• No results found

5. ŠKODA IT

5.3. IT marketing tým

5.3.1. Interní komunikace a Teamweb

Jelikož je každý člen IT marketing týmu z jiného oddělení, jako nejčastější formu komunikace mezi sebou používají e-mail, Skype a sdílené složky se soubory jako jsou zápisy z porad, tabulky, důležité informace, fotky z pořádaných akcí apod. Pro lepší přehlednost sdílených souborů mají možnost využít interní Týmové weby.

Zaměstnanecký portál nabízí uživatelům aplikaci Týmové weby, což je skupina nástrojů pro efektivní týmovou spolupráci. Základní funkcí této aplikace je sdílení dokumentů a informací v jednom prostředí pro přesně definovanou skupinu uživatelů s přidělenými různými uživatelskými rolemi. Společný prostor je vysoce zabezpečen a zálohován.

Aplikace teamweb nabízí tři možné klasifikace týmových webů (dle povahy sdílených dat) - interní / důvěrný / tajný. Spolupráce v prostředí týmových webů je umožněna jak zaměstnancům Škoda Auto, tak externím partnerům, kterým bylo oprávnění přiděleno.

V teamwebech se rozlišují různé druhy stránek, ty nejpoužívanější jsou: normální stránka, knihovna a seznam. Normální stránka je volně designově upravitelná. Je většinou tvořena pro vkládání různých informací, rozcestí pro další stránky teamwebu, nebo jako úvodní stránka. Knihovna je určená k ukládání dokumentů, fotek, prezentací a dalších souborů.

Seznam slouží například k vytvoření různých seznamů s kontakty. Do textu položky v kontaktech, většinou do jména, se dá vložit odkaz, což se dá využít, když je potřeba si zjistit

43

podrobnější informace o dané osobě. Další stránka v teamwebu je kalendář, kam se zapisují informace o plánovaných akcích.

Týmový web IT marketing týmu byl původně jen provizorně vytvořený, bez žádné složitější vnitřní struktury a téměř se nevyužíval. Členové týmu tedy museli potřebný obsah vyhledávat ve složkách, které by mohly pro někoho být nepřehledné, nebo o požadované informace museli žádat prostřednictvím e-mailu. Tento způsob byl poměrně zdlouhavý a často se opakující. Proto bylo lepší vytvořit fungující týmový web, ke kterému by měli přístup všichni členové IT marketing týmu, aby měli přístup k informacím a potřebným souborům. Pro teamweb byla vytvořená úvodní stránka viz. Obrázek 5, kde byl kladen důraz na vzhled, s několika důležitými odkazy. Další potřebné odkazy se nacházejí v horní navigační liště a v bočním sloupku. Dále byly na teamwebu vytvořeny adresáře s kontakty, knihovny s fotkami, stránky s potřebnými informacemi a odpověďmi na často kladené dotazy, knihovny s potřebnými dokumenty, kalendář atd.

Po dokončení teamwebu, byl po zažádání přes interní elektronické formuláře, které ŠKODA AUTO a.s. používá, přidělen přístup pro všechny členy IT marketing týmu. Od té doby je teamweb funkční a pravidelně se v něm aktualizují data a soubory.

Obrázek 5 - Teamweb IT marketing týmu Zdroj: vlastní zpracování

44 5.3.2. Komunikace se studenty

V IT marketing týmu jsou za každou univerzitu ambasadoři. Každý ambasador komunikuje s přidělenou univerzitou, většinou to je univerzita, na které studovali. Sledují dění na univerzitách a hledají příležitosti, kde by mohlo ŠKODA IT sehrát roli, která by byla přínosná jak pro univerzitu, tak i pro ŠKODA IT. Domlouvají schůzky se zástupci školy, za účelem vylepšení spolupráce, domluvení odborného vyučování, pozvání na různé akce atd.

1) Přednášky a kurzy na školách

Pro studenty jednotlivých univerzit poskytuje ŠKODA IT možnost uskutečnit přednášky a několikadenní kurzy. Tyto kurzy a přednášky jsou pořádané především pro studenty IT oborů. Po domluvení tématu a termínu se zástupci školy, je na zástupcích školy zajistit účastníky přednášky a specialista ze ŠKODA IT přednášku či kurz připraví a v domluvený termín dorazí na univerzitu a přednášku přednese. Pokud se jedná o několikadenní kurz, jsou dopředu domluveny termíny kurzů a studenti, kteří se na kurz přihlásí mají možnost získat certifikát. Na pořádané akci je studentům také představena možnost studentské stáže ve ŠKODA IT. Studenti, kteří projeví zájem o bližší informace se mohou zapsat na formulář, kde na sebe nechají kontakt, aby mohli být později kontaktováni.

