• No results found

46

Tento stánek je používán i na akci ŠKODA DAY. Na obrazovce pod nápisem JSME ŠKODA IT je možné pustit propagační video s dalšími informacemi a náhledem do společnosti.

5) Webové stránky

ŠKODA IT je popsáno na webových stánkách www.skoda-kariera.cz spadající pod hlavní stránky ŠKODA AUTO a.s. Na stránkách je stručně popsáno ŠKODA IT, odkazy na různé články a také blog, kde si uživatelé mohou přečíst o dění ve ŠKODA IT a různých novinkách.

Dále je tu výpis nabízených pracovních pozic. (ŠKODA kariéra, 2020b)

Je zde také odkaz na stránku popisující program pro studenty a absolventy, kde jsou popsány možnosti a výhody studentské stáže ve ŠKODA AUTO a.s., ve které uživatel také může najít ohlasy studentů, kteří již svoji stáž absolvovali a přečíst si, jak byli spokojeni. Je zde také popsán program Student Talent Pool, což je speciální program pro talentované stážisty s potenciálem stát se interním zaměstnancem. Dále je zde představena cena Laurina a Klementa, která se uděluje za nejlepší zpracování závěrečné práce. A dále je zde výpis aktuálně nabízených témat závěrečných prací a pracovních pozic pro stážisty. Poté, co si student vybere téma, vyplní a odešle údaje, bude kontaktován personálním oddělením a domluví se na datu pracovního pohovoru. Aby byla nabízené téma stáže na stránkách vystaveno, zaměstnanec, který téma nabízí, musí vyplnit formulář s podrobným popisem a předat ho vedení IT marketing týmu, které formulář nechá schválit a poté ho předá personálnímu oddělení, které téma vystaví na stránkách. (ŠKODA kariéra, 2020b)

47 6) Sociální sítě

ŠKODA IT svoje vlastní stránky na sociálních sítích nemá. Veškerý publikovaný obsah týkající se ŠKODA IT je publikován na facebookové stránce ŠKODA nebo na stránce ŠKODA AUTO Kariéra či ŠKODA AUTO Česká republika nebo instagramových stránkách WeAreSkoda. Na těchto stránkách, ale převládá obsah ze zbytku společnosti ŠKODA AUTO a.s. a příspěvky týkající se ŠKODA IT se mezi nimi ztrácí. Kdyby se uživatel chtěl něco dozvědět o ŠKODA IT na Facebooku nebo Instagramu, musel by hodně hledat mezi jinými příspěvky. Na sociálních stránkách je odkaz na hlavní web ŠKODA AUTO a.s., ale už zde není způsob, jak by se uživatel mohl dostat přímo k informacím o ŠKODA IT.

5.4. Reakce na pandemii Covid-19

Během začátku šíření Covid-19 nejdříve fungovalo vše stejně. Po zhoršení situace došlo k pozastavení všech studentských stáží ve ŠKODA AUTO a.s. a kmenovým zaměstnancům byl nařízen homeoffice. Okamžitě došlo ke stažení všech nabídek na studentské stáže a psaní závěrečných témat. Veškeré plánované akce byly odloženy nebo zrušeny. Jediná komunikace se studenty byla online formou, pomocí emailů nebo Skypu. Provoz ve ŠKODA AUTO a.s. byl v jarních měsících dočasně pozastaven. O to více pak mohli studenti ocenit informace poskytované na sociálních sítích, ovšem tam byly hlavně obecné informace o ŠKODA AUTO a.s. Momentálně (podzim 2020) jsou nabízena témata závěrečných prací formou konzultací, ale noví studenti na vykonávání stáží se prozatím nepřijímají.

48

6. Zhodnocení marketingové komunikace ŠKODA IT

V této kapitole proběhne zhodnocení IT marketing týmu a současné marketingové komunikace ŠKODA IT se studenty vysokých škol.

6.1. IT marketing tým

IT marketing tým, který má marketingovou komunikaci se studenty na starosti, v tomto směru odvádí velmi dobrou práci. Členové týmu jsou aktivní, pravidelně se účastní pořádaných porad týmu a nabízejí prezentování svých specializací. Ambasadoři jednotlivých univerzit sledují dění na univerzitách a vyhlížejí příležitosti, kde by se mohlo ŠKODA IT prezentovat. Jednou za rok je pro členy týmu uspořádán workshop, pro zlepšení svých dovedností a možností vidět více příležitostí. K interní komunikaci je nejčastěji využíván firemní e-mail a také Skype. Pro sdílení jednotlivých souborů mají všichni členové přístup ke sdíleným složkám. Potřebné soubory jsou také sdílené na teamwebu, kde jsou přehledněji uspořádány. K teamwebu mají přístup pouze členové IT marketing týmu.

