• No results found

Godkännandet och etablering av HelsingborgsExpressen

5. HelsingborgsExpressens planeringsprocess

5.5 Godkännandet och etablering av HelsingborgsExpressen

I februari 2016 skickade Helsingborgs stad ut ett pressmeddelande om att stadsbyggnadsnämndens (Helsingborgs stad) ordförande och kollektivtrafiknämndens (Region Skåne) ordförande skrivit under ett genomförandeavtal för HelsingborgsExpressen samma dag. Det pressmeddelandet berättar är ett spårvägsliknande koncept ska införas på linje 1 mellan stadsdelarna Dalhem och Råå via centrum, särskilda fordon ska användas samt att bussen ska få hög prioritet längs hela sträckan. Ordförande för kollektivtrafiknämnden benämner HelsingborgsExpressen som ”[…] en satsning på ett stadsbusskoncept med hög kapacitet, snabbhet, bekvämlighet och enkelhet. Det är bra för resenärerna, det är bra för miljön och det är bra för Helsingborg” (Helsingborgs stad 2016, s. 1). Genomförandeavtalet fastställer även ansvarsfördelningen. Helsingborgs stad ska stå för de infrastrukturella åtgärderna där hälften av investeringskostnaderna täcks av statliga medel (Helsingborgs stad 2016, s. 1). Stadens hemsida specificerar att de infrastrukturella investeringarna handlar om att bygga busskörfält, bygga om gator samt hållplatslägen med extra långa väderskydd (Helsingborgs stad 2018b). Det är Skånetrafiken som ska stå för inköp av fordon och ansvara för driften av trafiken (Helsingborgs stad 2016, s.1).

Sedan beslutet om att genomföra HelsingborgsExpressen godkändes av Helsingborgs stad och Region Skåne har projektet förankrats i styrdokument från båda parterna. Från stadens sida framkommer HelsingborgsExpressen dels i Stadsplan 2017 vilket är en fördjupad översiktsplan av stadens centrala delar (Helsingborgs stad 2017a), dels i Trafikplan Helsingborg vilket är en handlingsplan som visar hur man vill utveckla stadens trafiksystem (Helsingborgs stad 2017b). I stadsplanen beskrivs HelsingborgsExpressen som ett spårvägsliknande system längs linje 1 mellan Råå och Dalhem via centrum och en del av den strukturbildande kollektivtrafiken vilket symboliseras med gena linjedragningar, tydliga hållplatser samt hög framkomlighet (Helsingborgs stad 2017a, kap 7.2.2.1 [digital karta]).

Trafikplanen från Helsingborgs stad (2017b) beskriver, likt andra dokument, HelsingborgsExpressen som ett busskoncept med gen linjedragning, separata körfält, längre hållplatser med mera. Projektet i fråga ska tillgodose ett ökat kapacitetsbehov och erbjuda snabbare tätare avgångar. Det ska skapa tydlighet i kollektivtrafiksystem och öka dess punktlighet. HelsingborgsExpressen ska också ge förutsättningar för stadsutveckling längs linjerna och med separata körfält görs trafiken mer permanent vilket bidrar till trygghet för

långsiktiga investeringar (Helsingborgs stad 2017b, kap. Kollektivtrafik/Införa HelsingborgsExpressen [digital karta]). Från regionens sida finns HelsingborgsExpressen etablerad i Skånetrafikens (2018) Verksamhetsplan 2018–2021. Ett nytt avtal, med en mer utvecklad affärsmodell, införs för stadstrafiken i Helsingborg vilken enligt Skånetrafiken innebär att ”[…]ännu mer fokus läggs på att möta kundernas förväntningar och erbjuda baskvalitet och hög service.” (Skånetrafiken 2018, s. 41). HelsingborgsExpressen ska symbolisera denna satsning där 18 meter långa elbussar, senare 24 meter elbussar, ska erbjuda både snabbare och bekvämare resor för Skånetrafikens kunder (Skånetrafiken 2018, s. 41).

5.6 Sammanfattning och diskussion

I detta kapitel har jag förklarat och beskrivit hur processen med att ta fram HelsingborgsExpressen sett ut. Något som de studerade dokumenten visar är att trepartssamarbetet mellan Helsingborgs stad, Region Skåne och trafikbolaget har haft en betydande roll. Det är i detta forum som initiativet till att utreda en möjlig superbusslinje i Helsingborg togs och det var även här som det vidare arbetet genomfördes som till slut blev HelsingborgsExpressen. Trepartssamarbetets betydelse är något som även de genomförda intervjuerna i nästa kapitel visar. Utgångspunkten har i samtliga studerade dokument varit dagens befintliga linje 1. Anledningen anses enligt Helsingborgs stad främst vara det stora (och stadigt ökande) antalet resor, möjlighet till stadsutveckling längs linjen samt en framtida potential till spårväg.

