• No results found

6. SPECIFIKA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR NÄMND/STYRELSE

6.4 Ö VRIGA

6.4.1 Kulturnämnden

Ett rikt kulturliv stärker demokratin, främjar integrationen och förbättrar folkhälsan.

Kulturen bidrar till att skapa ett gott liv för länets invånare och är samtidigt en viktig aktör i utvecklingen av Stockholmsregionens tillväxt och attraktionskraft. Landstingets uppdrag är att ge kulturen förutsättningar att vara den dynamiska, utmanande och obundna kraft som behövs.

Landstinget verkar för att stärka kontaktytorna mellan kultur- och näringsliv. Genom att främja entreprenörskap, skapa mötesplatser, ge stöd till kulturlivet och de kreativa näringarna kan nya verksamheter skapas och gamla växa och utvecklas. Nämnden prioriterar stöd till Kultur i vården och regional kulturverksamhet. Kulturnämnden begär in skriftliga redovisningar från alla som erhåller kultur- och föreningsstöd och genomför fördjupade granskningar.

6.4.1.1 Barnen först

Barn och unga är en viktig målgrupp för den offentligt finansierade kulturen. Alla barn och unga skall ha rätt till kulturupplevelser genom eget skapande och genom att kunna ta del av olika former av kulturellt och konstnärligt skapande. Det är viktigt att

kulturen är lättillgänglig för hela regionen och ger fler barn i hela länet möjlighet att växa genom att själv medverka i ett kulturliv av hög kvalitet.

Det är önskvärt att fler satsningar inom barnkulturen görs i samverkan med kommunerna och andra intressenter. Landstinget ska sträva efter fördjupad samverkan med kommuner och andra intressenter inom barnkulturområdet.

6.4.1.2 Stockholms konserthus

Landstinget är huvudfinansiär av Stockholms konserthus och Kungliga

filharmonikerna. Verksamheten präglas av en hög konstnärlig nivå och är en av Europas mest välrenommerade musikinstitutioner. Genom ett flerårigt ekonomiskt avtal tar landstinget sitt ansvar för att ge Stockholms konserthus möjligheter att

Mkr Utfall

Intäkter 398 406 414 1,9% 4,0% 424 436

- varav landstingsbidrag 376 388 400 3,1% 6,3% 410 422

Kostnader -398 -406 -414 1,9% 4,0% -424 -436

Resultat 0 0 0 0 0

utvecklas och fortsatt leva upp till ambitionen att erbjuda musikupplevelser i världsklass.

Landstinget ansvarar för det planenliga underhållet av fastigheten samt för sådana ombyggnader och förändringar som skäligen bör göras. Akustikförbättringar görs för att den kulturhistoriskt värdefulla miljön skall ställas i sådant skick att den kan återge den ljudkvalitet som dagens teknik erbjuder. Att förbättra den fysiska tillgängligheten i huset är viktigt så att personer med funktionsnedsättning kan röra sig i de

kulturhistoriskt värdefulla lokalerna. Det har inkommit ett förslag från Stiftelsen för Konserthuset, som indikerar ett behov av ytterligare medel för genomförande av investeringar främst för att öka tillgänglighet för personer med rörelsehinder i Konserthuset, vilket föreslås behandlas i särskilt ärende i landstingsstyrelsen.

6.4.1.3 Film, en kulturell och kreativ näring

Intresset för filmverksamhet är stort bland barn och unga i länet. Allt fler ser också filmens och filmindustrins betydelse som en kreativ näring som har förutsättningar att utvecklas och bidra till en positiv tillväxt i Stockholmsregionen.

Intresset för filmskapande är stort och regionen har alla möjligheter att utvecklas till en framgångsrik och betydelsefull filmregion.

Bland barn och unga är film och sociala medier en naturlig del av vardagen där både det egna skapandet och mötet med professionell film är centralt. Att fånga upp och stötta unga talanger med stort filmintresse och ge dem möjlighet att utvecklas är ett viktigt första steg. Som ett andra steg är det viktigt att skapa förutsättningar för unga filmare att etablera sig i branschen. Landstinget kommer under 2013 att förstärka satsningen på detta område.

