• No results found

- SWOT analýza facebookových stránek ŠKODA AUTO a.s

Pozitiva Negativa

Pokud by uživatelé šli na hlavní webové stránky ŠKODA AUTO a.s., museli by se postupně proklikávat ke stránce s informacemi o ŠKODA IT. Potom je zde pomoc od vyhledavačů, jako je například Google, do kterého když se zadá „ŠKODA IT“, tak požadované stránky najde rovnou. Pro někoho může být matoucí, že stránky ŠKODA IT jsou pod doménou www.skoda-kariera.cz, místo aby měly vlastní doménu. Stránky jsou ovšem funkční, designově velmi hezky upravené, uvedené informace se pravidelně aktualizují, a hlavně plní svůj účel. Je ovšem prostor pro jejich rozšíření a obohacení o více informací o ŠKODA IT.

Na současných stránkách uživatel nenajde téměř nic o historii, o prováděných výzkumech a vyvíjených technologiích. K dispozici je pouze blog s desítkami krátkých článků o dění ve ŠKODA IT, kde jsou sice zajímavé informace, ale nic není popsáno více do hloubky. Dá se předpokládat, že by to spoustu lidí zajímalo a mohlo by je to ještě více motivovat k nástupu do ŠKODA IT.

Je tedy vidět, že ŠKODA IT je v rámci společnosti ŠKODA AUTO a.s. a její prezentace na internetu spíše v pozadí. Proto bude cílem této práce tuto oblast na internetu více zviditelnit.

53 Tabulka 5 - SWOT analýza webových stránek ŠKODA IT

Pozitiva Negativa

Vnitřní

Silné stránky Slabé stránky

• Design

• Základní informace

• Neomezený čas

• Odkazy na nabízené pozice

• Rozhovory se zaměstnanci

• Pouze základní informace

• Bez vlastní domény

Vnější

Příležitosti Hrozby

• Zisk zájemců o stáž a práci • Nízká návštěvnost

Zdroj: vlastní zpracování

54

7. Návrh facebookových stránek ŠKODA IT

Cílem této kapitoly bude vytvoření návrhu facebookové stránky ŠKODA IT, která se stane kvalitním komunikačním kanálem, se správným nastavením a atraktivními příspěvky.

Drtivá většina lidí, v současné době hledá informace na internetu a téměř všichni studenti mají účet na Facebooku. Facebook je tedy jedním z nejběžnějších a nejúčinnějších komunikačních prostředků. Jak již bylo zmíněno, ŠKODA IT vlastní facebookové stránky nemá, obsah týkající se ŠKODA IT je zveřejňován prostřednictvím facebookových stránek ŠKODA nebo ŠKODA Kariéra. Pokud by ovšem uživatel chtěl najít obsah týkající se pouze ŠKODA IT, bylo by to pro něj, vzhledem k množství příspěvků velmi náročné. Celkově o ŠKODA IT na internetu moc informací není a pokud tam nějaké jsou, uživatel se k nim musí často složitě proklikávat dalšími stránkami. Tento způsob tedy není ideální a chtělo by to přístup k požadovaným informacím zjednodušit. Proto zde bude vytvořen návrh facebookových stránek ŠKODA IT, kde bude prostor pro zveřejňování obsahu čistě z IT oblasti.

7.1. Cílová skupina

Před založením stránky, je dobré si ujasnit pro koho bude určena a podle toho si připravit styl komunikace s návštěvníky stránky. Cílovou skupinou pro tuto stránku budou v první řadě studenti univerzit a dále také zájemci o práci ve ŠKODA IT. Určitě se nesmí zapomínat ani na další uživatele, kteří sice nebudou mít zájem o pracovní poměr ve ŠKODA IT, ale měli by zájem se o ŠKODA IT něco dovědět. Je tedy potřeba vytvořit moderní a atraktivní stránku, která zaujme lidi po celé ČR a Slovensku a přispěje k jejich motivaci jít pracovat do ŠKODA IT i přes větší vzdálenost jejich bydliště.

7.2. Založení facebookové stránky ŠKODA IT

Tato podkapitola podrobně předvede kompletní založení nové facebookové stránky.

