• No results found

Lärares D transkrivering

1)Hur planerar du din lektion inför en digital undervisning?

Vi har ju varit inne i en form av digitalt arbete under en längre tid. Där vi har allt på vår läroplattform school soft, där jag brukar göra exempelvis presentationer via Google som alla elever får tillgång till. Så där gör jag på samma sätt som förut, att jag baklänges planerar. Som är att jag kolla vad för central innehållet kursen har, sen kunskapskravet och sist skapar uppgifter utifrån dessa två delarna.

-Är det samma utgångspunkt i planering inför varje område i religionsämnet?

Det blir samma utgångspunkt genom att man måste ju utgå från det central innehållet och

kunskapskraven från Skolverket. Så inom just den synvinkeln så är det inte annorlunda. Men där det gäller att kunna tänka runt dessa innehåller och gör dom synliga för eleverna med exempelvis låta eleverna ha tillgång till presentationer som berör centrala innehållet.

-Krävs det mer eller mindre planering när det gäller digitala undervisning? På vilket sätt i sådant fall? När man måste planerar om så krävs det ju mycket mer. Så ja, detta kräver nog lite mer genom att du måste tänka till lite extra runt allt som kan hända. Sen behöver än hitta plattformar som eleverna lätt kommer åt, för vi har ju lärare inlogga till olika lärarplattform. Men som elever inte har tillgång till. Där det finns väldigt mycket bra saker att visa i dom olika plattformar, men att det blir svårt när inte eleverna har tillgång eller lösenord till dessa som vi annars skulle kunna se gemensamt i klassrummet. Så där gäller det att hitta saker som eleverna också kommer åt på ett lättare sätt och att det som dom ska titta på, är samma kvalitet eller förmedlar det på ett bra sätt. Men det är inte alltid att det går att hitta eller går att lösa, som gör att det blir mer planering som krävs. Ännu en aspekt gällande detta är att vi fick ju ställa om väldigt snabbt i våras som påverka ens planering. Där dom yttreomständigheter som digital

undervisning kan innebär. Är det som kan ställa till i planering. Så genom detta så behöver allt vara ännu mer tydligt för eleverna, med just vad som ska göras än tidigare.

-Behöves en annan form av didaktisk eller pedagogiska utgångspunkt ha i planering när lektion blir digital?

Ja det tycker jag. För du kan inte ha diskussion på samma sätt som förut, har hört att det ska vara bättre på plattformen som exempelvis zoom än vår plattform. Där det ska gå att dela in i grupper på ett lättare sätt. Men i ett klassrum så uppstår dom spontana diskussioner på ett helt annat sätt, där det även blir lättare för mig som lärare att följa upp exempelvis grupp diskussion och få en uppfattning hur dom tänker runt ämnet. Sådana saker blir inte på samma sätt eller går inte göra digitalt. Så det öppna

klassrummet försvinner på ett sätt när den blir digital, genom att visa samtal inte kommer fram lika lätt eller spontant.

-Behöves det en större digital kompetens för att kunna planerar en digital lektion?

Ja det gör det. Du måste ju kunna hantera och behärska verktygen. Jag är med i en digital undervisning grupp på Facebook. Där blev det tydligt och märkts att dom som inte var vana vid att jobba digital fick panik. Där det blev jättesvårt för dessa personer att vet hur dom skulle hanterar det hela. Allt från hur man ska göra uppgifter som passa distans undervisning till hur fungerar olika program. Där en lärare i gruppen förklara att dom nästan helt slutade med undervisning och övergick till att eleverna bara skulle göra hemuppgifter. På grund av problamtiken gällande att veta hur än ska handskas med digitalt program och digital lektion. Jag tror att om man inte kan detta eller är insatt så upplever man sig nog väldigt handikappade, där läraren i sådant fall inte vet hur den ska kunna planerar eller genomför lektion. Är man van att jobba väldigt mycket med tavlan, papper, pennor och böcker, där du helt plötsligt måste lämna det du är van att göra. Till detta fall helt digital så blir det såklart jättesvårt. Så vi på vår skola, hade ju väldigt tur att vi hade vår digitala plattform som vi har jobbat med under ett tag. Både eleverna och lärare i sig. Men det gäller ju att även eleverna själva kan hantera och förstå den digital plattform som skolan använda sig av. Där dom behöver också en kompetens för att kunna hitta eller klara av detta.

