• No results found

Livsmedelskontroll, djurskydd, allmänna veterinära frågor

Avsnittet innehåller redovisningar och återrapporteringar enligt:

Uppgift/Uppdrag Källa till uppgift/uppdrag

3§ p2 Livsmedelskontroll, djurskydd, allmänna veterinära frågor samt ledning och samordning av åtgärder

mot djursjukdomar Länsstyrelseinstruktion

1D1 Kontrollplan för livsmedelskedjan Regleringsbrev

1D2 Kontroll av livsmedel och foder i primärproduktionen Regleringsbrev

Regleringsbrevsuppdrag som ska redovisas i särskild ordning finns listade i bilaga D.

Verksamhetens uppgifter, uppdrag och mål

Verksamhetsområdet kan delas in i områdena livsmedelskontroll, djurskydd, smittskydd, allmänna veterinära frågor, foder och animaliska biprodukter och tillsyn av hund och katt. Tillstånd och prövning, tillsyn och kontroll, samverkan och samordning samt information är de arbetsmetoder som används för genomförande av uppdragen.

Inom delområdet livsmedelskontroll genomförs bland annat kontroll riktad till verksamhetsutövare med primärproduktion av livsmedel samt revision av kommunal livsmedelskontroll.

Djurskyddsverksamheten omfattar planerade kontroller som anmälningskontroller, riktade både till verksamheter där djur ingår och till privatpersoner som håller djur. Även förprövning av djurstallar samt handläggning av tillståndsärenden ingår.

Delområdet smittskydd innehåller samverkans- och samordningsuppdrag kopplade till bland annat epizooti- och smittskyddslagens sjukdomar, hälsoövervakning samt kontroll av seminverksamhet.

Inom delområdet allmänna veterinära frågor bedrivs bland annat tillsyn av djurhälsopersonal, kontroll av läkemedel på gård samt kontroll av hästpass och avelsorganisationer.

Inom delområdet foder och animaliska biprodukter genomförs bland annat kontroll riktad till verksamhetsutövare med primärproduktion av foder samt till verksamheter där animaliska biprodukter hanteras.

Ärenden inom ramen för lagen om tillsyn av hund och katt är händelsestyrda och omfattar i allt väsentligt ärenden där hundar orsakat, eller riskerar att orsaka, skada.

Många av de nationella målen inom området framgår av Nationella kontrollplanen för livsmedelskedjan (NKP).

Samtliga myndigheter som verkar i livsmedelskedjan omfattas av NKPn och målen anger hur bland andra länsstyrelserna ska arbeta för att bidra till att de övergripande mål och uppdrag som fastställts av riksdag och regering. I NKPn finns mål för olika områden. För djurskydd finns bland andra mål beträffande riskbaserad kontroll, resurseffektivitet och effekt av kontroll, och service. För foder och livsmedel inom primärproduktionen finns bland andra mål beträffande kontroll av primärproduktion.

Sveriges nationella mål knyter an till flera av de globala målen i Agenda 2030. När Länsstyrelsen bidrar till att nationella mål får genomslag i länet bidrar vi också till genomförandet av Agenda 2030.

39

Verksamhetens resultat

Nyckeltal

Nyckeltal: Livsmedelskontroll, djurskydd, allmänna veterinära frågor (28) År 2021 År 2020 År 2019

Antal årsarbetskrafter totalt 12,2 11,8 12,0

Antal årsarbetskrafter kvinnor 9,1 8,4 8,8

Lämnade bidrag där Länsstyrelsen gör utbetalningen (tkr) 0 0 0

Förstärkning inom livsmedelskontrollen med tidsbestämd anställning har skett 2021, cirka 0,4 årsarbetskrafter.

Resultatindikatorer

I nedanstående tabell listar vi några relevanta indikatorer som är kopplade till länsstyrelsernas uppgifter, uppdrag och mål inom verksamhetsområdet.

