• No results found

Avsnittet delas upp utefter den preciserade uppgiften för att återge fallföretagets upplevda bild av respektive område. Förutom frågorna som utgör den preciserade uppgiften tillkommer här

39

en fråga om kanaler, vilken från början inte var en del av den preciserade uppgiften. Kanaler har tillkommit då det är ett ämne som genomgående har nämnts av respondenterna i denna studie.

4.2.1 Vilka primära funktioner erbjuds idag och hur värderar kunder dessa?

För JobbPlus är antalet annonser en essentiell del av värdeerbjudandet. Exempelvis säger respondenten F3 att det viktigaste med JobbPlus är antalet annonser och utvecklar vidare att tjänsten inte skulle finnas annars. F2 är inne på ett liknande spår när hen berättar att företaget försöker ha en stor bredd av annonser och att hen inte ser några fördelar med nischade jobbportaler som erbjuder en viss typ av tjänster. F4 berättar att JobbPlus inte gör någon värdering av vilka företag som vill annonsera på jobbportalen och att tjänsten ska göra lika mycket nytta för kommuner som för lokala tech-startups. F3 säger att NTM tidigare haft framförallt kvalificerade tjänster utannonserade i sina kanaler, men att JobbPlus nu genom digital annonsering erbjuder ett billigare alternativ som attraherar även mindre kvalificerade tjänster. Hen säger att JobbPlus arbetar på att få in ännu fler av den här typen av mindre kvalificerade tjänster så väl som fler sommarjobb för att attrahera yngre sökande, utan så mycket erfarenhet. Samtidigt säger hen att det råder brist på jobb just nu, färre än föregående år.

Väl inne på jobbportalen så är det ansökningsförfarandet som är det viktigaste för arbetssökande enligt F2. Även F1 säger att sökfunktionen är viktig. F2 berättar vidare att hen tycker JobbPlus har bra filtreringsalternativ där arbetssökande exempelvis kan filtrera på regioner utan krångel. F1 i sin tur säger att JobbPlus har många filtreringsalternativ och att nästa version av jobbportalen antingen kommer ta bort filtreringsfunktionen radiesök eller åtminstone dölja den något, då hen tror att inga användare använder specifikt den funktionen.

Tabell 2: Kärnegenskaper enligt fallföretaget. Tabellerna är utformade på så sätt att begrepp utgår från vår operationalisering (Bilaga 1), fråga är exempel på intervjufrågor som använts för att svara på preciserade uppgiften och respons är exempel på vad respondenter sagt i intervjuer.

Begrepp Fråga Respons

Annonser (Antal, tjänstebeskrivning & relevans)

Vad är viktigast i ert erbjudande för arbetssökande?

Antalet annonser; alla typer av tjänster

Filtreringsfunktioner (Fritext, geografisk, yrke, utbildning)

Vilka funktioner skulle JobbPlus inte klara sig utan?

Sökfunktion (2); filtrering

4.2.2 Vilka sekundära funktioner erbjuds idag och hur värderar kunder dessa?

JobbPlus har som mål att användare ska skapa profiler och där lagra sina CV:n. På sin profil kan arbetssökande spara jobb som de är intresserade av samt skapa jobbevakningar hos olika arbetsgivare. För att skapa intresse hos de arbetssökande skickar JobbPlus ut tipsmail om jobb som matchar de arbetssökandes profil. Enligt F2 är målet att bygga upp ett artikelarkiv innehållandes tips för jobbsökande. En av konkurrenterna till JobbPlus publicerar i dagsläget på sina sociala medier om tips för CV, personliga brev och studier relaterade till att finna ett nytt jobb. Det är något som F3 vill inkorporera i JobbPlus erbjudande också.