Komunikace se zástupci školy většinou probíhá přes email či telefonicky. Osobní schůzky jsou většinou uskutečněny v prostorách ŠKODA AUTO a.s., kde jsou probírány podmínky spolupráce nebo se domlouvá pořádání nějaké akce či přednášky pro studenty. Zástupci školy poté zajistí účast studentů na zorganizovaných akcích.

6.2. Komunikace se studenty

Co se týká komunikace se studenty, tak ŠKODA IT se hodně zaměřuje na osobní kontakt a prezentaci. Tento přístup je velmi důležitý a účinný, protože studenti mají možnost na vlastní oči nahlédnout do fungování ŠKODA IT a osobně si i některé technologie vyzkoušet, jako například virtuální realitu. Ohlasy studentů jsou z drtivé většiny velmi pozitivní a projevují zájem o psaní své závěrečné práce pod vedením ŠKODA AUTO a.s. a o nástup na pracovní stáž. Díky těmto aktivitám počet studentů, kteří na pracovní stáž nastoupili každým rokem stoupal, viz Tabulka 2 níže.

49 Tabulka 2 - Vývoj počtu studentů na stáži

Oddělení Studentů 2017 Studentů 2018 Studentů 2019

FIA 2 2 3

FIB 3 3 13

FIC 2 2 2

FIE 2 2 1

FIG 2 2 6

FIO 1 1 4

FIV 4 7 15

Celkem 16 19 44

Zdroj: vlastní zpracování

ŠKODA IT se na akcích vždy snaží vytvořit příjemné a přátelské prostředí. Na Dni s IT i na ŠKODA Day, se vždy snaží co nejlépe zodpovědět kladené dotazy. Na akcích jsou také připraveny malé dárečky pro studenty a na soutěžích jsou připraveny velmi zajímavé ceny pro týmy, které dosáhnou vrchních příček.

Před vypuknutím pandemie Covid-19, již finišovala tvorba brožurky, ve které by studenti našli aktuálně nabízená témata závěrečných prací a stáží a s dalšími potřebnými informacemi o podání žádosti o vykonávání stáže a také o možnosti Stáž ve ŠKODA IT na míru, pro případ, že by student nenašel takovou stáž, o kterou by měl zájem a po domluvě a pohovoru by bylo možné mu najít stáž, která by mu vyhovovala. Tyto brožurky by se na pořádaných akcích studentům rozdávaly.

50 Tabulka 3 - SWOT analýza osobního setkávání

Pozitiva Negativa

Vnitřní

Silné stránky Slabé stránky

• Osobní setkání

• Prezentace od specialistů

• Okamžité zodpovězení dotazů

• Možnost vyzkoušení technologií

• Omezený čas

• Rozsah informací

Vnější

Příležitosti Hrozby

• Zisk zájemců o stáž • Zrušení akce

• Nízký počet účastníků Zdroj: vlastní zpracování

6.3. Internetová komunikace

Studenti, kteří se akcí nezúčastnili, nebo studenti, kteří se dané akce zúčastnili, ale nedozvěděli se tam to, co by je zajímalo, nebo by měli zájem o jinou oblast, než která byla na akci prezentovaná, nebo kdyby se rozmysleli až později, byli by odkázáni na hledání potřebných informací na internetu. Kdyby chtěli nějaké informace o ŠKODA IT najít na Facebooku, našli by pouze stránky za celou ŠKODA AUTO a.s. a nedá se předpokládat, že by mezi stovkami příspěvků hledali to, co by potřebovali, to samé platí i o Instagramu.

ŠKODA AUTO a.s. momentálně na Facebooku spravuje více stránek, tou hlavní je stránka ŠKODA, která aktuálně má přes 1 137 000 fanoušků viz. Obrázek 7. Je to stránka určená pro fanoušky z celého světa, veškerý její obsah je v anglickém jazyce. Na stránce jsou zveřejňovány hlavně příspěvky týkající se aut, prezentování nových modelů, ukázky technologií, odkazy na různé články atd.