Stránka, která se bude zakládat, bude úplně nová, bez předchozího propojení s již existujícími stránkami. Jako první krok je potřeba zvolit jméno stránky. V tomto případě není o názvu potřeba dlouho přemýšlet. Zvolené jméno stránky tedy bude „ŠKODA IT.“.

V názvu je za IT tečka, kvůli nastavení o ochraně práv na Facebooku. Další položkou, kterou

55

je potřeba vyplnit je kategorie. Do kategorie je možné napsat minimálně jednu a maximálně tři kategorie, do kterých bude naše stránka spadat. Názvy kategorií jsou přednastavené a nedají se měnit. Tato stránka bude spadat do kategorií: Informační technologie a Automobily, letadla, lodě. Dalším krokem je vytvoření popisu, který by měl stručně shrnovat co firma dělá, jaké služby poskytuje atp. Prozatím do popisu stránky bude: „Vítejte na stránkách ŠKODA IT, kde se dozvíte informace o jedné z největších IT firem v Evropě, nabízených studentských stážích a pracovních pozicích.“. Po zadání popisu je potřeba nahrát profilový a úvodní obrázek. U této stránky bude použit jako profilový obrázek logo ŠKODA AUTO a.s. a jako úvodní obrázek bude prozatím zvolen obrázek s heslem: Jsme ŠKODA IT a pod nápisem je odkaz na webové stránky ŠKODA IT. Poté stačí jen potvrdit a stránka je vytvořená, ale ještě nezveřejněná. Náhled navrhované stránky je vidět na obrázku níže.

Obrázek 8 - Facebooková stránka ŠKODA IT po vytvoření Zdroj: Vlastní

7.3. Doplnění informací

Po založení stránky, Facebook sám vyzívá k doplnění dalších informací. Nejprve je zde možnost zadat odkaz na webové stránky. Na stránku se tedy vloží odkaz na webové stránky, ale ne na hlavní webové stránky ŠKODA AUTO a.s., ale odkaz, který uživatele přesměruje rovnou na stránky ŠKODA IT. Dále je zde možnost doplnit telefonní číslo a e-mail, jelikož se ale tyto informace mohou u různých oborů a nabízených pozic mohou lišit, prozatím se vyplňovat nebudou. Jako další se vyplní adresa společnosti. Jako adresa se uvede adresa

56

hlavního závodu v Mladé Boleslavi. Potom je tu možnost nastavit otevírací hodiny, což ovšem v tomto případě není potřeba, takže se zde nechá možnost: Provozní doba neuvedena.

Jako další možnost je tu odkaz na jiné účty z dalších sociálních sítí. To se využije v případě, že by se v budoucnosti vytvořila i stránka na Instagramu, případně i na dalších sociálních sítích.

7.4. Nastavení stránky

V následujících podkapitolách bude podrobně provedeno obecné nastavení stránky bod po bodu, potom nastavení zpráv a další nastavení.

7.4.1. Obecné nastavení stránky

Nejprve je potřeba provést obecné nastavení stránky. Jako první položka je viditelnost stránky, která před dokončením stránky zůstane na: Nezveřejněná. Druhou položkou jsou příspěvky návštěvníků. Zde je možné umožnit návštěvníkům stránky zveřejňovat na stránce příspěvky. Je možné i příspěvky kontrolovat před zveřejněním. U této stránky ovšem není potřeba, aby uživatelé mohli na stránce zveřejňovat obsah, takže bude vybrána možnost:

Zakázat na stránce příspěvky ostatních uživatelů.

Další položkou v nastavení je možnost nastavit okruh uživatelů vybraných příspěvků a viditelnost příspěvků. Tím se dá omezit dosah příspěvků pouze pro uživatele s určitým nastavením v profilu, např. věk, pohlaví, zájmy atd. Toto omezení zezačátku není potřeba, protože je cílem, aby se povědomí o stránce co nejvíce rozšířilo.

Dále se nastaví povolení sdílení příspěvků a příběhů, které je možné zablokovat, pokud by bylo potřeba zamezit, aby se obsah stránky sdílel dál. To je ovšem věc, která je pro tuto stránku žádoucí, takže ohledně sdílení je vše povoleno. Poté se nastaví povolení zobrazení tlačítka, aby uživatelé mohli stránku mohli pomocí chatu kontaktovat.

