• No results found

Mölndals förvaltning

Analys av tidsåtgång

11 Statistik över medverkande företag

11.6 Mölndals förvaltning

Mölndals förvaltning är den största arbetsplatsen i undersökningen. Hälften av de svarande arbetar där. De arbetar med allt inom kommunal verksamhet, till exempel barnomsorg, vård, skola, gatuunderhåll, administration och kommunledning. Andelen kvinnor är stor, 83 %, och medelåldern är 46 år. Fyra av fem är gifta eller sammanboende och knappt hälften har barn under 18 år. De flesta svarar ja på att det går att förena yrkesarbete med hem och familj. Sju av tio har gått någon eftergymnasial utbildning eller kurs och vanligaste inriktningen är vård och omsorg. Var fjärde har en partner som arbetar i Mölndals stad men det vanligaste är att partnern arbetar i Göteborg.

Mölndals förvaltning har den största andelen boende inom kommunen av alla företag, hela 62 %. Precis som på andra företag är de flesta nöjda med sin bostadsort. Det är vanligast att bo i villa eller radhus, följt av hyreslägenhet. Fyra av tio har flyttat under de senaste fem åren och 27 % är intresserade av att byta boendeform i dagsläget. Främsta skälet är att de vill ha en större bostad och att de vill bo i småhus istället för lägenhet.

Att de har en så stor andel boende i kommunen gör att deras resväg mellan bostaden och arbetsplatsen är kortare, i genomsnitt bor de 11 km från arbetet. Tidsåtgången är emellertid inte mycket kortare än medelvärdet i stort på 23 minuter, eftersom de som arbetar inom förvaltningen har en genomsnittlig restid på 21 minuter. En trolig orsak är att andelen GCK är den största av alla företag (Figur 11.6). Att de anställda bor närmare sitt arbete och därför väljer bort bilen visas av att 28 % svarat att de som ett alternativ brukar gå till arbetet. Även här är tidsåtgång och säkerhet de viktigaste faktorerna vid valet av transportsätt. Det som skiljer, vilket följer av att de har en större andel GCK, är att de anställda oftare ser miljöhänsyn samt hälsa och motion som viktiga faktorer. De problem som förekommer i trafiken i Göteborg med kranskommuner anser de anställda är såväl politikernas som

individernas gemensamma ansvar att lösa. Något färre än varannan anser att det är Västtrafiks uppgift och endast 15 % anser att det är arbetsgivarens ansvar.

Figur 11.6 Segmenteringsmodell för resande för de som arbetar på Mölndals förvaltning.

De anställda är nöjda med att arbeta i Mölndals stad. Det är vanligast med arbete på dagtid men en av tio arbetar skift. Bland dem som arbetar enbart kväll eller natt och på annat sätt finns störst missnöje med sina arbetstider. Tre av tio skulle vilja ha andra arbetstider och vanligast är att vilja arbeta endast dagtid. Något mer än varannan har möjlighet till flexibla arbetstider, 14 % har tillgång till distansarbete och de utnyttjar denna förmån i snitt fem dagar per månad. Spridningen är emellertid stor, från noll dagar per månad till varje dag. Åtta av tio tror att chefen accepterar distansarbete och sju av tio tror det om medarbetarna. Det finns en större kunskap om vad chefen har för syn på distansarbete än vad medarbetarna anser, då var fjärde är osäker vad de tycker men ungefär var sjätte vet inte vad deras chef anser i frågan. Viktigast med ett förvärvsarbete är att tjäna pengar, träffa arbetskamrater, att utveckla sig och ha intressanta arbetsuppgifter. Vad gäller påståendena om inställning till arbetet finns det vitt spridda svar där ungefär lika många är positiva som negativa i frågan. Detta kan bero på att de inte är en lika homogen grupp eftersom det ingår så skilda yrkesgrupper som

förskolepersonal, ingenjörer, chefer och politiker. Det finns dock några områden där många har samma inställning. De anställda tar starkt avstånd från att man inte borde behöva arbeta om man inte vill. De tar även avstånd från att arbetet alltid borde komma i första hand även om det blir mindre fritid, och en övervägande andel anser även att det är en plikt mot samhället att arbeta.

