• No results found

Komplettering som ger blandning

Ersboda är högintressant för etableringar och utvecklas starkt. Handelsområdet utvecklas för ökad blandning, nya företag söker sig till området och vi följer utvecklingen av Sandbäckens handels-område vid Green Zone och I20. Nya småhus i den östra delen bidrar till en ökad blandning och nya möjligheter för framtida företag öster om Östra Ersboda.

Kartillustration med exempel på funktioner för Ersboda. De boende har tillgång till Umeås kanske bredaste serviceutbud och genom stadsdelen löper två av stadens stomlinjer för kollektivtrafik. Förutom tydliga grönstråk genom området är det också nära till rekreation vid Tavleån och Nydala samt på Stadsliden.

Äventyrslekparken – Här finns naturnära lek för de lite äldre barnen med en kombinationslek som är specialdesignad för denna plats. En mötesplats inte bara för närboende utan för besökare från andra delar av staden.

Östra Ersboda centrum – Här finns Östra Ersboda skola, matvaru-handel och förskoleverksamhet samlat kring Folkets hus. Här är det helgdans, kurser och föreningar.

Och här märks Ersbodadagen och Ersbodafestivalen om höstarna.

Ersbodaängarna – vidsträckta ytor och aktivitetsområde för lek, spontanidrott och picnic. Plats för både fotbollsmatcher liksom gröna fingrars flit i kolonilotterna.

Tre landmärken

Ersboda

Grafik och statistik

1. Här finns en stor andel barn och en desto mindre andel äldre vilket ger en låg snittålder. I huvudsak är man gift eller sammanboende med eller utan barn.

2. En hög andel bor i bostadsrätt, tätt följt av hyresrätt medan en relativt liten andel bor i småhus.

3. Här bor man mindre rymligt jämfört med genomsnittet – man är mer trång-bodda än snittet.

4. Den relativa barnfattigdomen är högre på Ersboda än i andra stadsdelar.

5. Här finns en högre andel utrikes födda än genomsnittet.

6. Medelinkomsten ligger lite över snittet.

7. Andelen högutbildade är lägre än övriga staden.

8. Ohälsotalen är avsevärt högre än för andra stadsdelar.

9. Förvärvsfrekvensen ligger på mellan 50–75 procent vilket innebär att en låg andel jämfört med andra stadsdelar.

10. Stadsdelen är väl ansluten till andra s tadsdelar med ett flertal bussförbindelser.

Även gång- och cykelvägnätet är väl utbyggt.

Sammantaget är mer än hälften av alla resor ko-rtare än fem kilometer.

Tio utmärkande drag

Andel hushåll som bor i respektive upplåtelseform. Figuren avser hushåll boende i flerbostadshus.

Urval av indikatorer

Ersboda

Äganderätt

Bostadsrätt Hyresrätt

Socialt kapital

Starka sociala nätverk, hög nivå av tillit och förtroende mellan de boende är exempel på kännetecken på en plats med högt socialt kapital. Att bo på en sådan plats antas vara hälsofrämjande och måttet kan ses som en indikator på hur socialt hållbart ett område är.

Forskningsresultat

I enkätundersökningen av social kapital framstår Västra och Östra Ersboda som två relativt oli-ka områden. Västra Ersboda hade 2006 ett högt socialt oli-kapital medan Östra Ersboda hade ett lågt socialt kapital. I indexet från 2020 hade Västra Ersboda medelhögt socialt kapital men Östra Ersboda hade mycket lågt socialt kapital. Båda områdena har alltså tappat mellan de två tillfällena.

Svaren på 2020 års enkät visar att 80 procent på Västra Ersboda och 71 procent på Östra Ersboda tycker att man på den plats där man bor är beredd att hjälpa varandra lagom mycket. På frågan om man bryr sig om varandra på den plats där man bor svarar 84 procent på Västra Ersboda och 71 procent på Östra Ersboda att man bryr sig om varandra lagom mycket. Andelen som anger det är ganska vanligt eller mycket vanligt att grannar pratar med varandra när man möts är 87 procent på Västra Ersboda och 79 procent på Östra Ersboda. De som tycker att man förväntas vara engagerad i frågor som rör området lagom mycket är 81 procent av de svarande på Västra Ersboda och 74 procent på Östra Ersboda.