2) Pořádané akce ve ŠKODA AUTO a.s.

Studentům vysokých škol je také umožněno ŠKODA AUTO a.s. navštívit. Tím, že uvidí prostředí, ve kterých tamní zaměstnanci pracují, může ještě zvýšit jejich zájem o práci ve ŠKODA IT.

Jedna z těchto akcí se nazývá Den s IT. Je to celodenní akce, pořádaná pro malé množství studentů, zpravidla jen pro vybraný obor určité univerzity a fakulty. Tato akce je většinou pořádána v prostorách ŠKODA Muzeum. Pro studenty je zde připraven program, v podobě několika po sobě jdoucích prezentací na různá témata, včetně představení ŠKODA IT a možnosti nástupu na pracovní stáž. Mezi prezentacemi jsou krátké přestávky, během které se studenti mohou občerstvit připraveným jídlem a pitím, které je v místnosti připraveno a mají možnost si promluvit s prezentujícími o bližších informacích o jejich oboru, nebo se zeptat na otázky, které je během prezentace nenapadly. Studenti také dostanou malé dárečky, například vak na záda, propisky, bloky, samolepky apod. Po skončení prezentací, se všichni přesunou na oběd do jedné ze závodních jídelen a poté proběhne prohlídka ŠKODA Muzea a exkurze do závodu. Po exkurzi Den s IT končí a studenti odjíždějí domů.

45

Další celodenní pořádaná akce se nazývá ŠKODA Day. Tato akce se pořádá pro větší množství studentů, kteří mohou být z různých univerzit. Opět je zde připraven program ve formě představení ŠKODA IT, přednášky a poté Speed dating, který probíhá tak, že v místnosti je několik stanovišť, u každého stanoviště je připraven odborník se svým tématem a studenti jsou rozděleni do několika menších skupin, každá skupina stráví u každého stanoviště několik minut a potom se vystřídají. Jsou zde představeny i nové modely aut, do kterých se mohou studenti posadit a prohlédnout si je. Stejně jako při Dni s IT je zde připraveno občerstvení, tentokrát ale i včetně oběda. A po skončení prezentací po skupinách probíhá exkurze do závodu. Po exkurzi proběhne rozloučení a ukončení akce.

3) Soutěže

ŠKODA IT pořádá pro studenty také různé soutěže. Tou nejpopulárnější je Hackathon, což je akce, na které týmy programátorů pracují na softwarových projektech. Většinou se jedná o IT aplikace. Soutěž obvykle trvá 3-4 dny. Letošního ročníku hackathonu se zúčastnily týmy jak z Evropy, tak i z Číny, Indie a Izraele, kde máš ŠKODA AUTO a.s. své pobočky.

4) Veletrhy

Zástupci ŠKODA IT se také účastní pořádaných veletrhů se svým stánkem viz. Obrázek 6, kde návštěvníkům prezentují možnosti kariérního růstu ve ŠKODA IT. Návštěvníci si zde mohou vzít letáky, brožury a další propagační materiály, které jim poskytnou stručný náhled do života stážisty v ŠKODA AUTO a.s. Při projevení zájmu, na sebe mohou zanechat kontakt, aby později mohli dostat další informace.

Obrázek 6 - Stánek ŠKODA IT Zdroj: vlastní

46

Tento stánek je používán i na akci ŠKODA DAY. Na obrazovce pod nápisem JSME ŠKODA IT je možné pustit propagační video s dalšími informacemi a náhledem do společnosti.

5) Webové stránky

ŠKODA IT je popsáno na webových stánkách www.skoda-kariera.cz spadající pod hlavní stránky ŠKODA AUTO a.s. Na stránkách je stručně popsáno ŠKODA IT, odkazy na různé články a také blog, kde si uživatelé mohou přečíst o dění ve ŠKODA IT a různých novinkách.