Resultatindikator Mål Uppgift eller

uppdrag Källa Målvärde År 2021 År 2020 År 2019 Hur många normalkontroller (i förväg

planerade och riskbaserade kontroller) som har genomförts i förhållande till antalet inom tre månader (90 dagar)

Nationella

Den nationella kontrollplanen för primärproduktion infördes 2020, dessförinnan finns inga uppgifter om utfall.

Trots de påfrestningar pandemin medfört har de olika parametrarna legat på samma nivå som tidigare. Andelen kontrollerade objekt med livsmedelsproducerande djur baseras på det antal objekt som fanns i

djurskyddskontrollregistret vid ingången av år 2020. Detta beräkningssätt är förankrat med Jordbruksverket och utförs på samma sätt i hela landet. Det har sin bakgrund i att ett stort antal kontrollobjekt felaktigt har påförts länen i samband med införandet av krav på anläggningsregistrering i bestämmelserna om djurhälsa.

40

Länsstyrelsernas arbete med livsmedels- och foderkontroll (RB-uppdrag 1D2)

Inför verksamhetsåren 2020–2022 har länsstyrelserna tilldelats 10 miljoner per år i riktade medel för kontroll inom området primärproduktion av livsmedel och foder. Nationellt har målet satts att kontrollera 1 000 företag inom primärproduktionen. Länsstyrelserna ska utföra kontroller i primärproduktionen av livsmedel.

Livsmedelsverket gör ett riskbaserat urval av 1000 kontrollobjekt utifrån branscherna och fördelar ut per län.

Länsstyrelserna gör utifrån tilldelningen ett riskbaserat urval av företag inom respektive bransch i Primör för sitt län. Kontrollerna utförs utifrån framtagna branschspecifika checklistor. Efter utförd kontroll registreras resultatet i Primör. Under 2021 har registret över foderföretag flyttats från Jordbruksverket till Primör. Primör är

länsstyrelsernas IT-stöd för registrering av livsmedels- och foderföretag samt för registrering av kontroll.

Kontrollen innebär att företagare inom primärproduktionen blir uppmärksammade på krav som ställs inom produktionen. Kontrollen är viktig för att upprätthålla en produktion som ger säkra livsmedel och foder för människor och djur.

Det är mycket stor variation i hur många kontroller länen har gjort av de kontroller som de har tilldelats enligt den nationella kontrollplanen. Vissa län har kunnat utföra kontroller som normalt medan andra län har påverkats kraftigt av pandemin på olika sätt. En del län har fått avsätta personella resurser för pandemitillsynen och andra län har begränsat sina kontroller med hänsyn till smittspridning.

Flytten av foderregistret från Jordbruksverket har i stor omfattning inneburit ett omfattande arbete med

registervård då många företag har uppstått som dubbletter, både livsmedelsföretag och foderföretag. I samband med rättning av dubbletter har många län även gjort annan registervård. Tillförlitligheten i registret är begränsad och det är vanligt att företag som har upphört inte blivit avregistrerade. Flera län har prioriterat registervården framför utförande av kontroll för att på sikt få ett tillförlitligt register för uttag av kontrollgårdar.

Sammantaget har länsstyrelserna inte kunnat uppnå 1 000 kontroller för 2021 med anledning av pandemin och arbete med registervård av Primör.

Prestationer och effekter

Coronapandemin har medfört att delar av planerad samverkan med branscher och andra myndigheter har fått skjutas upp eller ställas in. Kontrollverksamheten har på det stora hela utförts enligt plan men fler kontroll- och tillsynsbesök än tidigare har genomförts i administrativ form.

Arbetet med tillsyn enligt den tillfälliga covid-19 lagen har samordnats av länsveterinär och tillsyn har utförts av länsveterinär och handläggare inom djurskydds- och livsmedelsområdet. Personal har rekryterats för att undvika undanträngningseffekter, men det har inte varit möjligt att förstärka länsveterinärområdet. Trots den belastning som coronapandemin inneburit under 2021 har Länsstyrelsen förmått genomföra absoluta merparten av kontrollverksamheten inom respektive verksamhetsområde.

