• No results found

7 Regeringsuppdrag och projekt

7.1 Regeringsuppdrag

7.1.1 Textile & Fashion 2030

– ett enat Sverige för en hållbar textil- och modeindustri Sveriges regering har gett Högskolan i Borås uppdraget att leda och etablera Textile and Fashion 2030 – den nationella plattformen för hållbart mode och hållbara textilier.1 Uppdraget är femårigt och en

del av Science Park Borås vid Högskolan i Borås. Regeringsuppdraget drivs i samarbete med Textilhögskolan, Swedish Fashion Council, Research Institutes of Sweden (RISE) och Sveriges Textil- och Mode- företag (TEKO). Textile and Fashion 2030 sätter Sverige i framkant när det gäller utveckling inom textil- och modesektorn och verkar för att uppnå de nationella miljömål och Agenda 2030-mål som be- rör textil och mode. Textile and Fashion 2030 främjar samverkan, sam- arbete och insatser för en miljömässigt hållbar värdekedja på textil- området. Plattformen tillgängliggör forsknings- och utvecklingsresultat och utgör en brygga mellan forskning och tillämpning. Textile and Fashion 2030 främjar hållbara affärsmodeller och förenar miljönytta med affärsnytta. Plattformen arbetar med att stärka de små och medel- stora företagens arbete för att uppnå cirkulärt flöde och miljömässigt 1 Textile and fashion 2030 https://textileandfashion2030.se/en/ Hämtad 2020-11-11.

Regeringsuppdrag och projekt SOU 2020:72

hållbar utveckling och syftar till att minimera miljöbelastningar i pro- duktionen.

Textile and Fashion 2030 är under genomförande och drivs i hög grad tillsammans med näringslivet och har siktet inställt på konkret förändring i närtid som kombinerar affärsnytta med socialt och eko- logiskt ansvarstagande. Den nationella plattformen är en av de stöd- jande åtgärder som är av vikt för att få önskade effekter i producent- ansvaret, inte minst mot bakgrund av att många åtgärder inte kan regleras juridiskt på svensk och europeisk marknad utan behöver bygga på branschinitiativ. Inom ramen för plattformen har väsentlig- hetsanalyser utifrån samtliga mål i Agenda 2030 gjorts, en framstegs- modell arbetats fram som stöd i förändringsarbete i företag och ett antal konkreta nationella utvecklingsprojekt genomförts tillsammans med företag.

7.1.2 Fossilfritt Sverige

Klimatfrågan är ett av de 17 målen i Agenda 2030. Fossilfritt Sverige lägger återkommande förslag till regeringen på hur klimatpåverkan kan minska i olika branscher. Utredningen har fört en dialog med Fossilfritt Sverige angående behov av kompletterande åtgärder där Fossilfritt Sverige särskilt lyft eventuell kvotplikt, se kapitel 11.

7.1.3 Hantering av textilier

År 2016 överlämnade Naturvårdsverket förslag på hur hanteringen av textilier kan göras mer hållbar till regeringen (Naturvårdsverket 2016). Naturvårdsverket föreslog ett paket bestående av fem åtgärder och styrmedel som riktade sig till alla delar av textilhanteringen från pro- duktion, konsumtion till avfallshantering.

1. Dialog och samarbete med textilbranschen. 2. Stöd till hållbara affärsmodeller.

3. Information till konsumenter om textiliers miljö och hälsopåverkan för att främja lång livslängd på textilier och ökad återanvändning av textilier.

SOU 2020:72 Regeringsuppdrag och projekt

4. Utreda hur juridiska hinder kan avhjälpas så att offentliga aktörer kan bidra till ökad återanvändning och materialåtervinning av textilier samt

5. Nytt lagkrav om att samla in textilavfall separat från annat avfall. För förslag fem analyserade Naturvårdsverket två alternativa sätt att införa krav på separat hantering av textilavfall. Dels genom införande av ett utsorteringskrav i avfallsförordningen, dels genom en ny för- ordning om producentansvar. Båda alternativen bedömdes bidra till att textilavfall kan hanteras enligt avfallshierarkin, på ett sätt som är miljömässigt bättre än i dag. Miljönyttan bedömdes vara lika stora för båda alternativen.

Naturvårdsverket föreslog även följande mål för en hållbar han- tering av textilavfall:

• Till år 2025 ska mängden textilavfall i restavfallet minska med 60 procent gentemot basår 2015.

• År 2025 ska 90 procent av separat insamlat textilavfall förberedas för återanvändning eller materialåtervinnas. Avfallshierarkin ska tillämpas och materialåtervinning ska i första hand ske i form av återvinning till nya textilier.

7.1.4 Information om textiliers miljö och hälsopåverkan

Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att ansvara för att öka kunskapen hos konsumenter för en mer hållbar konsumtion av textilier, genom t.ex. ökad återanvändning och återvinning (2018– 2021).2 Naturvårdsverket ska samarbeta med Konsumentverket och

Kemikalieinspektionen. Naturvårdsverket har som en del av uppdraget låtit genomföra både konsument- och butiksundersökningar. Kon- sumentundersökningen 2018 visade att det finns en stor förändrings- benägenhet vad gäller mer miljövänliga val kopplade till hållbar textil- konsumtion. En majoritet av konsumenter i Sverige kan tänka sig att förändra sitt beteende när det gäller hur mycket och vad man hand- lar. Många är också beredda att bättre ta hand om sina kläder och i större utsträckning lämna in dem för återanvändning eller källsortera 2 Regeringsuppdrag www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/

Regeringsuppdrag och projekt SOU 2020:72

när de är utslitna. En uppföljande konsumentundersökning under 2019 visade, jämfört med året innan, att andelen svenskar som kan tänka sig att sköta om sina kläder och lappa och laga ökat. Fler kan tänka sig att hyra kläder och att köpa mindre mängder textilier. Fler anger att de köper mer begagnade kläder (Naturvårdsverket 2019).

Butiksundersökningen visade att miljömärkta kläder inte efter- frågas i någon högre grad trots att konsumenter anger att hållbarhets- frågor är viktiga. Många konsumenter uppger att de vill ha tydligare information i butiken om kläders miljö- och hälsopåverkan. I septem- ber 2019 lanserades ett instagramkonto3 och en kampanjsajt4 under

namnet Textilsmart. Därutöver har en rad aktiviteter genomförts i samarbete med en rad olika aktörer i syfte att informera konsumenter om textiliers miljöpåverkan och ge tips och råd hur man som kon- sument kan agera mer hållbart. Under hösten 2020 genomförs en ny konsumentundersökning för att efter drygt ett års informations- aktiviteter undersöka om insatserna styr utvecklingen i rätt riktning. Regeringsuppdraget ska slutrapporteras i februari 2021.