• No results found

”det första steget är det utan jämförelse viktigaste, annars blir det inga fler ...”

På vissa ställen vid vissa tider är biltrafiken oerhört intensiv. Mölndals luft- och trafikrum måste helt enkelt förändras. Men ingenting sker av sig själv och ingenting blir bättre av att tvingas fram. Därför valde Mölndal att gå den mjuka vägen.

I ett brett upplagt samarbete mellan kommun och näringsliv har man tagit de första stegen i ett långsiktigt tankearbete som ska leda till att fler tänker över sina vanor och blir flexiblare i sitt ressätt. Mölndal vill göra staden till en plats där man självklart tänker modernt och rör sig i takt med tiden, för framtidens skull. Så här gick det till:

”Ett av målen var att inte bli betraktade som bilfientliga.”

2001 startades i Mölndal en diskussion som tog sitt avstamp ur kunskaperna om dålig luft-kvalitet och svårigheterna att hantera en ökad biltrafik. Efter samtal med representanter från företagen AstraZeneca och Klippan började en projektidé ta gestalt. År 2003 tog kom-munstyrelsen ett beslut om att genomföra projektet RAM, Resvanor till och från Arbetsplatser i Mölndal. Ett tiotal arbetsplatser deltog och projektets syfte var att under tre år fokusera på nytänkande kring vardagsresor och att på sikt förändra intentioner och attityder.

En projektledare anställdes. Man valde en person från näringslivet med brinnande in-tresse för samhällsutvecklingsfrågor och erfarenhet av att arbeta med både näringsliv och kommun. Projektledaren skulle uppfattas som en gemensam resurs och inte tillhöra någons ”sida”. Politikernas och näringslivets engagemang och förändringsvilja blev därmed både

utmaning och potential.

Första steget blev att förankra projektidén och skapa tillit hos alla parter. Projektledare Ny Dinau besökte företag, talade för RAM men ställde också krav: Kan ni vara med? Har ni pengar? Kan ni prioritera frågan? Kan ni satsa tid? Kan ni vara med och ta det ansvar som framtiden kräver? För att lägga grunden till den kommande samverkan fördes det affärs-samtal och förhandlades med samhällsnyttan som insats.

Målet med förankringen var att få fram en gemensam viljeyttring. Det tog nära fyra månader att bli överens om en och samma formulering, tvärs över kultur- och bransch-gränser. Viljan var tydlig; ”öka utnyttjandet av andra ressätt än egen bil” och att ”minska problemen med trängsel, buller och miljö- och hälsoskadliga utsläpp från biltrafiken och ändra resmönster”. Ett annat mål var att inte bli betraktade som bilfientliga.

Arbetet inför en omfattande resvaneundersökning drogs igång så snart avsiktsförklaringen var påskriven och de finansiella aktörerna gått in och kompletterat budgeten. Investeringarna i projektet – från Mölndals stad, Vägverket Region Väst och Västra Götalandsregionen – uppgick till 3, 8 miljoner kronor, plus all egen tid som de medverkande investerade under projekttiden.

Värderingar och livsstilar blev ledorden i undersökningen. I ett tidigt skede kontaktades Bi Puranen, välkänd forskare med lång erfarenhet av värdegrundsstudier – ett val som inspirerade och ingav respekt. Studien kom att bottna i människors livsstilar, preferenser och värderingar, för att djupare belysa vad som styr resvanorna. Till stor del skulle studien arbeta med öppna frågor vilket innebar att man valde forskningens väg – den som man inte

”det skulle skapas något som ger bestående effekter, något som inte går att negligera.”

2002 Förstudie runt mobilitets-frågorna och förslag om att genomföra ett projekt okt 2003 kommunstyrelsen i

Mölndal beslutar att genomföra RAM-projektet juni 2004 projektledare anställs och

förankringsarbetet tar sin början

okt 2004 Avsiktsförklaring på remiss jan 2005 Avsiktsförklaringen skrivs

under

jan 2005 intervjuteamet sätts sam-man och utbildas för sin uppgift

febr 2005 Forskningsstudien inleds juli 2005 intervjuteamet avslutar och

analysarbetet tar vid jan 2006 Rapporten presenteras febr 2006 Nätverksmöten inleds april 2006 Studien resulterar i en

åtgärdsplan

maj 2006 populärversion av studien ges ut: ”värderingar, stilar och resvanor” maj 2007 Slutrapport RAM-projektet sept 2007 Mölndals politiker fattar

beslut om framtiden vAd HäNdE NäR?

