• No results found

Lärares E transkrivering

1)Hur planerar du din lektion inför en digital undervisning?

Just nu planerar jag lite mer vecka för vecka. Jag försöker koppla samman andra kurser som eleverna har. Så med det sagt, så går min lektionsplanering in i andra ämnen, som exempelvis så har vi just nu ett samarbete med juridiken under den här kommande veckan. Där Jag känner att det är jätteviktigt att få med sig den här biten, genom att kurserna går långsamaren när man sitter i zoom och har undervisning. Där av så blir det ännu viktigare att ta in flera erfarenheter med andra ämnen. Men där det finns flera positiva aspekter än bara erfarenhet utan också sambedömning. Men den digital aspekten tar väldigt mycket mer tid, både i planering och genomförande. Genom att planering blir mycket mer ingående, där det är väldigt mycket som tyvärr går förlorat när man inte mötas på det vanliga sättet. Som gör att du inte kan rädda upp och det är mycket svårare att göra infall med att nu gör vi det här istället. Så det gäller att göra en planering där du får så mycket som möjligt av allt som går att göra.

-Är det samma utgångspunkt i planering inför varje område i religionsämnet?

Monument blir ju annorlunda, det på grund av att distans gör att det blir väldigt begränsad gällande just möjligheter. Där vi egentligen bara ha till tillgång till är zoom rummet och break room. Som gör att än försöker få till mycket diskussioner och att uppgifterna blir kortare, gällande lektions uppgifter. Det med hänsyn med att det inte ska bli för hög arbetsbelastning för eleverna, genom att allt detta kräver väldigt mycket mer av eleverna. Så allt blir mer komprimerat och nerskalat. Sen om det blir något större, så sker det med ämnesintegrering projekt med andra ämnen. Där man slår flera flyga i en och samma smälla, där man får en bättre sambedömning också.

-Krävs det mer eller mindre planering när det gäller digitala undervisning? På vilket sätt i sådant fall? Det finns många saker runt det här, men jag tycker nog att det krävs mer planering i detta. Där du måste ha tänktgenom det här med varje steg ännu mer gällande lektionerna. När saker händer och hur lång tid det tar, vilka sidor som ska användas, hur kommer dom åt dom på bästa sätt. Vilka diskussioner ska lyftas upp, så allt måste vara klart på ett helt annat sätt än tidigare. Du kan inte fånga ögonblicket på samma sätt, så ja jag tycker absoluta att det krävs mer planering när det blir digital.

-Behöves en annan form av didaktisk eller pedagogiska utgångspunkt ha i planering när lektion blir digital?

Ja det tycker jag. Som var jag inne på innan, sätt att visa kunskap eller att jobba med ämnen blir ju begränsade på många sett. Det man har störst vinning är ju just dom här små rummen i break at rooms, där det går att föra en diskussion. Men där det även kan jobba med uppgifter eller fördjupnings

annorlunda om inte kursen hade haft dom här yttre sakerna runt sig. Även om det är svårt att just peka på en sak runt dessa aspekter så skulle jag nog ändå villa lyfta det här med tydlighet. Där förhållnings sätt blir viktigt, där du måste hela tiden vara på tå med att svar, visa att du finns och följa upp. Ämnet är ju detsamma och kursens innehåll men det blir så mycket färre sätt att jobba på. Så helt klart en

begränsning här också.

-Behöves det en större digital kompetens för att kunna planerar en digital lektion? Ja verkligen. Det blir ett kort svar på den fråga.

2)Religionskunskap undervisning, hur påverkas den när den blir digital?

Ämnet ställer ju krav på eleverna och vad jag kan uppleva är att eleverna gör ett jättejobb, där dom verkligen anstränger sig till det ystraste för att få det att funka. Så betyg och bedömnings underlag finns det väldigt gott om och en möjlighet, som jag kommer ta med mig av detta. Är att man hittar mer metoder för att hitta och samla löpande betyg underlag. Sen att man bli mer noggrann och det är man såklart annars med. Men att man gör det mer systematiskt, att man gör det efter varje lektion som är särskilt viktige nu under distans. Så det är viktige att hålla kvar dom erfarenhet som detta ger än, där just inom bedömnings underlag så känns det väldigt bra faktiskt. Utmaning runt detta tycker jag är väldigt viktigt att tänka på, där detta såklart skiljer sig åt mellan individ. Men jag tycker det är enormt viktigt att man som lärare kan väcka intresse för ämnet. Där man inte bara ska göra uppgift och att det ska svara på kunskapsmålen, där vi har även en viktig uppgift att inspirera eleverna. Något som jag tycker blir

jättesvårt när det blir digitalt och till religionsämnet. Där det blir mycket svårare att nå dit och få kontakt med eleverna via rutan, som nästan omöjlighet gör just det här med att göra det mer intressant.

