• No results found

3 Mål som påverkar hantering av textil och textilavfall

3.3 Sveriges miljömål

Det svenska miljömålssystemet består av ett generationsmål och sexton miljökvalitetsmål samt ett antal etappmål inom områdena avfall, biologisk mångfald, farliga ämnen, hållbar stadsutveckling, luft- föroreningar och klimat. Sveriges miljömål är det nationella genom- förandet av den ekologiska dimensionen av de globala hållbarhets- målen och en språngbräda till att snabbt komma igång med arbetet för att uppnå de globala hållbarhetsmålen.4

3.3.1 Generationsmålet

Det av riksdagen beslutade generationsmålet är ett övergripande mål som pekar ut riktningen för den svenska miljöpolitiken och är väg- ledande för miljöarbetet på alla nivåer i samhället. Generationsmålet lyder:

Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser. I de strecksatser som förtydligar målets innebörd och visar vad miljö- politiken ska fokusera på anges bland annat att:

– Människors hälsa utsätts för minimal negativ miljöpåverkan sam- tidigt som miljöns positiva inverkan på människors hälsa främjas. – Kretsloppen är resurseffektiva och så långt som möjligt fria från

farliga ämnen.

– En god hushållning sker med naturresurserna.

– Konsumtionsmönstren av varor och tjänster orsakar så små miljö- och hälsoproblem som möjligt.

3.3.2 Miljökvalitetsmålen

Miljökvalitetsmålen beskriver det tillstånd i den svenska miljön som miljöarbetet ska leda till. De miljökvalitetsmål som främst är rele- vanta för hantering av textil är: begränsad klimatpåverkan, giftfri 4 http://sverigesmiljomal.se/sa-fungerar-arbetet-med-sveriges-miljomal/ Hämtad 2020-09-25.

SOU 2020:72 Mål som påverkar hantering av textil och textilavfall

miljö, bebyggd miljö, hav i balans, levande kust och skärgård samt levande sjöar och vattendrag. Eftersom utredningens uppdrag är att föreslå ett producentansvar för textil kommer fokus att hamna på förebyggande åtgärder och insamling och hantering av textilavfall vilka åtgärder främst berör miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö samt Begränsad klimatpåverkan utifrån effekter av förlängd livslängd på textil. Arbetet med att minska riskerna med farliga ämnen finns under miljökvalitetsmålet Giftfri Miljö. Preciseringarna ska förtydliga vad miljökvalitetsmålen innebär och i det följande redogör vi för de pre- ciseringar som är av störst betydelse för producentansvaret för textil. Begränsad klimatpåverkan

Halten av växthusgaser i atmosfären ska i enlighet med FN:s ramkonven- tion för klimatförändringar stabiliseras på en nivå som innebär att männi- skans påverkan på klimatsystemet inte blir farlig. Målet ska uppnås på ett sådant sätt och i en sådan takt att den biologiska mångfalden bevaras, livsmedelsproduktionen säkerställs och andra mål för hållbar utveckling inte äventyras. Sverige har tillsammans med andra länder ett ansvar för att det globala målet kan uppnås.

Precisering

• Den globala medeltemperaturökningen begränsas till långt under 2 grader Celsius över förindustriell nivå och ansträngningar görs för att hålla ökningen under 1,5 grader Celsius över förindustriell nivå. Sverige ska verka internationellt för att det globala arbetet inriktas mot detta mål.

God bebyggd miljö

Städer, tätorter och annan bebyggd miljö ska utgöra en god och hälsosam livsmiljö samt medverka till en god regional och global miljö. Natur- och kulturvärden ska tas till vara och utvecklas. Byggnader och anläggningar ska lokaliseras och utformas på ett miljöanpassat sätt och så att en lång- siktigt god hushållning med mark, vatten och andra resurser främjas.

Mål som påverkar hantering av textil och textilavfall SOU 2020:72

Preciseringar

• Hushållning med energi och naturresurser: Användningen av energi, mark, vatten och andra naturresurser sker på ett effektivt, resurs- besparande och miljöanpassat sätt för att på sikt minska och att främst förnybara energikällor används.

• Hållbar avfallshantering: Avfallshanteringen är effektiv för sam- hället, enkel att använda för konsumenterna och avfallet förebyggs samtidigt som resurserna i det avfall som uppstår tas till vara i så hög grad som möjligt samt att avfallets påverkan på och risker för hälsa och miljö minimeras.

Giftfri miljö

Förekomsten av ämnen i miljön som har skapats i eller utvunnits av sam- hället ska inte hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden. Halterna av naturfrämmande ämnen är nära noll och deras påverkan på människors hälsa och ekosystemen är försumbar. Halterna av naturligt förekommande ämnen är nära bakgrundsnivåerna.

Preciseringar

• Den sammanlagda exponeringen för kemiska ämnen: Den sam- manlagda exponeringen för kemiska ämnen via alla exponerings- vägar inte är skadlig för människor eller den biologiska mångfalden. • Användningen av särskilt farliga ämnen: Användningen av sär-

skilt farliga ämnen har så långt som möjligt upphört.