Frågor och behov radade upp sig. Många beslut behövde fattas när Stadshuset under en period blev bas för forskningsstudien. En tydlig effekt var att många personer från fö-retag och kommun blev involverade, vilket i sin tur gjorde projektet tydligare för ännu fler. Till studien formulerades hundratals frågor – både besvärliga, närgångna, nyfikna och allmänna – som syftade till att få fram kunskap om varför varje individ väljer att resa på sitt speciella sätt. Djupintervjuer skulle komplettera enkäten och åtta utåtriktade personer, med god kännedom om Mölndal, rekryterades bland yngre arbetssökande i samarbete med arbetsförmedlingen.

Intervjugruppen utbildades i intervjuteknik av Bi Puranen och hennes kollegor, och säljtränades för att vid möten på företagen sprida enkäter och budskapet om varför och till vilken nytta var och en borde medverka i studien. Totalt gjorde teamet ett hundratal intervjuer med varierande intervjutid på mellan fyrtiofem minuter och tre timmar. 2 300 anställda valde att vara med och svara på det försvarliga antalet frågor. Flertalet fyllde i enkäten på arbetstid.

Bearbetningen av inkommande enkätsvar och leveranser till forskningscentret i Stock-holm kom att kräva minutiös datasäkerhet och nya rutiner.

Studien resulterade i en unik kunskapsbank: i Mölndal vet man varför människor inom det undersökta området reser på det ena eller det andra sättet. Tre segment av resenä-rer utkristalliserades: Komfortare, Flexibilister och GCK:are. Den nya kunskapen och den ökade förståelsen för sammanhang, samband och mekanismer bakom resandet fungerar därmed som ett tydligt beslutsunderlag för politiker, planerare, trafikingenjörer och före-tagsledningar. För ska man få bättre luft, på grund av att människor ändrar sina resvanor, måste också samhället bli bättre på att möta och stödja Flexibilisten genom att fatta rätt beslut. Föreslår man att människor ska cykla mer, så måste man också se till att det finns bra vägar att cykla på. Stadsplanerare borde kanske gynna gående lite mer. Möjligen be-hövs det fler attraktiva bostadsområden närmare arbetsplatserna. Och kanske är det så att man kan öka det kollektiva resandet genom att skapa en attraktivare kollektivtrafik. Ur Bi Puranens korta konklusion av den stora studien ”trots att medvetenheten om riskerna för det egna livet och den skadliga effekt som biltrafiken har på miljön, så väger ändå en attraktiv boendemiljö tyngre än lång restid till arbetet, miljöhänsyn och risker” kan man utläsa en rad påverkande faktorer och värderingar.

koMFoRtARE använder bilen för alla resor till och från arbetet och uppger att de inte är flexibla i sitt val av färdmedel. orsaker-na är praktiska omständigheter, invanda mönster och värde-ringar som också avspeglas i in-ställningen till andra färdmedel. FlExiBiliStER är personer med egen eller tillgång till bil och som anpassar sitt val av färdmedel efter situationen. Flexibilisterna kör i varierande utsträckning bil till och från arbetet men cyklar, går eller använder kollektivtrafiken vid de tillfällen då det är möjligt. gck:are (gå, cykla, kollektivt) är personer som huvudsakligen tar sig fram till fots, cyklar eller använder kollektivtrafiken till och från arbetet. detta segment har i jämförelse med de andra segmenten en högre andel per-soner under 30 år.

tRE SoRtERS RESENäRER En annan konsekvens av studien och alla möten blev – förväntan. Förväntan på att något skulle kunna förändras – inte utifrån regler och tvång utan ur de nya kunskaperna och insikterna. Men fortfarande visste ingen exakt hur. RAM-nätverket började träffas, och i samband med deras möten producerades en praktisk åtgärdslista, baserad på resultat och kunskaper från studien. När de mer konkreta åtgärderna kom på tal blev det nödvändigt med en ny runda förankringsarbete. Nu fanns inte längre någon finansiering och det uppstod osäkerhet om vart arbetet var på väg. Ett mönster som ofta upprepar sig när vi rör oss i det okända, är att vi vill veta mer innan vi säger ja – för säkerhets skull vill vi helst veta allt.