40

För den kommande uppdateringen av JobbPlus finns flertalet nya funktionaliteter som ska tillkomma. Startsidan ska enligt F1 ha samma utformning för alla användare där den idag anpassas utifall en arbetssökande har ett konto på sidan. Därmed flyttas personligt anpassad information till en separat sida. I den nya versionen kommer också mer plats ges åt arbetsgivare att kunna marknadsföra sig själva. Arbetsgivare kommer då kunna skapa egna sidor där de kan delge information om företaget. De arbetssökande kan då också enligt F2 göra spontana ansökningar utan att företagen har jobb upplagda för tillfället. På så sätt minskas behovet för arbetsgivare att göra påkostade rekryteringskampanjer eftersom det redan finns kandidater att tillgå. Arbetssökande ges också möjligheten att interagera med arbetsgivare genom en meddelandefunktion vilket ämnar samla all kontakt mellan arbetssökande och arbetsgivare på jobbportalen.

För att underlätta ansökningsprocessen introduceras också snabbansökningar där den arbetssökande endast fyller i ett fåtal urvalsfrågor. Dessutom berättar F1 att JobbPlus har hämtat inspiration från e-handeln med att konto skapas efter att en ansökan görs likt inom e- handeln där kontot skapas först efter ett köp. Slutligen finns även planer på att introducera videoansökningar som arbetsgivare kan välja att ha med i sin ansökningsprocess.

4.2.3 Varför ser designen ut som den gör och hur värderar kunder denna?

JobbPlus vill att jobbportalen ska ge ett snyggt och seriöst intryck. Till exempel anser F3 att det är viktigt att JobbPlus uppfattas som intressant vilket uppnås genom att tillhandahålla bra annonser som också är snygga för att arbetssökande ska uppfatta det som en bra jobbportal. Jobbportalen beskrivs av F2 som fräsch och seriös. F3 berättar att jobbportalen har fyra till fem sidvisningar per användare vilket antyder att arbetssökande gör mer än att bara besöka startsidan eller en jobbannons. Designen på jobbportalen är något som ska uppdateras för att bli mer modern och fräsch vilket ska visa att jobbportalen håller sig uppdaterad enligt F4. F3 berättar också att designbytet är ett sätt för att vara “top of mind” bland de arbetssökande. En del av den grafiska förändringen är att stärka den röda färgen som associeras med varumärket JobbPlus.

Både F2 och F4 anser att det viktigaste i JobbPlus erbjudande är att erbjuda en lättanvänd jobbportal. F4 utvecklar resonemanget med att en jobbportal ska vara ett enkelt verktyg för att få en överblick över vilka jobb som finns tillgängliga på marknaden samt att processen av att närma sig företag ska vara enkel. F2 beskriver enkelheten i form av att användning av en jobbportal ska innehålla så få klick som möjligt där JobbPlus ständigt jobbar med att det ska bli enklare att söka jobb. F3 understryker att det ska vara tydligt hur arbetssökande ska gå tillväga för att skapa ett konto eller skicka in en ansökan. Om en arbetssökande har skapat ett konto berättar F3 att det går att genomföra en jobbansökan med endast tre klick. För att göra jobbsökandet ännu enklare berättar F1 att funktionen snabbansök ska lanseras. Ansökningsprocessen blir då kortare genom att arbetssökande endast besvarar ett fåtal urvalsfrågor relaterade till tjänsten.

F3 upplever att det finns tre svårigheter några arbetssökande har på deras jobbportal. Det kan dels uppfattas som krångligt att skapa ett konto vilket är något som ska förbättras i en kommande uppdatering. Kontot på JobbPlus är sammanlänkat med övriga tjänster inom NTM koncernen vilket enligt F3 kan skapa förvirring hos vissa användare. Tillslut så blandar vissa av de arbetssökande med liten datorvana ihop bifogat CV med det CV som genererats i deras profil vilket har resulterat i att de skickar in fel CV.

