• No results found

Hållbar samhällsplanering och boende

Avsnittet innehåller redovisningar och återrapporteringar enligt:

Uppgift/Uppdrag Källa till uppgift/uppdrag

3§ p5 Hållbar samhällsplanering och boende Länsstyrelseinstruktion 5§ p9 Verka för att behovet av bostäder tillgodoses Länsstyrelseinstruktion Uppdrag att bistå Rådet för hållbara städer i dess arbete (M2017/03235/Mm) Övriga uppdrag

Regleringsbrevsuppdrag som ska redovisas i särskild ordning finns listade i bilaga D.

Verksamhetens uppgifter, uppdrag och mål

Nedanstående punkter sammanfattar uppgifterna och uppdragen inom verksamhetsområdet:

• Samordna de planeringsunderlag som olika myndigheter tar fram som stöd till kommunens planläggning (natur- och kulturvärden, infrastruktur, militära intressen, vattenfrågor).

• Samordna länsstyrelsernas uppdrag om rådgivning och vägledning till kommunerna inom ramen för tidig dialog för ökat bostadsbyggande.

• Utveckla länsstyrelsernas arbete med digital samhällsbyggnadsprocess.

• Samordna och ta tillvara statens intressen i den kommunala översiktsplaneringen och vid detaljplaner och områdesbestämmelser. Länsstyrelsernas uppdrag gäller följande områden: riksintressen, miljökvalitetsnormer, områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen, mellankommunal samordning, människors hälsa eller säkerhet, risken för olyckor, översvämning eller erosion.

• Verka för att förhållanden och intressen i länet görs kända hos centrala myndigheter.

• Prövning enligt plan- och bygglagen (översikts- och regionplaner, detaljplaner, områdesbestämmelser, överklagande av kommuns beslut, tillsyn, vägledning och uppföljning).

• Prövning enligt miljöbalken (kommunens givna strandskyddsdispenser).

• Ansvara för att analysera och rapportera hur bostadsmarknaden ser ut i länet. Stödja kommunerna i att ta fram riktlinjer för bostadsförsörjning. I uppdraget ingår även att årligen ta fram en regional bostadsmarknadsanalys, säkerställa kommunernas medverkan i Boverkets årliga bostadsmarknadsenkät och att sammanställa uppgifter om värdeöverföringar i kommunala bostadsbolag.

• Stöd till hyresbostäder och bostäder för studenter och till bostäder för äldre, samt stöd till energiåtgärder.

• Samordna arbetet med klimatanpassning, strandskyddsdispenser och havsplanering.

• Hantera överklaganden av kommunala beslut och uppföljning av tillsynsarbetet i kommunernas byggnadsnämnder.

• Samverkan och samordning inom ramen för uppdraget om Rådet för hållbara städer.

Det övergripande målet för området samhällsplanering, bostadsmarknad, byggande och lantmäteriverksamhet är att ge alla människor i alla delar av landet en från social synpunkt god livsmiljö där en långsiktigt god hushållning med naturresurser och energi främjas, samt där bostadsbyggande och ekonomisk utveckling underlättas. För området bostadsmarknad är målet långsiktigt väl fungerande bostadsmarknader där konsumenternas efterfrågan möter ett utbud av bostäder som svarar mot behoven.

Länsstyrelserna ska även verka för genomslag av nationella mål, såsom gestaltad livsmiljö och miljömålet god bebyggd miljö.

Sveriges nationella mål knyter an till flera av de globala målen i Agenda 2030. När Länsstyrelsen Västerbotten bidrar till att nationella mål får genomslag i länet, bidrar vi också till genomförandet av Agenda 2030.

52

Verksamhetens resultat

Nyckeltal

Nyckeltal: Hållbar samhällsplanering och boende (40–41) År 2021 År 2020 År 2019

Antal årsarbetskrafter totalt 8,2 9,1 7,8

Detta är ett komplext verksamhetsområde och det är svårt att mäta länsstyrelsernas bidrag till det övergripande nationella målet. Några indikatorer listas nedan.

Resultatindikator Mål Uppgift eller

uppdrag Källa Målvärde År 2021 År 2020 År 2019

Antal påbörjade bostäder

Ge alla människor i alla delar av landet en från social synpunkt god livsmiljö möter ett utbud av bostäder som svarar mot behoven.

Årlig analys och

Se mål ovan. Prövning enligt plan-

och bygglagen Platina2) 75% 71 % 62 % 92 %

Se mål ovan. Prövning enligt plan-

och bygglagen Platina2) 90% 100 % 92 % 100 %

1) Statistiska centralbyråns statistik: Nybyggnad av bostäder.

2) Ärendehanteringssystem, Länsstyrelsen.

