• No results found

3 TEORETISK REFERENSRAM

5.2 Information

En stor mängd information om flexibilitet publiceras på internet, dock enligt Z. Camber och P. Eriksson (personlig kommunikation, 18 mars 2021) på den kommunala energi- och klimatrådgivningen kan den anses överväldigande för kunder och utan ett större intresse i frågan kan det ses ansträngande att involvera sig. Kunderna tillfrågades därmed hur de tar del av information om energi och klimatfrågor idag. Det visade sig att internet och TV var de mest populära alternativen på informationskanaler. 78% svarade att internet är en av de kanalerna som de använder och TV används av 60%. 22% anser att de nyttjar sitt elbolag som en informationskanal. Utbildning och muntliga kanaler var de som ansågs vara minst utbrett idag med 10% respektive 17%. Detta illustreras nedan i figur 7.

Figur 7 Kundens uppfattning om via vilka kanaler denne idag inhämtar information om miljö- och klimatfrågor

Att bli informerad om energi och klimatfrågor av sitt elbolag är enligt enkätundersökningen en mer populär informationskanal när kunderna tillfrågades från vilka kanaler de skulle vilja få informationen ifrån, vilket ökade från 22% till cirka 40% av de tillfrågade. Internet och TV var trots detta de mest populära kanalerna med 80% respektive 50%. Utbildning och via muntliga kanaler var de svarsalternativ med minst antal svar i båda fallen men minskade något i det senare fallet, till cirka 10% för båda kanalerna. Detta illustreras nedan i figur 8.

Figur 8 Kundens uppfattning om via vilka kanaler denne vill få information om miljö- och klimatfrågor

För att utveckla detta tillfrågades kunderna om de skulle vilja få mer information på

hushållets elräkning, och i så fall vad för information. Det var även på denna fråga möjligt att välja fler alternativ. Resultatet visar att en majoritet av kunderna, cirka 66%, kan tänka sig mer information på elräkningen. Samtidigt som cirka 33% svarade att de inte vill ha mer information via elräkningen. Framför allt vill kunderna ta del av tips för att minska på hushållets elkonsumtion, vilket motsvarade cirka 45% av de som hade en positiv inställning till mer information på elräkningen. En något mindre andel, cirka 32% kan tänka sig att få mer detaljerad förbrukningsinformation via elräkningen. Endast 23% såg en jämförelse av konsumtionen med andra hushåll som en positiv utveckling av informationsinehållet. Detta illustreras nedan i figur 9.

Figur 9 Kundens uppfattning om hur informationen på elräkningen kan utvecklas

Detta framgick även i den intervju som hållits med hushållskunden U. Karlsson (Personlig kommunikation, 29 mars 2021) att det för det första finns ett stort intresse för

specialanpassad och enkel information om vad som konsumerar mycket el i ett hushåll och anpassad information om hur man som kund kan spara på el. För det andra, enligt Karlsson

kommunikation, 9 april 2021) menar också att allmän information skickas ut ibland, men mycket har inte ansetts intressant och har därmed inte ens öppnats. Camber och Eriksson menar att det kan bero på att hushållskunder inte gör kopplingen hur nära klimatfrågan hänger ihop med energiområdet. Där klimatfrågan enligt Camber och Eriksson är en

viktigare fråga för kunden. Enligt experten M. Lahti (personlig kommunikation, 6 april 2021) finns det aktörer som idag har viss informationsskyldighet i energibranschen. Exempelvis behöver elnätsägaren informera om de olika typer av nättariffer som kan erbjudas till kunden.

Enligt enkätundersökningen är hushållen positivt inställda till att dela information om sin elkonsumtion till flera olika aktörer, där endast 9% inte vill dela informationen med någon utomstående. Undersökningen visar att över 71% av de tillfrågade kan tänka sig att dela information med forskare, cirka 60% kan tänka sig att dela den till energirådgivare.

Dessutom kan cirka 40% dela med sig av informationen till myndigheter och elhandelsbolag. Dock visar resultatet att endast 15% vill dela informationen med andra privata företag. Detta illustreras nedan i figur 10. E. Johansson (personlig kommunikation, 9 april 2021) som arbetar som sakkunnig inom energi på ett av kommunens största fastighetsbolag menar att det finns stor potential i konsumtionsinformation om deras hyresgäster. Han menar dock att som fastighetsägare inte är möjligt att få tillgång till hyresgästernas elkonsumtion i dagsläget. Det gör att de inte kan uppmana kunden på något annat sätt än genom extern information. Något som fastighetsbolag idag kan styra är värmeförbrukningen i deras nya lägenhetshus. Som fastighetsägare har de möjlighet att reglera värmetillförseln i dessa lägenheter för att hålla en jämnare temperatur.

Figur 10 Kundens inställning till vilka aktörer som får ta del av information kring elkonsumtion T. Kovala (personlig kommunikation, 24 mars 2021) som är doktorand inom industriell ekonomi och organisation hävdar att leverantörer av olika typer av smart teknik står för en del av den information som kunder tar del av, framför allt hur man som kund kan bli mer flexibel och vilken betydelse det kan ha för elnätet. Samtidigt som den samhällsinformation av situationen i elnätet som har presenterats i media, kan ha skapat en kriskänsla hos icke informerade kundgrupper och därmed en felaktig bild av den generella situationen i dagsläget (Winberg, 2021). Detta menar även projektledaren L. Werther Öhling (personlig kommunikation, 30 mars 2021) kan få en negativ effekt. Den information som publiceras av officiella myndigheter kan enligt B. Lundkvist (personlig kommunikation, 25 mars

2021),avdelningschef på marknad & försäljning elhandel inom ett energiföretag, bli svår att ta till sig och göra det komplicerat för den generella hushållskunden. Detta skapar ett glapp mellan den generella informationen om elnätet, som är kort och enkelt förklarad. Medan den lite djupare kunskapen, som flexibilitet och laststyrning kräver mer förståelse för att ta till sig menar Lundkvist. Hushåll har också generellt ett lägre intresse att efterfråga information. Enligt Werther Öhling Krävs mycket mer information till kunderna och då är det viktigt att presentera den som en färdig produkt, detta måste presenteras enkelt med mer tillgänglig information om det skulle efterfrågas.