• Oavsiktligt bildade ämnen med farliga egenskaper: Spridningen av oavsiktligt bildade ämnen med farliga egenskaper är mycket liten och uppgifter om bildning, källor, utsläpp samt spridning av de mest betydande av dessa ämnen och deras nedbrytningsprodukter är tillgängliga.

• Förorenade områden: Förorenade områden är åtgärdade i så stor utsträckning att de inte utgör något hot mot människors hälsa eller miljön.

SOU 2020:72 Mål som påverkar hantering av textil och textilavfall

• Kunskap om kemiska ämnens miljö- och hälsoegenskaper: Kun- skap om kemiska ämnens miljö- och hälsoegenskaper är tillgäng- lig och tillräcklig för riskbedömning.

• Information om farliga ämnen i material och produkter: Informa- tion om miljö- och hälsofarliga ämnen i material, kemiska pro- dukter och varor är tillgänglig.

Arbetet med avfallsförebyggande åtgärder och minskad miljöpåver- kan från avfallshantering berör även direkt eller indirekt flera av de övriga miljömålen exempelvis Levande sjöar och vattendrag, Hav i balans samt levande kust och skärgård och Ingen övergödning.

3.3.3 Etappmål

Etappmålen ska göra det lättare att nå generationsmålet och miljö- målen genom att identifiera en önskad omställning av samhället och ange stegen på vägen hur man uppnår önskat läge. Etappmålen ska vara vägledande för allas miljöarbete, för såväl regeringen som myndig- heter och andra aktörer.

Etappmålet Utsläpp av växthusgaser till år 2020

Det klimatpolitiska ramverket inbegriper fem etappmål som ska nås mellan 2020 och 2045. Fyra av etappmålen handlar om minskade ut- släpp av växthusgaser till år 2020, 2030, 2040 och 2045 i förhållande till 1990 års nivå.

Målsättningen är att Sverige senast år 2045 inte ska ha några netto- utsläpp av växthusgaser till atmosfären och att utsläppen från verk- samheter inom svenskt territorium ska vara minst 85 procent lägre än utsläppen år 1990.

Därtill finns målet som handlar om utsläpp från inrikes transporter: Etappmålet Utsläpp av växthusgaser från inrikes transporter

Växthusgasutsläpp från inrikes transporter ska minska med minst 70 procent senast år 2030 jämfört med år 2010. Det finns flera styr- medel som begränsar utsläppen, inte minst genom energieffektivare

Mål som påverkar hantering av textil och textilavfall SOU 2020:72

nya fordon och ökad användning av biodrivmedel. Men styrmedlen behöver förstärkas och kompletteras för att 2030-målet ska kunna nås. Nya etappmål

Sedan tidigare har det funnits två beslutade etappmål för avfall: ökad resurshushållning för byggsektorn respektive livsmedelssektorn.5

I juni 2020 beslutade regeringen om fyra nya etappmål med beröring till avfallsområdet varav två är riktade mot att minska matsvinnet och två för att öka återanvändning och materialåtervinning. Dessa är en del i arbetet för en cirkulär ekonomi (Regeringskansliet 2020c).

Ett av de nya etappmålen berör kommunalt avfall och pekar ut en stegrande ambitionsnivå fram till år 2035, då minst 65 viktprocent av det kommunala avfallet ska förberedas för återanvändning eller material- återvinnas. Målår och viktprocent är desamma som i avfallsdirektivet. I dag är textilavfallet en del av hushållsavfallet och omfattas därför av detta mål. Om ett producentansvar införs kommer detta dock inte längre att vara fallet. Ett annat av de nya etappmålen ska bidra till om- ställningen till en cirkulär ekonomi genom ökad återanvändning av förpackningar där andelen återanvändbara förpackningar som släpps ut på marknaden ska öka successivt från år 2022 med minst 30 pro- cent till år 2030.6

Utöver de avfallrelaterade etappmål finns etappmål för begränsad klimatpåverkan, luftföroreningar, farliga ämnen, biologisk mångfald och hållbar stadsutveckling vilka är relevanta att beakta vid hantering av textil och textilavfall.7

Om generationsmålet och miljökvalitetsmålen

Uppföljningar och utvärderingar visar att det är en lång väg kvar för att nå Generationsmålet och de flesta av de 16 miljökvalitetsmål som riksdagen beslutat om. Regeringen har uttalat en ambition om att öka takten för genomförandearbetet genom att utveckla miljömåls- systemet och att ta fram nya etappmål (Regeringskansliet 2020c).

5 www.sverigesmiljomal.se/etappmalen/. Hämtad 2020-11-10.

6 www.sverigesmiljomal.se/etappmalen/ateranvandning-av-forpackningar/. 7 www.sverigesmiljomal.se/etappmalen/. Hämtad 2020-11-10.

SOU 2020:72 Mål som påverkar hantering av textil och textilavfall