Nätverket hade tre tydliga gemensamma nämnare: Man önskade bra lösningar på hur man tar sig till och från jobbet utan att alltid ta sin bil. Man ville ha närmare samarbete med kommunen i fler frågor än resande. Man hade nått insikten att man får mer gjort när man arbetar tillsammans.

Det finns en stor respekt för klimatfrågan i nätverket och Al Gores film En obekväm

sanning hittade snabbt en stor publik där. Med andra ord har timingen varit en god och

avgörande medspelare till RAM, och media en stor tillgång.

RAM-processen har gått från mobilisering och forskningsstudie till åtgärder i den fysiska verkligheten. Några företag har kommit längre än andra i att utveckla tjänster och service på arbetsplatserna. Personalen kan exempelvis träna yoga, låna cykel, få sina skjortor strukna, nyttja bilpool, få paket hämtade eller sin cykel reparerad; en blandad mix av möjligheter och utförda ärenden som fungerar som ett stöd för privatlivet. Med mindre stress och färre korta bilresor som följd.

Nätverket arbetar vidare med satsningar, idéer och önskemål som gör det enklare, bekvä-mare, tryggare och roligare att vara Flexibilist. Fortfarande är inte frågorna om bil eller inte bil till jobbet, bättre eller sämre luft, mer eller mindre trängsel, de mest prioriterade frågorna i företagen. Det är lätt att bli bortprioriterad när något ”viktigare” dyker upp. Här spelar nätverket en viktig roll eftersom alla frågor som berör arbetsresor nu fått en egen hemvist. I nätverket är det enklare att driva frågor, bolla tankar och byta erfarenheter. I slutändan blir alla samtal och möten en lång läroprocess där alla övar sig i att tänka framtid och hur man kan möta behov och förväntningar. Detta kan exempelvis resultera i ett brev till regeringen där gruppen vill påverka förmånsbeskattningen av testresenärer, eller till att

Axplock uR ÅtgäRdSliStAN

n Affärsnytta i arbetet; kliMp-ansökan

n Bilpool

n Bo i Mölndal, fördjupad info om bostadssituationen i Mölndal

n Buss i högtrafik

n coachning för fler Flexibilister

n cykelpool

n cykelförvaring

n cykelreperatör, mobil enhet

n cykelutmaningen ökad info

n Ecodriving, utbildning

n Flexibilisthjältar

n gemensam cykelkarta med göteborg

n Hemställan till regeringen angående förmånsbeskattning av fria månadskort

n Hälsopendlare

n informationstavlor om avgåen-de och ankommanavgåen-de kollektiv-trafik

n Mr james, service och tjänster

n Samåkning datessa

n Samordning av taxiresor till landvetter flygplats

n transportrådgivning

Politikerna i Mölndals stad har investerat sin politiska heder i framtiden genom två kom-munstyrelsebeslut, år 2003 och 2007, båda i full politisk enighet. Det första var beslutet att genomföra och finansiera RAM-projektet under tre år i syfte att skapa hälsosammare luft och mindre trängsel i MölndaL Det andra beslutet föregicks av en workshop, efter genom-förd studie och förvärvade RAM-erfarenheter. Man fattade beslut om ett förhållningssätt: ”Mölndals stad ska, långsiktigt och strategiskt, arbeta med att underlätta flexibla resvanor för att bidra till den regionala utvecklingen av Göteborgsregionen och Mölndal. Resan ska upplevas som effektiv, trygg och miljöanpassad utan att inskränka på medborgarens frihet. Resenären ska uppleva valfrihet och kunna kombinera resslagen efter behov och förutsättningar.”

Det enkla sättet att skapa förändring är att genomföra en kort och konkret aktivitet. En där man räknar, mäter eller kontrollerar och som varar den stund den pågår, för att sedan klinga av och i värsta fall glömmas bort. Svårare, men betydligt mer raffinerat och pedagogiskt, är att långsiktigt försöka påverka hur vi väljer att betrakta de vardagliga val vi gör. Det arbetet tar mycket mer tid och kräver många eftertankar före.