Dále je potřeba nastavit možnost označování. To uživatelům umožňuje na fotkách zveřejněných stránkou označit další uživatele. Tato možnost zůstane vypnutá. Druhé nastavení označování je, že uživatelé u svých příspěvků mohou stránku označit a tím o ní informovat své přátele. Tato možnost se tedy povolí.

Jako další je zde nastavení územního omezení, která umožňuje omezit zobrazování stránky jen v určitých zemích. Toto omezení není potřeba zavádět, proto zůstane vypnutá. Jako další se nastaví věkové omezení, které také není potřeba zavádět.

57

Další položkou v nastavení je možnost zablokování příspěvků či komentářů, které obsahují určitá slova a výrazy, jako například sprostá slova a nevhodné chování. Dále se v nastavení povolí možnost tuto stránku zobrazovat při doporučování podobných stránek, které by se lidem mohly líbit.

Dalším krokem je nastavení automatického oznámení o aktualizaci údajů na stránce, jako je popis stránky, telefonní číslo, adresa atd. Tato oznámení budou vypnutá, pokud by se měnilo něco důležitého, bude o tom vytvořen vlastní příspěvek.

Dále je zde možnost nastavit přidávání příspěvků ve více jazycích. Jelikož je tato stránka určena pro ČR a Slovensko, není nutné nastavovat příspěvky v dalších jazycích. Pokud by ale chtěl někdo z jiných zemí alespoň zevrubný překlad, je zde možné povolit automatický překlad.

Poté se nastaví pořadí zobrazených komentářů pod příspěvkem. Pořadí se nastaví podle relevantnosti, aby se uživatelům zobrazily komentáře s nejvíce „To se mi líbí“ a odpověďmi jako první, protože tyto komentáře mohou obsahovat užitečné informace pro další uživatele.

Poslední položkou v nastavení, je Distribuce obsahu, kde je možné povolit, či zakázat stahování zveřejněných videí, kterou dáme zakázat.

Tím bylo dokončeno obecné nastavení stránky.

7.4.2. Nastavení zpráv

Po dokončení obecného nastavení, je na řadě nastavení zpráv. Zprávy budou posílány přes tradiční facebookovou aplikaci Messenger. Pro účely facebookových stránek messenger umožňuje lepší nastavení pro lepší komunikaci s uživateli.

Nejprve se nastaví možnost zobrazení pozdravu. Přednastavený pozdrav se uživateli zobrazí po tom, co si otevře okénko chatu, tedy ještě předtím, než odešle zprávu. Jako výchozí pozdrav je přednastaveno: „Dobrý den, „Jméno Uživatele“! Děkujeme, že jste nás přes Messenger kontaktoval(a). Napište nám, na co se chcete zeptat.“ Toto sdělení bude změněno na: „Dobrý den, máte otázku? Prosím vyberte z následujících možností.“, zmiňované možnosti budou nastaveny v dalším kroku. V nastavení automatizovaných odpovědí, je několik různých možností, jak uživateli poslat automatickou zprávu. Jako první je zde nastavení rychlé odpovědi na první zprávu, kterou uživatel pošle. Jako výchozí rychlá odpověď je zde nastaveno: „Dobrý den, děkujeme vám za zprávu.“, to se změní na:

„Děkujeme za zprávu, odpovíme hned, jak to bude možné.“. Je také možné nastavit zprávu v nepřítomnosti, ale vzhledem k sdělení v rychlé odpovědi to není nutné.

58

Dále se nastaví časté dotazy, které urychlí komunikaci s uživatelem. Ke každé otázce se nastaví příhodná odpověď, do které se mohou i přidat tlačítka s odkazy na web apod. viz Obrázek 9. Do častých otázek se zahrnou odkazy na da hlavní web ŠKODA IT, odkaz, kde uživatel najde výpis nabízených témat, další informace o stážích atd. Jako další se povolí možnost automatického poslání poděkování, za doporučení stránky. Další šikovnou možností je přidání Messengeru na webové stránky. Zákazníci by mohli psát do chatu nejen na Facebooku, ale i na webových stránkách ŠKODA IT. Facebook jednoduše popisuje způsob jakým přidat Messenger do zdrojového kódu webových stránek. Toto propojení ale ŠKODA AUTO a.s. na svých stránkách nepoužívá, proto se nebude zavádět ani tady.