Livsmedel

Kontroll inom det operativa målet för spannmålsproduktion har inte utförts, eftersom den produktion som bedrivs av länets fåtal aktörer bedömts vara så liten att den utgör en mycket låg risk för foder- och livsmedelssäkerheten.

Dock har provtagning av spannmål hos två verksamhetsutövare genomförts, inom ramen för det nationella projektet om aflatoxinförekomst. Inga spannmålskontroller har tilldelats enligt det nationella kontrolluttaget inom primärproduktion av livsmedel/foder. Alla kontroller som tilldelats genom den nationella kontrollplanens uttag förutom två har utförts. (21 av 23 tilldelade kontroller har utförts). Skälet till detta är det ökade beting enligt den tillfälliga covid-19 lagen samt tillsynsvägledning inom lagen om tillsyn av smittskydd på serveringsställen vid slutet av året, vilket sammanföll med den period när de två kvarstående kontrollerna hade planerats att utföras.

Tre fysiska kontroller samt elva administrativa kontroller av aktörer i tillägg till det nationella uttaget har utförts, så det totala antalet utförda kontroller i Västerbotten har alltså varit högre än det nationella uttaget. Ytterligare fem livsmedelsföretagare, uttagna på tvärvillkorskriterier har kontrollerats. Kontrollerna har medfört att aktörerna har uppmärksammats på brister i sin verksamhet och att bristerna har åtgärdats för att säkerställa att säkra

livsmedel når konsumenterna.

41

Två planerade revisioner av kommunernas livsmedelskontroll har utförts, båda digitalt. För att förbättra effekten av revisionerna har tidigare lämnade rekommendationer till sex kommuner följts upp administrativt under året. En kommun har avböjt revision under 2021. Revisionerna har bidragit till ökad livsmedelssäkerhet i och med att avvikelser i kontrollprocessen uppmärksammats så att kontrollen ska kunna utföras enhetligt och riskbaserat samt att avvikelser hittats och åtgärdats. Inga samverkansmöten med kommunernas livsmedelsinspektörer har kunnat genomföras under året, men detta bedöms inte ha någon effekt på kort sikt. De behöver dock återupptas i digital form under kommande år för att livsmedelskontrollen i länet även i fortsättningen ska kunna likriktas och för att vara ett tillfälle för samsynsövningar. Länsstyrelsen har initierat uppstart av ett nätverk för att motverka brott och fusk i livsmedelskedjan. Nätverket omfattar myndighetsaktörer i länet, tex kommuner, polis, länsstyrelsen, Livsmedelsverket samt åklagarkammare. Arbetet kommer att fortsätta under 2022.

Djurskydd

Fokus har legat på att utföra normalkontroll, framför allt av livsmedelsproducerande djur. De mål som rör de gemensamma resultatindikatorerna har uppfyllts. Kontroll av anmälningsärenden som bedömts som mindre allvarliga har utförts via telefon eller brev. Effekten har bedömts som god eftersom aktörerna i de flesta fall har åtgärdat bristerna efter kontakt. Uppföljning av brister har oftare än tidigare gjorts genom att aktörerna har fått skicka in bilder eller film i stället för ett fysiskt besök. Effekten av kontrollen har varit att djurhållare rättat bristerna. I de fall där det bedömts utsiktslöst att rättelse ska ske har djur omhändertagits och tio beslut om djurförbud har meddelats, vilket är fler än tidigare. Det är dock inte möjligt att bedöma om detta är tillfälligt eller en uppåtgående trend.

Tillfällen för förebyggande arbete riktat till olika aktörer har varit färre än normalt eftersom de flesta fysiska träffar ställts in som följd av pandemin. Dock har diverse olika träffar med branschen och andra aktörer hållits, till exempel samverkansmöten med Lantbrukarnas riksförbund och Norrmejerier. Föregående års

informationsutskick till draghundshållare har i år efterföljts av kontroll av verksamhetsutövare i den gruppen. Det kan konstateras att många har god djurhållning, medan andra inte har tagit till sig av informationen och heller inte anpassat sina verksamheter till gällande krav i lagstiftningen.

