• No results found

Naturvård och miljöskydd

Avsnittet innehåller redovisningar och återrapporteringar enligt:

Uppgift/Uppdrag Källa till uppgift/uppdrag

3§ p9 Naturvård, samt miljö- och hälsoskydd Länsstyrelseinstruktion

6§ Verka för att det generationsmål för miljöarbetet och de miljökvalitetsmål som riksdagen har fastställt nås

och ska vid behov föreslå åtgärder för miljöarbetets utveckling Länsstyrelseinstruktion

14§ Miljöprövningsdelegation Länsstyrelseinstruktion

15§ Vattendelegation Länsstyrelseinstruktion

19§ Fjälldelegation Länsstyrelseinstruktion

1A4 Handlingsplan för grön infrastruktur Regleringsbrev

1A6 Förorenade områden Regleringsbrev

1A7 Cirkulär ekonomi Regleringsbrev

1A8 Bevarandeplaner Natura 2000-områden Regleringsbrev

1A9 Nationella planen för moderna miljövillkor Regleringsbrev

1B3 Invasiva främmande arter Regleringsbrev

1B4 Naturvård, artbevarande m.m. Regleringsbrev

1D4 En hållbar rennäring och en gynnsambevarandestatus för stora rovdjur Regleringsbrev

Regleringsbrevsuppdrag som ska redovisas i särskild ordning finns listade i bilaga D.

Verksamhetens uppgifter, uppdrag och mål

Nedanstående punkter sammanfattar delar av uppgifterna och uppdragen inom verksamhetsområdet.

• Samordna det regionala miljömålsarbetet, utarbeta åtgärdsprogram samt följa upp och redovisa det regionala läget för miljömålen. Utarbeta miljöövervakningsprogram och genomföra miljöövervakning.

• Samordna och stimulera arbetet med de nationella friluftslivsmålen samt samordna, stimulera och lämna bidrag till lokala naturvårdssatsningar och vattenvårdsprojekt.

• Skydda områden och arter genom kunskapsuppbyggnad, informationsspridning, samverkan, bekämpning av invasiva främmande arter, beslut om områdesskydd samt utarbetande av förvaltningsplaner och

åtgärdsprogram.

• Bevara och förvalta naturvärden i skyddade områden samt stimulera och underlätta för friluftslivets nyttjande genom information, anläggningar och leder.

• Besluta om tillstånd och dispenser avseende naturskydd, skydd för djur och växtarter, terrängkörning och vilthägn samt ansvara för samråd enligt 12 kap 6 § miljöbalken. Ansvara för tillsyn av områdesskydd, 12:6-samråd, dispenser och tillstånd, skydd av djur, inklusive rovdjur, och växtarter, terrängkörning och vilthägn.

• Ansvara för prövning och tillsyn av vattenverksamhet och markavvattning, genomföra utredningar om allmänt fiskeintresse samt utarbeta regionala vattenförsörjningsplaner och medverka till beslut om

vattenskyddsområden.

• Genom de fem vattenmyndigheterna samordna vattenförvaltningsarbetet samt utarbeta och besluta om förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vatten i respektive vattendistrikt.

• Ansvara för samråd, yttranden och tillstånd gällande mineralfyndigheter, miljöfarlig verksamhet, kemiska produkter och avfall.

• Planera och genomföra tillsyn, granska miljörapporter och besluta om miljösanktionsavgifter och åtalsanmälan avseende miljöfarlig verksamhet, kemiska produkter och avfall. Planera och genomföra tillsyn av

gränsöverskridande avfallstransporter. Samordna, följa upp och utvärdera kommunernas tillsynsverksamhet inom miljö- och hälsoskydd.

• Kartlägga, undersöka, utreda och riskklassa förorenade områden. Regional samordning och tillsynsvägledning.

Vidareförmedling av statliga bidrag för undersökning och sanering.

• Genomföra restaurering av försurade, näringsrika och värdefulla vatten.

• Ansvara för tillsynsvägledning inom naturvård, vattenverksamhet och miljöskydd.

74

Generationsmålet är det övergripande målet för miljöpolitiken och beskriver att vi till nästa generation ska lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser. De 16 miljökvalitetsmålen beskriver det tillstånd i den svenska miljön som miljöarbetet ska leda till.

