• No results found

Vad studerar du?

Nationalekonomi här på Linköpings universitet, det är mitt tredje år nu. Jag håller just nu på med mitt kandidatarbete.

Söker du jobb just nu?

Jag sökte lite jobb nyligen inför sommaren. Även om det inte var så många var det ändå några stycken.

Vad är viktigaste för dig när du söker jobb?

Dels att det är en seriös arbetsgivare och att jag finner arbetsuppgifterna intressanta. Gällande processen är det samma sak där att det måste vara en seriös plattform. Arbetsförmedlingen är ju exempelvis cementerade där vet man att det är seriösa arbetsgivare som vänder sig dit. Det finns nån typ av back up system ifall en arbetsgivare inte skulle visa sig vara seriös att man då kan vända sig till arbetsförmedlingen och fråga vad dom håller på med. Det finns en hel del plattformar i dagsläget som annonserar ut jobb men där skulle jag säga att jag är allt jämnt ganska konservativ i mina val kring var jag letar efter jobb. Så det är främst Arbetsförmedlingen jag använder mig av, inte att jag just söker genom dom men att arbetsgivare utannonserar sina jobb genom arbetsförmedlingen och att jag sedan söker jobben på arbetsgivarens hemsida. Sedan har jag kollat lite på och sökt några jobb på Academic Work. Det är något jag mest fått upp ögonen för det senaste året men det verkar vara en bra sida. Den passar bra för en själv, en mer specialiserad plattform som vänder sig till studenter.

Kan du utveckla vad du menar med en seriös plattform?

När man jobbar via internet är det dels interface, hur hemsidan ser ut vilket blir en preliminär iakttagelse. Sedan handlar det om hur många annonser de har, vad för typer av annonser och om arbetsgivarna verkar seriösa. Det blir en växelverkan. Sedan får man en uppfattning om vilka som jobbar med plattformen och hur länge den har funnits. Det behöver inte betyda något negativt att de är nystartade. Men det är mest hur många jobbannonser de tillhandahåller och att det är seriösa jobb.

Hur gör du för att få fram jobb som är relevanta för dig?

Jag sorterar utifrån vad för typ av jobb, anställningsform, ort och vad det är för arbetsuppgifter. I slutändan blir det inte alltid så många jobb kvar. Jag tycker det fungerar ganska bra. Det utgår alltid ifrån antalet jobb som ligger uppe. Det är inte alltid det finns så många jobb uppe och då behövs det inte så avancerade sorteringsmekanismer.

Vad är det som gör Arbetsförmedlingen bättre än andra alternativ?

Dom har många annonser, etablerade kontakter med arbetsgivare som än en gång har att göra med seriösa arbetsgivare. det är främst det.

6 Hur ser en tilltalande rekryteringssida ut?

Det huvudsakliga som tilltalar mig är att det finns gott om annonser. Sedan rent estetiskt betyder ganska lite i slutändan. Det kanske hjälper att bygga upp någon form av seriös image för plattformen men en tilltalande jobbplattform ska ha många jobb att tillgå. Sedan är det bra om det finns sorteringsmekanismer utifrån ort, anställningsform och typ av jobb.

Vad utgör en användarvänlig rekryteringssida?

Den ska vara stabil, står det att det finns 81 annonser ska det finnas 81 annonser. Står det att det är ett slutdatum för en jobbansökan ska det vara det datumet som gäller också. Man måste misslyckas ganska kapitalt för att det ska vara svårt att söka och sålla på sidan.

Har du varit i kontakt med support på en rekryteringssida? Nej.

Upplever du att det finns vissa användarprofiler på vissa rekryteringssidor?

Jo absolut, det utgår framförallt utifrån vilka jobb som utannonseras. Exempelvis Academic Work får ju studenter för att dom har många av den typen av jobb.

Upplever du att Arbetsförmedlingen har en viss användarprofil?

Jo, kanske det. De har väl väldigt många olika människor från olika kategorier än någon annan. Det är svårt för mig att sitta och säga vilket folk som söker jobb via Arbetsförmedlingen. Upplever du att vissa företag vänder sig till de olika plattformarna?