Det slutgiltiga förslaget skiljer sig från dagens linje 1 på fem geografiska områden i staden. Det framgår dock att de allra flesta platserna, som inte längre ska trafikeras av linje 1, i framtiden kommer täckas av andra linjer som dras om eller förlängs. Området längst söderut på linjen, på stadsdelen Råå, är den enda platsen som det har skett någon form av dialog direkt kopplad till HelsingborgsExpressen. Förutom att diskutera och lämna synpunkter om busstrafiken i allmänhet på Råå och i kringområdet fick besökarna prioritera mellan tre olika förslag för den framtida HelsingborgsExpressen. Av dokumenten framgår det att man ville ta del av medborgarnas goda kunskaper för att få ett bättre underlag till vilken av sträckningarna som är den optimala. Det framgår inte varför dialog enbart har hållits på Råå, men inte på andra platser som exempelvis Dalhem/Drottninghög (se hållplats Regementsvägen, Skvadrongatan, Dalhem C m.fl.) där stora förändringar kommer ske i och med den nya linjesträckningen.

Hur pass stor vikt man har lagt vid medborgarnas synpunkter och prioriteringar förekommer inte heller i dokumenten som studerats. I genomförandeförslaget talas det om att man har sammanvägt flera olika intressen så som kostnader, störningar längs bussens sträckning och intrång i grönområden. Varför just alternativ 2 på Råå valdes är svårt att veta utan att vara direkt insatt i sammanvägningen. När jag själv analyserar tabellen (bilaga 1) visar alternativ 3 totalt sett på fler positiva konsekvenser än alternativ 2. Hur pass stor betydelse intrånget på grönytor samt störningar på vissa vägar har haft är svårt att säga, men utan att göra en djupgående analys verkar det som dessa punkter åtminstone varit relativt betydelsefulla. Problemen med vibrationer och buller på Rååvägen kan också ha vägts in då alternativ 2 möjliggjorde en omvandling av huvudgatan genom stadsdelen.

Efter beslutet om att genomföra HelsingborgsExpressen togs 2016 har projektet etablerats i styrdokument från både Helsingborgs stad och Skånetrafiken. Bland annat finns projektet med i den fördjupade översiktsplanen för Helsingborgs centrala delar kallat Stadsplan 2017, stadens trafikplan samt Skånetrafikens verksamhetsplan.

Processen med att ta fram HelsingborgsExpressen kan kronologiskt sammanfattas enligt följande steg:

1. Mål sätts upp

Utifrån trepartssamarbetet sätts ett mål om 22 miljoner resor i stadstrafiken samt en ökad marknadsdel upp till år 2022.

2. Problembild

Både förstudien och genomförandeförslaget pekar på att det krävs en mer attraktiv och kapacitetsstark kollektivtrafik för att uppnå de uppsatta målen.

3. Initiativ tas Kollektivtrafikpresidiet i trepartsamarbetet ger utvecklingsgruppen uppdrag om att utreda en BRT-lösning i Helsingborg som ett steg mot spårväg. Ett projekt som stöds i översiktsplanen som antogs några år tidigare.

4. Utredning

Utifrån den befintliga stadsbusslinje 1 tas olika delsträckor fram. GIS-analyser genomförs för att få fram antalet boende och verksamheter i närheten av möjliga hållplatslägen. Ett förslag för det vidare arbetet presenteras där saker så som restid, gen sträckning, framkomlighet, antalet resande och genomförbarhet sammanvägts.

5. Dialog genomförs på Råå

På stadsdelen Råå genomförs en dialog där besökare bland annat kan prioritera mellan tre olika alternativ för hur HelsingborgsExpressen ska trafikera området. Syftet med dialogen är att få tillgång till medborgarnas kunskaper för att på så sätt få ett bättre underlag till vilken sträckning som är optimal.

6. Förslag till genomförande

Ett genomförandeförslag presenteras som i mångt och mycket liknar det ursprungliga förslaget i förstudien. Ett slutgiltigt förslag för linjesträckningen på Råå läggs fram. Det alternativ som under dialogen fick flest röster förespråkas, ett resultat av en sammanvägning av olika intressen.

7. Beslut tas

Ett genomförandeavtal för HelsingborgsExpressen skrivs under av stadsbyggnadsnämndens ordförande samt kollektivtrafiknämndens ordförande.

8. HelsingborgsExpressen etableras

BRT-projektet HelsingborgsExpressen etableras i flera av Helsingborgs stads policydokument samt Skånetrafikens verksamhetsplan. Trafikstart är juni 2019.