-Vad för nya möjligheter och utmaningen får religionskunskap undervisning när den blir digital? På vilket sätt uppstår utmaningen och möjligheter?

Möjligheter är det väldigt få och det är mer att man är begränsade. Man kan inte göra studiebesök och sen så får man se till hel skolsituation som eleverna befinner sig i. Där det eleverna utsett för i

undervisning situation inom stort sett alla ämnen, just nu är det samma sak. Där det blir väldigt likt mellan varje ämne och blir tuffare att känna motivation än det är i vanliga. Där jag kämpar väldigt mycket med att försöka hitta nya vägar och utveckla sett som kan ge eleverna någon form av inspiration eller motivation. Där ibland går det bättre och ibland går det smärre.

-Är det någon form av avgränsning och problematik som ämnet får när den blir digital?

Ja det får det. Dels så får man inte samma känsla om dom har förstått än eller förstår det område som vi håller på med, i alla fall inte på samma sett som än fick förut i ett fysiskt klassrum. Där det blir mycket

svårare att få en uppleves om dom lyssnar och tar dettas emot. Så det är en jätteproblematik och något som fortsätter att vara svårt när det kommer till digital undervisning. Där det blir mer tystade i zoom rummet, där du inte får så mycket dialog med eleverna och där det inte blir samma dynamik.

-Är det några nya tillämpningen som har kommit till genom att undervisning behöver vara digital? Det man har försökt göra är att bryta lite undervisnings mönster. Återigen så att det ska bli mer

inspirerad och lustfylld lärarande. Där vissa saker har funkat bättre som exempelvis att man kan jobba mer med foto studie där man gestalta central tankegången inom en religiös tradition. Där man samlar in foton och gör en utställning digital, som man där ifrån skapar en diskussion utifrån. Det har fungerat ganska bra, för då blir det ju att eleverna blir mer delaktig i undervisning. Det är väl den typen av nya tillämpningen och där man får försöka hitta andra vägar. Som man normalt annars skulle göra i en större utsträckning som nu är jättesvårt och en utmatning nu när man sitter digital mellan varandra.

3)Materialet, sinnen och uppleves, hur påverkas sådana aspekter i religionskunskap undervisning när den blir digital?

Det blir samma här, att normalt sett så brukar jag ha med mig saker och försöka liksom visa saker för eleverna. Där det får testa att känna på saker och få en uppfattning runt dom här olika sakerna. Men nu blir ju allt via skärmen och som gör att många andra kanaler inte går att använda tyvärr. För jag tror detta är jätteviktigt för att kunna ta till sig ämnet och en religiös tradition på ett annat sätt. Just nu så blir det lite som man prata om att undervisning blir lite endimensionellt, där man inte kommer åt det hela. Men det är svårt att förklara det hela. Men skulle vilja säga att det blir väldigt endimensionellt när det blir digitalt.

-I vanliga fall, när undervisning inte är digital, brukar du visa eller använda dig av material föremål i religionsundervisning? Vilka i sådant fall och varför väljer du att göra det?

Jag använder föremål för att eleverna dels ska få en större intresse för det hela. Där föremål och material ofta väcker intresse som är en bra start på ett samtal. Men också för att eleverna ska kunna få känna, titta och utforska på egen hand olika saker. Som även skapar en form av gemensam erfarenhet mellan

eleverna, där man i senare tillfällen kan prata om detta och säga kommer ni ihåg när vi tittade på den här saken. För det är viktigt att undervisning visar på andra saker som är utanför skolan, där det kanske kommer stötta på visa av dessa olika föremål som dom då känner igen. Det här mer att lära för livet, låter kanske väldigt stort men är en viktig del att ändå försöka jobba för. Som gör att jag försöker ta med mig många olika saker och något som jag har försökt göra nu när det blir digitalt. Där jag har visat framför skärmen, men det bli verkligen inte på samma sak.

dom? Om du gör det, uppleves det någon skillnad jämfört när du har undervisning med hela klass på plats?

