverkan på miljön, det s.k. engångsplastdirektivet, är det mest långt- gående rättsliga instrumentet på global nivå i kampen mot marint skräp.

De nya reglerna i direktivet förväntas medföra uteblivna koldioxid- utsläpp motsvarande 3,4 miljoner ton och uteblivna miljöskador mot- svarande 22 miljarder euro år 2030 samt leda till en besparing av kost- nader för konsumenter motsvarande 6,5 miljarder euro.27

Direktivets syfte är att förebygga och minska vissa plastproduk- ters inverkan på miljön och på människors hälsa samt att underlätta övergången till en cirkulär ekonomi (se artikel 1).

Det innehåller därför krav på åtgärder som omfattar ett flertal av de plastföremål som oftast förorenar Europas stränder och hav, tillsammans med förlorade eller övergivna fiskeredskap, och produk- ter gjorda av oxo-nedbrytbar plast. Med plast menas i direktivet ett material bestående av en polymer enligt definitionen i artikel 3.5 i förordning (EG) nr 1907/2006 till vilken tillsatser eller andra ämnen kan ha lagts och som kan användas som huvudsaklig strukturkom- ponent i slutprodukter, med undantag för naturliga polymerer som inte har modifierats på kemisk väg (artikel 3.1). Med plastprodukt för engångsbruk menas i direktivet en produkt som helt eller delvis består av plast och som inte har utformats, konstruerats eller släppts ut på marknaden för att under sin livscykel återanvändas flera gånger genom att sändas tillbaka till en producent för att återfyllas eller åter- användas för samma ändamål som den utformades för (artikel 3.2). Med oxo-nedbrytbar plast menas i direktivet plastmaterial som inne- håller tillsatser som genom oxidation gör att plastmaterialet fragmen- teras till mikrofragment eller bryts ned kemiskt (artikel 3.3).

De plastprodukter för engångsbruk som omfattas av åtgärder en- ligt direktivet beräknas utgöra omkring 86 procent av de plastpro- dukter för engångsbruk som påträffas på stränder inom EU räknat i antal (punkt 7 i ingressen). Dessa produkter utgör tillsammans med plast från förlorad fiskeutrustning cirka 70 procent av nedskräpningen i haven.

Direktivet innehåller olika åtgärder för olika produktkategorier. På områden där det finns lättillgängliga och överkomliga alternativ förbjuds engångsplastprodukter från marknaden. Det rör sig om bo- mullspinnar, bestick, tallrikar, sugrör, dryckesomrörare, ballongpinnar samt muggar, livsmedels- och dryckesbehållare gjorda av expanderad

27 EU-kommissionens pressmeddelande den 19 december 2018, https://europa.eu/rapid/ press-release_IP-18-6867_sv.htm.

Regelverk, åtgärder och initiativ SOU 2020:48

118

polystyren (EPS). Även produkter gjorda av oxo-nedbrytbar plast förbjuds, eftersom sådan plast inte bryts ned biologiskt och därmed bidrar till mikroplastföroreningar i miljön. Vidare är den inte kom- posterbar och inverkar negativt på materialåtervinningen av konven- tionell plast samt ger inte heller några påvisade fördelar för miljön. För andra produkter är prioriteringen att minska deras användning genom nationell konsumtionsminskning. Vidare införs krav i form av produkt(design)krav, märkningskrav, utökat producentansvar (av- fallshanterings- eller städningsskyldigheter för producenterna) och medvetandehöjande åtgärder. Direktivets krav på olika produkter eller produktgrupper redovisas mer utförligt i tabellen nedan.

Tabell 4.1 Direktivets krav i fråga om olika plastprodukter för engångsbruk Typ av krav Typ av produkt

Minskad förbrukning till 2026, i enlighet med det nationella målet, jämfört med 2022.

• Muggar

• Livsmedelsbehållare

Marknadsbegränsning (försäljningsförbud) • Bomullspinnar • Bestick • Tallrikar • Sugrör

• Omrörare för drycker • Ballongpinnar

• Muggar, livsmedelsbehållare och dryckesbehållare av EPS • Produkter av oxo-nedbrytbar plast Produktkrav:

Korkar av plast ska hållas fästa vid dryckes- behållaren under användningsfasen. Flaskor ska innehålla en viss andel åter- vunnen plast.

• Dryckesbehållare på högst tre liter

Märkningskrav:

Märkning med information om lämpliga avfallshanteringsalternativ eller bortskaffandesätt som bör undvikas samt information om förekomsten av plast och negativ miljöpåverkan från nedskräpning eller annat olämpligt bortskaffande av produkten.

• Sanitetsbindor, tamponger och tampongapplikationer • Våtservetter

• Tobaksvaror med filter och separata filter • Muggar

SOU 2020:48 Regelverk, åtgärder och initiativ

Typ av krav Typ av produkt

Utökat producentansvar: Kan inkludera kostnadsansvar för insamling, uppstädning, medvetandehöjande åtgärder och rapportering.

• Livsmedelsbehållare

• Omslag av flexibelt material eller förpackningar som innehåller livsmedel som är avsedda att konsumeras direkt utan ytterligare beredning

• Dryckesbehållare om högst tre liter • Muggar

• Tunna plastbärkassar • Våtservetter • Ballonger

• Tobaksvaror med filter och separata filter Separat insamling:

Insamling av avfall genom pantsystem med 77 procent år 2025 och 90 procent år 2029.

• Flaskor på högst tre liter

Medvetandehöjande åtgärder (kommunikation och information)

• Samtliga ovannämnda produkter, utom de som förbjuds

Medlemsstaterna ska införa de flesta av de åtgärder som framgår av direktivet senast den 3 juli 2021. Regeringen har tillsatt en bokstavsut- redning som ska ge förslag på hur engångsplastdirektivet ska genomföras i svensk rätt. Även Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndig- heten har fått uppdrag kopplade till genomförandet av engångsplast- direktivet. Dessa uppdrag beskrivs närmare nedan i avsnitt 4.5.9.

In document Skatt på engångsartiklar (Page 116-119)