• No results found

Fysiskt och sexuellt våld tillsammans

7. Våldsformer över tid

7.1. Stabilitet och förändring i våldsanvändning på individnivå

7.1.6. Fysiskt och sexuellt våld tillsammans

Jag har nu gett en bild av hur fysiskt respektive sexuellt våld varierar över de tre första faserna i förhållandet. Är det samma män som använder både fysiskt och sexuellt våld? Kort sagt, ja: korrelationsmåttet ρ (”rho”) för rela-tionen mellan summan av indexen över fysiskt våld och sexuellt våld är 0,546, signifikant på 0,01-nivån, och för relationen mellan indexen för varje period ökande från 0,431 första sex månaderna, 0,514 däremellan och 0,553 för sista

sex månaderna.4

Genom att kvadrera ρ kan man få ett mått på hur mycket av variationen i den ena variabeln som korrelerar med variation i den andra variabeln (el-ler annorlunda uttryckt: hur mycket av variationen i den ena variablen som

förklaras av variationen i den andra variabeln). 0, 5532= 0, 31. 31 procent av

3

Den testades med två χ2-test, det ena med 71 10 som observerade värden och 55 1 som förväntade värden, det andra med 71 10 som observerade värden och 55 1 som förväntade värden. I båda fallen blev p < 0, 05.

4Det långa namnet på ρ är Spearmans rangordningskorrelationskoefficient. ρ mäter korrelationer mellan två variabler på ordinalskalenivå . Värdena för ρ varierar mel-lan -1, perfekt negativ korrelation, 0, ingen korrelation och 1, perfekt positiv kor-relation. Formeln för ρ är samma som formeln för pearsons korrelationskoefficient, men istället för att använda indexvärdena används en rangordning av indexvärde-na. Följande förenklade formel kan användas när antalet fall som har samma vär-den är få, men det gäller inte för mina data: ρ = 1 − 6

P

D2

N (N2−1), där D är skillna-den i rangordning mellan de två variablerna för ett visst fall. För en introduktion till ρ, se http://en.wikipedia.org/wiki/Spearman%27s_rank_correlation_coefficient (2005). Till skillnad från pearsons korrelationskoefficient förutsätter inte ρ att variabler-na är linjärt korrelerade, vilket generellt är en fördel även om vi här i första hand letar efter linjära förhållanden.

variationen i indexvariablerna för period 3 förklaras alltså av varandra.5 Statistiska mått som ρ må ha vissa användningsområden, men de ger enbart en extremt abstrakt bild av förhållandet mellan variablerna.

För att komplettera bilden av förhållandet mellan fysiskt och sexuellt våld som måttet ρ kan ge, kommer samma metod att användas som jag tidigare använt för att visa förhållandet mellan mäns användning av sexuellt respek-tive fysiskt våld under perioderna 1-3. Männen sorteras i horisontalplanet utifrån värdet på ett index och sedan avgörs punkternas höjd av värdet på det andra indexet. Ovan användes indexet för den första perioden som sorte-ringskriterium, nu kommer istället indexet för sexuellt våld att användas som sorteringskriterium och punkthöjden avgöras av indexet för fysiskt våld.

Figur 7.7 på nästa sida visar mäns användning av fysiskt våld under de första sex månaderna av gemensamt boende och männen är sorterade så att de som använt sexuellt våld under denna period finns på den högra fjärdedelen, det vill säga höger om hjälplinjen, och ju mer sexuellt våld de använt desto längre till höger. För att se hur mycket sexuellt våld männen använt under denna period se figur 7.4 på sidan 144.

Figur 7.8 på sidan 150 visar mäns användning av fysiskt våld under perioden efter de första sex månaderna av gemensamt boende och männen är sorterade så att de som använt sexuellt våld under denna period finns på den högra halvan, och ju mer sexuellt våld de använt desto längre till höger. För att se hur mycket sexuellt våld männen använt under denna period se figur 7.5 på sidan 145.

En första inspektion av figur 7.7 på nästa sida och 7.8 på sidan 150 ger vid handen att överlappningen mellan fysiskt och sexuellt våld är mindre än överlappningen mellan perioderna. Men det gäller i första hand för de första sex månaderna.

Figur 7.9 på sidan 151 (och en tabell som jag inte skrivit ut) visar att av de 88 män som använt någon form av fysiskt våld vid många tillfällen under de sista sex månaderna hade 66 det vill säga tre av fyra också använt sexuellt våld under samma period. 49 av de 88 hade använt någon form av sexuellt våld ”många gånger”.

Figur 7.10 på sidan 152 baseras på summan av indexen för de tre perioderna så att alla punkter på 0-linjen representerar män som inte använt någon form av fysiskt våld under någon period.

Samtliga punkter till vänster om den första toppen representerar män som inte använt någon form av sexuellt våld under någon period. Ju längre åt höger man tittar på i diagrammet, desto färre punkter på 0-linjen och större andel

5För en diskussion om vad det betyder att variation i en variabel ”förklarar” variation i en annan variabel, se sidan 122.

Figur 7.7. Index över mäns användning av fysiskt våld under period 1 sorterade i

första hand på indexvärdet för sexuellt våld under samma period, i andra hand på indexvärdet för fysiskt våld i samma period.

Figur 7.8. Index över mäns användning av fysiskt våld under period 2 sorterade i

första hand på indexvärdet för sexuellt våld under samma period, i and-ra hand på indexvärdet för fysiskt våld i period 1 och i tredje hand på indexvärdet på fysiskt våld i period 2.

Figur 7.9. Index över mäns användning av fysiskt våld under period 3 sorterade i

första hand på indexvärdet för sexuellt våld under samma period, i and-ra hand på indexvärdet för sexuellt våld period 2 och i tredje hand på indexvärdet för fysiskt våld i period 3.

Figur 7.10. Index över mäns användning av fysiskt våld under hela perioden av

ge-mensamt boende fram till beslutet om separation, männen sorterade på indexvärdet för sexuellt våld under samma period.

punkter högt upp, vilket innebär att ju mer sexuellt våld (med tyngdpunkten på antal våldshandlingar, snarare än våldets grovhet) en man använt, desto större chans att han också använt fysiskt våld (vid många tillfällen).

Fysiskt och sexuellt våld hänger alltså ihop, speciellt under den senare delen av förhållandet.