2)Religionskunskap undervisning, hur påverkas den när den blir digital?

Jag tycker personligen att det blir väldigt tråkigt och olika möjligheter försvinner när den blir digital. Min uppfattning är att många andra religionslärare lägger stor viktigt på att eleverna ska kunna mycket runt urkunder, där eleverna ska kunna förstå exempelvis hur framställs kvinnan i koranen. Medan jag tycker det är mer intressant och viktigt att förstå den levande religion, alltså hur religion blir till. Där elever får kunskaper och förståelser hur detta påverkas vardagen för många människor. Detta kan nog ha sin förklaring i att jag har varit i Indien och sett hur stor del religionen är för många människors vardag. Där jag fick träffa på religion på ett annat sätt och få en inblick över hur det exempelvis är att gå till ett tempel. Att kunna förmedlar sådana saker eller skapa sådana känslor blir ju väldigt mycket svårare när den blir digital. Men jag försöker hitta film där personer berätta om sin religion och uppfattning, för du kan inte bjud in folk på samma sätt som går i vanliga fall. Där det finns väldigt många och bra filmer runt detta särskilt inom Judendom där person förklara många centrala delar inom den religionen.

-Vad för nya möjligheter och utmaningen får religionskunskap undervisning när den blir digital? På vilket sätt uppstår utmaningen och möjligheter?

Det hela är att man behöver tänka om, i det stora hela. Men i grunden handlar det om eleven, för vissa elever så funkar det digital, medan för vissa andra elever så är det bättre fysiskt och kunna framför det muntligt. Där vissa elever som har svårighet med att skriva kan tycka att det blir jobbigare eller svårare genom att det blir mer fokus på att skriva. Där än måste hitta andra lösningen med att ha egen form av

samtal med dessa elever. Särskilt kopplat till elever som har ett åtgärdsprogram, som sätter andra former av utmaning när man inte kan ses. Så dom eleverna som har lättare att utrycka sig i skrift eller kan jobba själv så fungera detta i större utsträckning, än för det elever som har svårt för detta. Men det är en personlig utmaningen att hålla orken upp, för man är ju lärare för att möta elever, att samtal med eleverna och se deras utveckling. Något som inte blir nu, genom att ofta så är det bara svart pricka på data skärmen, genom att dom inte har kameran igång eller ljudet för den delen.

-Är det någon form av avgränsning och problematik som ämnet får när den blir digital?

Detta är något som du själv kommer upptäcka. Religion är verkligen fantastik kul, men man är väldigt styrd över att det är så lite tid. Det gör att det är redan många begränsningar och avgränsningar i sig, där det är många delar som ska hinnas ta upp och hinnas med. Genom detta så har vi börjat jobba mer tematiskt, för det minskar stressen och blir inte lika uppdelat med exempelvis nu ska dom abrahamitiska religionerna hinnas med, sen etiken och så vidare. Där du som lärare ofta inte har så många timmar på dig och där blir mitt råd att ha tema, som kan vara människor syn. Så det är andra saker som sätter avgränsningar runt ämnet än att det är digitala. Men det handlar även om vilka elever man har, som sätter en egen form av avgränsningen utifrån vilken nivå dom ligger på och vad deras motivation är. Så i helheten så handlar det mer tidsaspekten och elever grupper än det digitala. Där jag tycker är huvudet problematiken med religionsundervisning. För det är så mycket som än skulle vilja ha med som inte går, där det förut var ännu mer som kändes som att det gick bort när man jobbade med en religion i taget. Medan som nu när vi jobba med tema övergångsriter så hinns det med på ett annat sätt.

-Är det några nya tillämpningen som har kommit till genom att undervisning behöver vara digital? Nej skulle jag inte säga. Under våren när allt detta drog igång, så hade vi hunnit gjort klart dom större teman. Som var väldigt tacksam och tur, för det blev väldigt mycket när allt skulle ställa om sig helt plötsligt och något som man behövde försöka överleva.

3) Materialet, sinnen och uppleves, hur påverkas sådana aspekter i religionskunskap undervisning när den blir digital?