41

4.2.4 Vilka servicemöjligheter erbjuds idag och hur värderar kunder dessa?

JobbPlus är måna om att användare ska erbjudas snabb och trevlig service. Exempelvis berättar respondenterna att om användare stöter på problem med JobbPlus så försöker e-rekryteraren lösa problemet så fort som möjligt. Ofta får JobbPlus användarnas felrapportering via mail men återkopplar till användarna över telefon. Bilden är att användarna ofta blir förvånade över att de får hjälp snabbt och är glada över det. Om felet beror på användaren så hjälper JobbPlus med att lösa det och om felet är på JobbPlus sida så rapporteras felet som en bugg till utvecklarna av jobbportalen. Det som kan leda till problem är bland annat gamla datorer, gammal programvara eller dålig uppkoppling. JobbPlus kan även upplevas som långsam ibland men det är något som blir bättre i nästa version enligt F2.

Trots att det finns potential i att vidareutveckla plattformen så fungerar JobbPlus enligt flera respondenter bra. Exempelvis säger F4 att NTM använder rekryteringsverktyget för att själva rekrytera och är nöjda med hur det har fungerat.

4.2.5 Hur ser användarbasen ut idag och hur värderar kunder denna?

Vilka som använder JobbPlus är inte helt självklart. Flera respondenter berättar om att JobbPlus för länge sedan utförde en undersökning gällande vilka som använde plattformen för att söka jobb. Undersökningen resulterade i att det framförallt var äldre personer som använde JobbPlus, cirka 40 år och uppåt, något som förvånade. Samtidigt tror vissa respondenter att det är en lite yngre åldersgrupp idag, men att de inte sett statistik på det, men att känslan är så, tabell 3. F1 säger att en bättre förståelse för vilka som använder plattformen skulle vara fördelaktigt vid utveckling av jobbportalen. Hen säger också att JobbPlus inte måste nischa sig mot någon speciell grupp, men att det vore bra om det i så fall var uttalat att JobbPlus riktar sig mot alla. F3 berättar att JobbPlus har svårt att konkurrera med portaler som nischar sig, exempelvis mot ingenjörsjobb, men tror att arbetssökande använder flera rekryteringsplattformar när de söker jobb. Att locka många arbetssökande är viktigt för att företag som annonserar ut jobb ska hitta rätt kandidater berättar F3. Vidare gällande annonserande företag säger F2 att JobbPlus har en stor användarbas bland företag eftersom ett samarbete finns med en annan rekryteringsplattform, Lokusjobb, som har ett stort nätverk.

Tabell 3: Användarbasen enligt fallföretaget

Begrepp Fråga Respons

Användartyp (Bakgrund) Vilka använder JobbPlus idag?

Äldre (2); lite yngre (2) Användarantal (Antal

arbetssökande & Antal arbetsgivare)

Vilka företag använder JobbPlus idag?

Jättemånga; blandat; kommuner; industrier; mindre företag

4.2.6 Hur används tjänsten och hur värderar kunder användandet?

JobbPlus är en jobbportal som framförallt utvecklad för att användas via dator. Däremot berättar F3 att nästa version av JobbPlus kommer vara bättre anpassad till mobiltelefoner. Hemsidan kommer likna en mobilapplikation i större utsträckning än tidigare om en användare besöker hemsidan på en mobiltelefon, vilket förenklar användningen av JobbPlus. F1 säger att vissa konkurrenter erbjuder mobilapplikationer så att de inte behöver tänka på att hemsidan

42

ska vara responsiv och adaptiv på mobilenheter. Om konkurrenters hemsidor inte är bra på mobilenheter kan de hänvisa till sin mobilapplikation. Vidare säger F1 att hen inte tror att alla jobbportaler kan ha en egen applikation, det skulle bli för många applikationer för arbetssökande att hålla koll på. Däremot tror hen att vissa funktioner skulle fungera bättre i en applikation än på en hemsida, exempelvis om arbetssökande vill ansöka med videosvar.

