• No results found

Lärares B transkrivering

1)Hur planerar du din lektion inför en digital undervisning?

Det beror på vad syfte med lektion är. Alla lektion är olika och har sin kärna i att uppnå en

måluppfyllelse. Det handlar inte bara om att det ska läsa något, kolla på något eller prata med varandra. Det är en kombination av väldigt mycket, så det beror vad syftet med planering är i helhet. Det som är annorlunda med corona undervisning är att det är så mycket teknik som ofta strular, både för lärare och för elever. Det tar mycket tid, allt från att komma in i zoomrum till att få igång sitt digitala hjälpmedel men även att få med alla på tåget. Sen så är det många som kan vara inloggade men inte är uppkopplade, som ställer andra utmaningen med att få kontakt med dom och få dom att koppla upp sig. Det är sådana saker som tar mest tid, att känna att man har med sig klassen. Med så väl att stämma av att dom ser än, hör än och hänger med. Men där det även kommer upp andra tekniks problem så som att dom har glömt lösenord eller är att eleverna inte hör ens mikrofon som ett exempel som händer väldigt ofta för mig själv. Så varje lektion så är det ofta teknikstrul som tar väldigt mycket tid som man får försöka lösa och som man får räkna in i sin planeraring. Sen blir det mycket omplantering av ens materiella, där det inte går att använda tidigare materiella som än brukar kunna göra. Allt från uppgifter till planering översikt, som inte går att använda när undervisning blir digital.

-Är det samma utgångspunkt i planering inför varje område i religionsämnet?

Utgångspunkten är alltid att dom ska uppfylla kunskapskraven, det är det som blir målet. Oavsett vilket området jag eller vi jobbar inom. Där dom ska få en helhets förståelser och förstå exempelvis att det finns etik inom alla världsreligioner. För allt hänger ihop och inget är enskilt område inom

religionsämnet. Genom att allt har så nära kopplat med varandra. Det är inte så att man bockar av ett kunskap krav och sen säger att nu är vi klara med det. Utan att det är något som man får jobba hela tiden med under kursens gång.

-Krävs det mer eller mindre planering när det gäller digitala undervisning? På vilket sätt i sådant fall? Det krävs väldigt mycket mer, dels för att mycket tid går åt andra saker och att man får räkna med att teknikstrul på ett eller flera sätt. Att eleverna även ska ha möjlighet att kunna göra ikapp uppgifter på ett annat sätt om dom inte är i skolan. Där även andra faktor som exempelvis om en elevens dator inte fungerar, om jag är borta eller någon annan är bort. Där det är lättare att kunna ha ett samtal i klassrum några dagar senare gällande uppgiften eller vad det kan handla om. Än att den ska koppla upp sig på zoom över en bestämde tidpunkt. Där det tar mer tid planeringsmässigt än att bara se elever i

korridorerna som man kan snabbt svara på frågor eller att eleverna komma förbi och frågar sina frågor lite snabbt. Allt administrativt arbete tar ju mycket längre tid också, alla människor som inte går att få tag på lika fort som det var förut när man mötes i skolan. Det blir mer handledning och mentorsarbete när allt blir digital, än i vanliga fall.

-Behöves en annan form av didaktisk eller pedagogiska utgångspunkt ha i planering när lektion blir digital?

Det är snare att ens tänkesätt blir mer att försöka nå ut och nå fram till eleverna, där man vill att det ska bli mer delaktig i undervisning när undervisning blir digital. Jag kan nog tala för många lärare, med att många känner sig fortfarande nya när det kommer till digital undervisning och koppla det till didaktiken. Det finns ingen färdig modell att använda runt detta, som ger det bästa utfallet för varje klass att använda sig av. Utan det är något som kommer fram med tiden, där man lär sig vad som funkar till varje unik klass, både när det kommer didaktiskt upplägg och moment. Men det är verkligen natt och dag mellan klasser, där vissa klasser jobbar på väldigt bra med distans undervisning och vissa klasser så funkar det inte alls. Även om jag lägger upp på samma och bemöter dom på samma sätt, så är det individer som fungerar olika. Som gör att jag måste ha en annan form av didaktiskt förhållningsätt när undervisning blir på distans. Så det blir väldigt mycket att man måste hela tiden hitta nya lösningen och att man själva befinner sig i en form av utforsknings själv i detta.

-Behöves det en större digital kompetens för att kunna planerar en digital lektion?