Återigen så handlar det om elevgrupper och tidsmässiga saker. Där du kan ha elever som inte har en positiv inställning till ämnet religion och tycker att det är bland det tråkigaste som finns. Men där du även har att tid aspekten som är väldigt kort, jag har ibland försökt ta med mig något för att visa men det blir ofta stressigt och inte så bra. Så jag försöker mer använda mig av program eller videoklipp där person får förklara om olika saker kopplat till sin religion. Men jag har några saker från min egen Indien resa och även från judiska museet i Berlin. Men känner att jag saknar mer samtalet med eleverna, där det

går att förklara mer och använda sitt kroppsspråk mer. Jag använda nog mitt kroppsspråk väldigt mycket när jag förklara som försvinner med det digital. Det kan hända att jag använder föremål men det händer inte ofta.

-I vanliga fall, när undervisning inte är digital, brukar du visa eller använda dig av material föremål i religionsundervisning? Vilka i sådant fall och varför väljer du att göra det?

Dom eleverna vi har på vår skola klara inte av långa lektion, så du kan inte ha stora genomgångar. Sen har man ju bara en och halv timme i veckan att förhålla sig mot. Jag skulle vilja använda mig av mer föremål, men tittar man på kunskap kraven så är dom mer riktade på exempelvis människor syn eller förhållande mellan religion och vetenskap. Där det blir mer viktigt att förstå den social biten och hur människor upplever samt tänker runt detta. Ofta så har eleverna med sig kunskap sen tidigare, där det blir lätta att man glömmer bort det och repeterar saker som dom redan har kännedom om. Så nuförtiden går jag in med inställning att dom vet om vissa saker sen innan och att kursen ska belysa nya aspekter som dom inte känner till.

-När det är digital undervisning, försöker du använda dig av material föremål genom exempelvis visa dom? Om du gör det, uppleves det någon skillnad jämfört när du har undervisning med hela klass på plats?

När jag undervisa hemifrån har det hänt att man visar någon sak. Men det är inte samma sak och du kan inte se hur dom reggaerar genom att dom har skärmen avstängd. Så återigen är det problematisk med dom där svart rutorna och känns som man tittar på svart prickar.

-Studiebesök till olika religiösa platser går inte att genomföra under en pandemi, där av så får inte eleverna den formen av upplevs som det kanske skulle gå. Men försöker du få eleverna att få en bild eller känsla för olika platser och rum inom olika religiösa tradition men då digital?

Från vår skola så tar det tid att åka in till central Stockholm, genom det så hinns det inte med

studiebesök under kursen gång. Men det skulle vara kul och nog väldigt givande att besöka exempel Buddisttemplet som finns i Torsby. Men jag försöker hitta bilder eller klipp som visar hur exempelvis en Moské eller synagoga ser ut. Där ofta blir att vi kolla på videoklipp när en person går runt i det heliga rummet och berätta om det. Men att visa sådana saker går att göra digital, det gäller bara att eleverna har lätt att komma åt dom. Sen en annan sak jag känner runt besöka är att du inte kan uteslutit att besöka alla religiösa byggnader om du börjat besöka än. Där du inte kan bara besöka en kyrka, utan då behöver du besöka en Moské, sen en Synagoga och så vidare. Sen tycker jag att sådana här saker är mer på en grund nivå, som eleverna borde ha med sig från grundskolan.

-Vilken roll har det material och upplevelse för att kunna ta till sig och lärare sig av religiösa traditioner? Jag tror det kan vara kanske viktigt. Sen så är religion ämnet för många eleverna på vår skola inte det roligaste dom tycker. Där det gör att man får försöka få dom att bli motiverade och engagerade. Men just dessa delar tror jag är mer viktigare att få in på högstadiet, där man sen kan jobba utifrån deras tidigare kunskap runt detta och bygga vidare på. Men det går att koppla in andra saker så som rollspel, där jag en gång körde det med en klass. Där det fick spela ”mitt lev som hindu”. Där dom fick slå olika

tärningskast som gav dom olika förutsättning om deras lev var som en hindu. Men det handlar återigen om hur motiverade elever man har, för har man elever som har motiverade så går det att testa och göra fler saker.

-Vad är den största utmaningen och möjlighet gällande att arbeta med material ting i religionskunskap undervåning när den blir digital?

