• No results found

extra-lokala nätverk och resurser

5 områdena

7.2 Uppfattningar om problem och tillgångar På frågan om vad som utmärker ett extremt dåligt bostadsområde anger

7.4.3 extra-lokala nätverk och resurser

En aspekt på socialt kapital som intar en viktig roll i berättelserna från Kroksbäck är tillgången till extra-lokala resurser. Det handlar om nyck- elpersoner i de lokala sociala nätverken som har sociala nätverk med koppling till exempelvis kommun eller andra myndigheter vilket kan tillgängliggöra extra resurser till grannskapet. Från MKB-delen är det intressant att den enda intervjuade som tar upp den formen av socialt kapital är representanten för kvinnoföreningen, som inte har någon stark koppling till de boendesociala organisationerna.

”IP: Ja. Vi har funnits i tio år och vi har bra kontakt med stadsdelen och stadsdelschefen. När jag ringer eller går på ett möte och deltar och säger något så känns det att min röst hörs. ” (Nyckelperson 110209: 5)

Än tydligare är berättelserna om tillgång till extra-lokala resurser från respondenterna i bostadsrättsföreningen där extralokala kontakter och resurser är ett återkommande tema.32 Det kan åskådliggöras genom att kontrastera två berättelser mot varandra som båda innefattar stenkas- tande ungdomar boende inom MKBs område, men där utfallet blir helt olika.

” IP1: Ja.. I valet 2002 skulle vi ha en uppvisning eller demonstration av hur det kunde se ut i en vallokal, så då hade man satt upp ett tält med röstningsbås för att visa hur det skulle gå till. Det kom en massa ungar, dom flesta från Kosovo eller Bosnien, i 10-års åldern, och dom var jävligt fräcka och gick in och snodde grejor. I en skåpbil var dom in och snodde. Och jag hade sagt till innan att om det skulle vara godis eller korv eller något så ta betalt för det, ge inte bort någonting 32 Den enkätfråga som delvis berör samma typ av fenomen ger dock inte

motsvarande resultat. Brf Kroksbäck har ett av de lägsta angivna värdena på frågan ”Vet du vem du skall kontakta om du behöver hjälp av en myndighet exempelvis för att söka arbete eller utbildning?”. Potentiellt är detta kopplat till skillnader mellan åldersgrupper, där de angivna exemplen om ”arbete eller utbildning” kan framstå som mindre relevanta

till dom ungarna för det missuppfattar dom totalt, och dessutom är det muslimer så dom kommer inte äta korv. Dom hade likt förbannat inte lyssnat på mig sen, och jag hade haft hjärtinfarkt så kunde inte jobba med det. Då var det en av våra medlemmar, en resolut kvinna, som sa till dom att: ”nu får ni sluta upp med det där, och om ni inte kan sköta er får ni inte vara här”. Då gick dom och hämtade stenar och kastade på henne, hon blev träffad här [visar pannan] och hennes glasögon blev krossade också. Men hon hade ju sett vilka det var och hade gott minne. Så hon ringde till mig, och hon var ju väldigt ledsen som fan. Jag sa okej, jag hade kontakt med socialjouren så jag ringde till dom och berättade. Dom sa att det var för jävligt och att dom hade hört talas om det men inte hade hunnit dit själva men skulle ta tag i det. Nästa dag så ringde dom: ”jag har pratat med MKB och skolan nu, kan du be henne komma hit så kan hon få peka ut i en skolkatalog vilka det är”. Hon vågade inte komma dit, men då sa jag åt dom att komma ner till vår lokal. Så hon pekade ut sex stycken av dom där ungarna, och det visade sig att det var sex stycken som var mycket kända av både MKB, socialjouren och skolan. Det var buset rent ut sagt, riktigt jävla bus. Fyra av dom hade så mycket skit, inte bara dom utan syskon också, så MKB sa upp dom med en gång. Två stycken fick kraftigt understrukna varningar, en gång till så kan ni se er om efter ett annat ställe att bo på. Vad jag vet drog dom tillbaka uppsägningen för en men dom andra fick flytta. Det resulterade i att det blev lugnt, det var ledarna som åkte. Såna små jävelungar i 12-13 års åldern. ” (Brf Kroksbäck 110201: 16)

”IP4: Ja men det är väl också lite grann det att man, ibland är det inte läge att vara trevlig. Det är.. Jag har ju haft ett antal incidenter där jag faktiskt har känt mig jävligt hotad. Jag hade bland annat en incident, det var ett par barn som gick förbi mitt vardagsrumfönster. Jag såg dom på väg mot fönstret, och sen gick jag, och då hör jag hur det smäller till bakom mig. Då har dom alltså slängt in en knytnävsstor sten.

IP3: Genom fönstret?

IP4: Nej nej, som tur var så var rutan öppen och dom hade lyckats komma in precis under rutan så det for in i sidan. Jag tog på mig jackan och ut å jaga ifatt dom. Och det slutade alltså med, det var borta vid ditt hus, att där står 40 stycken och skäller ut mig om varför jag försöker tillrättavisa barnen. När det blir så då är det inte roligt.

IP3: Nej. Det förstår jag.

IP4: Och när vi var och pratade med MKB så sa dom att ja om inte ni kan peka ut vem det var så gör vi ingenting. Jag menar åhh! Hur intresserad var jag av att prata med MKB efter det.

[Medhållande mm-anden]” (Mkb Kroksbäck 110126: 15)

Här kan återigen en potentiell effekt av de avskilda sociala nätverken skådas. Den tillgång till extra-lokala resurser som framträder i intervju- materialets berättelser är kopplad till sociala nätverk kring bostadsrätts- föreningen respektive kvinnoföreningen. Respondenter som inte tillhör dessa nätverk ger inte uttryck för att ha tillgång till den typen av resurser eftersom de inte är delaktiga i dessa sociala nätverk. En ökad integration av de lokalt baserade sociala nätverken är därmed en potentiell väg att gå för att stärka områdets sociala kapital såväl indirekt som direkt.