Ja både ock, för det behöves mer kompetens hos alla läraren. Men det behöves också att skolledningen hittar andra vägar för att nå måluppfyllser och att inte allt ansvar ligger på den undervisning läraren. För det blir ju en jätte stor och tung börda för alla det som inte klara av distans undervisning. Om man har ju hört argument, dom är nästan vuxna, dom ska fixa det här. Jag tycker inte att det är så lätt att dra den ursäkten och sen bara släppa eleverna. För jag har ju ett uppdrag att få eleverna att nå och komma så långt som möjlighet. Men distansundervisning är inte gjorde för alla, när du läser på högerutbildningar så som högskola eller universitet. Så kan du ofta välja om du vill läsa på campus eller distans, där jag själv inte hade klarat av att läsa i fem år på distans. Jag behöver själv den där displayen, med att sitta på en lektion, samtal med riktiga människor och inte prata med en skärm. Detta handlar inte om jag inte kan ta ansvara eller att jag är mindre duktig än andra. Utan att distans undervisning är inte för alla och det är min uppfattning. Men det är en större utmaning för mig som läraren med att få distans undervisning att vara något för alla.

2) Religionskunskap undervisning, hur påverkas den när den blir digital?

Religionskunskap är ett ämne som man bygger på att skapa förståelser för andra människor, men även respekt för andra människor. Men även se, förstår och kunna ta till sig av andra kulturer och individers känslor runt detta. Också att kunna ge förståelser för hur detta kan ta sig uttryck i samhällen och världen. Det blir ju mycket svårare när man sitter vid en skärm och inte kan se om eleverna får med sig det som förklaras, det är svårt att kunna förklara just detta. Jag uppleverar att religionskunskapen är ett tungt ämne genom att man behöver känna in vad omgivningen har får känslor, tänkare och uppfattning runt

den. För att kunna göra den givande, men det blir ju mycket svårare att få en uppfattning över vad elever har för tänkare eller uppfattar när vi alla sitter på distans. Det är svåre att kunna bygga vidare genom dessa tänkare eller uppfattning i en distans undervisning när det fysiskt aspekten är borta.

-Vad för nya möjligheter och utmaningen får religionskunskap undervisning när den blir digital? På vilket sätt uppstår utmaningen och möjligheter?

Något som rör alla ämne och inte för bara för realiakunskap undervisning som är bra att tänka på, är att distans undervisning kan ju passa för visa elever väldigt bra. Där visa elever passar bättre och jobba bättre hemifrån, där det exempel inte lika ofta störde som det kanske är i skolan. Där eleven kan få ett annat lugn hemma än den får i skolan. Men till fördjupar och enskilda uppgifter så går detta, medan när vi kommer till aspekten att jobba tillsammans. Eller det gemenskap tänksätt som ofta religionskunskap ämnet vill framlyfta så blir det mycket svårare att göra det på grund av att dom är lång ifrån varandra.

-Är det någon form av avgränsning och problematik som ämnet får när den blir digital?

Jag tror att allt går att göra, men att det inte blir samma kvalité. Jag tror inte att det är lika lätt att ta till sig något i klassrummet i verkligheten jämfört med att du får det på skärmen framför dig. Där du kan vara anonym, där du kan gå därifrån, där du kan stänga av skärmen och ljudet. Som gör att person kan sitta och spela något utan att någon vet om att personen gör det. Medan i klassrummet, så kan man inte sitta med mobilen eller spela tydligt framför alla, för gör man det så märkts det och då skärms man över det. Det grund sig även lite i motivation med att eleven kan satsa på högre betyg eller att de är

motiverade att inte göra sin lärare besviken. Där det visa för varandra att det lyssnar och har respekt för läraren som prata. Medan det elever som inte är driven på högre betyg eller lära sig för sin egen skulle dom försvinna ofta på distans. Som är en utmaning i religionsundervisning där dom försvinner.

-Är det några nya tillämpningen som har kommit till genom att undervisning behöver vara digital? Man försöker ha fler filmer och bilder som komplement. Förr så använda jag fler saker och visade dom. Eller att dom fick slå upp olika citat ur en religiös text, där det exempel kan se likhet och gemenskap i dom abrahamitska religioner. Medan nu på distans, när alla sitter hemma och inte har samma upplaga av en bibel hemma. Där av så har det blivit mer visuellt, med att visa flera bilder och förklara dom. Där jag tror att många behöver det visuell än text i vanliga fall också. Så det inte bara bli 60 min föreläsning där elever ska ta in allt, för det är ingen som orkar att lyssna på det.