4.2.7 Vilken grad av tillit upplever kunder till tjänsten?

Angående vilken grad av tillit som användare upplever så svarar F3 att hen tycker användarna har tillit till JobbPlus. På samma fråga svarar både F2 och F1 att de inte vet något om tilliten. Samtidigt har de inte hört något negativt gällande tillit. F2 säger att användare eventuellt har tekniska problem men att hen inte hört något i form av att JobbPlus skulle vara en oseriös aktör eller att användare skulle sakna förtroende för plattformen. Att NTM ligger bakom JobbPlus är något som både F2 och F1 nämner som en styrka för plattformen och F2 säger att det ger ett seriöst intryck.

De anställda på JobbPlus berättar också att JobbPlus följer GDPR för att hantera arbetssökandes personliga information, tabell 3. Den personliga informationen är något som kommer hanteras ännu bättre i nästa version enligt F1. F1 säger att företag och användare kommer kunna ha anonyma dialoger i nästa version vilket hen tror kommer vara bra. Vidare berättar respondenterna att ingen av dem upplevt frågan kring hantering av personlig information som känslig bland arbetssökande, tabell 4. F4 säger att hen tror det finns en GDPR-trötthet medan F2 säger att hen tror personer är villiga att bjuda på lite mer information när de vill ha något i utbyte, och relaterar det till arbetssökande.

Tabell 4: Tillit enligt fallföretaget

Begrepp Fråga Respons

Integritet (Hantering av personlig information)

Hur hanterar JobbPlus arbetssökandes personliga information?

Följer GDPR (4)

Har du upplevt det här som en känslig fråga för

arbetssökande?

Nej (4)

Varumärkets personlighet (Uppriktighet & Kompetens)

Jämfört med andra rekryteringsplattformar – vad har JobbPlus som inte konkurrenter har?

NTM ligger bakom (2)

4.2.8 Hur kommer arbetssökande i kontakt med JobbPlus?

Flera respondenter säger att styrkan i JobbPlus är att NTM ligger bakom och därmed möjligheten att kunna publicera jobbannonser i fler kanaler, både traditionella och digitala. Detta särskilt i regionerna där NTM har en stark position som Östergötland, Gotland, Norrbotten och Uppsala. JobbPlus har tidigare marknadsförts framförallt i de egna kanalerna som dagspress, tidningar, radio och tv men börjat marknadsföra mer digitalt, tabell 5. JobbPlus har även försökt synas på rekryteringsmässor och satt upp anslag på universiteten i Östergötland. F3 säger att det är väldigt viktigt att kandidater hittar till jobbportalen och fortsätter använda den. För att få arbetssökande att fortsätta använda portalen berättar hen att JobbPlus skickar mycket tipsmail,

43

fler än vad hen upplever att konkurrenter som Blocket och Monster skickar. Flera personer berättar också att JobbPlus blivit mer aktiva på Facebook och LinkedIn. På de sociala medierna lägger JobbPlus ut annonser på sin egen profilsida men arbetar också med sponsrade annonsinlägg. JobbPlus har också börjat producera mer eget innehåll som artiklar med tips och idéer vid jobbsökande men även några filmer som ska hjälpa till att stärka varumärket JobbPlus. Ett mål är att få tillräckligt många som följer JobbPlus på Facebook för att kunna ta betalt för att publicera jobbannonser där. Vidare berättar F2 att skapande av eget, levande, innehåll är något som Google tar hänsyn till i sökrankningar, men säger att JobbPlus har mycket kvar att göra vad gäller sökmotoroptimering. F2 berättar också att det är svårt att sticka ut med digitala annonser för att det är så billigt att marknadsföra digitalt jämfört med exempelvis tryckta annonser i tidningar.

Tabell 5: Kanaler enligt fallföretaget

Begrepp Fråga Respons

Kanaler Vad har JobbPlus som

konkurrenter saknar?

Möjlighet att även synas i tryck (4); radio (2)

Med vilka kanaler når JobbPlus ut till arbetssökande idag?

Tidningar (4); Facebook (3); LinkedIn (2); radio (2)

4.3 Insamlade data om arbetssökandes användande av