• No results found

Nya områden

Stadsdelen har långt ifrån vuxit färdigt. Tomtebo gränsar till två planerade utbyggnadsområden;

Tomtebogård mellan Tomtebo och Tavleliden, och Tomtebo strand mellan E4 och Nydalasjön.

Tomtebo strand kommer att knyta ihop Tomtebo med universitets- och sjukhusområdet som är norra Sveriges största arbetsplatsområde. Projektet har mycket höga ambitionsnivåer avseende hållbarhet – socialt, ekologiskt och ekonomiskt.

Kartillustration med exempel på funktioner för Tomteboområdet. De tydligaste mötesplatserna i stadsdelen är den sjönära äventyrsleken, Sjöfruskolan med idrottsytor samt nya Coop mellan Tomtebo och Ålidhem. Därtill finns gott om förskolor och lekplatser i bebyggelsestrukturen.

Äventyrslekplatsen Tomtebo med beachvolleybollplanen – välbesökt plats vid sjön som inte bara lockar närboende och andra Umeåbor utan familjer från hela regionen.

Sjökontakten! – Tomtebo/ Tavleliden ligger alldeles vid Nydalasjöns syd-spets vilket ger fina möjligheter att fiska/pimpla, segla, paddla kanot, åka skridskor, ströva eller till exempel besöka KFUMs aktivitets-anläggning på sjöns östra sida.

Sagotjärn – Tavlelidens när områdes-park med plats för lek och stoj men även lugn och ro. Ta promenadstigen förbi öppna ytor, förbi kullar och över Tomtebobäcken.

Tre landmärken

Tomtebo–Tavleliden

Grafik och statistik

1. När det gäller befolkningen karaktäris-eras Tomtebo och Tavleliden som ett område med gifta eller sammanboende hushåll med minst ett hemmaboende barn under 18 år. Denna kategori är av-sevärt högre i stadsdelen än vad som åter-finns i staden som helhet.

2. Få bor ensamma – Det här är ett av de områden i staden där andelen ensam-hushåll är allra minst.

3. Överrepresenterade åldersgrupper är barn och unga under 15 år och vuxna över 44 år.

4. Tavleliden har stort inslag av småhus vilket ger att äganderätterna är relativt vanligt förekommande jämfört med andra områden.

5. Det finns gott om hyresrätter på Tomte-bo. Däremot är de skilda från småhusbe-byggelsen.

6. Här är det ovanligt att klassas som trångbodd.

7. På Tomtebo och Tavleliden är barnfat-tigdom mindre vanligt förekommande än i resten av staden.

8. Välmående – befolkningen är i hög ut-sträckning välutbildad och har en inkomst som överstiger genomsnittet.

9. Stadsdelen är överrepresenterad när det gäller inrikes födda och förvärvs-frekvensen är hög.

10. På Tomtebo och Tavleliden motsvarar ohälsotalen staden som helhet.

Tio utmärkande drag

Andel hushåll som bor i respektive upplåtelseform (2020). Figuren avser hushåll boende i flerbostadshus.

Urval av indikatorer

Tomtebo–Tavleliden

Äganderätt

Bostadsrätt Hyresrätt

Socialt kapital

Starka sociala nätverk, hög nivå av tillit och förtroende mellan de boende är exempel på kännetecken på en plats med högt socialt kapital. Att bo på en sådan plats antas vara hälsofrämjande och måttet kan ses som en indikator på hur socialt hållbart ett område är.

Forskningsresultat

I mätningarna av socialt kapital i Umeås stadsdelar har det sociala kapitalet legat på medelhög nivå i både mätningen 2006 och 2020 på Tomtebo/Tavleliden.

Svaren på 2020 års enkät visar att 83 procent på Tomtebo/Tavleliden tycker att man på den plats där man bor är beredd att hjälpa varandra lagom mycket. På frågan om man bryr sig om varandra på den plats där man bor svarar 82 procent att man bryr sig om varandra lagom mycket. Andelen som anger det är ganska vanligt eller mycket vanligt att grannar pratar med varandra när man möts är 68 procent i området. De som tycker att man förväntas vara engagerad i frågor som rör området lagom mycket är 78 procent av de svarande på Tomtebo/Tavleliden.