RAM-nätverket fortsätter kraftsamla i flertalet frågor. Man avancerar, ställer krav och återkopplar till den egna organisationen med större kraft och inspiration. Man är helt enkelt bättre mentalt förberedd för det som sker idag och i morgon.

Allas insatser – i och utanför nätverket – spelar roll när man talar framtid. Det tillhör gårdagens värld att dom ska göra, idag är det vi. Ansvaret är gemensamt. •

”Nu planeras ett nytt centrum i Mölndal och där förväntar vi oss

SCA gick in i RAM-projektet av det enkla skälet att vi ville vara med och ta vårt ansvar i trafikfrågorna. Dessutom kände vi att luftkvaliteten i Mölndal angick oss alla. Vi var dock lite avvaktande, eftersom vi tidigare sett liknande projekt med goda intentioner göra punktinsatser, men inte så mycket mer.

Nu har RAM visat sig bli något annat. Det jag tycker är riktigt bra är att vi arbetar i en process med ett långsiktigt perspektiv. Den nya tiden förväntar sig förändringsprocesser men behoven är inte helt klara. Där har arbetet i nätverket givit oss ett mentalt försprång eftersom vi tänker framtid idag och inte imorgon. Det är bra.

Ibland upplever jag att vi som människor borde engagera oss mer än vi gör och där kan vår medverkan i nätverket bli en pådrivande faktor. Insikten om nyttan med det här nätverket har vuxit sig starkare och idag är det lätt att se och förstå att vi tillsammans kan påverka och stödja utvecklingen med större kraft än vi kan som ensam aktör.

Nu planeras ett nytt centrum i Mölndal och där förväntar vi oss att få se en bättre utvecklad cykeltrafik och ett genomtänkt grepp beträffande kollektivtrafiken. Här har Mölndals stad chansen att visa våra gemen-samma tankar i ett fysiskt grepp.

Jag tycker det är viktigt att vi alla intar en positiv hållning till nya sätt att förflytta sig. Alternativen ska inte upplevas som krångliga och besvär-liga utan tvärtom som något som ger en positiv återkoppling. Vi är alla idag medvetna om den kaotiska trafiksituation som råder och detta måste vi ta på allvar innan det blir ännu värre. ”

Erik Lövgren

Miljörevisor, SCA Hygiene Products AB i Mölndal

”tillsammans med näringslivet är målsättningen både tydlig och gemensam: vi vill se fler Flexibilister i Mölndal.”

Allt har tagit tid, längre än jag trodde. När jag träffade några miljöchefer 2001 diskuterade vi att skapa en mötesplats för att få bättre drivkraft och kunna åstadkomma någonting tillsammans. Min magkänsla var att detta skulle kunna bli något stort, något annorlunda. Men det var inte självklart att – utifrån den känslan – formulera ett projektförslag till kommunstyrelsen.

Jag är fortfarande imponerad av att de vågade ta beslutet utan att ”veta mer”. I efterhand kan jag le åt min naiva tro på att vi snabbt skulle få se akti-viteter rulla igång. Så blev det inte. Det tog lång tid innan allt var förankrat, avsiktsförklaringen påskriven, slutfinansieringen löst och enighet om en-kätundersökningen uppnådd. Långt senare började åtgärdslistan ta form.

När vi sökte projektledare var jag övertygad om att projektet krävde en ledarprofil av annan karaktär än den traditionella. Denna någon skulle helst ha erfarenhet av både näringsliv och kommun, vara tydlig och kraft-full och kunna kommunicera i alla sammanhang. Valet föll på Ny Dinau, som har drivit processen med kreativitet och engagemang och levererat mer än förväntat. Hon har varit skicklig i att bygga tillit och skapa ömsesi-digt förtroende och därmed lojalitet till projektet.

Det kommer att ta 5-10 år innan vi kan se konkreta resultat. Men en sak är jag helt säker på, vi kommer att förändra våra resmönster. Tillsammans med näringslivet är målsättningen både tydlig och gemensam, vi vill se fler Flexibilister i Mölndal.