Jag tror att religionskunskap kurserna på gymnasium är mer diskussion mässigt, medan jag tror många lärare går in i fällan i början med att ta en religion i taget och förklara den. Det är bättre att ta ett tema, där du lyfter upp olika religioner och jämför dom mellan. Sen har du utmaningen med elevernas

fördomar eller att dom tror dom vet hur en religion fungerar. Det gäller att få eleverna att förstå varför en människa kan se Jesus som Gud och varför andra inte ser honom som Gud. Där det gäller det att ha en religionsvetenskaplig grund, där det handlar just om att lära sig om religion och inte att du ska tro på religion. Jag brukar lyfta och använda mig av religionsfrihetslagen, där det är viktigt att belysa att människor får tror vad dom vill men även att människor inte behöver tro på något hellre. Där detta är en bra start punkt eller intro gällande detta, så dom vet att alla får tro på vad dom vill men ingen kan tvinga dig att tro på något.

4)Vilka tankar och känslor ger digital undervisnings hos dig?

Jag tycker det är dåligt och på det stora hela så avskyr jag distans undervisning. Jag tycker att eleverna behöver vara hos sina lärare och i skolmiljön. Även om jag förstår att man måste försöka minska smittspridning och att det var bra att vi kunde gå över till digital istället för att stänga ner allt helt. Men jag tycker verkligen inte om att undervisa digitalt och har bara dåliga känslor för det.

-Har din inställning och tänkare runt digital undervisning förändras när du har fått mer erfarenhet runt den?

Nej, man gör detta för man måste. Jag trivs med att vara i klassrummet med eleverna och just nu med digital undervisning så är det väldigt frustration genom att du inte vet hur mycket dom förstår eller har tagit till sig av lektionen.

-Är det några centrala digitalt medel du använder dig av? Något som används mer än andra? Exempel filmklipp, PowerPoint i större uträkning, bilder, kahoot med mera

Jag var ganska digital innan vi övergick helt till detta, där jag har använt PowerPoint eller filmklipp både då och nu. Men har nu börjat använda tavlan mer för saknar den mer. Men i våra klassrum så går det att släcka ner hela klassrummet men inte tavla delen, så då går det att använda tavlan och visa för eleverna digitalt. Så jag har nog gått mer tillbaka till det som inte är digital mer än tidigare. Nog för att jag är så trött på det.

-Upplever du att lärare behöver mer digital kompetens för att kunna genomför en digital undervisning? Ja det tror jag, nog väldigt mycket mer. Mer undervisning runt detta på lärarprogrammet, men även gällande att ge stöd och kunskap runt tekniker till lärare. Där det gäller att få se och hitta roliga möjligheter som det digital kan ge. Sen är detta en kostnadsfråga, för alla program kostar ju olika mycket som inte får glöms i detta.

-Vilka är dom största utmaning och möjlighet som en digital undervisning har?

Den stora utmaningen är att det tappas kontakt med eleverna. Som skadar och påverkar relationer mellan elev och lärare. Vi hade ju tur att detta kom på våren, då vi redan hade bygg upp relationer till eleverna. Annars så hade nog inte detta gått, om det skulle bli en till aspekt i omställning. Nu under hösten så har ju dom nya eleverna fått vara på plats några dagar i veckan, men tyvärr har jag bland klasser. Där vissa veckor så är några elever i klassrummet och vissa i klassrummet, där det blir en ännu större utmaning genom att du har visa på distans och visa på plats. Där detta är något som är väldigt jobbigt och känns väldigt segt samt jobbigt. Så i det stora hela så gillar jag inte digital undervisning, dels är det mycket mer jobb och man blir ju helt slut efter en digital lektion. För det krävs så mycket mer av än och är väldigt jobbigt genom att du inte vet om du kommer fram till eleverna.

Jag gillar ju mötet med eleverna, när jag var hemma och hade distans undervisning så saknade man väldigt mycket bara enkla saker som att möte eleverna i korridor. Där det gick att stämma av saker mycket lättare och naturligare med dom. Medan nu så blir det väldigt platt när man träffa dom digitalt, det sponta samtal eller diskussion försvinner via den digitala skärma. Men vissa elever fick man ändå under våren nära kontakt med, på grund av att det var oroliga för det hela. Sen när treorna fick veta att dom inte skulle få en riktig student så fick man stötta upp som bara den. Men för vissa elever så är inte hemförhållande inte det bästa, där skolan är en frid stad som på ett sätt försvinner nu med distans undervisning. Där detta visar på att det är flera utmaningen som uppstår när det blir distans undervisning. Så jag föredrar helt klart det fysik undervisning framför den digital.

-Övrigt, något särskilt runt detta ämne du vill lyfta upp eller framföra? Inte vad jag kommer på.