På Tomtebo/Tavleliden svarar 87 procent att man under det senaste året deltagit i någon offentlig sammankomst som exempelvis konserter, föredrag eller idrottsevenemang. Motsvarande andel är till exempel 78 procent på Mariedal, 77 procent på Västteg och 82 procent på Berghem. 25 procent på Tomtebo/Tavleliden svarar att de inte känner någon av sina grannar. Däremot är det bara fem procent som svarar att de inte känner igen någon av sina grannar. Med detta menas människor som man regelbundet stöter på eller ser och kanske säger hej till, utan att man för den skull har en social relation till personen.

80 procent av de boende på Tomtebo/Tavleliden tycker att de i allmänhet kan lita på människor, även sådana de inte är personligt bekanta med. I flera andra av Umeås områden är andelen ungefär lika hög. Till exempel svarar 81 procent Väst på stan, 80 procent Nydalahöjd/Marielund/

Lilljansberget, 78 procent på Östteg/Ön/Alvik och 82 procent på Berghem att man i allmänhet kan lita på människor.

Upplysning

Uppgifterna om socialt kapital i bostadsområden kommer från Umeå universitets forskningsprojekt ”Socialt kapital som en resurs i planering och design av socialt hållbara och hälsofrämjande bostadsområden” (2018–2021) och bygger på en enkätundersökning som besvarats av drygt 7000 umeåbor. Syftet är att undersöka hur socialt kapital förändrats över tid och bland annat hur det sociala kapitalet inverkar på människors hälsa och livskvali-té. Viktigt är att poängtera att nivåerna i indexet är relativa, det vill säga att bostadsområdena i Umeå rankas i förhållande till varandra. Att ett område exempelvis sjunker från en nivå av socialt kapital till en annan behöver alltså inte nödvändigtvis betyda att det blivit sämre i det området utan det kan också betyda att det blivit bättre i andra områden.

Tomtebo–Tavleliden

Index och resultat från frågor som underlag. Genomsnitt för Umeå kommun i parantes.

Beredd att

Så tyckte boende

Trivsamma och otrivsamma platser, illustrerat med gröna respektive röda punkter, på Tomtebo och Tavleliden. Resultat från dialog. I figurerna till höger visas antal personer som svarat och andelar svar från personer som själva bor i området och inte.

Trivsamma och otrivsamma platser

I samtalen med Tomteboborna lyfts att kvaliteterna på naturmiljöerna är högt uppskattade och det är tydligt att både människor som bott länge eller är nyinflyttade är förtjusta i sin stadsdel. De boende berättar att Nydala med sitt närområde är en särskild resurs och som används både för aktivitet och paus i vardagen.

Naturen visar sig vara den kategori som toppar stort i de sammanställda resultaten av dialogen när det gäller trivsamma platser på Tomtebo. Närheten till Nydalasjön och andra stadsnära skogsområ-den nämns som en stor tillgång. I övrigt lyfter många att området upplevs som lugnt och tryggt.

Trafik är den kategori som absolut flest av de inkommande svaren berör när det gäller mindre trivsamma platser på Tomtebo. Det handlar framför allt om trafiken längs Tomtebovägen där det ofta uppstår köbildning under morgon och eftermiddag. Näst efter trafiksituationen lyfts att vissa platser inom området upplevs som mörka och otrygga.

