• No results found

Berglund är en av fem programme managers på 2Entertain. Där har dom artister av det mer folkliga slaget som går hem hos en stor massa enligt Berglund, samt en hel del

schlagerartister. Generellt så består Berglunds arbetsuppgifter i att boka livespelningar åt artisterna, skriva kontrakt samt vara spindeln i nätet för deras produktioner.

Berglund har en bakgrund som musiker där han har turnerat runt Sverige och stått på en hel del av Sveriges scener. 1992 jobbade han på ett bokningsbolag som hette Siljemark

Productions som bland annat representerade artister såsom Ace of Base, E-Type och Nordman med flera. 1997 gick Siljemark Produtcions ihop med United Stage och bildade United

Stage/Siljemark, som Berglund fortsatte jobba på till 2005 då han blev anställd av 2Entertain. När vi presenterar den mediala bilden för Berglund menar han att den inte stämmer. Det som har påverkat hans jobb i stor utsträckning är att topplistorna inte har samma värde som tidigare. Förut visste man alltid vad folk lyssnade på i och med att listorna visade vad folk gillade och köpte menar Berglund. Idag går inte listorna att tolka på samma sätt. Vissa artister som inte finns på listorna kan sälja ut konserter ändå och vice versa. Tidigare när Berglund bokade ut sina artister kunde han använda sig utav listorna som försäljningsmedel. Listornas försvinnande förutsägbarhet har gjort detta jobb något svårare och som arrangör är det svårare att veta vad som lockar folk. Förhandlingsutrymmet blir således mindre enligt Berglund. Berglund nämner att de stora artisterna alltid klarar sig bra och det finns tendenser som visar på att de stora artisterna blir allt större. Berglund menar också att det finns färre spelställen idag än jämfört med tidigare när han själv var aktiv musiker. Han tycker att det är en stor illusion att man kan spela sig fram till framgång idag: för det första så måste man som artist vara tillgänglig hela tiden och det är mer jobb för att få spela på färre ställen.

Berglund bokar cirka 400-500 spelningar per år och säger att antalet är ungefär lika högt nu som förut, men att det andra typer av spelningar.

Företagsspelningar är exempelvis något som har minskat drastiskt den senaste tiden. Anledningen till detta är enligt Berglund den rådande lågkonjunkturen.

Folkparksspelningarna är också något som försvunnit helt, istället finns det koncept- eller paketspelningar som till exempel Rhapsody In Rock eller Diggiloo-turnén. Sådana paketspelningar är generellt sett ganska dyra och kan innebära ett stort risktagande för arrangören. Man får då enligt Berglund vara noga med vad som efterfrågas och undersöka marknaden för att undvika publikfiaskon. På nittiotalet var det annorlunda då man i stort sett kunde boka ut vad som helst menar han.

Angående antalet arrangörer så säger Berglund att de jobbar mot färre arrangörer nu än tidigare, men att de vårdar kundrelationen mycket mer nu än tidigare och försöker få trogna och återkommande kunder. Berglund lägger också till att det alltid finns mycket värme i företaget och bland kunderna samt menar att det oftare är en rent försäljingstänk på andra företag.

Berglund menar också att de på 2Entertain har en väldigt duktig marknadsavdelning vilket är till deras fördel i den hårda konkurrensen. Just schlagergenren är också något som väldigt många kan ta till sig. Ju spektakulärare en artist är desto färre är det som våga köpa det säger Berglund och menar att det finns ett beroendeförhållande mellan de artister som säljer ut till en stor marknad och de ”svårare” artisterna.

