• No results found

JÄMSTÄLLDHET

Sjukampen passar bra att ha på en studiedag för personal, eller en temadag för elever. Övningarna syftar till att få syn på och reflektera över de genusstrukturer som finns runtomkring oss. Börja med att dela in deltagarna i olika lag (cirka 8–10 perso- ner) och ge dem instruktioner för tävlingen. Här följer de olika grenarna:

1. Vems historia berättas på historielektionerna? Leta i skolans läromedel i historia. 1 poäng för varje kvinna ni hittar. 2 Vilka roller förmedlar våra sagor och berättelser? Gör om en

saga så att traditionella könsroller byts och låt personerna agera mer gränsöverskridande. 20 poäng för en omgjord saga.

3. Tänk så många vetenskapsmän det finns! Men hur många är egentligen kvinnor? Sök rätt på kvinnliga vetenskaps-”män”. Använd böcker, dina egna kunskaper och Internet. 1 poäng för varje kvinna och 5 poäng för varje världsdel som är representerad av en kvinnlig vetenskapsman.

4. Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Hur står det till i andra länder? Leta efter pågående jämställdhets- arbete runt om i världen. 1 poäng för varje projekt. 5. För att våga vara gränsöverskridande behövs en trygg

omgivning. Skapa trygghet i ert lag med en fallövning. Stå i ring med en av er i mitten. Den som står i mitten ska ha fötterna som fastlimmade i golvet. Personen ska blunda och falla mot de andra i ringen. De ska i sin tur ta emot och putta personen åt olika håll. Man turas om så att alla får prova på

Steg 3 – Sprida och bevara

att stå i mitten. Nästa steg är att deltagarna ska turas om att falla ner från ett bord och tas emot av de övriga. De som tar emot ska stå på två led mitt emot varandra. De ska fatta varandras händer två och två, så att det bildas som ett brand- segel av armar. Den som står på bordet kan välja att falla med ryggen eller framsidan mot ”brandseglet”. Alla i laget ska prova. Fullgjord övning ger 20 poäng.

6. Gör en reklamsnutt för TV eller radio som är ”tvärtom” vad könsroller beträffar. Till exempel: en kvinna gör reklam för whiskey och en man gör reklam för hårschampo. Reklamen ska visas upp som ett rollspel för publik och ger då 15 poäng. 7. Språk är makt! Utse några i laget som ska agitera för en

ståndpunkt. Det viktiga är att man pratar på och verkar övertygande. De som deltar från varje lag får dra en lapp där det står något de ska argumentera för i 60 sekunder. Nedan följer ett antal exempel på ståndpunkter:

• Det fanns en tid då män var duktiga på språk och kvinnor på matematik.

• Jag är kvinna/man och stolt över det.

• Förbjud bärandet av slöjor i skolor och på arbetsplatser. • Feminister är jobbiga.

• Därför beter sig småflickor som tonårstjejer. • Det var bättre förr.

• Det är naturligt att kvinnor tar hand om barnen. • En gång önskade jag att jag var av det andra könet.

• Velourpappan är död – länge leve Järn-Hans! • IT-tekniken är kvinnornas väg till framgång.

• Det är svårt att acceptera någon som är annorlunda. • Fatima lyckas bättre i skolan än Erik.

• Därför bantar jag till badsäsongen.

Gren sex och sju redovisas inför alla gemensamt som en lust- fylld avslutning på sjukampen.

Vi har samlat några förslag på lektioner som på olika sätt kan belysa strukturer i det lokala och globala samhället. De är tänkta att utmana elevernas perspektiv och öppna för intres- santa diskussioner.

LEKTION 1:

Leksaksanalys

Denna övning ger ett bra underlag för att tala om strukturer och vilka fack och roller vi lätt hamnar i, samt vad det leder till. Övning- en är givande både för elever och personalgrupper, och kan prövas på föräldramöten för att få igång en diskussion om genus. Be eleverna samla och ta med leksakskataloger och gör eventuellt ett studiebesök i en leksaksaffär. Dela upp klassen i grupper och ge dem följande uppgifter:

1. Finns det leksaker som är speciellt riktade till flickor respektive pojkar och vilka är de i så fall?

2. Vilka färdigheter och egenskaper tränas med dessa leksaker? Vad ska man lära sig?

3. Vilka färger riktar sig till flickor respektive pojkar?

5 8 M I L J O N E R E L E V E R S VÄ R L D S O M R Ö S T N I N G F Ö R D E M O K R AT I O C H B A R N E T S R ÄT T I G H E T E R

- Jag får gå i skolan. Mina storasystrar som inte fått det har alltid stöttat mig. Det känns inte som om barnets rättigheter har gällt oss. Här skickas barn i arbete hela tiden. Flickor och pojkar har olika regler, berättar Meena. Meena har hjälpt till att bygga valbåset av två sängar som ställts på högkant och försetts med väggar av färggranna skynken. Efter att ha stått i valkön och fått sin röstsedel av de elever som är valförrättare och har hand om röstlängden, går Meena in i valbåset. Här är många elever först i släkten att delta i demo- kratiska val där valhemligheten respekteras. När Meena stoppar sin röstsedel i valurnan, en gammal oljeburk, känns det stort för henne att veta att elever jorden runt deltar i samma val nästan samtidigt.

I april 2006 stod 14 000 Global Friend-

skolor med 10 miljoner elever i 80-talet länder bakom WCPRC, och de blir ständigt fler. Flera miljoner av dessa elever deltar i den årliga världsomröstningen. De största WCPRC-län- derna är Indien, Sydafrika, Elfenbenskusten, Thailand, Kenya, Brasilien, Ghana, Moçam- bique och Sverige.

WCPRC-processen börjar med att eleverna utgår från och diskuterar sina egna erfaren- heter av barnets rättigheter och hur dessa kränks i deras land. De formulerar egna krav på respekt för barnets rättigheter. Med hjälp av berättelserna i pristidningen, eller på pris- webben när de har internet, upplever sedan eleverna priskandidaternas insatser. De kan även identifiera sig med de barn som priskan- didaterna kämpar för. Så småningom börjar förberedelserna för världsomröstningen, med

allt vad som hör till ett demokratiskt val. Världsomröstningarna ger Meena och barn som hon i Pakistan kunskap att välja sina elevråd i hemliga demokratiska val, med valkampanjer, valsedlar, valurnor och valkon- trollanter.

– När vi skulle välja styrelse till elevrådet hade vi också hemliga val och gjorde likadant som när vi röstade om vårt pris. Jag valdes till ordförande på vår skola. Vi har bestämt att vi, precis som pristagarna, ska arbeta för att fler barn i vår by ska få börja skolan. Vi har redan fått in en ny flicka, berättar Dau Bai, även hon 12 år.

Meena och hennes kamrater firar sin genomförda världsomröstning med te, kex och dans till byns spelmän. Det har varit en viktig dag för dem.

260 organisationer jorden runt stöder WCPRC, och även de blir ständigt fler. Bland beskyddarna av barnens WCPRC finns bland andra Nelson Mandela, president Xanana Gusmão, Östtimor, drottning Silvia, förra Unicef-chefen Carol Bellamy och Nobelpris- tagaren i ekonomi Joseph Stiglitz.

Miljoner elevers världsomröstning för