Handläggarna har haft ett brett utbildningsprogram under året för att förbättra branschkunskap, kunskap om lagstiftning och utförande av kontroll. Effekterna av detta är av mer subtil och långsiktig karaktär, men har uppskattats av handläggarna för att kunna föra en mer fördjupad diskussion med djurhållarna.

Djurhälsa och smittskydd

Länsstyrelsen har under året handlagt de ärenden som kommit in till myndigheten. Den planerade kontrollen har utförts enligt plan. Få brister har identifierats, och i förekommande fall åtgärdats. Smittskyddsläget uppfattas som gott, trots att sjukdomen Cronic Wasting Disease finns i länet och ett fall av metacillinresistent stafylococcus aureus (MRSA) konstaterats på häst.

Allmänna veterinära frågor

Tillsyn av cirka hälften av länets djurhälsopersonal har under året utförts administrativt eller fysiskt. Tillsynen har varit inriktad mot veterinärer och övrig djurhälsopersonal som till exempel hovslagare och legitimerade

djursjukskötare. Endast ett fåtal brister har noterats och djurhälsopersonalen har åtagit sig att åtgärda dessa.

Uppföljning kommer i huvudsak att göras under kommande år eller vid nästa ordinarie kontroll. De djurhållare vars läkemedelsbehandlingar har kontrollerats har i stort uppfyllt lagstiftningens krav och de mindre brister som uppmärksammats har snabbt rättats till, vilket säkerställer att livsmedel är säkra och att läkemedel används ansvarsfullt.

Foder

Kontroller och provtagningar av foder har genomförts i 18 verksamheter i den offentliga kontrollen och i sex verksamheter uttagna på tvärvillkorskriterier. Det är få brister i foderhanteringen hos dessa aktörer. Inom arbetsgruppen har diskussioner förts om hur riskuttag borde ske, för att få en större spridning av

verksamhetsgrenar även inom foderområdet, men någon slutsats har ännu inte dragits. Överföringen av

foderföretagarregistret från Jordbruksverket ledde till ett stort behov av registervård, vilken utförts i syfte att få ett mer korrekt register och därmed ett mer relevant kontrolluttag.

42 Animaliska biprodukter

Inga insatser annat än information och rådgivning till kommuner och allmänheten har gjorts under året, dels på grund av att det endast finns ett fåtal aktörer i länet och dels på grund av att andra områden prioriterats.

Tillsyn av smittskydd på serveringsställen

Ett flertal möten har arrangerats av Länsstyrelsen för länets kommuner i syfte att ge vägledning kring arbetet med tillsyn av smittskydd på serveringsställen. Arbetet, i kombination med regionala och nationella rekommendationer för coronapandemin, har fått effekten att antalet besökare på serveringsställen har minskat och att avståndet mellan sällskapen har ökat, vilket minskat risken för smittspridning i dessa miljöer. Kommunerna har vid samverkansmötena till exempel diskuterat bedömningar av vad som ska betraktas som avvikelse och vilka åtgärder som kan komma att behöva vidtas vid bristande efterlevnad. Vid mötena har även representanter från Region Västerbottens smittskyddsenhet deltagit, vilket har varit väldigt bra för att till exempel snabbt kunna utbyta information och för att få kvalificerad rådgivning från smittskyddsläkare.

Resultatbedömning Livsmedel

Resultatet bedöms som gott, trots att två kontroller inte kunde utföras, av skäl som nämnts tidigare. Registervård kommer fortsätta att vara viktigt för att kunna göra ett relevant kontrolluttag, så de resurser som lagts inom det området anser Länsstyrelsen vara väl använd tid. Även fortsättningsvis är det svårt att få aktörer att meddela Länsstyrelsen när de avslutat eller ändrat sin primärproduktion. Registret som utgör underlag för kontroll riskerar därmed att vara inaktuellt. Det kommer därför att även framöver vara mycket viktigt med kontinuerlig

registervård.