Utöver miljömålen och dess preciseringar är nedanstående nationella mål av väsentlig betydelse för länsstyrelsernas miljöarbete:

• Senast 2015 ska alla miljöfarliga verksamheter med äldre tillstånd enligt miljöskyddslagen vara omprövade enligt miljöbalken.

• Tillsyn ska ske i sådan omfattning att den bidrar till att regelefterlevnaden överlag är god och att alla inkommande ärenden handläggs med tillfredsställande kvalitet.

• En effektiv och enhetlig miljötillsyn är avgörande för att säkerställa att en hållbar utveckling främjas, som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö.

• Tillsynsvägledande myndigheter ska aktivt verka för samordning och samverkan i frågor om tillsynsvägledning. Länsstyrelserna ska ge tillsynsvägledning i länet.

• Det övergripande målet för friluftslivspolitiken är att stödja människors möjligheter att vistas i naturen och utöva friluftsliv med allemansrätten som grund.

• Samtliga omprövningar av vattenkraft ska genomföras under en 20-årsperiod räknat från 2022.

Miljömålen är också centrala för att visa vägen mot en hållbar utveckling och för att nå den miljömässiga delen av Agenda 2030. När Länsstyrelsen bidrar till att nationella mål får genomslag i länet bidrar vi också till

genomförandet av Agenda 2030.

Verksamhetens resultat

Nyckeltal

Nyckeltal: Naturvård och miljöskydd (50–58) År 2021 År 2020 År 2019

Antal årsarbetskrafter totalt 129,2 117,1 109,5

Antal årsarbetskrafter kvinnor 62,6 53,3 48,7

Antal årsarbetskrafter män 66,6 63,8 60,8

Antal ärenden, inkomna och upprättade 3 223 3 080 3 028

Antal beslutade ärenden 3 046 3 057 3 073

Antal ej beslutade ärenden äldre än två år 116 86 116

Verksamhetskostnad inkl. OH (tkr) 192 341 170 889 152 123 Lämnade bidrag där Länsstyrelsen gör utbetalningen (tkr) 122 817 48 440 65 082

I tabellen syns en tydlig ökning av lämnade bidrag från länsstyrelsen. Detta beror på ökningar inom flera

områden. Dels har Länsstyrelsen i Västerbotten haft det nationella uppdraget att dela ut bidrag till naturnära jobb.

Dels har bidragsutbetalningarna för att efterbehandla förorenade områden ökat eftersom ett stort efterbehandlingsprojekt i länet kommit in i åtgärdsfas och dessutom har länsstyrelsen genomfört flera restaureringsåtgärder av vattendrag 2021.

Resultatindikatorer

Länsstyrelserna har omfattande uppgifter och uppdrag inom verksamhetsområdet. Indikatorerna i tabellen nedan är framtagna för att i årsredovisningen följa upp relevanta nationella mål inom naturvård och miljöskydd.

Indikatorerna i tabellen har tydliga kopplingar till länsstyrelsernas uppdrag och bidrar till att ge information av väsentlig betydelse till regeringen.

75

Resultatindikator Mål Uppgift eller uppdrag Källa Målvärde År 2021 År 2020 År 2019 Antal miljöfarliga

Varav skog Levande skogar, Ett rikt växt- och djurliv

Varav våtmark/myr Myllrande våtmarker, Ett rikt växt- och djurliv

Verka för att miljömålen 2) Utdrag från Naturvårdsverkets ärendesystem

Utfallet av resultatindikatorerna om tillkommande areal skyddad natur skiljer sig mellan åren 2019–2021 på olika sätt:

• För tillkommande areal skyddad skog, sötvatten och våtmarker är siffrorna högre för 2019 jämfört senare år.

Det beror till stora delar på att Länsstyrelsen under flera år arbetat för att minska ärendebalanserna för beslut om skydd av värdefulla naturområden. Under 2019 fanns det fortfarande en större mängd sen tidigare

färdiginlösta områden, som beslutades under 2019. Under 2020 och 2021 är ärendebalanserna mindre vilket har inneburit att det fattats något färre beslut. Orsaken till det är att reservatsprocessen är komplex och att

förhandling om ersättning är beroende av många faktorer som är svåra att styra över. Det behövs tid och medel för att lösa in fastigheter. Det kan ta flera år att lösa in samtliga fastigheter inom ett och samma reservatsobjekt.

Länsstyrelsen fattar bara beslut om samtliga ingående fastigheter är ersatta.