Obrázek 9 - Nastavení jedné z přednastavených otázek Zdroj: Vlastní

7.4.3. Další nastavení

Jako další se nastaví pořadí šablon a karet zobrazených na hlavní stránce. Jako první musí vždy být hlavní stránka. Na druhé místo se nastaví karta Kariéra, protože tato stránka bude pravidelně nabízet pracovní pozice. Na další pozice přijdou po sobě karty Fotky, Videa, Události, Informace, Hodnocení a Komunita. Karty Fotky, Videa, Informace a Komunita

59

z pásu karet nelze odebrat, lze pouze nastavit jejich umístění. Výsledek nastavení pásu karet je vidět na Obrázku 10.

Obrázek 10 - Pás karet Zdroj: Vlastní

Po nastavení pásu karet už zbývá jen dokončit nastavení upozornění ohledně aktivit a aktualizací stránky. Zpočátku se nechá nastavení pro dostávání upozornění pokaždé když dojde k nějaké aktivitě, aby bylo vidět, jak se stránka rozrůstá. Později bude lepší dostávání upozornění omezit, protože při větším počtu fanoušků by mohlo být upozornění příliš mnoho. Pak je tu ještě nastavení rolí u stránky pro další lidi, co budou tuto stránku spravovat a upravovat.

Tímto je nastavování u konce a stránka je připravená na zveřejnění

7.5. Obsah stránky

Zde budou popsány a vytvořeny návrhy na zveřejňovaný obsah na facebookové stránce ŠKODA IT

Stránku je důležité aktivně udržovat a pravidelně přidávat příspěvky. Na stránce budou sdíleny aktuálně nabízená témata závěrečných prací a stáží. Tyto nabídky mohou být na stránku přidávány buď formou odkazů, nebo je také možné vytvářet pracovní nabídky přímo na stránce. Nyní budou předvedeny oba způsoby a jako příklad bude použito jedno ze skutečně nabízených témat na webu. Jako první bude vytvořen příspěvek, ve kterém bude odkaz přímo na detail o vypsaném tématu na stránkách www.skoda-kariera.cz. Menším nedostatkem ale je, že po nahrání odkazu se v příspěvku vytvoří odkazové okýnko s obrázkem, který se vygeneruje sám podle odkazované stránky a nelze upravit. Pokud bude potřeba vlastní obrázek, lze vložit pouze textový odkaz do popisku.

V případě vytvoření pracovní nabídky přímo na Facebooku se vyplní název pracovní pozice, kterým bude Využití AI u dronů ve ŠKODA AUTO, pak se vyplní místo výkonu práce, tedy

60

adresa společnosti, potom typ práce, kde vybereme možnost Studijní, pak popis práce a platové rozmezí, případně ještě doplňující otázky, které nejsou při vytvoření pracovní nabídky povinné. Facebook také poskytuje možnost posílání reakcí na nabízená pracovní

místa na

e-mail, které by také pomohlo k rychlejšímu zpracování žádosti. A nakonec se vloží vlastní obrázek.

Na Obrázku 11 níže můžeme vidět srovnání obou příspěvků.

Obrázek 11 - Srovnání příspěvků Zdroj: Vlastní

Dalším obsahem stránky budou pořádané události. Protože se ale momentálně kvůli pandemii Covid-19 žádné akce nechystají, bude zde vytvořena facebooková událost na akci, která již proběhla, pouze pro účely této práce. Jediná změna oproti skutečnosti bude datum události, protože Facebook neumožňuje vytvořit událost s již proběhlým datem. Proběhlá akce se jmenovala ŠKODA Day 2019. Na stránce se tedy vytvoří událost s názvem ŠKODA Day 2019 (fiktivní) a datum bude 20.1.2021 od 8:00 do 17:00. Vyplní se popisek a nahraje úvodní obrázek, pro který bude použit oficiální obrázek z roku 2019. Jelikož bylo nutné se pro účast přihlásit, do popisu a pro jistotu i do odkazu na vstupenky, se nahraje odkaz na

61

web, kde se studenti i kantoři mohou přihlásit a tím potvrdí účast. Tím je tvorba události dokončená. Vzhled vytvořené události na Facebooku je vidět na obrázku 12.