Insatserna på filmområdet förstärks. Möjligheterna att samordna resurserna både mellan de offentliga bidragsgivarna och aktörerna på filmområdet undersöks. Nya distributionskanaler för film måste nyttjas så att tillgängligheten ökar och fler unga får möjlighet att ta del av film som skapas med offentliga medel. Ett fördjupat samarbete med Filmregion Stockholm-Mälardalen utreds

6.4.1.4 Kultur i vården

Ett brett kulturutbud erbjuds inom hälso- och sjukvården. Utbudet skall vara anpassat till respektive vårdverksamhet och patientgrupp med särskilt fokus på barnsjukvård, geriatrik, hospicevård samt den slutna psykiatrin och annan långvarig sjukvård.

En utvärdering av verksamheten ”Kultur i vården” genomförs och kommer med förslag om hur verksamheten kan utvecklas och kvalitetssäkras. Utöver det kan verksamheten få en fördjupad hälsofrämjande profil genom att del av och implementera aktuell forskning på området.

Intresset för forskning om sambandet mellan kultur och hälsa samt läkande

vårdmiljöer ökar och kulturens roll inom vård och rehabilitering stärks. Behovet av fortsatt forskning och fördjupad kunskap på området är stort och angeläget.

Kulturnämnden ska eftersträva samarbete med andra, inom området, intresserade aktörer och verka för att en vetenskaplig studie genomförs där sambandet mellan kultur och hälsa utreds.

Film i vården ger patienterna möjligheter till såväl eget skapande som reflexion och en stunds avkoppling. Flera projekt inom vård och äldreomsorg har framgångsrikt

genomförts. Filmen som ett verktyg i vården har stor utvecklingspotential.

6.4.1.5 Landstingets konstsamling

Konstverk ger färg form och liv åt länets vårdmiljöer. Landstingets samlingar inventeras, vårdas och underhålls kontinuerligt. Konstnärlig utsmyckning av

vårdlokaler och fastigheter är viktigt, därför ska en procent av byggkostnaden vid ny- och större ombyggnadsprojekt avsättas till konstnärlig utsmyckning i landstingets lokaler och två procent för vårdlokaler.

Den konstnärliga utsmyckningen av Nya Karolinska Universitetssjukhuset följs aktivt.

Nya rutiner, avsedda att lyfta fram ny konst och aktivt synliggöra landstingets konstsamling för patienter och allmänhet tas fram.

Konst som inte längre används och inte passar i landstingets lokaler avyttras.

6.4.1.6 Länsuppdragen och regionalt samarbete 6.4.1.6.1 Länsuppdragen

Landstinget känner ett stort ansvar för sitt huvudmannaskap för de regionala länsuppdragen med statligt stöd. Länsfunktionerna som landstinget stödjer har en viktig roll att fylla för hela länets kulturliv. Ett gott samarbete med länets kommuner och en närvaro i det lokala kulturlivet är viktigt.

6.4.1.6.2 Regionalt samarbete

Den offentligt finansierade kulturen mobiliseras underifrån och utifrån de regionala förutsättningar som finns i stad, ytterstadsområden, landsbygd och skärgård. För att kulturen skall komma hela länet till del är det viktigt att landstinget samarbetar och har en dialog med kulturutövare i länet, organisationslivet och med länets kommuner.

Genom stöd till ideella kulturarrangörer i länet kommer den professionella kulturen fler till del och sprids i hela länet. Det är viktigt att satsa på att finna nya arenor som når nya publikgrupper inom alla konstområden och genrer. Genom ökad samverkan skapas ett rikt kulturliv i hela länet. Funktionen med uppdraget att arbeta med samverksansfrågor i länet och hjälpa kulturlivet att söka EU-bidrag permanentas.

6.4.1.6.3 Kreativa näringar

Arbetet med att stimulera de kreativa näringarna i regionen fortsätter. Landstinget deltar i Länsstyrelsens projekt ”Mellanhänder vars uppdrag är att utreda frågan om hur det framtida ledarskapet och organisationen inom den kulturella och kreativa sektorn ska se ut för att på bästa sätt tillvarata länets intressen. Planerna på ett

regionalt resurscenter tar form och landstinget utreder möjligheterna att medverka i Innovativ kultur.