Som jag var inne på så har jag försökt använda föremål i distans undervisning. Som ett exempel så hade jag med mig tibetanska böneflaggor, där jag försökt visa framför skärmen. Men där det blir väldigt svårt praktiskt att vis flaggorna, som gjorde att jag fick gå en annan väg med att be eleverna kolla på olika symboler innan. Där dom fick prata i små grupper för sedan som sista steg visa böneflaggor som dom fick prata om vad det såg. Bättre än så lyckades jag inte gör det. För dels så har vi dom yttre faktorer, att själva bilden är begränsad till en viss form av omfång, sen har eleverna inte samma dialog mellan vandra på ett naturligt sätt. Som jag sa tidigare så försvinner den här dynamiken och genom att det sitter enskild nu så försvinner ju den här gemensam känslor eller erfarenhet som finns i det fysiska klassrummet. Däremot som vi prata lite om i en tidigare fråga, så har man blivit bättre på att använda det här 360 grader eller 360 tjänst så som google street. Som visar på att man fått en liten bättre digital kompetens.

-Studiebesök till olika religiösa platser går inte att genomföra under en pandemi, där av så får inte eleverna den formen av upplevs som det kanske skulle gå. Men försöker du få eleverna att få en bild eller känsla för olika platser och rum inom olika religiösa tradition men då digital?

Jag försöker ju använda det som går att använda, så man ska kunna få en känsla runt det här. De ät ju inte bara religioner utan även i andra ämne, sen så är det ju att dra nytta av det man själva har tagit för foton av platser eller rum. För det är lite så att man samlar på sig massor av bilder för att försöka göra det mer levande än bara att visa en hemsida eller så. Där man gör mer ingående inslag, där jag nu har använt lite material som jag själv samlade på mig under min resa i Indien, när jag själva skriv uppsats. Som är en jätte fördel som är tur att jag sparade allt. Självklart använder vi även filmklipp och det går jättebra, där man kan kolla på klipp var för sig eller att dom får vara i mindre grupp och se eller prata om det i dom här grupperna. Men som mycket annat så blir det svårt att få ett efterföljande samtal eller diskussion i ett större sammanhang. Där det går bättre i dom här mindre break at rooms men inte när alla är samlade. Sen tar det mer tid och är mer trögt för mig som är lärare med att hoppa in mellan dom olika break at rooms, som är nog en sak som gör att det blir svårare att få en helhets bild över detta.

-Vilken roll har det material och upplevelse för att kunna ta till sig och lärare sig av religiösa traditioner? Jag tror det är viktigt, dels för att du aktivera flera sinnen genom att känna, lukta och uppleva dessa föremål. Där det är samma sak och kanske ännu mer med studie besök. Sen så skapar du en erfarenhet som du kan återvända till i undervisning med eleverna. Där det är mycket svårare nu.

-Vad är den största utmaningen och möjlighet gällande att arbeta med material ting i religionskunskap undervåning när den blir digital?

Det jag känner mest är att formen till ämnet blir väldigt begränsade, där allt sker och händer via skärmen. Ibland så kanske man behöver rör sig i en klassrums miljö för att skapa en form av levande känsla, medan nu blir det stort sätt att vi titta väldigt mycket på skärmen med olika bilder som vi tar till oss. Där jag funderar lite på hur stora skillnader det är för eleverna med att jag visa böneflaggor kontra att visa en bild på dom. För allt är ju massor av bilder som vi tar till oss när det blir digitalt. Där det känns i grunden nästan som samma sak allt tyvärr.

4) Vilka tankar och känslor ger digital undervisnings hos dig?

Jag tycker överlag att det är ett jättebra komplement naturligvist under dessa omständigheter, där det är tur att vi kan använda oss av digital undervisning. På nästan samma nivå som många universitet har och gör det, som såklart ökar för en del möjligheter. Men i den situation som vi befinner oss nu i så tycker jag att det är slitsamt. Allting tar så himla mycket mer tid, det är såklart man kan prata via zoom. Där den mesta av kommunikation är skriftlig mellan vandra via vår läroplattform, där eleverna har rätt att få formativ bedömning och att eleverna ska ju kunna förvänta sig samma sak. Något som vi jobbar väldigt mycket på här i skolan men tar väldigt mycket tid när allt blir skriftligt. Så högre arbetsbelastning ger distans undervisning helt klart. Men även om det är en fin möjlighet med tänk på att det har varit så här sen våras så längtar jag till när det blir som vanligt. Men som jag vill trycka extra på gällande detta är att lusten för lärande till ämnet blir väldigt mycket svårare att skapa när det blir digitalt.

-Har din inställning och tänkare runt digital undervisning förändras när du har fått mer erfarenhet runt den?