Dále je tu výpis nabízených pracovních pozic. (ŠKODA kariéra, 2020b)

Je zde také odkaz na stránku popisující program pro studenty a absolventy, kde jsou popsány možnosti a výhody studentské stáže ve ŠKODA AUTO a.s., ve které uživatel také může najít ohlasy studentů, kteří již svoji stáž absolvovali a přečíst si, jak byli spokojeni. Je zde také popsán program Student Talent Pool, což je speciální program pro talentované stážisty s potenciálem stát se interním zaměstnancem. Dále je zde představena cena Laurina a Klementa, která se uděluje za nejlepší zpracování závěrečné práce. A dále je zde výpis aktuálně nabízených témat závěrečných prací a pracovních pozic pro stážisty. Poté, co si student vybere téma, vyplní a odešle údaje, bude kontaktován personálním oddělením a domluví se na datu pracovního pohovoru. Aby byla nabízené téma stáže na stránkách vystaveno, zaměstnanec, který téma nabízí, musí vyplnit formulář s podrobným popisem a předat ho vedení IT marketing týmu, které formulář nechá schválit a poté ho předá personálnímu oddělení, které téma vystaví na stránkách. (ŠKODA kariéra, 2020b)

47 6) Sociální sítě

ŠKODA IT svoje vlastní stránky na sociálních sítích nemá. Veškerý publikovaný obsah týkající se ŠKODA IT je publikován na facebookové stránce ŠKODA nebo na stránce ŠKODA AUTO Kariéra či ŠKODA AUTO Česká republika nebo instagramových stránkách WeAreSkoda. Na těchto stránkách, ale převládá obsah ze zbytku společnosti ŠKODA AUTO a.s. a příspěvky týkající se ŠKODA IT se mezi nimi ztrácí. Kdyby se uživatel chtěl něco dozvědět o ŠKODA IT na Facebooku nebo Instagramu, musel by hodně hledat mezi jinými příspěvky. Na sociálních stránkách je odkaz na hlavní web ŠKODA AUTO a.s., ale už zde není způsob, jak by se uživatel mohl dostat přímo k informacím o ŠKODA IT.

5.4. Reakce na pandemii Covid-19

Během začátku šíření Covid-19 nejdříve fungovalo vše stejně. Po zhoršení situace došlo k pozastavení všech studentských stáží ve ŠKODA AUTO a.s. a kmenovým zaměstnancům byl nařízen homeoffice. Okamžitě došlo ke stažení všech nabídek na studentské stáže a psaní závěrečných témat. Veškeré plánované akce byly odloženy nebo zrušeny. Jediná komunikace se studenty byla online formou, pomocí emailů nebo Skypu. Provoz ve ŠKODA AUTO a.s. byl v jarních měsících dočasně pozastaven. O to více pak mohli studenti ocenit informace poskytované na sociálních sítích, ovšem tam byly hlavně obecné informace o ŠKODA AUTO a.s. Momentálně (podzim 2020) jsou nabízena témata závěrečných prací formou konzultací, ale noví studenti na vykonávání stáží se prozatím nepřijímají.

48

6. Zhodnocení marketingové komunikace ŠKODA IT

V této kapitole proběhne zhodnocení IT marketing týmu a současné marketingové komunikace ŠKODA IT se studenty vysokých škol.

6.1. IT marketing tým

IT marketing tým, který má marketingovou komunikaci se studenty na starosti, v tomto směru odvádí velmi dobrou práci. Členové týmu jsou aktivní, pravidelně se účastní pořádaných porad týmu a nabízejí prezentování svých specializací. Ambasadoři jednotlivých univerzit sledují dění na univerzitách a vyhlížejí příležitosti, kde by se mohlo ŠKODA IT prezentovat. Jednou za rok je pro členy týmu uspořádán workshop, pro zlepšení svých dovedností a možností vidět více příležitostí. K interní komunikaci je nejčastěji využíván firemní e-mail a také Skype. Pro sdílení jednotlivých souborů mají všichni členové přístup ke sdíleným složkám. Potřebné soubory jsou také sdílené na teamwebu, kde jsou přehledněji uspořádány. K teamwebu mají přístup pouze členové IT marketing týmu.

Komunikace se zástupci školy většinou probíhá přes email či telefonicky. Osobní schůzky jsou většinou uskutečněny v prostorách ŠKODA AUTO a.s., kde jsou probírány podmínky spolupráce nebo se domlouvá pořádání nějaké akce či přednášky pro studenty. Zástupci školy poté zajistí účast studentů na zorganizovaných akcích.

6.2. Komunikace se studenty

Co se týká komunikace se studenty, tak ŠKODA IT se hodně zaměřuje na osobní kontakt a prezentaci. Tento přístup je velmi důležitý a účinný, protože studenti mají možnost na vlastní oči nahlédnout do fungování ŠKODA IT a osobně si i některé technologie vyzkoušet, jako například virtuální realitu. Ohlasy studentů jsou z drtivé většiny velmi pozitivní a projevují zájem o psaní své závěrečné práce pod vedením ŠKODA AUTO a.s. a o nástup na pracovní stáž. Díky těmto aktivitám počet studentů, kteří na pracovní stáž nastoupili každým rokem stoupal, viz Tabulka 2 níže.