3)Materialet, sinnen och uppleves, hur påverkas sådana aspekter i religionskunskap undervisning när den blir digital?

Jag tror att det påverkar jättemycket, där alla olika former av sinnen blir hämmande när undervisningen blir digital. Detta genom att eleverna inte kan ta på något, där eleverna exempelvis inte kan känna på en

torarulle och få till sig det sinnen som det partiska föremålet ger dom när det kommer i kontakt med det fysik. Det blir ju flera sinnen som påverkas när jag exempel kommer in i klassrummet, plockar fram olika religiöst föremål som känns olika och som elever behöver handskas med på olika sätt. Medan nu på distans så behöver det bara sitta och lyssna, där inte några andra sinnen aktivisters eller uppleves genom att det är så långt ifrån dom. Även om jag har mycket bilder nu så tror jag att dom får bättre minne från saker som dom själva upplever eller känner. Där distans undervisning har troligen en negativ inlärning genom att inte alla sinnen användes eller att det är väldigt många mindre sinnen som aktiveras i en distans undervisning.

-I vanliga fall, när undervisning inte är digital, brukar du visa eller använda dig av material föremål i religionsundervisning? Vilka i sådant fall och varför väljer du att göra det?

Det är jätteviktigt att använda material föremål i religionsundervisning. Detta genom att jag är

övertygade om att det gynnar minnet. Där jag använder olika föremål, allt från religiös ljusstake, kläder och skrifter. Jag kommer ihåg min egna gymnasier tid, där då religionsläraren jag hade använde sig mycket av föremål som sitter än idag på minnet. Det gjorde att undervisning blev mer minnesvärd och levande på ett unikt sätt. Detta är något jag vill förmedla vidare när än själv är lärare och när jag prata med gamla klasskompis från den tiden. Som har noll intresse för religion så minns dom mycket väl fortfarande dom lektion där det var föremål och dess koppling till lektion. Så någonting händer ju när flera sinnen användas samtidigt och blir genom detta lättare att kunna ta till sig saken eller saker.

-När det är digital undervisning, försöker du använda dig av material föremål genom exempelvis visa dom? Om du gör det, uppleves det någon skillnad jämfört när du har undervisning med hela klass på plats?

Det är klart att man gör det, men jag tror inte att det blir samma sak eller får samma effekt när man ser det på en skärm kontra om än håller i saken. Du kan även se vilken effekt förmäl har när dom är på plats och du ser hur olika saker tas emot av elever. Samma sak så utforskar elever på ett helt annat sätt, dom vänder på saken, försöker förstå den när dom klämmer eller öppna något. Ibland kan dom till och med lukta på saken för att dom tar till sig föremålet på ett sätt som dom inte skulle kunna göra om vi ser en bild på föremålet. Det blir inte samma känsla runt detta när det blir digital, även om jag kan gå in med hur mycket energi som helst när jag då pratar om ett föremål eller visar dom i skärmen så blir det verkligen inte samma sak. Upplever jag i alla fall, där det märkts väldigt tydligt att dom har svårare att koppla religiösa föremål med religiösa tradition när dom inte har fått uppleva själva ett föremål

exempelvis.

eleverna den formen av upplevs som det kanske skulle gå. Men försöker du få eleverna att få en bild eller känsla för olika platser och rum inom olika religiösa tradition men då digital?

Ja det försöker jag, exempelvis inom kristendomen så visar man olika bilder på kyrkor och hur dom kan se olika ut kopplat till dess inriktningar. Inom judendomen så har jag visat en film om synagogan, så försöker kompletterat upp det hela för det går inte att besöka alla religioner. För det räcker inte tid mässigt att göra detta och nu när det verkligen inte går att göra besöka. Så får man försöker göra det så gott som möjlighet och försöka ge dom en förståelse för detta område, där det kan förstå varför det finns skillnader mellan olika religiösa rum.

-Vilken roll har det material och upplevelse för att kunna ta till sig och lärare sig av religiösa traditioner? Jag tror dessa har olika betydelser för individen. För mig personligen hade jättestort betydelse och det gjorde att jag fick ett större intresse för religionerna i sin helhet via det material. Jag märker ju att det är vissa elever ta till det här mer än andra, där vissa lära sig mer av upplevelse medan det finns individer som lär sig bättre genom att läsa till det eller att lyssna på en person som förklara runt ett ämne. Det är svårt att säga allmänt som gäller alla, men absolut så tror jag att den har betydelsen för många elever.

-Vad är den största utmaningen och möjlighet gällande att arbeta med material ting i religionskunskap undervåning när den blir digital?