Revisionerna av kommunernas livsmedelskontroll anser Länsstyrelsen vara ett mycket bra verktyg för att hjälpa kommunerna att hålla i och utveckla sitt arbete. Resultatet av revisionerna varierar mellan kommunerna, vissa kommuner har kommit mycket långt, medan andra har betydande arbete kvar innan ett heltäckande

kontrollsystem finns på plats. Samarbetet mellan kommunerna behöver öka rent generellt, men det finns en risk att om en kommun som tagit sig an andra kommuners kontrolluppdrag inte klarar att utföra betinget, kan flera kommuner drabbas. Länsstyrelsen bedömer det egna arbetet med revisioner som utmärkt, då kommunerna arbetar aktivt med åtgärdsplaner och visar vilja till utveckling i linje med de rekommendationer Länsstyrelsen lämnat.

Djurskydd

Resultatet bedöms som utmärkt. Länsstyrelsen uppnår de nationella målen och målen enligt den regionala

kontrollplanen, eftersom fokus på normalkontroll har varit tydligt och väl förankrat i arbetsgruppen i kombination med en väl inarbetad modell för fördelning och planering av arbetet i sexveckorssprintar. Betryggande

smittskyddsåtgärder och god kommunikation kring dessa frågor har varit en framgångsfaktor, bedömer länsstyrelsen, både internt och i förhållande till djurhållarna.

Djurhälsa och smittskydd

Resultatet bedöms som gott. Länsstyrelsen har hanterat de inkomna ärendena och de situationer i behov av information och samverkan som uppstått under året.

Allmänna veterinära frågor

Helhetsbedömningen av områdets arbete bedöms som gott. När det gäller utförandet av administrativa kontroller har kontrollmetodiken utvecklats, men det finns ännu utrymme för förbättringar. Till exempel blir ett resonemang kring sparsam läkemedelsanvändning och förebyggande av antibiotikaresistens svårare att föra vid administrativ kontroll eftersom Länsstyrelsen inte har tillgång till journalsystem och liknande uppgifter när tillsynen inte sker på plats vid kliniken. Tillsyn av läkemedel på gård har delvis riktats mot samma aktörer som varit uttagna för primärproduktionskontroll och/eller har villkorad läkemedelsanvändning eftersom regelverken till viss del går in i varandra.

43 Foder

Resultatet bedöms som gott. För att få en bättre effekt av utförda kontroller av till exempel foderhygien och andra parametrar skulle sannolikt ett uttag som korrelerar till djurskyddskontrollens riskpoäng ge ett mer relevant uttag av objekt för kontroll. I de ärenden där det finns djurskyddsproblematik återfinns inte sällan avvikelser från foderregelverkens krav. Med ett annat sätt att ta ut objekt för kontroll inom foderområdet skulle resurserna riktas dit där de gör bäst nytta.

Animaliska biprodukter

Resultatet bedöms ha utvecklingsbehov. Länsstyrelsen behöver fortfarande mer vägledning från Jordbruksverket för att kunna utföra kontrollen riskbaserat.

Tillsyn av smittskydd på serveringsställen

Kommunerna rapporterar att efterlevnaden av bestämmelserna inom området har utvecklats under året, från att ha utvecklingsbehov till att vara utmärkt. I vilken mån Länsstyrelsens tillsynsvägledning har bidragit till detta är svårbedömt, men kommunerna och Region Västerbotten har deltagit i mycket hög grad vid mötena, vilket har uppskattats av alla parter. Vid vissa av mötena har även Polismyndigheten bjudits in och deltagit, vilket har varit konstruktivt eftersom vissa av tillsynsobjekten sammanfaller. Sammantaget bedöms effekten som utmärkt.

44