3) Uppgifterna avser antal påbörjade respektive färdigställda bostäder kv1-kv3 2021 (preliminär statistik). Beroende hur olika projekt sammanfaller, hur detaljplaneprocesser fortskrider och om de överklagas påverkas bostadsbyggandets fördelning över tid. Av siffrorna som visar påbörjande och slutförande kan vi se att ett år då många bostäder påbörjas färdigställs färre och tvärtom.

Resultatet för handläggningstiderna nås när det gäller det längre handläggningsmålet. Det kortare målet har i huvudsak nåtts för åren 2019 och 2021. Genom att kontinuerligt följa upp och prioritera att hålla inriktningsmålen

53

för handläggningstiderna vid överklagade bygglov för bostäder kan Länsstyrelsen bidra till att processen för bostadsbyggande inte fördröjs orimligt länge med anledning av myndighetens handläggning i dessa ärenden.

Länsstyrelsernas arbete med att bistå Rådet för hållbara städer (M2017/03235/Mm)

Länsstyrelserna ingår som en av 13 medlemmar i Regeringens Råd för hållbara städer. I februari 2021 lämnade Rådet sin årliga rapportering av uppdraget till Regeringskansliet. Rådets medlemmar har under år 2021

samverkat kring ett trettiotal åtgärder. Ett tiotal samverkansåtgärder har avslutats under året och övriga fortsätter under 2022. Länsstyrelserna har haft drivansvar för tre av åtgärderna, bland annat anordnat ett

kompetensutvecklingsseminarium för länsstyrelsens tjänstepersoner om hållbar stadsutveckling.

Fyra möten har hållits i Rådet och åtta möten har hållits i Rådets expertnätverk. Ett gemensamt möte har hållits för Rådets samtliga referensgrupper: Kommungruppen, Forsknings- och innovationsgruppen och

Näringslivsgruppen. Ett stormöte har hållits för Rådet, expertnätverket och referensgrupperna. Rådet har blivit partner i EU-satsningen New European Bauhaus (NEB). Boverket, ArkDes, Energimyndigheten, Formas och Vinnova har arrangerat workshoppar om NEB. Dessa har dokumenterats i en rapport som skickats till EU. Rådet har också samverkat med bland annat satsningarna Viable Cities och Horisont Europa.

Rådets ordförande har tillsammans med landshövdingar i fem län, Kalmar, Västernorrland, Stockholm, Örebro och Kronoberg, anordnat länsträffar för kommunerna i respektive län med syfte att föra dialog kring

kommunernas arbete med hållbar stadsutveckling.

Rådets gemensamma webbplats www.hållbarstad.se, som nylanserades i december 2020, har under året fyllts på och vidareutvecklats i syfte att underlätta för kommuner och andra aktörer att hitta aktuellt material inom hållbar stadsutveckling. Rådet har låtit ta fram en rapport om pandemins påverkan på hållbar stads- och

samhällsutveckling. Rapporten har presenterats för berörda sakområden på länsstyrelserna. En förstudie om nationell samordning av finansiering och kunskap inom hållbara städer och samhällen har tagits fram inom en av samverkansåtgärderna.

Regeringskansliet har gjort en utvärdering av Rådet för hållbara städers verksamhet. Utvärderingen bedömer att Rådet uppfyller sitt syfte.

Prestationer och effekter

Råd och stöd till länets kommuner

Länsstyrelsen Västerbotten har under 2021 på flera sätt arbetat med rådgivning och stöd till länets kommuner - dels via direktkontakt, dels genom en rad kompletterande insatser. Bland annat har tidiga dialoger genomförts i samband med att kommuner startar upp nya översiktsplanearbeten. Länsstyrelsen har också deltagit på

planberedningsmöten i kommuner som har bjudit in till detta. Insatserna förväntas bidra till en mer effektiv planeringsprocess, en tydligare förankring av statliga och regionala mål samt att miljö- och riskfrågor får större genomslag i planeringen. Träffarna bidrar till ökad kunskap hos såväl kommuner som länsstyrelse. Mötena är i vanliga fall fysiska, men under detta år har mötena till största delen genomförts via Skype. Utöver detta har insatser fortsatt för att uppdatera och ajourhålla det digitala översiktsplaneunderlaget (enligt 3 kap. 28 § plan- och bygglagen) på Länsstyrelsens webbplats.

Såsom tidigare år har Länsstyrelsen Västerbotten medverkat i TRANA-nätverket (Trafikstrategier i norra Sverige). Under 2021 genomfördes en digital träff med Norrbottens och Västerbottens kommuner och

organisationer, tillsammans med Trafikverket och Länsstyrelsen Norrbotten. Länsstyrelsen Västerbotten hade i detta samband ett gemensamt webbinarium tillsammans med Länsstyrelsen Norrbotten i syfte att sprida kunskapen om statliga planeringsunderlag och den länsstyrelsegemensamma Planeringskatalogen.