Index och resultat från frågor som underlag. Genomsnitt för Umeå kommun i parantes.

Beredd att

På Östra Ersboda anger 64 procent att man tycker att man i allmänhet kan lita på människor, även sådana som inte är personligt bekant med, vilket är en mycket låg siffra jämfört med andra bostads-områden i Umeå. På Västra Ersboda tycker 67 procent att man i allmänhet kan lita på människor.

På Västra Ersboda är det bara sex procent, ovanligt få, som svarat att man inte känner någon granne alls och på Östra Ersboda tretton procent. I andra stadsdelar är exempelvis andelen som inte känner någon granne 40 procent på Ålidhöjd, 33 procent på Berghem, 37 procent i centrala stan och 15 procent på Böleäng.

Ovanligt många, 63 procent, av de boende på Västra Ersboda har utfört en tjänst åt någon granne det senaste året, som till exempel att ta in posten eller vattna blommor. På Östra Ersboda har 53 procent gjort det.

Ersboda

Upplysning

Uppgifterna om socialt kapital i bostadsområden kommer från Umeå universitets forskningsprojekt ”Socialt kapital som en resurs i planering och design av socialt hållbara och hälsofrämjande bostadsområden” (2018–2021) och bygger på en enkätundersökning som besvarats av drygt 7000 umeåbor. Syftet är att undersöka hur socialt kapital förändrats över tid och bland annat hur det sociala kapitalet inverkar på människors hälsa och livskvalité. Viktigt är att poängtera att nivåerna i indexet är relativa, det vill säga att bostadsområdena i Umeå rankas i förhållande till

Så tyckte boende

Trivsamma och otrivsamma platser, illustrerat med gröna respektive röda punkter, på Ersboda. I figurerna till höger visas antal personer som svarat och andelar svar från personer som själva bor i området och inte. Synpunkter på trivsamma platser, markerat i grönt, har i huvudsak lämnats av personer som själva bor i stadsdelen medan merparten ”röda markeringarna” har lämnats av personer som själva bor på annan plats.

Trivsamma och otrivsamma platser

Vid den fysiska dialogen framhöll boende på Ersboda i stor utsträckning stadsdelens stora utbud framför allt gällande service som positivt. ”Här på Ersboda finns allt” var en stående kommentar liksom att man såg det som positivt att med en mångkulturell stadsdel. Aktiviteterna på Folkets hus och biblioteket lyftes fram som något positivt. Även äventyrsleken uppskattas. I den digitala dialogen framkommer tydligt att många som inte bor på Ersboda märker ut den som otrivsam vilket visar på en skillnad i uppfattning mellan boende och andra.

Att det är lugnt och tryggt inom Ersboda– Ersmark är något som många av de som satt en punkt på kartan uppskattar med området. Många lyfter även närheten till naturen som en tillgång om än inte i lika hög utsträckning. Platser som särskilt lyfts är exempelvis Folkets hus samt ängen och fotbolls-planerna mellan östra och västra Ersboda.

I samtalen lyfte boende området kring Coop och Folkets hus både som trivsamma och otrivsam platser liksom invid Östra Ersbodaskolan. Otryggt, osäkert och stökigt var några av kommentarerna.

Belysning och mörka platser var andra aspekter som gärna diskuterades och markeras ut i karta.

Störst antal av de inkomna kommentarerna när det gäller mindre trivsamma platser inom Ersboda–Ersmark hamnar under kategorin Övrigt. Bortsett från det återfinns många synpunkter inom Ordningsfrågor samt Mörker och otrygghet. Detta till skillnad mot Umeå tätort som helhet där kommentarer om ordningsfrågor förekommer i mindre utsträckning. En majoritet av de inkomna synpunkterna är från personer som inte är boende inom området. Av 297 kommentarer är 167 från utomstående medan 52 från boende och 78 där vi saknar uppgift. Utomstående väljer i högre utsträckning att lämna en synpunkt som hamnar inom kategorin Övrigt än de som bor inom området.