Jag tycker man har blivit bättre på den, där ens metod blir finare. För än utvecklas ju hela tiden och får mer erfarenhet runt det. Där jag hoppas att man har mer verktyg i verktygslådan och där jag ser

möjligheter än hur det var i början. För i början, när det händer i våras så hände det väldigt fort och plötsligt. Även om man alltid strävar efter att utveckla sin egen undervisning så blir den ju mycket svårare nu. Min inställning har ju varit att detta ska vi lösa och sen under våren så fick jag en känsla av att detta skulle kunna komma tillbaka. Så den inställningen har jag förberett mig en del på, så det är bara att köra på. Så även om det är slitsammare så går det.

-Är det några centrala digitalt medel du använder dig av? Något som används mer än andra? Exempel filmklipp, PowerPoint i större uträkning, bilder, kahoot med mera

Utifrån det du nämner så är väl det jag använder mer funktion inom vår läroplattform its sen tidigare. Där man kan skapa diskussion trådar och quizlet, så man försöker utnyttja dom resurserna som man har fyllt ut.

-Upplever du att lärare behöver mer digital kompetens för att kunna genomför en digital undervisning? Ja jag tror att alla behöver en form av digital kompetens för att kunna genomför en digital lektion. Behöver man mer är väl något man aldrig kan få för lite av. Jag tycker det fungera någorlunda bra med det man har och kan. Sen såklart skulle det kunna finnas saker man kan lära sig eller upptäcka. Men man får också tänka andra hållet i detta, där man kanske inte kan ta in för mycket nya saker inom program eller så. För det får inte glömmas att eleverna själva sitter i detta och att det tar tid att lära sig nya program eller digitalt verktyg. Där det blir en vågskål över om man ska ha kontinuitet eller utmanar och lära sig mer. Där sådana här saker kommer man prata mer om efter allt detta. Men känner inte att jag själv skulle klara av att testa nya saker just nu när vi är helt inne i det som vi gör nu, utan skulle kunna göra det mer till nästa termin eller termin efter det.

-Vilka är dom största utmaning och möjlighet som en digital undervisning har?

En aspekt som vi inte har prata runt detta är just stöd till eleverna. Där det blir mycket svåre att kunna ge dom stöd genom att man vet inte var dom befinner sig, även i det vi har prata om hur tar dom emot det som sägs. Det är ju en jätte stor utmaning att man inte får samma respons från eleverna gällande kursens innehåll som man annars brukar få. Såklart kan man ställa frågor och lyfta just det här vad tänker ni till det här, men det blir mycket mer tysta när dom sitter bakom skärmen. Så frågan blir vad behöver jag göra för att få undervisning bättre och tydliga på individ nivå. Möjlighet, det har ju blivit en form av kompetens utveckling. Genom att man måste jobba mer digitalt och ett nytt sätt. Men är det något som jag själv har utvecklat och fått möjlighet är att få fram mer sätt att systematisk få fram bedömnings underlag löpande. Där man kan hela tiden visa för eleverna det här har jag nu och det här håller du på att utvecklas inom. Där jag hela tiden även försöker ge tips och stötta, vet inte om man ska se det som en möjlighet men en sak som har kommit till utifrån detta.

-Föredrar du en digital undervisning framför en fysik undervisning? Eller tvärtom, varför i sådant fall? Jag föredra en fysik undervisning, däremot tycker jag att den digital undervisning är ett bra komplement. Där dessa erfarenheter som vi har fått kan vi nog dra nytta av i framtiden. Där det gäller att förstå att detta inte bara är positiv eller negativ, för visa elever trivs med att jobba hemifrån och andra gör inte det. Men det gäller att kunna fånga dom här fördelar och försöka dra nytta av dom i framtiden. Men den fysik undervisning har så många mer aspekter, du har lättare att nå fram. Du har lättare att få

undervisning kännas mer levande och mer relevant för eleverna. Sen kan du skapa en större form av meningsfullhet för eleven till ämnet och få en relation till eleverna på ett helt annat sätt också. För jag ser att relationsbyggande är en grund sten i att kunna få en bra, givande och lärorik undervisning. Som såklart blir svårare att bygga eller skapa nu när det blir distans.

-Övrigt, något särskilt runt detta ämne du vill lyfta upp eller framföra?

Nej inte vad jag kommer, det är ju jätte stora frågor som är viktigt att belysa. Där jag nog har missat en hel del saker som man skulle nog kunna belysa ännu mer. Men är inget som jag kommer på just nu, för man sitter ju som sagt mitt uppe i det. Så det gäller att fortsätta kämpa och gör så gott det går.