Insatser i syfte att tillgodose behovet av bostäder

Under hösten har Länsstyrelsen Västerbotten tillsammans med Länsstyrelsen Norrbotten anordnat en digital konferens om vräkningsförebyggande arbete riktad till kommuner och bostadsbolag. Konferensen har genomförts i efterspelet av regleringsbrevsuppdraget 3.B.3, vilket redovisats i 2021 års Bostadsmarknadsanalys. På

konferensen deltog bland annat företrädare för bostadsbolag, forskare i barnrätt och socialt arbete samt

Kronofogdemyndigheten och Socialstyrelsen, där deltagarna bland annat pratade om vikten av samverkan mellan olika aktörer i det vräkningsförebyggande arbetet och hur barn och vuxna påverkas av vräkningar och hemlöshet.

54

Länsstyrelsen genomförde under 2021 en enkätundersökning riktad till socialtjänsten och kvinno- och tjejjourerna i länet i syfte att få bättre kunskap om boendesituationen för våldsutsatta kvinnor. Undersökningen genomfördes i samarbete med sakområdet jämställdhet och Länsstyrelsen Norrbotten. Resultaten redovisades i den regionala bostadsmarknadsanalysen som togs fram i enlighet med förordning (2011:1160) om regionala

bostadsmarknadsanalyser och kommunernas bostadsförsörjningsansvar. Undersökningen visade bland annat att det förekommit att kvinnor nekats plats i skyddade boenden på grund av platsbrist eller missbruksproblem, och att flera som fått skyddat boende hos kvinnojourer saknat biståndsbeslut från socialtjänsten.

Under 2021 har Länsstyrelsen även initierat samverkan mellan kommuner för att motverka aktiv medverkan till bosättning i annan kommun, så kallad social dumpning. Inom ramen för uppdraget har Länsstyrelsen tagit kontakt med socialtjänsterna i länets kommuner samt identifierat nätverk och forum där samverkan kan bedrivas.

Tillhandahållande av relevanta planeringsunderlag

Länsstyrelsen har under året tagit fram en vägledning riktad till kommunerna om hantering av jordbruksmark i den fysiska planeringen som stöd för kommunernas tillämpning av 3 kap. 4 § miljöbalken. Vägledningen förväntas tydliggöra lagstiftningens handlingsutrymme och höja kommunernas kompetens för att kunna fatta rättssäkra och välavvägda beslut när det gäller bevarande av jordbruksmark i relation till andra intressen och utvecklingsbehov.

Länsstyrelsen har under hösten 2021 arbetat med att identifiera vilka av de utpekade områdena av riksintresse för kulturmiljö och naturvård som behöver ses över i syfte att underlätta för bostadsbyggandet. Uppdraget förväntas i förlängningen kunna bidra till att klargöra gällande planeringsförutsättningar och på så vis skapa en mer effektiv planeringsprocess.

Kompetenshöjande insatser

Länsstyrelsen har bistått Region Västerbotten i genomförandet av årets Samhällsplaneringsdagar och bidragit med föreläsningar om hantering av jordbruksmark och klimatanpassning i den fysiska planeringen. Arrangemanget är en viktig arena för kunskapsförmedling och kontakt mellan länets kommunala och regionala aktörer.

Länsstyrelsen har deltagit i länsstyrelsernas nationella handläggarnätverk Tillsynsvägledning Bygg, vars syfte är att samordna arbetsprocesserna med tillsynsvägledning till byggnadsnämnderna. Bland annat är utveckling och aktualisering av den gemensamma webben med broschyrer, handläggarstöd och information till

byggnadsnämnderna en viktig del i arbetet.

Det har under året genomförts en utbildning internt för handläggning av internremisser kopplat till översikts-, detalj- och infrastrukturplaner med syfte att utveckla gemensam förståelse för planeringsprocessen, tydliggöra vad som förväntas samt hur den interna processen kan utvecklas. Intentionen är att utbildningen ska bidra till att höja bredden och kvaliteten i våra yttranden och skapa grund för en mer effektiv planprocess.

55

Resultatbedömning

Länsstyrelsens bedömning är att uppdrag inom området Samhällsplanering och boende fullföljts väl, trots vakanser och hög arbetsbelastning som en följd av många pågående och färdigställda översikts- och detaljplaner hos kommunerna. Utöver detta upptas också mycket resurser i förbindelse med handläggningen av

Norrbotniabanan. Insatser som riktar sig mot att stödja länets kommuner med vägledning och underlag i tidiga planeringsskeden och krävande planärenden har prioriterats i syfte att kunna höja plankvaliteten och tillgodose att nationella och regionala intressen får genomslag i den fysiska planeringen.

Utifrån förutsättningarna bedöms resultatet vara gott, även om en stor andel av det proaktiva utvecklingsarbetet har prioriterats bort för att hinna med ärendehandläggningen.

56