• Under 2021 fattades beslut om ett marint naturreservat med en stor areal hav. Skydd av marina miljöer har också givits hög prioritet i länsstyrelsernas regleringsbrev under ett antal år.

Länsstyrelsernas gemensamma arbete med miljömålen (RUS)

Regional Utveckling och Samverkan i miljömålssystemet (RUS) är samverkansorgan för det regionala miljömålsarbetet. Utifrån visionen, att miljömålen är uppnådda genom samverkan och effektiva insatser som förverkligar Agenda 2030, bidrar RUS till en tydligare uppföljning av miljömålen och till att åtgärdsarbetet intensifieras och följs upp. Vidare förstärker och tydliggör RUS länkarna mellan nationell, regional och lokal nivå i miljömålsarbetet.

76

Exempel på väsentliga insatser under året är:

• Samordning och utveckling av miljömålsuppföljningen och insatser inom miljöinformationsförsörjning.

• Projekt inom olika sakområden, särskilt strategisk samhällsplanering, målkonflikter synergier skog, cirkulär ekonomi, länstransportplanering och hållbar konsumtion.

• Vägledning åtgärdsprogram, miljömålsintegrering och genomförande av förändringsledningskurser för olika verksamheter. Fortsatt implementering av uppföljningsverktyget Åtgärdswebb för miljömålen.

• Samordning av arbetet i Miljömålsrådet och med Agenda 2030.

• Kommunnätverk med vägledning och workshop om näringslivets miljömålsarbete.

• Medarrangör av digitala miljömålsdagar och två regionala miljömålskonferenser.

Flera av insatserna sker i samverkan med LEKS (länsstyrelsernas energi- och klimatsamordning) och olika chefsnätverk. Bedömningen är att resultatet är gott och i allt väsentligt uppnår uppsatta mål för 2019–2021.

Prestationer och effekter

Miljömål

Den årliga regionala utvärderingen av miljömålen har genomförts under hösten. Utvärderingen bygger på ett omfattande samråd inom Länsstyrelsen men har även inkluderat kontakt med kommuner och sakkunniga utanför myndigheten.

Under 2021 har också Generationsmålet analyserats utifrån de sju strecksatser som förtydligar målets innebörd och vad miljöpolitiken ska fokusera på. Resultatet av analysen indikerar en samhällsomställning som är på rätt väg för de delar av Generationsmålet som handlar om andelen förnybar energi och investeringar i ny teknik för en cirkulär ekonomi. Inriktningen för ekosystemtjänster och natur- och kulturmiljö utvecklas däremot inte i rätt riktning. För de 13 miljömål som bedöms på regional nivå är målen Grundvatten av god kvalitet, Ingen

övergödning, samt Storslagen fjällmiljö nära att nås. En positiv utveckling ses också för God bebyggd miljö och Levande sjöar och vattendrag. Det sker många bra åtgärder inom de övriga åtta målen, men de bedöms inte kunna nås till 2030 med nu beslutade styrmedel och pågående åtgärder.

Under året har fokus legat på att implementera det regionala åtgärdsprogrammet för miljömålen hos Västerbottens kommunledningar och politiker. Intresset för miljömål och hållbar utveckling är stort i kommunerna och

åtgärdsprogrammet upplevs som ett bra och användbart stöd i fortsatta prioriteringar av åtgärder i kommunerna.

En effekt av arbetet med åtgärdsprogrammet är att ett kommunalt nätverk bildats i Västerbotten. På grund av coronapandemin har samtliga träffar genomförts kommunvis och digitalt.

Under årets SEE-Hållbarhetsvecka anordnades 74 aktiviteter vid 179 olika tillfällen på flera platser i länet. Under veckan arrangerade Länsstyrelsen Västerbotten webbinariet Hållbara värdekedjor, cirkulär ekonomi, plast och skräp, där cirka 30 deltagare deltog. Seminariet var mycket uppskattat och startskott till ett nätverk och fortsatt arbete med cirkulär ekonomi i Västerbottens län.

Länsstyrelsen Västerbotten har arbetat med olika digitala kanaler under året. Exempel på sådana kanaler är webbsida, sociala medier, nyhetsbrev och en ”Storymap” för att öka kunskapen om, och sprida arbetet för, miljömålen och hållbar utveckling. Nyhetsbrevet Hållbara Västerbotten har skickats ut fyra gånger med fokus på att lyfta goda exempel från länets företag, kommuner och organisationer för att därigenom sprida dessa, samt inspirera till fler åtgärder och öka kunskapen om miljömålen och hållbar utveckling. Resultatet av den regionala miljömålsuppföljningen har kommunicerats som en nyhet på webben och i sociala medier.