Ja, det kan det väl vara i viss mening. Jag vet inte om jag är tillräckligt insatt för att svara på det. Har du hört från kompisar som fått jobb genom någon särskild rekryteringsplattform?

Ja, det är några studenter som jag läser med som har sagt att de har fått genom Academic Work. Det är sällan att man hör att någon fått jobb genom Arbetsförmedlingen även om det säkert är så att dom fått jobb där. Jag har inte använt så många jobbplattformar, det är huvudsakligen Arbetsförmedlingen och Academic Work jag har använt mig av. Känner ni till några ytterligare jobbplattformar? (Svar: Blocketjobb, Monster, LinkedIn och Indeed) Ok då kan jag säga att jag inte har någon närmare förståelse av dom.

I vilken utsträckning påverkar det dig vilka som använder sig av en jobbplattform i ditt val av jobbplattform?

Jo det påverkar en såklart. Det utgår ifrån tips om att här finns det många intressanta jobb att söka. Det var så jag exempelvis fick höra om Academic Work vilket är den plattform alla känner till utöver Arbetsförmedlingen. Hade jag gått på en arbetsmarknadsmässa här på universitetet och sett att de står där med ett bås är det inte säkert att jag hade kollat upp dom.

I form av tid och plats, när söker du jobb?

Jag söker via datorn. Sedan är det mycket under våren inför sommaren och lite till och från under övriga året.

7

Till och från så ringer jag till de som annonserat ut och pratar kring det som har publicerats på nätet. Ibland ringer jag för att se hur det ser ut, ifall de har några jobb. Inför sommaren nu ringde jag till Biltema för att se om de skulle annonsera ut något till sommaren. Då var det första steget över telefon och inte internet, en intresseanmälan eller en sondering.

Varför väljer du att kontakta via telefon istället för en jobbplattform?

Det är alltid trevligt att prata med någon och få ett ansikte för den arbetsplatsen och jobbet som utannonseras. Sedan kan de ge svar på hur de tänker kring arbetet. Jag brukar tänka att det är positivt att det finns ett nummer i annonsen som man kan ringa även om man inte alltid gör det så är det positivt.

Vad mer vill du finna i annonsen?

Jag vill ha en tydlig beskrivning av arbetsuppgifterna och kunna hitta en tydlig beskrivning över anställningsformen. Allt behöver inte stå i annonsen men det ska vara tillräckligt för att skapa sig en huvudsaklig bild.

Har du koll på hur rekryteringssidor hanterar din personliga information?

Det är en intressant fråga för det har jag tänkt på till och från. När man går genom arbetsförmedlingen ska man alltid göra en ansökan på en extern plattform, arbetsgivarens sida. Då strör man sin information vilket är något jag brukar tänka på. I slutändan med alla jobb man har sökt finns man på hur många platser som helst. Jag brukar inte sätta in mig i det mer på grund av tidsaspekten. Det känns som att söker man jobb är det på deras villkor och vad ska man göra då? Bara för att de ska hålla ens uppgifter i ett eller två år behöver det ju inte vara så heller, samtidigt ska man inte misstro allt för mycket. Det är ju inte så att jag inte söker jobben men någonstans blir det kanske en faktor som gör att det tar emot att inte söka hur många jobb som helst.

Skulle du då föredra om din personliga information samlades på en plattform istället för flera? Nej jag vet inte, inte nödvändigtvis. Det här steget med att registrera ett konto som tar emot lite för då har man massor med konton som ligger labilt överallt. Nästa gång man söker ett jobb kommer man ändå inte ihåg sitt konto. Det är ju inte så att jag inte söker ett jobb jag är intresserad av men det är samtidigt något jag har tänkt på.

Hur påverkar det ditt jobbsökande?

Det är väl kanske att jag inte söker hur många jobb som helst. Samtidigt vet jag inte hur många mer jobb jag hade sökt ändå.