51 Obrázek 7 - Facebooková stránka ŠKODA

Zdroj: Facebook, 2020

Dále je zde několik stránek pro každou zemi zvlášť, např.: ŠKODA Česká republika, ŠKODA Slovensko, ŠKODA Deutschland, ŠKODA UK, ŠKODA Russia atd. Potom je zde stránka ŠKODA AUTO Kariéra, kde nejen prezentuje svoje vozy, ale dává také prostor pro nahlédnutí do fungování společnosti ŠKODA AUTO a.s., rozhovory se zaměstnanci, soutěže, ukázky technologií, nabídky pracovních pozic napříč celou společností atd. Další facebookovou stránkou pod ŠKODA AUTO a.s. je ŠKODA Motorsport, která se týká závodního týmu ŠKODA a jeho působení v soutěžích Rally.

Facebookových stránek je více, ale toto byly ty hlavní a nejnavštěvovanější. Na tyto stránky mohou uživatelé posílat své dotazy, psát komentáře a recenze a najít mnoho informací o vyráběných vozech a technologiích. Všechny tyto stránky mají jako profilový obrázek nastavené logo společnosti, úvodní obrázek se už ale liší, některé stránky mají obrázek některého z modelů aut, některé mají své úvodní video. Každá stránka má svůj popis a všechny stránky odkazují na hlavní webové stránky společnosti ŠKODA AUTO a.s., u stránek pro jiné státy ovšem odkazují na stránky v daném jazyce.

52

Tabulka 4 - SWOT analýza facebookových stránek ŠKODA AUTO a.s.

Pozitiva Negativa

Pokud by uživatelé šli na hlavní webové stránky ŠKODA AUTO a.s., museli by se postupně proklikávat ke stránce s informacemi o ŠKODA IT. Potom je zde pomoc od vyhledavačů, jako je například Google, do kterého když se zadá „ŠKODA IT“, tak požadované stránky najde rovnou. Pro někoho může být matoucí, že stránky ŠKODA IT jsou pod doménou www.skoda-kariera.cz, místo aby měly vlastní doménu. Stránky jsou ovšem funkční, designově velmi hezky upravené, uvedené informace se pravidelně aktualizují, a hlavně plní svůj účel. Je ovšem prostor pro jejich rozšíření a obohacení o více informací o ŠKODA IT.

Na současných stránkách uživatel nenajde téměř nic o historii, o prováděných výzkumech a vyvíjených technologiích. K dispozici je pouze blog s desítkami krátkých článků o dění ve ŠKODA IT, kde jsou sice zajímavé informace, ale nic není popsáno více do hloubky. Dá se předpokládat, že by to spoustu lidí zajímalo a mohlo by je to ještě více motivovat k nástupu do ŠKODA IT.

Je tedy vidět, že ŠKODA IT je v rámci společnosti ŠKODA AUTO a.s. a její prezentace na internetu spíše v pozadí. Proto bude cílem této práce tuto oblast na internetu více zviditelnit.

53 Tabulka 5 - SWOT analýza webových stránek ŠKODA IT

Pozitiva Negativa

Vnitřní

Silné stránky Slabé stránky

• Design

• Základní informace

• Neomezený čas

• Odkazy na nabízené pozice

• Rozhovory se zaměstnanci

• Pouze základní informace

• Bez vlastní domény

Vnější

Příležitosti Hrozby

• Zisk zájemců o stáž a práci • Nízká návštěvnost

Zdroj: vlastní zpracování

54

7. Návrh facebookových stránek ŠKODA IT

Cílem této kapitoly bude vytvoření návrhu facebookové stránky ŠKODA IT, která se stane kvalitním komunikačním kanálem, se správným nastavením a atraktivními příspěvky.

Drtivá většina lidí, v současné době hledá informace na internetu a téměř všichni studenti mají účet na Facebooku. Facebook je tedy jedním z nejběžnějších a nejúčinnějších komunikačních prostředků. Jak již bylo zmíněno, ŠKODA IT vlastní facebookové stránky nemá, obsah týkající se ŠKODA IT je zveřejňován prostřednictvím facebookových stránek ŠKODA nebo ŠKODA Kariéra. Pokud by ovšem uživatel chtěl najít obsah týkající se pouze ŠKODA IT, bylo by to pro něj, vzhledem k množství příspěvků velmi náročné. Celkově o ŠKODA IT na internetu moc informací není a pokud tam nějaké jsou, uživatel se k nim musí často složitě proklikávat dalšími stránkami. Tento způsob tedy není ideální a chtělo by to přístup k požadovaným informacím zjednodušit. Proto zde bude vytvořen návrh facebookových stránek ŠKODA IT, kde bude prostor pro zveřejňování obsahu čistě z IT oblasti.