Sammantaget förväntas nämnda kommunikationsinsatser öka den regionala kunskapen om miljömålen, vilka åtgärder som görs i länet men även om det fortsatt stora behovet av åtgärder.

Länsstyrelsen har en tvärsektoriell intern samverkan mellan miljömål, klimat och Agenda 2030 som skapar möjlighet till att integrera verksamheten, både strategiskt och i specifika ärenden. Det underlättar genomförandet av Agenda 2030 på regional nivå, men även arbetet med andra uppdrag som kräver tvärsektoriell samverkan, som till exempel arbetet med cirkulär ekonomi.

77 Tillstånd och prövning

Västerbotten är en av de större miljöprövningsdelegationerna, räknat till både inkommande och antal beslutade ärenden - även om antalet beslutade ärenden i miljöprövningsdelegationen 2021 är lägre än föregående år. Det kan noteras att antalet hela täktprövningar och ärenden gällande övrig miljöfarlig verksamhet minskar. För vindkraft är det jämförbara siffror med föregående år. Ärendebalansen i MPD ökar från ca 50 öppna ärenden i början av 2021 till ca 70 i slutet av året. Det beror sannolikt på hög personalomsättning.

Beslut i Miljöprövningsdelegationen 2021 2020 2019 2018 2017

Tillstånd för täktverksamhet 10 16 28 20 20

Tillstånd för vindkraft 2 2 2 3 3

Tillstånd för övrig miljöfarlig verksamhet 3 10 8 11 10

Villkorsändring och prövotidsavgöranden 13 22 4 10 17

Övrigt 31 10 38 36 20

Totalt antal beslut 59 60 80 80 70

Tabellen visar en sammanställning av de beslut som fattats i Miljöprövningsdelegationen i Västerbotten

Det pågår fortsatt många prövningar av så kallade A-verksamheter i Mark- och miljödomstolen i länet, något som är avgörande för flertalet investeringar. Bland annat kan nämnas att Northvolt under året har sökt tillstånd att bygga en anläggning för återvinning vid sin batterifabrik i Skellefteå. Flera kringverksamheter söker också tillstånd i anslutning till Northvolt. Prövningsärenden kopplade till Norrbotniabanan har även börjat komma in, vilket skapar utmaningar att kunna prioritera bland dem inom befintliga resurser.

Det pågår 17 tillståndsprövningar av vattenverksamheter i Mark- och miljödomstolen. Värt att nämna är tillståndsprövningar kopplade till utökningen av verksamheten vid hamnarna i Skellefteå och Umeå, vilka är av betydelse för regionens utveckling. Under året har domstolen gett tillstånd till utökning av två vattenkraftverk i Skellefteälven och ytterligare en ansökan ligger inne för prövning.

78 Tillsyn och kontroll

Tillsynen kan omfatta hela områden och/eller avgränsade objekt. I tabellen nedan framgår antalet

miljötillsynsobjekt inom aktuella områden, där Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet. Med tillsynsinsatser menas besök på plats och möten med verksamhetsutövaren.

Tillsynsområde Antal objekt Tillsynsinsatser

2021

Miljöfarlig verksamhet (exklusive täkter och vindkraft) 41 50

Vindkraft 26 4

Seveso (6 på högre nivå och 40 på lägre nivå) 46 7

Tillståndspliktiga täkter 68 15

Förorenade områden (Riskklass 1 och 2) 41 12

Dammsäkerhet (Konsekvensklass A, B och C) 51 9

Vattenskyddsområden 113 11

Vattenverksamhet (exklusive markavvattningsföretag) 1 276 21

Torvtäkter 4 0

Tabell över tillsynsområden och antal tillsynsobjekt, 2021.

Tillsynsinsatser vad gäller miljöfarlig verksamhet (exklusive täkt och vindkraft) har utförts enligt tillsynsplanen.

Positivt är att tillsynen har kunnat utföras på ett bra sätt, både digitalt och även fysiskt på plats när läget med pandemin har tillåtit det. Antalet tillsynsinsatser har ökat från 39 insatser under 2020 till 50 insatser under 2021.