Obrázek 12 - Vytvořená událost na Facebooku Zdroj: Vlastní

V průběhu času se budou vytvářet další pracovní místa a konat další akce a o všem bude facebooková stránka informovat.

Dalším možným obsahem stránky bude popis dění ve ŠKODA IT. Ukázky technologií formou obrázků a videí, rozhovory se zaměstnanci, odkazy na články na hlavním webu apod.

Také je možné vytvářet zábavné aplikace nebo soutěže, které by přispěly k probuzení zájmu veřejnosti o ŠKODA IT.

7.6. Propagace

Stránka bude dostatečně a pravidelně propagována pomocí facebookových nástrojů pro propagaci. Nejlepším způsobem pro získávání fanoušků hned ze začátku bude, když bude stránka propagována i na ostatních facebookových stránkách společnosti ŠKODA AUTO a.s., konkrétně na stránkách ŠKODA Česká republika, ŠKODA Slovensko a ŠKODA kariéra, které již svou základnu fanoušků mají. Tato propagace zajistí rychlý nárůst fanoušků hned ze začátku. Toto ovšem nebude jediný způsob propagace. Facebook umožňuje investici do placené reklamy, která stránku více zviditelní a zvýší její dosah. Je zde na výběr z několika způsobů propagace. Pro tuto stránku bude lepší vybrat více druhů propagace.

62

Hned po spuštění stránky bude vybrána možnost „Propagujte svoji stránku“. Tento způsob propagace umožňuje bez jakékoliv předchozí propagace, aby se reklama zobrazila až 3 500 uživatelům denně. S rostoucím počtem fanoušků poroste i počet uživatelů, kterým se reklama zobrazí. Dalším způsobem propagace bude možnost „Získejte víc návštěvníků webu“, která vytvoří reklamu odkazující na webové stránky ŠKODA IT. Tato reklama, bez předchozí propagace stránky odhaduje až 255 kliknutí na odkaz za den. Dále je možné propagovat jednotlivé příspěvky a události. V závislosti na druhu příspěvku a události se bude odvíjet druh a výše investice do propagace.

Po získání většího počtu fanoušků stránky se mohou investice do propagace snížit, protože se příspěvky budou šířit organicky (bez potřeby placené propagace).

U každého jednotlivého příspěvku a příběhu Facebook vytváří statistiky o dosahu příspěvků, o počtu získaných „To se mi líbí“ a také měří CR s rozlišením, jestli se příspěvek k uživateli dostal organicky nebo propagací, o dosahu zveřejněných příběhů atd. Všechny tyto statistiky budou sledovány a bude se podle nich vyvíjet další propagování příspěvků.

7.7. Zhodnocení návrhu facebookové stránky ŠKODA IT

Facebooková stránka ŠKODA IT je navržena tak, aby uživatelům, zejména vysokoškolským studentům, poskytovala potřebné informace a rozšířila povědomí o ŠKODA IT. Díky pravidelným příspěvkům o dění a možnostech ve společnosti se bude udržovat zájem uživatelů. Stránka usnadní možnost kontaktování ŠKODA IT při projevení zájmu o studentské stáže, zaměstnání, nebo zodpovězení dotazů. Možnost zveřejňování pracovních nabídek přímo na facebookové stránce, také urychlí proces podání žádosti o ní. Pořádané akce mohou získat více zúčastněných, díky dostatečné propagaci facebookové události.

Dalšími kroky pro zvýšení povědomí o ŠKODA IT by mohlo být také založení stránky na Instagramu, která by byla propojená s tou na Facebooku. Další možností pro vylepšení image ŠKODA IT je vytvoření vlastních webových stránek s vlastní doménou, kde by bylo detailněji ŠKODA IT popsáno včetně historie, vyvíjených technologií atp. a na tuto stránku a konkrétní články by bylo odkazováno v příspěvcích na sociálních sítích.

Dobrá komunikace se zákazníky s sebou přinese důvěru, která je pro každou společnost důležitá, a to právě tato stránka nabízí. Vytvořená facebooková stránka představuje potenciální zvýšení počtu stážistů a psaných závěrečných prací ve ŠKODA IT.