7.1. Cílová skupina

Před založením stránky, je dobré si ujasnit pro koho bude určena a podle toho si připravit styl komunikace s návštěvníky stránky. Cílovou skupinou pro tuto stránku budou v první řadě studenti univerzit a dále také zájemci o práci ve ŠKODA IT. Určitě se nesmí zapomínat ani na další uživatele, kteří sice nebudou mít zájem o pracovní poměr ve ŠKODA IT, ale měli by zájem se o ŠKODA IT něco dovědět. Je tedy potřeba vytvořit moderní a atraktivní stránku, která zaujme lidi po celé ČR a Slovensku a přispěje k jejich motivaci jít pracovat do ŠKODA IT i přes větší vzdálenost jejich bydliště.

7.2. Založení facebookové stránky ŠKODA IT

Tato podkapitola podrobně předvede kompletní založení nové facebookové stránky.

Stránka, která se bude zakládat, bude úplně nová, bez předchozího propojení s již existujícími stránkami. Jako první krok je potřeba zvolit jméno stránky. V tomto případě není o názvu potřeba dlouho přemýšlet. Zvolené jméno stránky tedy bude „ŠKODA IT.“.

V názvu je za IT tečka, kvůli nastavení o ochraně práv na Facebooku. Další položkou, kterou

55

je potřeba vyplnit je kategorie. Do kategorie je možné napsat minimálně jednu a maximálně tři kategorie, do kterých bude naše stránka spadat. Názvy kategorií jsou přednastavené a nedají se měnit. Tato stránka bude spadat do kategorií: Informační technologie a Automobily, letadla, lodě. Dalším krokem je vytvoření popisu, který by měl stručně shrnovat co firma dělá, jaké služby poskytuje atp. Prozatím do popisu stránky bude: „Vítejte na stránkách ŠKODA IT, kde se dozvíte informace o jedné z největších IT firem v Evropě, nabízených studentských stážích a pracovních pozicích.“. Po zadání popisu je potřeba nahrát profilový a úvodní obrázek. U této stránky bude použit jako profilový obrázek logo ŠKODA AUTO a.s. a jako úvodní obrázek bude prozatím zvolen obrázek s heslem: Jsme ŠKODA IT a pod nápisem je odkaz na webové stránky ŠKODA IT. Poté stačí jen potvrdit a stránka je vytvořená, ale ještě nezveřejněná. Náhled navrhované stránky je vidět na obrázku níže.

Obrázek 8 - Facebooková stránka ŠKODA IT po vytvoření Zdroj: Vlastní

7.3. Doplnění informací

Po založení stránky, Facebook sám vyzívá k doplnění dalších informací. Nejprve je zde možnost zadat odkaz na webové stránky. Na stránku se tedy vloží odkaz na webové stránky, ale ne na hlavní webové stránky ŠKODA AUTO a.s., ale odkaz, který uživatele přesměruje rovnou na stránky ŠKODA IT. Dále je zde možnost doplnit telefonní číslo a e-mail, jelikož se ale tyto informace mohou u různých oborů a nabízených pozic mohou lišit, prozatím se vyplňovat nebudou. Jako další se vyplní adresa společnosti. Jako adresa se uvede adresa

56

hlavního závodu v Mladé Boleslavi. Potom je tu možnost nastavit otevírací hodiny, což ovšem v tomto případě není potřeba, takže se zde nechá možnost: Provozní doba neuvedena.

Jako další možnost je tu odkaz na jiné účty z dalších sociálních sítí. To se využije v případě, že by se v budoucnosti vytvořila i stránka na Instagramu, případně i na dalších sociálních sítích.

7.4. Nastavení stránky

V následujících podkapitolách bude podrobně provedeno obecné nastavení stránky bod po bodu, potom nastavení zpráv a další nastavení.

7.4.1. Obecné nastavení stránky

Nejprve je potřeba provést obecné nastavení stránky. Jako první položka je viditelnost stránky, která před dokončením stránky zůstane na: Nezveřejněná. Druhou položkou jsou příspěvky návštěvníků. Zde je možné umožnit návštěvníkům stránky zveřejňovat na stránce příspěvky. Je možné i příspěvky kontrolovat před zveřejněním. U této stránky ovšem není potřeba, aby uživatelé mohli na stránce zveřejňovat obsah, takže bude vybrána možnost:

Zakázat na stránce příspěvky ostatních uživatelů.