Mycket tillsynstid har lagts på Northvolt där det pågår stor aktivitet med byggnationer och förberedande tester av anläggningen, vilket resulterat i många anmälningsärenden och tillsynsfrågor. Länsstyrelsen Västerbotten har också lagt en hel del tid på att sätta sig in i tre nya tillsynsobjekt som övertogs från Skellefteå kommun i början av 2021. Överlag har det under året lagts mycket tid på tillsynsobjekt som ligger inne för prövning, samt på

deltagande vid flertalet samråd i samband med prövning av nya kommande tillsynsobjekt.

Mycket tillsynstid har under året lagts på tillsyn av vindkraftsparker under uppbyggnad. Under 2021 har

installation av turbiner pågått vid sex vindkraftparker. Länsstyrelsen har med anledning av pandemin arbetat med alternativa metoder till platsbesök, såsom digitala möten, vilket gör att insatserna inte finns med i statistiken. Tre olyckor har inträffat, vilket resulterat i att mycket tid dessutom lagts på händelsestyrd tillsyn av vindkraft.

Inom naturtillsyn har fem dispenser kontrollerats enligt planen för år 2021. Resultatet från tillsynen visar att verksamhetsutövarna i hög utsträckning efterlever villkoren i Länsstyrelsens beslut. Därutöver har Länsstyrelsen Västerbotten hanterat fem inkomna tips om överträdelser i länets naturreservat. Resultatet av detta är att

Länsstyrelsen tagit beslut om ett föreläggande om rättelse, samt polisanmält fyra överträdelser inom naturreservat.

Tillsynsvägledning

Uppföljning och utvärdering av miljöbalkstillsyn har gjorts i två kommuner under 2021. Resultat från den kommunenkät som gjordes under 2020 har legat till grund för prioritering.

Miljödagar genomfördes i maj i digital form. Två halvdagar fylldes med bland annat vägledning om hållbara förelägganden, information om aktuella rättsliga avgöranden och aktuella frågeställningar inom avfallsområdet och förorenade områden.

Digitalt tillsynsvägledningsmöte för kommunerna har genomförts angående VISS (VattenInformationsSystem Sverige) och enskilda avlopp. En digital tillsynsvägledningsträff hölls också under hösten för ett antal

inlandskommuner som framfört önskemål om vägledning inom avfallsområdet.

Samtliga kommuner inom Norrlänsamverkan för tillsynsvägledning för förorenade områden har bjudits in till två digitala vägledningsträffar - Klassning av massor in situ, som arrangerades av Länsstyrelsen Västerbotten, samt Tillsynsmyndighetens roll i bidragsobjekt, arrangerat av Länsstyrelsen Norrbotten. Utöver detta har länets

kommuner erbjudits att delta på Mälarlänsutbildningen, som i år hade fokus på att utreda ansvar, samverkan inom kommuner och ett mer strategiskt arbete.

79 Skydd av värdefull natur

Länsstyrelsen har under året vid ett flertal tillfällen träffat Skogsstyrelsen, Statens fastighetsverk, samtliga större skogsbolag och även representanter för Västerbottens allmänningsskogar, där parterna diskuterat och planerat ansvarsfördelningen för bevarandet av värdefulla skogar och samordningen mellan formellt och frivilligt skydd.

Samverkan med skogsbolagen har också skett kring värdetrakter och behovet av samplanering och gemensamma insatser utifrån ett Grön infrastruktur-perspektiv.

Samverkan har bland annat resulterat i överenskommelser om att 2,3 kvadratmil fjällnära allmänningsskogar, till ett värde av ca 430 miljoner kronor, ska skyddas som naturreservat.

Länsstyrelsen Västerbotten har vidare bistått Lycksele kommun i dess arbete med att bilda ett kommunalt naturreservat.

Under året har Länsstyrelsen fattat fyra beslut om bildande av naturreservat, omfattande totalt 4850 hektar, varav ca 430 hektar är produktiv skogsmark. Det absolut största området, Kinnbäcksfjärden, är huvudsakligen ett marint naturreservat - två områden har huvudsyftet att bevara värdefulla våtmarker och ett har skyddats främst för att bevara värdefulla naturskogar. Ett av besluten är en utökning av ett befintligt naturreservat.

Länsstyrelsen har tecknat 85 separata avtal om markersättning till ett värde av nästan 140 miljoner kronor med berörda markägare inom cirka 30 olika framtida naturreservat.