Den mest efterfrågade förmånen är att få möjlighet till motion under arbetstid. En stor andel vill även ha subventionerat kollektivåkande, 70 %. Var fjärde instämmer helt i att

arbetsgivaren bör betala kollektivtrafikkort för de anställda som så vill, vilket är en stor andel i jämförelse med övriga företag. Andra förmåner som respondenterna efterfrågar är lånecykel, 23 %, och bilpool, 20 %. Flertalet är inte intresserade av att få sina baslivsmedel levererade till sin bostad eller arbetsplats.

Endast en av fem tycker att man kan lita på företagen, medan hälften inte vet vad de tycker. Eftersom en lika liten andel tror att man kan påverka företagen i Sverige och i Mölndals stad anser alltså de flesta att man inte kan det.

11.7 Papyrus

Papyrus är en grossist av finpapper, packprodukter och förbrukningsvaror. Arbetsplatsen är mansdominerad, med 72 % män. Medelåldern är den högsta bland företagen, 49 år. Företaget har den minsta andelen ensamstående, 12 %, och ungefär hälften av de anställda har barn under 18 år. Var fjärde har en partner med arbetsplats i Mölndals stad.

Tre av tio anställda bor i Mölndals stad och en stor andel bor i villa eller radhus och näst vanligast är att bo i hyreslägenhet. En av tio är inte nöjd med sin bostadsort vilket är många jämfört med andra företag. Trots detta är en mycket mindre andel av de anställda intresserad av att byta bostadsform än hos hela urvalet. Detta kan förklaras av att de som bor i villa är mindre benägna att flytta än de som bor i hyresrätt, något som en mindre andel på Papyrus gör. De främsta skälen är att få bo i småhus istället för lägenhet, byta bostadsområde och få en större bostad.

Av de Papyrusanställda har 95 % körkort och alla dessa har tillgång till bil. De har i

genomsnitt 22 km resväg till arbetet vilket är nästan 10 km längre än medellängden, 14 km. Deras restid är 26 minuter vilket endast är 4 minuter mer än genomsnittet. Detta beror till stor del på att andelen GCK är låg (Figur 11.7), d.v.s. många åker bil till arbetet. Att det är en stor andel Komfortare märks också i vad de tycker är viktigt när de väljer transportsätt. Alla anser tidsåtgång och bekvämlighet vara mycket eller ganska viktigt. Det är även vanligare på Papyrus än på andra företag att säkerhet och kostnad betraktas som viktigt. Tre av fyra anser att politikerna ska lösa trafikproblemen i Göteborg och kranskommunerna, och två av fem anser att det är alla individers eller Västtrafiks uppgift. Att det skulle vara arbetsgivarens uppgift anser endast 3 %.

Figur 11.7 Segmenteringsmodell för resande bland dem som arbetar på Papyrus.

Nästan alla, 98 %, är nöjda med att arbeta i Mölndals stad. Av de svarande har 14 %

möjlighet till distansarbete och de utnyttjar detta i genomsnitt tio dagar per månad, vilket är den största andelen i undersökningen. En anledning till det höga antalet dagar kan vara att alla har angett att deras chef accepterar distansarbete. Även om endast sex av tio svarat att