Den största utmaningen är att ett helt sinne försvinner ju när den blir digital. Där jag då tänker främst känslan, men självklart flera sinnen som försvinner som exempelvis lukt. Som påverkar just det vi har prata om minnet, sen påverkar det nog hur elever tar till sig ämnet och kunskap runt ämnet genom att sinnen försvinner i den digital skärmen.

4)Vilka tankar och känslor ger digital undervisnings hos dig?

Den ger mig mycket stress, press och att man känner sig otillräcklig som lärare. Att det är mer

tidskrävande än tidigare. Att man också bli mer låst genom att du inte har samma möjlighet att planerar eller genomför lektion som du kunde göra tidigare. Jag tycker dock att visa skolor borde stats på eller i alla fall erbjuda distans undervisning som ett alternativ. För det är några få elever som detta funkar utmärkt och till å med bättre än tidigare. Men detta ska inte vara något påtvingat som det är nu för alla, där detta skulle behöva vara något som är självmant. Det är som att visa elever inte passar att sitta vid en skolbänk och behöver vara mer ute exempelvis på praktik. Så är det här samma sak med att visa elever mår bättre att sitta hemma och plugga därifrån.

-Har din inställning och tänkare runt digital undervisning förändras när du har fått mer erfarenhet runt den?

Jag var nog mer positiv inställd i början. Men det längre tiden har gått, så har man nog blivit mer negativa till det hela. För man inser hur tidskrävande detta här, även om jag tänkte i början gud vad härligt nu slipper jag restiden och kan enkel koppla upp mig vid en dator. Men sen inser man det mer tiden går att eleverna inte får med sig dom kunskaper som än önskat, som blir problematiskt för alla. Där jag som läraren behöver lägga mer tid på handledning, planerar om och försöka få eleven att komma upp till kunskap målet. Som tar väldigt mycket mer tid än det gör när eleverna är i skolan och i klass rummet. Där jag tror att eleverna hade kommit upp till högre eller till dom kunskap målen som ställs på dom om det hade haft vanlig undervisning än att det ställts för hela denna omställning. Detta blir ju en negativ spiral genom att man som lärare känner sig otillräcklig och där arbetsgivaren inte hellre ger oss

möjlighet att kunna ställa om på ett sätt som fungerar. Genom att vi har fått samma tidsram som om det borde vara i vanliga fall medan detta inte är ett vanligt fall. Men i det stora hela så känner jag mig otillräcklig det mer tiden går och känner att inte eleverna får det dom förtjänar.

-Är det några centrala digitalt medel du använder dig av? Något som används mer än andra? Exempel filmklipp, PowerPoint i större uträkning, bilder, kahoot med mera

Powerpoint eller prezi har jag alltid använt mig av, som jag sen lägger ut till alla elever. Som är bra om någon är bort, sjuk eller om någon vill gå tillbaka för att kolla upp en sak som vi har gått genom. Detta gör att dom kan titta ikapp och få vetskap om vad vi gick genom, både som en liten påminnelse och något som dom kan använda sig av när dom skriver uppgifter eller pluggar till ett prov. Så detta är saker som jag tidigare har använt som jag gör nu, men det som används mer nu är nog filmer och bilder. Det är ju såklart inget nytt att jag använder filmer eller bilder men har blivit att man använder det i högre grad sen tidigare. Och det är som vi har prata om att det ska få en uppfattning om religiösa traditioner och dess livskådning.

-Upplever du att lärare behöver mer digital kompetens för att kunna genomför en digital undervisning? Ja det tycker jag, i alla fall om den ska uppnå den kvalité som Skolverket kräver av oss. För kraven är ju detsamma och kunskapskraven är samma som innan. Så ramarna runt detta har inte förändrat men omständigheterna runt detta, i det vardagliga med att växla om till distans undervisning sätter ju större utmaningen och krav än tidigare. För att göra en sådan snabb omväxling utan att få mer tid så krävs det mer kompetens runt detta. Men den har vi inte haft innan hellre så vi behöver få och ha mer digital kompentens som detta visar på. Denna utmaning har verkligen kräv mycket fritid och eget engagemang. För att ens få kunskap runt detta och kunna orka ta sig genom detta.

Utmaningen är nog att få elever lika aktivet i den digital undervisning som dom brukar vara i mitt klassrum. Att dom tar för sig, att det samtal mellan varandra och ställer frågor runt det som pratas. Det har varit svårare, att få med dom i undervisningen. Där även att få dom att visa sig i plattformen eller att