När vi kommer till den mediala bilden över festivalsverige säger Berglund att han inte har så mycket att leverera till dem, främst då med tanke på att genreinriktinngen på 2Enterntain gör

att det inte passar in på en festival och det är således väldigt svårt att sälja in där. Däremot menar Berglund att festivalerna har det svårare idag och måste veta mer då det finns en publik som har väldigt stora krav. Det är också till en stor fördel om festivalerna idag har folket i ryggen. Exempel på detta säger han är Storsjöyran i Östersund där folket älskar sin festival. Berglund påstår också att publiken är mycket kräsnare idag än vad den var förut. Under Dance-eran under 90-talet var singback ett väldigt vanligt fenomen vilket är mycket

ovanligare idag. Detta gör att många artister måste ha med sig band på spelningar istället för att bara åka själv. Detta leder till att det blir dyrare för arrangörerna som då kanske inte har råd att köpa de tänkta artisterna.

Den ökade konkurrensen på livesidan har gjort att bokningsbolagens betydelse gjort detsamma och Berglund håller i viss mån även med om att bokningsbolagen har fått större makt. Det finns också en viss tendens att skivbolagen försöker nå liveintäkter då deras intäkter har minskat drastiskt de senaste åren. Berglund menar dock att det krävs mycket och kunnig personal för att driva ett bokningsbolag i större skala vilket skivbolagen i dagsläget inte besitter. Det är en dyr process att starta ett bokningsbolag, men Berglund nämner att han märker att det finns ett visst intresse från skivbolagens sida. Relationen mellan skivbolag och bokningsbolag har, som Berglund upplever det blivit kyligare än tidigare. Han menar också att skivbolagen har mycket högre krav på sig idag än tidigare och menar att det är de oetablerade artisterna som främst drabbas av skivbolagens nedskärningar.

När vi frågade hur 2Entertain arbetar i deras roll som bokningsbolag så säger Berglund att de till 90 % agerar som en ren bokningsagent och låter arrangörer boka upp artisterna, men att de även kan agera som en producent och stödja arrangörer även om det är lite känsligare och svårare.

När vi tar upp generella skillnader från tidigare säger Berglund att den största skillnaden att det finns fler artister som konkurrerar om färre scener. Han påstår också att

mediefokuseringen och Idolfenomenet gör att det infinner sig ett mer kortsiktigt och ekonomiskt tänkande. Det har också lett till att artisterna är medvetna om detta och

anpassningsbara och villiga att kompromissa. Berglund menar att det kommer mer och mer lättsam musik som många kan ta till sig, men som sedan konsumeras snabbt och sedan försvinner. Han uttrycker en viss oro över frågan på vem som långsiktigt ska utveckla de nya artisterna när det endast är de som säljer kortsiktigt som får utrymmet.

Berglund ser också en ljusning i och med att den illegala fildelningen har minskat som en följd av bättre legala nedladdningstjänster. Han tycker dock att det har rått en politisk feghet eftersom frågan inte har blivit behandlad tidigare på ett bättre sätt. Framtiden för

bokningsbolagen är något som han ser ljust på. I och med att det finns fler och hela tiden kommer fler artister så kommer det även etableras fler bokningsbolag. Berglund tror även på en ökning bland andra typer av bolag som arbetar med artister som till exempel management som han tycker sig se komma och gå redan nu.

Högskolan i Kalmar

Högskolan i Kalmar har mer än 9000 studenter. Här finns utbildning och forskning

inom naturvetenskap, teknik, sjöfart, samhällsvetenskap, ekonomi, turism,

informatik, pedagogik och metodik, medie-vetenskap, språk och humaniora,

lärarutbildning, vårdvetenskap och socialt arbete.

Forskningens profilområden är biomedicin/bioteknik, miljövetenskap, marin

ekologi, automation, företagsekonomi och informatik, men forskning pågår inom

de flesta av Högskolans ämnen. Högskolan har sedan 1999 vetenskapsområde

naturvetenskap, vilket ger Högskolan rätt att anta studenter i forskarutbildning och

examinera doktorer inom ämnesområdet naturvetenskap.

Handelshögskolan BBS, vid Högskolan i Kalmar Besöksadress: Kalmar Nyckel,

Gröndalsvägen 19 391 82 Kalmar, Tel: +46 (0)480 - 49 71 00