• No results found

Představení společnosti ŠKODA AUTO a.s

V této kapitole bude představena společnost ŠKODA AUTO a.s., ve které autor absolvoval svou povinnou praxi a bude popsána její historie a organizační struktura.

4.1. O společnosti ŠKODA AUTO a.s.

ŠKODA AUTO a.s. se pyšní titulem největší zaměstnavatel v České republice a tím pádem má na českém trhu své místo zajištěné. Současně má přes zaměstnává více než 34 000 zaměstnanců a zároveň je to také největší český výrobce automobilů se svým téměř 32%

zastoupením na českém trhu osobních aut. Sídlo společnosti se nachází v Mladé Boleslavi, své další závody provozuje v Kvasinách, kde z výrobních linek sjíždějí hotová auta a závod ve Vrchlabí, kde jsou vyráběny převodovky nejen pro auta značky ŠKODA, ale i pro celý koncern Volkswagen, jehož je součástí od roku 1991. Současné portfolio zahrnuje 8 základních modelových řad. Hlavním trhem je Evropa, ale společnost již stačila výrazně expandovat na Ruský trh, trh v Číně a taktéž na trh Indie.

(ŠKODA AUTO a.s., 2020e)

Obrázek 2 - Logo společnosti ŠKODA AUTO a.s.

zdroj: ŠKODA AUTO a.s., 2020b

4.2. Historie společnosti

První motorové vozidlo vyrobené touto společností překvapivě nebylo auto, ale byl to bicykl postavený v roce 1895 mechanikem Václavem Laurinem a knihkupcem Václavem Klementem. Tito dva zakladatelé měli kromě křestního jména společné ještě další věci – vynalézavého ducha a oba měli lásku k jízdním kolům. Když na trhu nemohli najít to správné, rozhodli se, že si postaví vlastní jízdní kolo a pojmenovali ho „Slavia“. U těchto skromných začátků ale nezůstalo. Laurin a Klement brzy přešli ke stavbě motocyklů, které

38

patřily mezi první na světě. Jejich motocykly po krátké době sbírali vítězství v závodech a trhaly rychlostní rekordy. Tyto úspěchy zakladatele povzbudily k tomu, aby vyrobili ještě dvě další kola. Tehdy se zrodila „Voiturette A“ a s ní i rodová linie automobilů, která řadí značku ŠKODA mezi nejstarší automobilky na světě.

V roce 1925 se firma Laurin & Klement spojila se strojírenským podnikem ŠKODA Plzeň a po chvíli přišel průlomový úspěch s modelem ŠKODA Popular. Během druhé světové války byla v továrně vyráběna terénní vozidla a zbraňové součásti. Po válce pokračovala produkce nákladních automobilů, a dokonce i autobusů, která se ale díky velké reorganizace celého odvětví v automobilovém průmyslu, převedla do několika samostatných firem.

V Jablonci nad Nisou se začaly vyrábět nákladní vozy pod značkou LIAZ, autobusy pod značkou Karosa ve Vysokém Mýtě. Samotná automobilka byla od plzeňské části podniku Škoda oddělena a přeměněna na tzv. AZNP Mladá Boleslav. V socialistické době zde vzniklo spoustu slavných vozů jako ŠKODA Octavia, ŠKODA Felicia, ŠKODA 1000 nebo ŠKODA 120. Po pádu železné opony došlo k zjištění, že vozy značky ŠKODA nejsou na západním trhu konkurenceschopné a díky tomu se vláda rozhodla pro vstup zahraničního partnera do automobilky. Do užšího výběru se dostal Volkswagen a Renault. U Renaultu hrozilo, že by ŠKODA AUTO a.s. přišla o vlastní vývoj a stala by se pouze montovnou a proto 9. prosince 1990 se rozhodlo o vítězství Volkswagenu, který nejdříve vlastnil 31 % akcií, v roce 1995 zvýšil svůj podíl vlastnictví na 70 procent a v roce 2000 se Volkswagen stal stoprocentním vlastníkem firmy, poté co od vlády odkoupila 30% společnosti za 12,3 miliardy korun. V průběhu celého dvacátého století, včetně dvou světových válek a centrálně plánovaného hospodářství dob socialismu společnost ŠKODA nikdy neztratila odhodlání vyrábět vozy špičkové kvality. Hladký přechod do vlastnictví skupiny Volkswagen v roce 1991 jen posílil tuto vášeň vytvářet budoucnost postavenou na úspěšné minulosti. (ŠKODA AUTO a.s., 2020a; ŠKODA AUTO a.s. 2020c)

V současné době vyrábí ŠKODA AUTO deset modelových řad osobních vozů. Jedná se o modely: CITIGO iV, Fabia, Scala, Octavia, Nová Octavia, Kamiq, Karoq, Kodiaq, vlajkovou loď Superb a nový Enyaq iV. Samotné modelové řady pak dále mají různé varianty jako například liftback, combi, spaceback nebo například monte carlo. Do roku 2025 chce společnost ŠKODA AUTO docílit, aby 25 % nabízených automobilů Škoda tvořily elektromobily. Z tohoto důvodu produkuje ŠKODA AUTO tzv. studie. Například Škoda Vision E nebo Škoda Vision RS. Dále je pak důležitá transformace produktů – společnost se chce angažovat i v jiných oblastech (car sharing, online služby …). (ŠKODA AUTO, 2020d)

39 4.3. Organizační struktura společnosti

Společnost ŠKODA AUTO a.s. je velmi velká, proto i její organizační struktura je velice komplexní. Na Obrázku 3 níže jsou zeleně vyobrazeny základní oblasti, které jsou dále rozděleny na další podoblasti, které jsou vybarveny žlutě, ty se dále dělí na další oddělení, které jsou znázorněny modře. V diagramu je vyobrazena oblast FI, tedy informační technologie neboli ŠKODA IT, kde jsem vykonával svojí povinnou praxi. Na pravé straně obrázku je fialově označen FI IT marketing, který bude vysvětlen později.

Obrázek 3 - Organizační struktura ŠKODA AUTO a.s.

Zdroj: Vlastní

Organizace společnosti je rozdělena do sedmi základních oblastí. Jsou to tato: Vedení společnosti – G, Finance a IT – F, Prodej a marketing – V, Výroba a logistika – P, Technický vývoj – E, Řízení lidských zdrojů – S a Nákup – B. Oblast F je rozdělena do dalších pěti oblastí: FC – Controlling, FL – Právní náležitosti, FI – Informační technologie, FT – Treasury a FR – Vedení účetnictví. Oblast FI je rozdělena do dalších osmi oddělení: FIA – IT řídící a podpůrné procesy, FIB – Procesní a systémová integrace mgmt zakázek a výroba, FIC – SAP Koncernové kompetenční centrum, FIE – IT vznik produktu & Connected IT, FIG – Governance, bezpečnost a řízení služeb, FIO – IT služby, FIS – Management kanceláří a služeb, FIV – Procesní řízení a systémová integrace, Prodej a marketing. (ŠKODA AUTO a.s., interní zdroje)

40