49 Tabulka 2 - Vývoj počtu studentů na stáži

Oddělení Studentů 2017 Studentů 2018 Studentů 2019

FIA 2 2 3

FIB 3 3 13

FIC 2 2 2

FIE 2 2 1

FIG 2 2 6

FIO 1 1 4

FIV 4 7 15

Celkem 16 19 44

Zdroj: vlastní zpracování

ŠKODA IT se na akcích vždy snaží vytvořit příjemné a přátelské prostředí. Na Dni s IT i na ŠKODA Day, se vždy snaží co nejlépe zodpovědět kladené dotazy. Na akcích jsou také připraveny malé dárečky pro studenty a na soutěžích jsou připraveny velmi zajímavé ceny pro týmy, které dosáhnou vrchních příček.

Před vypuknutím pandemie Covid-19, již finišovala tvorba brožurky, ve které by studenti našli aktuálně nabízená témata závěrečných prací a stáží a s dalšími potřebnými informacemi o podání žádosti o vykonávání stáže a také o možnosti Stáž ve ŠKODA IT na míru, pro případ, že by student nenašel takovou stáž, o kterou by měl zájem a po domluvě a pohovoru by bylo možné mu najít stáž, která by mu vyhovovala. Tyto brožurky by se na pořádaných akcích studentům rozdávaly.

50 Tabulka 3 - SWOT analýza osobního setkávání

Pozitiva Negativa

Vnitřní

Silné stránky Slabé stránky

• Osobní setkání

• Prezentace od specialistů

• Okamžité zodpovězení dotazů

• Možnost vyzkoušení technologií

• Omezený čas

• Rozsah informací

Vnější

Příležitosti Hrozby

• Zisk zájemců o stáž • Zrušení akce

• Nízký počet účastníků Zdroj: vlastní zpracování

6.3. Internetová komunikace

Studenti, kteří se akcí nezúčastnili, nebo studenti, kteří se dané akce zúčastnili, ale nedozvěděli se tam to, co by je zajímalo, nebo by měli zájem o jinou oblast, než která byla na akci prezentovaná, nebo kdyby se rozmysleli až později, byli by odkázáni na hledání potřebných informací na internetu. Kdyby chtěli nějaké informace o ŠKODA IT najít na Facebooku, našli by pouze stránky za celou ŠKODA AUTO a.s. a nedá se předpokládat, že by mezi stovkami příspěvků hledali to, co by potřebovali, to samé platí i o Instagramu.

ŠKODA AUTO a.s. momentálně na Facebooku spravuje více stránek, tou hlavní je stránka ŠKODA, která aktuálně má přes 1 137 000 fanoušků viz. Obrázek 7. Je to stránka určená pro fanoušky z celého světa, veškerý její obsah je v anglickém jazyce. Na stránce jsou zveřejňovány hlavně příspěvky týkající se aut, prezentování nových modelů, ukázky technologií, odkazy na různé články atd.

51 Obrázek 7 - Facebooková stránka ŠKODA

Zdroj: Facebook, 2020

Dále je zde několik stránek pro každou zemi zvlášť, např.: ŠKODA Česká republika, ŠKODA Slovensko, ŠKODA Deutschland, ŠKODA UK, ŠKODA Russia atd. Potom je zde stránka ŠKODA AUTO Kariéra, kde nejen prezentuje svoje vozy, ale dává také prostor pro nahlédnutí do fungování společnosti ŠKODA AUTO a.s., rozhovory se zaměstnanci, soutěže, ukázky technologií, nabídky pracovních pozic napříč celou společností atd. Další facebookovou stránkou pod ŠKODA AUTO a.s. je ŠKODA Motorsport, která se týká závodního týmu ŠKODA a jeho působení v soutěžích Rally.

Facebookových stránek je více, ale toto byly ty hlavní a nejnavštěvovanější. Na tyto stránky mohou uživatelé posílat své dotazy, psát komentáře a recenze a najít mnoho informací o vyráběných vozech a technologiích. Všechny tyto stránky mají jako profilový obrázek nastavené logo společnosti, úvodní obrázek se už ale liší, některé stránky mají obrázek některého z modelů aut, některé mají své úvodní video. Každá stránka má svůj popis a všechny stránky odkazují na hlavní webové stránky společnosti ŠKODA AUTO a.s., u stránek pro jiné státy ovšem odkazují na stránky v daném jazyce.

52

Tabulka 4 - SWOT analýza facebookových stránek ŠKODA AUTO a.s.

