• No results found

3 Mål som påverkar hantering av textil och textilavfall

3.2 Mål på EU nivå

EU-kommissionen beslutade i juli 2018 om ikraftträdande av nytt reviderat avfallspaket bestående av sex olika direktiv, vilket inneburit att en rad förändringar behövts genomföras i svenska författningar.

SOU 2020:72 Mål som påverkar hantering av textil och textilavfall

Riksdagen och regeringen beslutade i juni 2020 om en rad författnings- ändringar för att genomföra de nya direktiven. Författningsändringar som trädde i kraft den 1 augusti 2020. Direktiven ska genomföras stegvis fram till den 1 januari 2025 (Regeringskansliet 2020b).

3.2.1 Mål och krav i avfallsdirektivet med relevans

för textil och textilavfall

Mål för förebyggande av avfall

Enligt artikel 9.3 i avfallsdirektivet ska medlemsstaterna övervaka och bedöma genomförandet av de avfallsförebyggande åtgärderna. De ska för detta ändamål använda lämpliga kvalitativa eller kvantitativa indi- katorer och mål, särskilt när det gäller mängden avfall som genereras.

Enligt artikel 9.9 ska kommissionen senast den 31 december 2024 granska de uppgifter om återanvändning som medlemsstaterna till- handahållit i enlighet med artikel 37.3 för att överväga om det går att införa åtgärder som uppmuntrar till återanvändning av produkter, också i form av kvantitativa mål. Kommissionen ska också under- söka om det går att införa andra avfallsförebyggande åtgärder, också i form av avfallsminskningsmål. Kommissionen ska för detta ändamål överlämna en rapport, vid behov åtföljd av ett lagstiftningsförslag, till Europaparlamentet och rådet.

Mål för förberedelse för återanvändning och materialåtervinning I syfte att uppnå målen i avfallsdirektivet och närma sig en europeisk cirkulär ekonomi med en hög nivå av resurseffektivitet ska medlems- staterna enligt artikel 11.2 vidta alla nödvändiga åtgärder som är av- sedda att uppnå följande mål:

• Senast 2020: Förberedande för återanvändning och materialåter- vinning av avfallsmaterial, som ska omfatta åtminstone papper, metall, plast och glas från hushåll och, eventuellt, samma material från andra källor förutsatt att dessa avfallsflöden liknar avfall från hushåll, ska öka till totalt minst 50 viktprocent.

• Senast 2025: Förberedelse för återanvändning och materialåter- vinning av kommunalt avfall ska öka till minst 55 viktprocent.

Mål som påverkar hantering av textil och textilavfall SOU 2020:72

• Senast 2030: Förberedelse för återanvändning och materialåter- vinning av kommunalt avfall ska öka till minst 60 viktprocent. • Senast 2035: Förberedelse för återanvändning och materialåter-

vinning av kommunalt avfall ska öka till minst 65 viktprocent. Mål för textil kan komma att uppställas

Enligt artikel 11.6 ska kommissionen senast den 31 december 2024 överväga att uppställa mål för förberedelse för återanvändning och materialåtervinning för bland annat textilavfall. Kommissionen ska för detta ändamål överlämna en rapport, vid behov åtföljd av ett lag- stiftningsförslag, till Europaparlamentet och rådet.

3.2.2 EU:s klimatmål

EU:s övergripande klimatmål är att hindra den globala uppvärmningen från att öka med mer än två grader jämfört med tiden innan in- dustrialiseringen startade. EU menar att de globala utsläppen av växt- husgaser måste minska med åtminstone 50 procent till 2050 jämfört med 1990 och vara nära noll år 2100 för att temperaturökningen ska kunna hållas under två grader.

EU:s klimatmål3 fram till 2020 handlar om fyra mål som EU ska

nå senast 2020. EU ska:

• minska växthusgasutsläppen med minst 20 procent, jämfört med 1990 års nivåer,

• sänka energiförbrukningen med 20 procent,

• höja andelen förnybar energi till 20 procent av all energikonsumtion, • höja andelen biobränsle för transporter till 10 procent.

Fördelningen av utsläpp av växthusgaser mellan EU-länderna base- ras på ländernas ekonomiska utvecklingsnivå. Det innebär att EU:s rikare länder ska minska sina utsläpp mer än EU:s fattigare länder, som till viss del kan öka sina utsläpp. Sverige ska minska sina växt- husgasutsläpp med 17 procent fram till 2020, jämfört med 2005 års 3 European Comission. Climate strategies and target. 2020 https://ec.europa.eu/clima/policies/

SOU 2020:72 Mål som påverkar hantering av textil och textilavfall

utsläpp. EU:s klimatmål för 2030 är att minska utsläppen av växt- husgaser inom EU med minst 40 procent fram till 2030 jämfört med 1990 (KOM 2020b).

3.2.3 EU:s handlingsplan för cirkulär ekonomi

Den Europeiska Gröna given är EU:s tillväxtstrategi till 2030 (KOM 2019). Strategin har fokus på att skapa en modern, resurseffektiv och konkurrenskraftig ekonomi, som är klimatneutral, rättvis och har frikopplat tillväxt från resursanvändning. En viktig del av strate- gin är EU:s Nya handlingsplan för cirkulär ekonomi som kom 2020 (KOM 2020c).

I EU:s handlingsplan är textil en av sju produktvärdekedjor som utpekas som särskilt viktiga att arbeta vidare med. Mot bakgrund av hur komplex den textila värdekedjan är föreslås att en omfattande EU-strategi för textilier ska tas fram till 2021.

Syftet med den kommande textilstrategin är att

• stärka konkurrenskraft och innovation inom textilsektorn, • främja hållbara och cirkulära textilier liksom marknaden för åter-

användning av textilier,

• ta itu med problemet med s.k. fast fashion och driva fram nya affärsmodeller.

Strategin kommer att utgöra ett ramverk innehållande bland annat ekodesignåtgärder för att säkerställa att textilprodukter anpassas för cirkulära affärsmodeller. Dessutom ska strategin innehålla åtgärder för att minska förekomsten av farliga kemikalier och öka möjlig- heterna för företag och privata konsumenter att välja mer hållbara textilier och främja tillgången till återanvändnings- och reparations- tjänster. Därutöver vill man med strategin främja sortering, åter- användning och materialåtervinning av textilier, bland annat genom innovation och lagstiftningsåtgärder, exempelvis genom utökat pro- ducentansvar. Dessutom utlovas vägledning till medlemsländerna för att uppnå höga nivåer av separat insamling av textilavfall som ska finnas på plats i alla länder inom EU senast den första januari 2025 (KOM 2020c).

Mål som påverkar hantering av textil och textilavfall SOU 2020:72