Tomtebo–Tavleliden

44%boende 39%

utomstående 18%

ingen uppgift

64%boende 15%

utomstående 21%

ingen uppgift

Önskemål för framtiden

Utifrån de fysiska dialogerna är det tydligt att boende tycker att förbättringspotentialen ligger i att underlätta det vardagliga resandet. Det flest pratade om var den ansträngda trafiksituationen på Tomtebovägen för biltrafiken. Det märks tydligt av att många markerade Tomtebovägen med röd kartmarkering. Därtill upplevs den så kallade Nornaplatsen inte fylla funktionen av central offentlig mötesplats. För att det ska fungera bättre behövs fler funktioner. Det händer mycket på Tomtebo-området och boende är måna om att värdena i närmiljön säkras. Samtidigt är många positiva till nybyggnationerna då dessa kan bidra till att komplettera med sådant som saknas. Önskemål handlar om utvecklade entréer som stråk genom naturen samt utvecklade offentliga platser samt service som tillvaratar det sjönära läget. Önskemål från boende på Tavleliden handlar i hög ut-sträckning om kollektivtrafik.

När det gäller önskemål inför framtiden finns en del återkommande teman bland de svar som kommit in under den digitala dialogen. Utmärkande för Tomteboområdet är tillgången till skog och natur vilket också märks i de svarskommentarer som berör områdets framtid. Många av de boende nämner tillgången till natur som en stor resurs och önskar att Tomtebo även i framgent upplevs som naturnära med god tillgång till skog och sjö. Utöver önskemålet om att bevara och utveckla platsens grönområden berörs även kommunikationer till och från Tomtebo. Här inkluderas så väl trafiklösningen längs Tomtebovägen som tillgången och utbudet av kollektivtrafik som man menar bör förbättras. Därtill önskar flertalet boende en utveckling av servicen i området samt en stärkning av Tomtebos mötesplatser. Många upplever att platsen kunde utvecklas till att bli mer levande med butik, café eller annan typ av kommersiell service. Dessutom önskar många en utveckling av ytor för idrott och aktivitet.

Ungas perspektiv

• Bra platser: Unga som bor på Tomtebo trivs vid Nydalasjön, äventyrslekplatsen och på innergår-darna där folk samlas och möts vilket skapar en trygg känsla.

• Dåliga platser: Man trivs inte vid äventyrslekplatsen och på gångvägar nära sjön på kvällen då det är dåligt belyst. Tunneln till Ålidhem är dåligt upplyst och känns också otrygg.

• Önskemål för framtiden: Unga Tomtebobor vill ha en modern stadsdel med närhet till natur och mer varierade hustyper. De skulle gärna vilja att ungdomsgården utvecklades för att få fler ställ-en att hänga på inomhus. Också det sportområde som finns kring Sjöfruskolan kunde förbättras.

Genom att öka belysning på gång- och cykelvägarna runt sjön och i Tomteboparken skulle en tryggare känsla skapas. Eftersom Tomtebovägen är vältrafikerad under morgon och kväll skulle ungdomarna gärna vilja att det fanns fler vägar ut från Tomtebo.

”Det finns få platser som erbjuder aktiviteter för ungdomar inomhus under mörka kvällar.”

Tomtebo–Tavleliden

Vad man skulle sakna

På fråga vad man skulle sakna med sin stadsdel vid en flytt anger hela 15 procent av de svarande som bor på Tomteboområdet att de skulle sakna tryggheten vilket är den högsta andelen av alla stadsdelar. Detta är också den stadsdel, tillsammans med Teg och Ersboda där svarande uppger att man skulle sakna grannar. Sju procent uppger att de skulle sakna naturen vilket är en hög andel jämfört med andra stadsdelar. Svarande boende inom Tomteboområdet anger i hög utsträckning, tillsammans med boende på Teg och Ersboda, uteplatserna/mötesplatser i utemiljön som något de skulle sakna vid en flytt. Servicen i närheten och kulturutbudet anges dock av få svarande. Boende i denna stadsdel anger det egna hemmet, lugnet, den speciella stämningen/andan/atmosfären ungefär på en genomsnittlig nivå jämfört med svarande i andra stadsdelar. Svaren på frågan kan ge en bild av hur anknuten man är till en plats.

Tomtebo–Tavleliden

Vad boende skulle sakna mest med sin stadsdel vid en flytt

7 %

16 %

Grön siffra avser hela Umeå kommun.