Länsstyrelsen har inventerat potentiellt skyddsvärda skogar i länet. Totalt inventerades 40 områden med en areal på 8 173 hektar. Lite drygt 50 procent av de inventerade områdena bedömdes hysa höga naturvärden.

Sammantaget har inventeringen resulterat i att 32 skyddsvärda områden med en areal på 4190 hektar identifierats.

Resultatet av inventeringen kompletterar befintliga kunskaper och skapar ett bättre underlag för rumslig

geografisk planering och strategisk optimering av skogsskyddet. Vidare utgör inventeringen ett viktigt underlag i den pågående dialogen med skogsbrukets aktörer för att på ett bra sätt kunna koordinera formellt skydd och frivilliga avsättningar.

Länsstyrelsen Västerbotten har under året hanterat över 270 avverkningsanmälningar som berört områden med höga eller potentiellt höga naturvärden som länsstyrelsen har kännedom om. Handläggningen av ärendena har inneburit att länsstyrelsen bedömt den planerade avverkningens påverkan på området, samt gjort en bedömning av om området är aktuellt för reservatsbildning eller annat alternativt skydd. Handläggningen har resulterat i en dialoginriktad process med markägare och ibland även Skogsstyrelsen om ett bevarande av naturvärden för ett stort antal områden. De flesta avverkningsanmälningar av skyddsvärda skogar har dock inte kunnat lyftas in i områdesskyddet på grund av tids- och resursbrist, vilket fått till följd att skyddsvärda skogar har avverkats.

Länsstyrelsen har, tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten och övriga länsstyrelser runt Bottniska viken, tagit fram en plan för marint skydd i Bottniska viken. I den framgår vad som ska skyddas, hur mycket som ska skyddas, samt vilka mål för regleringar som krävs för att uppnå ett sammanhängande, representativt och funktionellt nätverk av marina skyddade områden.

Förvaltning av skyddad natur och statliga leder

Inom förvaltningen av skyddade områden och statliga leder har två långleder färdigställts 2021 – Lapplandsleden och Urskogsleden. Lapplandsleden är en 19 mil lång skid- och vandringsled som binder samman sträckan mellan Borgafjäll och Hemavan. Fyra övernattningsstugor finns efter sträckan. Urskogleden är en fem mil lång led som går genom fjällnära urskog. Längs leden finns tre övernattningsstugor. Ett annat ledarbete som färdigställts under 2021 är upprustningen av det statliga ledsystemet, ett arbete som har pågått under cirka fem år.

Den särskilda satsningen på våtmarksrestaurering inom skyddade områden har fortsatt. Effekten av detta blir att den biologiska mångfalden ökas, utsläpp av växthusgaser minskas och vattenflöden blir jämnare. I tabellen nedan visas en summering av senaste årens genomförda åtgärder.

80 Längd åtgärdat dike (m) Areal restaurerad mark (ha)

2017 415 1,6

2018 4 257 61

2019 3 577 27

2020 6 830 74

2021 11 655 92

Totalt 26 734 255,6

En tydlig gräns till ett skyddat område leder till att risken för överträdelser minskar markant och områdets värden säkras för framtiden. 650 km gräns har markerats och röjts under året.

För att öka den biologiska mångfalden i våra skyddade områden har skötsel av naturtyper genomförts. I tabellen nedan finns en sammanfattning.

Åtgärd Areal (ha)

Brandefterliknande åtgärder 110

Floragynnade åtgärder 5

Lövgynnande åtgärder 230

Naturvårdsbränning 39

Sanering främmande trädslag 3

Hävd av ängsmark 8

Friluftsliv

Länsstyrelsen har i regeringsuppdrag att leda det regionala samordnings- och utvecklingsarbetet för de tio nationella målen för friluftsliv. Under 2021 har myndigheten genomfört insatser inom tre huvudområden:

aktiviteter i det nationella projektet Friluftslivets år 2021, strategiskt arbete för att bemöta det kraftigt ökade intresset för att vara ute i naturen, samt långsiktigt engagemang för att stötta planering och utveckling av hållbart

aktiviteter i det nationella projektet Friluftslivets år 2021, strategiskt arbete för att bemöta det kraftigt ökade intresset för att vara ute i naturen, samt långsiktigt engagemang för att stötta planering och utveckling av hållbart