Pozitiva Negativa

Pokud by uživatelé šli na hlavní webové stránky ŠKODA AUTO a.s., museli by se postupně proklikávat ke stránce s informacemi o ŠKODA IT. Potom je zde pomoc od vyhledavačů, jako je například Google, do kterého když se zadá „ŠKODA IT“, tak požadované stránky najde rovnou. Pro někoho může být matoucí, že stránky ŠKODA IT jsou pod doménou www.skoda-kariera.cz, místo aby měly vlastní doménu. Stránky jsou ovšem funkční, designově velmi hezky upravené, uvedené informace se pravidelně aktualizují, a hlavně plní svůj účel. Je ovšem prostor pro jejich rozšíření a obohacení o více informací o ŠKODA IT.

Na současných stránkách uživatel nenajde téměř nic o historii, o prováděných výzkumech a vyvíjených technologiích. K dispozici je pouze blog s desítkami krátkých článků o dění ve ŠKODA IT, kde jsou sice zajímavé informace, ale nic není popsáno více do hloubky. Dá se předpokládat, že by to spoustu lidí zajímalo a mohlo by je to ještě více motivovat k nástupu do ŠKODA IT.

Je tedy vidět, že ŠKODA IT je v rámci společnosti ŠKODA AUTO a.s. a její prezentace na internetu spíše v pozadí. Proto bude cílem této práce tuto oblast na internetu více zviditelnit.

53 Tabulka 5 - SWOT analýza webových stránek ŠKODA IT

Pozitiva Negativa

Vnitřní

Silné stránky Slabé stránky

• Design

• Základní informace

• Neomezený čas

• Odkazy na nabízené pozice

• Rozhovory se zaměstnanci

• Pouze základní informace

• Bez vlastní domény

Vnější

Příležitosti Hrozby

• Zisk zájemců o stáž a práci • Nízká návštěvnost

Zdroj: vlastní zpracování

54

7. Návrh facebookových stránek ŠKODA IT

Cílem této kapitoly bude vytvoření návrhu facebookové stránky ŠKODA IT, která se stane kvalitním komunikačním kanálem, se správným nastavením a atraktivními příspěvky.

Drtivá většina lidí, v současné době hledá informace na internetu a téměř všichni studenti mají účet na Facebooku. Facebook je tedy jedním z nejběžnějších a nejúčinnějších komunikačních prostředků. Jak již bylo zmíněno, ŠKODA IT vlastní facebookové stránky nemá, obsah týkající se ŠKODA IT je zveřejňován prostřednictvím facebookových stránek ŠKODA nebo ŠKODA Kariéra. Pokud by ovšem uživatel chtěl najít obsah týkající se pouze ŠKODA IT, bylo by to pro něj, vzhledem k množství příspěvků velmi náročné. Celkově o ŠKODA IT na internetu moc informací není a pokud tam nějaké jsou, uživatel se k nim musí často složitě proklikávat dalšími stránkami. Tento způsob tedy není ideální a chtělo by to přístup k požadovaným informacím zjednodušit. Proto zde bude vytvořen návrh facebookových stránek ŠKODA IT, kde bude prostor pro zveřejňování obsahu čistě z IT oblasti.

7.1. Cílová skupina

Před založením stránky, je dobré si ujasnit pro koho bude určena a podle toho si připravit styl komunikace s návštěvníky stránky. Cílovou skupinou pro tuto stránku budou v první řadě studenti univerzit a dále také zájemci o práci ve ŠKODA IT. Určitě se nesmí zapomínat ani na další uživatele, kteří sice nebudou mít zájem o pracovní poměr ve ŠKODA IT, ale měli by zájem se o ŠKODA IT něco dovědět. Je tedy potřeba vytvořit moderní a atraktivní stránku, která zaujme lidi po celé ČR a Slovensku a přispěje k jejich motivaci jít pracovat do ŠKODA IT i přes větší vzdálenost jejich bydliště.

Před založením stránky, je dobré si ujasnit pro koho bude určena a podle toho si připravit styl komunikace s návštěvníky stránky. Cílovou skupinou pro tuto stránku budou v první řadě studenti univerzit a dále také zájemci o práci ve ŠKODA IT. Určitě se nesmí zapomínat ani na další uživatele, kteří sice nebudou mít zájem o pracovní poměr ve ŠKODA IT, ale měli by zájem se o ŠKODA IT něco dovědět. Je tedy potřeba vytvořit moderní a atraktivní stránku, která zaujme lidi po celé ČR a Slovensku a přispěje k jejich motivaci jít pracovat do ŠKODA IT i přes větší vzdálenost jejich bydliště.