Stina Haglund

Miljösamordnare i Mölndals stad

När IVF fick en förfrågan om vi var intresserade av att medverka i RAM-projektet tackade vi ja och hade just då inga högt ställda förväntningar vad det skulle bli av det hela. Men allt eftersom tiden har gått så har frågorna vuxit och vi har lärt oss mycket.

RAM-nätverket har blivit ett värdefullt forum, dels för att hålla oss uppdaterade om vad som är på gång i Mölndal, men också för att inspireras av de övriga företagen. Vi kan också hitta samverkansformer i olika frågor, vilket leder till att vi är bättre rustade när det krävs kraft och närvaro. Det är angeläget att vi fortsätter med nätverket och de processer som startats.

På Swerea IVF finns en generellt hög miljömedvetenhet och vi arbetar även inom energi- och miljöområdet, men det är ändå inte samma sak som att vi alltid förmår att leva som vi lär. Många av oss cyklar dock till och från arbetet, några dessutom ganska lång väg. På sikt hoppas vi på bättre bussförbindelser som ger oss ökade valmöjligheter att resa till och från arbetet. Vi ser gärna att Mölndals stad fortsätter att driva nätver-ket – det är viktigt för sammanhållningen och kontinuiteten. Stadens förvaltningar har rätt kompetens i frågorna och kan se en helhet, vilket är en nödvändighet för att hålla arbetet på rätt nivå. Dessutom har Mölndals stad bra kontaktvägar in till Vägverket och Västtrafik.”

Marie Pauli

Personalchef, Swerea IVF AB i Mölndal

SWEREA ivF HÖjER SiN MEdvEtENHEt:

”det är angeläget att vi fortsätter med nätverket och de processer som startats.”

politikERNA vEt Att RAM äR Rätt:

När vi tog beslutet om RAM-projektet så var det nog ingen av oss politiker som var riktigt medvetna om vart det hela skulle ta vägen, det gick inte att förutse. Men ganska snart kom insikten om att det hela var rätt och att det stämde väl med den utveckling som vi inlett i Mölndal. Det blev helt enkelt rätt för Mölndal.

Som kranskommun är Mölndal speciell, så tillvida att vi har stor in- och utpendling – ett oerhört korsdrag i kommunen morgon och kväll. Kollektivtrafiken har en stor utmaning framför sig och dagens lösningar måste omprövas, de håller absolut inte för framtiden. Men vi har vägar och vi har spår och goda möjligheter att förtäta. Mölndal går in i en god spiral med fler bostäder, ett nytt centrum och fler arbetstillfällen – vårt behov av tät pendeltrafik ökar.

Jag är en optimist och varje förändring börjar med små steg. Våra liv är i ständig förändring och ibland uppstår en situation som medger att jag kan tänka om och kanske gå eller cykla eller ta bussen. Jag är inte anhängare av att ge folk dåligt samvete för att man kör bil, men att ställa bilen då och då – det anser jag vara fullt möjligt för alla. För även om bilen är en av byggstenarna i samhället, behöver vi inte alltid använda den – vi kan vara mer flexibla. Vi slåss för att det ska vara möjligt att då och då avstå från bilen, och då måste vi också se till att det är fullt möjligt att cykla och gå i Mölndal på ett säkert och tryggt sätt.

Mölndal har påbörjat sitt omställningsarbete för framtiden och alla parter i regionen måste planera för det nya samhället. Framtida lösningar kommer att genomföras smidigare genom att vi samarbetar med före-tagen i RAM-nätverket. Det betyder att förändringsprocessen också blir enklare.

Hans Broberg

”... att ställa bilen då och då – det anser jag vara fullt möjligt för alla.”

”vi har lärt oss mer om vilka vi är och att vi ingår i ett större sammanhang.”

RAM-processen har varit ett lärorikt arbete som skapat möjligheten att betrakta oss själva utifrån nya perspektiv.

Vi har lärt oss mer om vilka vi är och att vi ingår i ett större samman-hang. Har också lärt känna fler personer inom Mölndals stad vilket är till stor nytta även i andra frågor.

Vi hade nog en förväntan om att processen som helhet skulle gå