• No results found

FN:s globala hållbarhetsmål, Agenda 2030

3 Mål som påverkar hantering av textil och textilavfall

3.1 FN:s globala hållbarhetsmål, Agenda 2030

FN:s generalförsamling antog år 2015 Agenda 2030 för hållbar utveck- ling – en resolution innehållande sjutton globala mål och 169 delmål för en bättre värld.1 Agenda 2030 är den överordnade ramen för det

globala miljö- och utvecklingsarbetet och innebär att alla medlems- länder i FN förbundit sig att fram till år 2030 tillsammans arbeta för att uppnå en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar utveckling.

Uppföljningen av Agenda 2030 målen och dess delmål är under utveckling inom FN men avser att baseras dels på indikatoruppfölj- ning, dels ländernas frivilliga redovisning av sitt genomförande i en separat rapport till FN. Sverige gjorde en sådan redovisning i april 2017 (Regeringskansliet 2017). Därefter har det tagits fram flera nuläges- analyser avseende Sveriges utgångsläge i genomförandet av Agenda 2030. Den senaste presenterades 2019 (SCB 2019).

Det har även kartlagts hur mål och delmål i agendan förhåller sig till de nationella miljökvalitetsmålen och till generationsmålet, där miljökvalitetsmålen är tänkta att utgöra en språngbräda för Sveriges 1 Globala målen www.globalamalen.se/om-globala-malen/mal-12-hallbar-konsumtion-och-

Mål som påverkar hantering av textil och textilavfall SOU 2020:72

genomförandearbete med de globala målen.2 Detta då det till miljö-

kvalitetsmålen redan finns preciseringar, indikatorer och ansvariga organisationer för uppföljning. Av kartläggningarna framgår att Sverige har betydande utmaningar med att uppnå de nationella miljömålen. Samtidigt visar internationella jämförande analyser att Sverige har kommit långt utifrån målen i Agenda 2030 och anses ha ett gott ut- gångsläge med ett välutvecklat skattesystem och stabila offentliga finanser (Naturvårdsverket 2020b).

Mål och delmål i agendan som har direkt relevans för textil, textil- avfall och avfallsförebyggande är framförallt mål 12 men även vissa delmål under andra mål. Att textilhanteringen berörs av många mål tydliggör att de globala hållbarhetsmålen kopplar i varandra och är odelbara.

Mål 12 Att säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster Målet innebär en mer effektiv användning av resurser, att frikoppla den ekonomisk tillväxten från negativ miljöpåverkan samt att avfalls- mängderna och spridningen av farliga ämnen ska minska. Att uppnå hållbar utveckling kräver att vi minskar vårt ekologiska fotavtryck genom att ändra hur vi producerar och konsumerar varor, tjänster och resurser.

Hållbar konsumtion innebär inte bara miljöfördelar utan även sociala och ekonomiska fördelar såsom ökad konkurrenskraft, till- växt på såväl den lokala som globala marknaden, ökad sysselsättning, förbättrad hälsa och minskad fattigdom. Omställning till en hållbar konsumtion och produktion av varor är en nödvändighet för att minska vår negativa påverkan på klimat, miljö och människors hälsa.

Delmål 12.1 Genomföra det tioåriga ramverket för hållbara kon- sumtions- och produktionsmönster. Alla länder vidtar åtgärder, med de utvecklade länderna i täten och med hänsyn tagen till utvecklings- ländernas utveckling och förutsättningar.

Delmål 12.2 Senast 2030 uppnå en hållbar förvaltning och ett effek- tivt nyttjande av naturresurser.

Delmål 12.4 Senast 2020 uppnå miljövänlig hantering av kemika- lier och alla typer av avfall under hela deras livscykel, i enlighet med 2 Uppdrag till statliga myndigheter att bidra med underlag för Sveriges genomförande av

Agenda 2030. www.regeringen.se/artiklar/2016/09/statliga-myndigheter-redovisar-underlag- for-sveriges-genomforande-av-agenda-2030/ Hämtad:2020-11-10.

SOU 2020:72 Mål som påverkar hantering av textil och textilavfall

överenskomna internationella ramverket, samt avsevärt minska ut- släppen av dem i luft, vatten och mark i syfte att minimera deras negativa konsekvenser för människors hälsa och miljön.

Delmål 12.5 Till 2030 väsentligt minska mängden avfall genom åtgärder för att förebygga, minska, återanvända och återvinna avfall. Delmål 12.6 Uppmuntra företag, särskilt stora och multinationella företag, att införa hållbara metoder och att integrera hållbarhets- information i sin rapporteringscykel.

Delmål 12.7 Främja hållbara offentliga upphandlingsmetoder, i enlighet med nationell politik och nationella prioriteringar.

Delmål 12.8 Senast 2030 säkerställa att människor överallt har den information och medvetenhet som behövs för en hållbar utveckling och livsstilar i harmoni med naturen.

Mål 3 Hälsa och välbefinnande

Delmål 3.9 Till 2030 väsentligt minska antalet döds- och sjukdoms- fall till följd av skadliga kemikalier samt föroreningar och kontami- nering av luft, vatten och mark.

Mål 6 Rent vatten och sanitet

Delmål 6.3 Till 2030 förbättra vattenkvaliteten genom att minska föroreningar, stoppa dumpning och minimera utsläpp av farliga kemi- kalier och material, halvera andelen obehandlat avloppsvatten och väsentligt öka återvinningen och en säker återanvändning globalt. Mål 8 Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt

Delmål 4 Förbättra resurseffektiviteten i konsumtion och produk- tion. Fram till 2030 successivt förbättra den globala resurseffektivi- teten i konsumtionen och produktionen samt sträva efter att bryta sambandet mellan ekonomisk tillväxt och miljöförstöring, i enlighet med det tioåriga ramverket för hållbar konsumtion och produktion, med de utvecklade länderna i täten.

Mål som påverkar hantering av textil och textilavfall SOU 2020:72

Mål 9 Hållbar industri, innovationer och infrastruktur

Delmål 9.4 Till 2030 rusta upp infrastrukturen och anpassa industrin för att göra dem hållbara, med effektivare resursanvändning och fler rena och miljövänliga tekniker och industriprocesser. Alla länder vid- tar åtgärder i enlighet med sina respektive förutsättningar.

Mål 11 Hållbara städer och samhällen

Delmål 11.6 Till 2030 minska städernas negativa miljöpåverkan per person, bland annat genom att ägna särskild uppmärksamhet åt luft- kvalitet samt hantering av kommunalt och annat avfall.

Mål 13 Bekämpa klimatförändringen

Delmål 13.2 Integrera åtgärder mot klimatförändringar i politik och planering på nationell nivå

Mål 14 Hav och marina resurser

Delmål 14.1 Till 2025 förebygga och avsevärt minska alla slags föroreningar i havet, i synnerhet från landbaserad verksamhet, inklu- sive marint skräp och tillförsel av näringsämnen.

Mål 17 Genomförande och globalt partnerskap

Delmål 17.16 Stärka det globala partnerskapet för hållbar utveckling och komplettera det med partnerskap mellan flera parter som mobi- liserar och utbyter kunskap, expertis, teknik och finansiella resurser, för att bidra till att målen för hållbar utveckling nås i alla länder, i synnerhet utvecklingsländer.