Ersboda

17%boende

58%

utomstående 25%

ingen uppgift

74%boende 2%

utomstående 24%

ingen uppgift

Önskemål för framtiden

Många som besökte den fysiska dialogen uttrycker att de saknar den busshållplats som togs bort vid Folkets hus och centrum. Andra menar att det finns alldeles för lite aktiviteter för unga på Ersboda östra. När det gäller önskemål för framtiden fanns exempel på en bredd av frågor såsom konstgräsplan på Östra Ersboda till glasskiosk, kvarterspolis till stadsutveckling, fler bänkar till mer ställen att hänga på samt trygga mötesplatser till otroligt mycket mer för ungdomar. Framförallt önskas att stadsdelen ska ha ett bättre rykte bland umeborna.

Ur svaren från den digitala dialogen märks att det man önskar bevara på Ersboda är framförallt lugnet, närheten till naturen samt stämningen i stadsdelen och den blandade befolkningen. När fokus istället skiftas till vad de boende lyfter som utvecklingsområden inför framtiden nämns ett ökat kulturutbud och ökad tillgång till mötesplatser. Detta gäller speciellt när det handlar om aktiviteter och samlingsplatser för unga. Många av de som kommenterat menar även att Ersboda skulle stärkas av att den befintliga bebyggelsen kompletteras med småhus och äganderätter samt att området skulle må bra av en statushöjning. Som ett exempel på detta nämner även flera av de som kommenterat att stadsdelen är i behov av en upprustning. En del av de boende önskar att området upplevs tryggare framöver än vad det gör idag. Dessutom nämns ett tillskott av pubar, restauranger och annan service som positivt. När det gäller Ersmark önskas framför allt en utbyggnad av skolan, en idrottsplats samt ökad service i form av en närbutik.

Ungas perspektiv

• Bra platser: Unga i Ersboda trivs vid ängarna, fotbollsplanen, Coop Ersboda, elljusspåret och vid affärerna under dagen.

• Dåliga platser: Unga i Ersboda trivs inte i Östra Ersboda och bakom Konsum vid Krukgränd, där pågår öppen droghandel vilket skapar en otrygg känsla.

• Önskemål för framtiden: Unga Ersboda vill ha ett mindre segregerat samhälle och en mer trygg plats att bo på. De vill ha fler restauranger men framförallt en ökad sammanhållning mellan de boende.

”Konsum är ju östra Ersbodas hjärta, men där finns många som förstör och är kriminella men vi vill ha ett fint och integrerat samhälle”.

Ersboda

Vad man skulle sakna

På fråga vad man skulle sakna med sin stadsdel vid en flytt anger fyra procent av de svarande som bor på Ersboda att de skulle sakna föreningar och grupper i området. Denna siffra placerar Ersboda i topp tillsammans med de Östra stadsdelarna. Ersboda är, tillsammans med Tomtebo och Teg, stadsdelar där man att man uppger att man skulle sakna grannar vid en flytt. Det görs inte av svarande i andra stadsdelar. Få svarande anger att de skulle sakna naturen eller den speciella stämningen/andan/atmosfären vid en flytt. Fem procent uppger att de skulle sakna tryggheten vilket är en förhållandevis hög andel jämfört med svarande i andra stadsdelar. Ersbodabor svarar ungefär som boende i andra stadsdelar när det gäller huruvida de skulle sakna lugnet, servicen i närheten och uteplatserna/mötesplatser i utemiljön. Svaren på frågan kan ge en bild av hur anknuten man är till en plats.

Ersboda

Vad boende skulle sakna mest med sin stadsdel vid en flytt

0 %

16 %

Grön siffra avser hela Umeå kommun.