Další položkou v nastavení je možnost nastavit okruh uživatelů vybraných příspěvků a viditelnost příspěvků. Tím se dá omezit dosah příspěvků pouze pro uživatele s určitým nastavením v profilu, např. věk, pohlaví, zájmy atd. Toto omezení zezačátku není potřeba, protože je cílem, aby se povědomí o stránce co nejvíce rozšířilo.

Dále se nastaví povolení sdílení příspěvků a příběhů, které je možné zablokovat, pokud by bylo potřeba zamezit, aby se obsah stránky sdílel dál. To je ovšem věc, která je pro tuto stránku žádoucí, takže ohledně sdílení je vše povoleno. Poté se nastaví povolení zobrazení tlačítka, aby uživatelé mohli stránku mohli pomocí chatu kontaktovat.

Dále je potřeba nastavit možnost označování. To uživatelům umožňuje na fotkách zveřejněných stránkou označit další uživatele. Tato možnost zůstane vypnutá. Druhé nastavení označování je, že uživatelé u svých příspěvků mohou stránku označit a tím o ní informovat své přátele. Tato možnost se tedy povolí.

Jako další je zde nastavení územního omezení, která umožňuje omezit zobrazování stránky jen v určitých zemích. Toto omezení není potřeba zavádět, proto zůstane vypnutá. Jako další se nastaví věkové omezení, které také není potřeba zavádět.

57

Další položkou v nastavení je možnost zablokování příspěvků či komentářů, které obsahují určitá slova a výrazy, jako například sprostá slova a nevhodné chování. Dále se v nastavení povolí možnost tuto stránku zobrazovat při doporučování podobných stránek, které by se lidem mohly líbit.

Dalším krokem je nastavení automatického oznámení o aktualizaci údajů na stránce, jako je popis stránky, telefonní číslo, adresa atd. Tato oznámení budou vypnutá, pokud by se měnilo něco důležitého, bude o tom vytvořen vlastní příspěvek.

Dále je zde možnost nastavit přidávání příspěvků ve více jazycích. Jelikož je tato stránka určena pro ČR a Slovensko, není nutné nastavovat příspěvky v dalších jazycích. Pokud by ale chtěl někdo z jiných zemí alespoň zevrubný překlad, je zde možné povolit automatický překlad.

Poté se nastaví pořadí zobrazených komentářů pod příspěvkem. Pořadí se nastaví podle relevantnosti, aby se uživatelům zobrazily komentáře s nejvíce „To se mi líbí“ a odpověďmi jako první, protože tyto komentáře mohou obsahovat užitečné informace pro další uživatele.

Poslední položkou v nastavení, je Distribuce obsahu, kde je možné povolit, či zakázat stahování zveřejněných videí, kterou dáme zakázat.

Tím bylo dokončeno obecné nastavení stránky.

7.4.2. Nastavení zpráv

Po dokončení obecného nastavení, je na řadě nastavení zpráv. Zprávy budou posílány přes tradiční facebookovou aplikaci Messenger. Pro účely facebookových stránek messenger umožňuje lepší nastavení pro lepší komunikaci s uživateli.

Nejprve se nastaví možnost zobrazení pozdravu. Přednastavený pozdrav se uživateli zobrazí po tom, co si otevře okénko chatu, tedy ještě předtím, než odešle zprávu. Jako výchozí pozdrav je přednastaveno: „Dobrý den, „Jméno Uživatele“! Děkujeme, že jste nás přes Messenger kontaktoval(a). Napište nám, na co se chcete zeptat.“ Toto sdělení bude změněno na: „Dobrý den, máte otázku? Prosím vyberte z následujících možností.“, zmiňované možnosti budou nastaveny v dalším kroku. V nastavení automatizovaných odpovědí, je několik různých možností, jak uživateli poslat automatickou zprávu. Jako první je zde

Nejprve se nastaví možnost zobrazení pozdravu. Přednastavený pozdrav se uživateli zobrazí po tom, co si otevře okénko chatu, tedy ještě předtím, než odešle zprávu. Jako výchozí pozdrav je přednastaveno: „Dobrý den, „Jméno Uživatele“! Děkujeme, že jste nás přes Messenger kontaktoval(a). Napište nám, na co se chcete zeptat.“ Toto sdělení bude změněno na: „Dobrý den, máte otázku? Prosím vyberte z následujících možností.“, zmiňované možnosti budou nastaveny v dalším kroku. V nastavení automatizovaných odpovědí, je několik různých možností, jak uživateli poslat automatickou zprávu. Jako první je zde