medarbetarna accepterar distansarbete har ingen svarat att de inte gör det. Varannan har tillgång till flexibla arbetstider. De anställda tycker att det viktigaste med ett förvärvsarbete är att tjäna pengar, få trygghet, att utveckla sig själv och träffa arbetskamrater. De flesta håller också med om att ett jobb krävs för att helt och hållet utveckla sina talanger, likaså att arbeta är en plikt mot samhället. De flesta tar avstånd från att arbetet alltid borde komma i första hand på bekostnad av fritiden. Emellertid är det störst andel här som tar starkt avstånd till att man inte borde behöva arbeta om man inte vill. Den förmån som de flesta vill ha tillgång till är motion under arbetstid och de vill även ha subventionerat kollektivåkande och tillgång till tjänstebil. Att arbetsgivaren skulle betala hela kollektivåkandet finns det inget stöd för. Tre av tio tilltalas av att få levererat baslivsmedel till hemmet eller arbetsplatsen, men var fjärde säger helt nej till det. Lika stor andel, cirka två av fem, tror att det är möjligt att påverka företagen i Sverige som företagen i Mölndals stad. En något mindre andel litar på företagen.

11.8 SCA

SCA är ett pappersföretag som producerar och säljer absorberande hygienprodukter, förpackningslösningar och tryckpapper. De har den jämnaste könsfördelningen bland företagen, med 53 % kvinnor och 47 % män. Medelåldern är 44 år och fyra av fem är gifta eller samboende och lite mer än varannan anställd har barn under 18 år. Merparten har sin utbildning inom teknik eller naturvetenskap och tre av fyra har någon eftergymnasial utbildning eller kurs. Deras partner arbetar i de flesta fall i Göteborg men var fjärde har sin partner arbetande i Mölndals stad.

De är något färre än en av fem som bor i Mölndals stad och vanligaste boendeformen är i villa eller radhus. 95 % är nöjda med sin bostadsort men tre av tio är intresserade av att flytta, där främsta skälet är att de vill ha en större bostad.

Avståndet till arbetet är i genomsnitt 18 km och resan tar 24 minuter. Andelen GCK är liten på företaget (Figur 11.8). De viktiga aspekterna för GCK när de väljer transportsätt – det vill säga hälsa och motion samt miljöhänsyn – är lägre än för genomsnittet. Det viktigaste är, precis som för de flesta och i synnerhet Komfortare, tidsåtgång, bekvämlighet och säkerhet. De trafikproblem som finns i Göteborg och dess kranskommuner tycker de anställda att politikerna och alla individer ska lösa. Fyra av tio anser också att det är Västtrafiks uppgift men endast 15 % svarar att det är arbetsgivarens ansvar.

Figur 11.8 Segmenteringsmodell för resande för de som arbetar på SCA.

93 % är nöjda med att arbeta i Mölndals stad. De som arbetar på SCA har en stor andel som arbetar i genomsnitt över 40 timmar per vecka, 58 %. Möjligheten till delvis flexibla

arbetstider är stor, nio av tio säger sig ha denna förmån. Det är även många som har möjlighet till distansarbete, 44 % har svarat ja på frågan, vilket är mer än dubbelt så många som

genomsnittet bland alla företag. De utnyttjar i genomsnitt två dagar per månad men

spridningen är mellan noll dagar och femton dagar per månad. Åtta av tio svarar att chefen accepterar distansarbete och av arbetskamraterna accepterar tre av fyra distansarbeten. Nästan hälften önskar att de hade förmånen att få subventionerat kollektivåkande. Det är emellertid 54 % som svarat att de inte anser att arbetsgivaren bör betala kollektivtrafiken för de

medarbetare som så vill. Till och med en tredjedel av dem som vill ha subventionerat kollektivåkande tycker inte att arbetsgivaren ska betala för det. Den mest sannolika

förklaringen är att de gärna vill ha subventionerat kollektivåkande men att de inte anser att arbetsgivaren ska bekosta hela kortet, utan anser troligtvis att en annan part ska bidra också. Var fjärde efterfrågar även motion under arbetstid. Att denna andel är mindre än på flera av de andra företagen beror troligtvis på att tre av fem har redan tillgång till motion under

arbetstid. Det är något fler på SCA som tilltalas av tanken att få baslivsmedel levererade till sig än genomsnittsandelen, dock är flertalet inte intresserade.